Home Κοινωνικοί φορείς Πράξη καθορισμού λειτουργίας Πρωτοδικείου Άμφισσας 7.11.2020-30.11.2020
Κοινωνικοί φορείς - 10 Νοεμβρίου, 2020

Πράξη καθορισμού λειτουργίας Πρωτοδικείου Άμφισσας 7.11.2020-30.11.2020

  1. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ             

  2. Π Ρ Ω Τ Ο Δ Ι Κ Ε Ι Ο  Α Μ Φ Ι Σ Σ Α Σ         

                Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ                                                

              

Π Ρ Α Ξ Η 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Αφού έλαβε υπόψη:

  1. Τις διατάξεις του άρθρου 15 § 1α του Ν.1756/1988 «Κώδικας οργανισμού δικαστηρίων και κατάσταση δικαστικών λειτουργών», με τις οποίες καθιερώνεται τεκμήριο αρμοδιότητας του Προέδρου Πρωτοδικών,

  2. Το άρθρα 1 και 14 της με αριθΔ1α/Γ.Π.οικ.71342/6-11-2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 4899/6-11-2020), με την οποία επιβάλλεται το μέτρο της μερικής προσωρινής αναστολής λειτουργίας όλων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών στο σύνολο της Επικράτειας και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, για το χρονικό διάστημα από 7-11-2020 έως και 30-11-2020, προς τον σκοπό αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19:

  3. Τις υπηρεσιακές ανάγκες, ως και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Πρωτοδικείου Άμφισσας, την προάσπιση κυρίως της δημόσιας υγείας καθώς και την προστασία της υγείας των υπηρετούντων στη Γραμματεία αυτού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  ότι κατά το χρονικό διάστημα από 7-11-2020 έως και 30-11-2020:

Δεν θα εκδικαστούν οι πολιτικές υποθέσεις, που έχουν προσδιορισθεί για συζήτηση, κατά την παλαιά τακτική, τις ειδικές διαδικασίες, την εκουσία δικαιοδοσία και τα ασφαλιστικά μέτρα του Πολυμελούς και Μονομελούς Πρωτοδικείου Άμφισσας, πλην των πολιτικών υποθέσεων που:

α) Εκδικάζονται κατά τη νέα τακτική διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4335/2015.

β) Συζητούνται χωρίς την εξέταση μαρτύρων (σε όλες τις διαδικασίες, ήτοι παλαιά τακτική, ειδικές, εκουσία δικαιοδοσία, ασφαλιστικά μέτρα και εφέσεις), κατόπιν της προτεραίας της δικασίμου και έως ώρα 12:00 έγγραφης δήλωσης ψηφιακά υπογεγραμμένης, των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων στη Γραμματεία του Δικαστηρίου με τη χρήση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα εκδικασθεί, χωρίς την εξέταση μαρτύρων. Το θέμα του ηλεκτρονικού μηνύματος θα περιλαμβάνει τα εξής: Δήλωση μη εξέτασης μαρτύρων – Δικάσιμος …..- Διαδικασία/Δικαστήριο …..-Πινάκιο….

γ) Αφορούν σε δικαστική συμπαράσταση (θέση υπό δικαστική συμπαράσταση, άρση δικαστικής συμπαράστασης, αντικατάσταση συμπαραστάτη κλπ) και σε ακούσια νοσηλεία, ακόμα και αν συζητούνται με εξέταση μαρτύρων.

δ) Αφορούν σε δίκες ασφαλιστικών μέτρων, που έχουν ως αντικείμενο εγγυοδοσία, εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας, δικαστική μεσεγγύηση, σφράγιση, αποσφράγιση, απογραφή και δημόσια κατάθεσης κατά τα άρθρα 737, 738 ΚΠολΔ, ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού κατ’ άρθρο 738ΑΚΠολΔ, τις ανακλήσεις αυτών, καθώς και τις σχετικές διαφορές του άρθρου 702 ΚΠολΔ, ακόμα και αν συζητούνται με εξέταση μαρτύρων.

