Home Δήμος Δελφών ΠΟΡΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΤ ΕΝΤΟΜΟΥ RΗYNCHOPHORUS FERRUGINEUS (Κόκκινο Σκαθάρι)
Δήμος Δελφών - 28 Σεπτεμβρίου, 2017

ΠΟΡΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΤ ΕΝΤΟΜΟΥ RΗYNCHOPHORUS FERRUGINEUS (Κόκκινο Σκαθάρι)

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Αλιείας & Κτηνοτροφίας στα πλαίσια της εφαρμογής του  Σχέδιου Δράσης και της λήψης μέτρων για την πρόληψη και περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus, και για το έτος 2017 , έχει λάβει μία συγκεκριμένη στρατηγική απόφαση, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε ένα περιβάλλον μειωμένων οικονομικών πόρων. 
Οι σχετικές εργασίες εστιάζουν στην προσπάθεια προστασίας και διάσωσης των φοινίκων ευθύνης του  Δήμου Δελφών .Τηρείται ένα αυστηρό και συνεπές πρόγραμμα φυτοπροστασίας με κάθε πρόνοια προστασίας του περιβάλλοντος και των πολιτών .
Η αποτίμηση της εφαρμογής του προγράμματος που εφαρμόστηκε από το τμήμα μας (η οποία ξεκίνησε του 2016 και συνεχίζεται ), είναι ενθαρρυντική. Οι πληθυσμοί που εντοπίζονται, στα δένδρα που εφαρμόστηκε το σχέδιο δράση, είναι ελάχιστοι. 
Οι μέθοδοι και οι  τεχνικές  που ακολουθεί ο Δήμος Δελφών στην περιοχή ευθύνης του, βάση του σχεδίου δράσης που εφαρμόζει ήδη για δεύτερο χρόνο, είχαν ως αποτέλεσμα:
 α) να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και
β)  να μην έχουμε απώλειες δένδρων. 
 
Εντούτοις όμως διαπιστώνουμε, μετά από αυτοψία, που πραγματοποίησε κλιμάκιο του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Αλιείας & Κτηνοτροφίας του Δήμου Δελφών  στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δελφών σε Άμφισσα, Ιτέα, Κίρρα, Γαλαξείδι, ότι υπάρχουν πολλοί προσβεβλημένοι φοίνικες από το σκαθάρι σε δένδρα που δεν ανήκουν στην δικαιοδοσία του Δήμου Δελφών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι σε δένδρα τα οποία εντοπίζονται στην Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ιτέας- Κίρρας και εντός ιδιοκτησιών . 
Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση για την Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ιτέας- Κίρρας εκτιμούμε ότι η εικόνα της παραλίας θα αλλάξει άρδην, αφού τα υπάρχοντα δένδρα είναι στο σύνολο τους προσβεβλημένα. Το Λιμενικό Ταμείο Ιτέας ως φορέας διαχείρισης της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ιτέας- Κίρρας , για λόγους ασφαλείας των διερχομένων πολιτών, άμεσα, οφείλει να απομακρύνει τα προσβεβλημένα δένδρα, διότι ελλοχεύει κίνδυνος για τους πεζούς.   
Για τους ιδιώτες έχουμε κατ’ επανάληψη δώσει , τόσο ο Δήμος Δελφών , όσο και η αρμόδια υπηρεσία της ΠΕ Φωκίδας, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, οδηγίες και κατευθύνσεις σε ιδιώτες που διατηρούν φοίνικες και ιδιαίτερα κανάριους, σχετικά με το χειρισμό της ασθένειας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η συνεργασία που θα έπρεπε.   
Κάθε προσβεβλημένος/νεκρός φοίνικας του οποίου δεν σκοτώνονται τα σκαθάρια εντός του, παράγει περίπου 400 ενήλικα και άρα αποτελεί κίνδυνο – θάνατο για τους υπόλοιπους.
Ο Δήμος Δελφών συνεχίζει το σχέδιο δράσης του, αφού τα αποτελέσματα εφαρμογής του σχεδίου για την καταπολέμηση και τον περιορισμό της ασθένειας,   στα δένδρα που ανήκουν στην δικαιοδοσία του Δήμου Δελφών,  είναι ενθαρρυντικά. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…