Κατά την εκδίκαση των ως άνω υποθέσεων θα πρέπει να παρίστανται οι πληρεξούσιοι δικηγόροι κατά τις διατάξεις του ΚΠολΔ και να προσκομίσουν τις προτάσεις και τα σχετικά τους. Σημειώνεται ότι προβλέπεται, κατ’ άρθρο 72 § 2 ν. 4722/2020, η δυνατότητα υποβολής αιτήματος αναβολής με κοινή ανέκκλητη δήλωση των πληρεξουσίων δικηγόρων κατ’ άρθρο 242 § 2 ΚΠολΔ και κατ’ απόκλιση της παρ. 2 του άρθρου 115 ΚΠολΔ. 

Οι πολιτικές υποθέσεις (παλαιάς τακτικής, ειδικών διαδικασιών, εκουσίας δικαιοδοσίας και ασφαλιστικών μέτρων), που έχουν προσδιορισθεί για συζήτηση (και δεν θα συζητηθούν) κατά τις συνεδριάσεις του ως άνω χρονικού διαστήματος, θα αποσυρθούν από το πινάκιο και θα ματαιωθούν, λόγω της αναστολής εργασιών των δικαστηρίων. Οι ως άνω αναφερόμενες υποθέσεις  θα επαναπροσδιοριστούν οίκοθεν σε νέα δικάσιμο και η εγγραφή της υπόθεσης στο οικείο πινάκιο-έκθεμα επέχει θέση κλήτευσης όλων των διαδίκων. Η νέα δικάσιμος θα γνωστοποιείται από την γραμματεία στον δικηγορικό σύλλογο Άμφισσας. 

Η χορήγηση και ανάκληση προσωρινών διαταγών επί αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων και εκουσίας δικαιοδοσίας γίνονται χωρίς την κλήτευση του αντιδίκου. Ο Πρόεδρος Υπηρεσίας δύναται να προσδιορίζει τις αιτήσεις χορήγησης προσωρινής διαταγής, εντός του ως άνω χρονικού διαστήματος και να διατάζει, κατά την κρίση του, την κλήτευση του αντιδίκου. Οι προσωρινές διαταγές που έχουν χορηγηθεί και έχουν ισχύ έως της συζήτηση της υπόθεσης παρατείνονται οίκοθεν με απόφαση του Προέδρου Υπηρεσίας, ο οποίος ορίζει τη διάρκεια της παράτασης των προσωρινών διαταγών. 

Αιτήσεις παροχής νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος (ν. 3226/2004) θα γίνονται δεκτές για κατάθεση μόνον κατόπιν έγκρισης του Προέδρου Υπηρεσίας του Δικαστηρίου και αφού έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα στο τηλέφωνο 2265028262 .

 Δεν θα εκδικαστούν οι ποινικές υποθέσεις, πλην των:

α) Αυτοφώρων πλημμελημάτων, εφόσον αφορούν σε κατηγορούμενο που κρατείται δυνάμει των διατάξεων περί αυτόφωρης διαδικασίας.

β) Δικών επί κακουργημάτων για προσωρινά κρατούμενους κατηγορούμενους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

γ) Δικών επί κακουργημάτων, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και την 31η-12-2022 καθώς και επί πλημμελημάτων, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και την 31η-12-2021. Το Δικαστήριο αποφασίζει κατά περίπτωση την εκδίκαση ή τη διακοπή αυτών. Επισημαίνεται ότι με μέριμνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Άμφισσας θα δημοσιεύεται το έκθεμα με τις εκφωνούμενες, λόγω επικείμενης παραγραφής, υποθέσεις.

δ) Αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης κατ’ άρθρα 471 και 497 ΚΠΔ, ακύρωσης διαδικασίας κατ’ άρθρα 341 και 435 ΚΠΔ, ακύρωσης απόφασης κατ’ άρθρα 430 και 431 ΚΠΔ, αναβολή ή διακοπής εκτέλεσης ποινής κατ’ άρθρα 555 και 557 ΚΠΔ, καθώς και των αιτήσεων που αφορούν στον καθορισμό συνολικής ποινής κατά το άρθρο 551 ΚΠΔ, στην απότιση χρηματικής ποινής σε δόσεις εντός προθεσμίας κατ’ άρθρο 80 ισχύοντος ΠΚ και 82 προϊσχύοντος ΠΚ και στη μετατροπή χρηματικής ποινής ή προστίμου σε παροχή κοινωφελούς εργασίας κατ’ άρθρο 82 § 5 προϊσχύοντος ΠΚ.

Ως προς την λειτουργία όλων των Τμημάτων της Γραμματείας του Πρωτοδικείου Άμφισσας, θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τον αριθμό υπαλλήλων που κρίνεται αναγκαίος για την εύρυθμη λειτουργία κάθε τμήματος, σε συνάρτηση με τις υπηρεσιακές ανάγκες. 

Στο Πολιτικό Τμήμα η κατάθεση όλων των αιτήσεων, δικογράφων κλπ (αγωγών, εφέσεων, διαταγών πληρωμής, απογράφων, κλπ) κατόπιν προηγούμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη Γραμματεία για την ώρα προσέλευσης. Το Πολιτικό Τμήμα θα δέχεται την κατάθεση, χωρίς προηγούμενο ορισμό ραντεβού και με τήρηση όλων των ήδη ορισθέντων μέτρων λειτουργίας της Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, για την κατάθεση δικογράφων (αγωγών, ανταγωγών, παρεμβάσεων, προσεπικλήσεων, προτάσεων, προσθηκών – αντικρούσεων, σημειωμάτων κλπ) που αφορούν: α) Σε υποθέσεις νέας τακτικής διαδικασίας Μονομελούς και Πολυμελούς (άρθρα 237, 238 ΚΠολΔ) των οποίων λήγει η προθεσμία κατάθεσης και β) σε υποθέσεις όλων των διαδικασιών που έχουν συζητηθεί έως την 6η-11-2020 και όσων επίκειται να συζητηθούν κατά τα ανωτέρω.

Γίνεται δεκτή κατάθεση προτάσεων και σχετικών και με ηλεκτρονικά μέσα με την προϋπόθεση ψηφιακής υπογραφής. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα αποστολής ηλεκτρονικά των σχετικών αντιγράφων στους αντιδίκους με την προϋπόθεση ηλεκτρονικού αιτήματος. 

Το Ποινικό Τμήμα και το Τμήμα Βουλευμάτων θα χορηγεί ομοίως αντίγραφα ή πιστοποιητικά παντός είδους κατόπιν προηγούμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη Γραμματεία για την ώρα προσέλευσης, εκτός αν αφορούν σε υποθέσεις, που εκδικάζονται στο διάστημα αναστολής της λειτουργίας των Δικαστηρίων. Εκθέσεις άσκησης ενδίκων μέσων συντάσσονται κανονικά.

Αποστολή αιτήσεων προτίμησης για κατάθεση δικογράφων κλπ. θα γίνεται μόνο με ηλεκτρονικά μέσα ή φαξ και προσέλευση του δικηγόρου θα λαμβάνει χώρα μόνο εφόσον ήθελε κριθεί απαραίτητη η παρουσία του από τον Πρόεδρο Υπηρεσίας του Δικαστηρίου.

Ειδικά για την έκδοση πιστοποιητικών παρέχεται η δυνατότητα αποστολής αιτήματος μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με την προϋπόθεση χρήσης  ψηφιακής υπογραφής ( άλλως σαρωμένης υπογεγραμμένης  αίτησης), αποστολή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και υποχρεωτικά σαρωμένη η ταυτότητα .  Η αποστολή των σχετικών (πιστοποιητικών ή αντιγράφων  ) θα γίνεται ηλεκτρονικά με κλειδωμένα αρχεία και ο κωδικός θα γνωστοποιείται με sms στο κινητό τηλέφωνο που θα έχει δηλωθεί στην αίτηση. Όσοι  δεν μπορούν να το λάβουν ηλεκτρονικά, θα ενημερώνονται τηλεφωνικά από το αρμόδιο Τμήμα της γραμματείας ότι είναι έτοιμο και για την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, που θα μπορούν να το παραλάβουν. Στην περίπτωση μη δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής τυχόν αιτήσεις θα κατατίθενται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το αρμόδιο τμήμα. 

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας καθώς  και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Πρωτοδικειόυ Άμφισσας είναι οι εξής: 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…

 

Τηλέφωνο-email