Home Πολιτικά - Φωκίδα Πολύ μεγάλος ο αριθμός παιδιών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας που δεν έχουν υπολογιστή για να συμμετάσχουν στην ασύγχρονη εκπαίδευση – 300 παιδιά δεν έχουν πρόσβαση
Πολιτικά - Φωκίδα - 8 Απριλίου, 2020

Πολύ μεγάλος ο αριθμός παιδιών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας που δεν έχουν υπολογιστή για να συμμετάσχουν στην ασύγχρονη εκπαίδευση – 300 παιδιά δεν έχουν πρόσβαση

 Πολύ μεγάλος ο αριθμός παιδιών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας που δεν έχουν υπολογιστή για να συμμετάσχουν στην ασύγχρονη εκπαίδευση

300 παιδιά δεν έχουν πρόσβαση

-Ο Διευθυντής κ. Γιάννης Αλωνάρης έχει ενημερώσει το υπουργείο Παιδείας και την Περιφερειακή Διεύθυνση. –Περιμένει tablet να διατεθούν στα σχολεία για να διανεμηθούν στους μαθητές.

-Μεγάλο το πρόβλημα και με τις συνδέσεις που δεν έχουν πολλά σπίτια μαθητών.

Laptop και internet ετοιμάζεται να μοιράσει η Φωκίδα στα σχολεία της! –Δεν υπάρχει ανάλογος σχεδιασμός στο δήμο Δελφών.

 

Κάθε μέρα συνδέεται ένας πολύ περιορισμένος αριθμός από κάθε τάξη στην ασύγχρονη εκπαίδευση και αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι αποσυντονίζονται οι μαθητές και χάνουν τη σειρά τους (σ.σ. που προφανώς συμβαίνει και αυτό), αλλά με την αδυναμία πολλών γονιών να εξασφαλίσουν σύνδεση internet και λάπτοπ ή ηλεκτρονικό υπολογιστή, για να μπορούν τα παιδιά να παρακολουθούν και αν κάνουν εργασίες.

 

«Έχουμε ζητήσει να μας στείλουν»

 

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκαπίδευσης έχει καταγράψει και έχει αποστείλει, τόσο στο υπουργείο παιδείας, όσο και στην Περιφερειακή Διεύθυνση τις ανάγκες των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας οι οποίες δεν είναι και λίγες. «Έχουμε στείλει έγγραφο με το οποίο ζητάμε την αποστολή στα σχολεία της Φωκίδας 300 tablet προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους και να μη χάνουν την επαφή τους με το σχολείο», τονίζει ο κ. Αλωνάρης. Εξηγεί βεβαίως ότι γνωρίζει την πηγή που θα προέλθουν τα κονδύλια αυτά και υποστηρίζει ότι οι συσκευές αυτές από τα σχολεία θα δανείζονται στους μαθητές που δεν έχουν άλλο τρόπο να μπουν στο σύστημα.

Όσο για τις συνδέσεις, μας ενημερώνει πως το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευτεί να λύσει το πρόβλημα, αλλά αυτό προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί.

 

Η περίπτωση της Δεσφίνας

 

Τα παιδιά της Δεσφίνας, που το μάθημα προσανατολισμού της βιολογίας το έχουν διδαχθεί για λιγότερο από ένα μήνα, είναι ένα ακόμη ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το υπουργείο την εποχή του κορονοϊού. «Εμείς έχουμε στείλει αναλυτικά την ύλη που έχουν διδαχθεί όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία, όπου φυσικά ενημερώσαμε και για το θέμα της Δεσφίνας», τονίζει ο κ. Αλωνάρης.

 

Το αναπάντητο το ερώτημα και τα σενάρια

 

Η ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία είναι ένας γρίφος χωρίς απάντηση. Σε κάποια αθηναϊκά κανάλια, βγήκε ως πιθανό σενάριο η 18η Μαΐου. Φυσικά, αυτό είναι το «πολύ καλό» σενάριο, το οποίο προϋποθέτει το Πάσχα να έχουν μηδενίσει τα νέα κρούσματα και τα προηγούμενα να είναι σε φάση ανάρρωσης. Υπάρχει όμως και το «πολύ κακό» σενάριο, το ενδεχόμενο δηλαδή να μην ανοίξουν καθόλου και οι πανελλαδικές να γίνουν με βάση την ύλη που είχαν διδαχθεί ως τέλος Φεβρουαρίου. Στο σενάριο αυτό, ο κ. Αλωνάρης εξηγεί ότι πιθανότατα τα παιδιά θα βαθμολογηθούν για το Β τετράμηνο με τους βαθμούς του Α.

 

Προτεραιότητα η Γ Λυκείου

 

Όλων η αγωνία εστιάζει στα Λύκεια και κυρίως στη φετινή Γ Λυκείου. Στα παιδιά που εν μέσω της πανδημίας προετοιμάζονται (σ.σ. με ποια ψυχολογία άραγε;) να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτά τα παιδιά πρέπει να προηγηθούν και στην ασύγχρονη εκπαίδευση και στα τηλε-μαθήματα και στην προμήθεια λάπτοπ. Αυτά τα παιδιά, που είναι τα δικά μας παιδιά, καλούνται να δώσουν εξετάσεις, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και σε ένα περιβάλλον που δημιουργεί ανασφάλεια επιβίωσης και όχι διαβίωσης, όπως είχαμε ζήσει πριν μερικά χρόνια με την οικονομική κρίση.

Η πηγή που θα αντληθούν τα κονδύλια για την προμήθεια των λάπτοπ, των τάμπλετ και των συνδέσεων είναι ένα υπαρκτό και ανοικτό θέμα. Εδώ η αυτοδιοίκηση καλείται πραγματικά να βάλει πλάτη. Υπάρχουν κονδύλια που επρόκειτο να κατευθυνθούν σε χρηματοδότηση συλλόγων, ομάδων, εκδηλώσεων, συνεδρίων, τουριστικής προβολής και γενικότερα δράσεων προβολής. Αν τα πάρουν και ας κάνουν με άμεσες διαδικασίες την προμήθεια, δικαίωμα που άλλωστε τους έδωσε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας ετούτη την ώρα «έχει βγει από την πρίζα». Η κυβέρνηση με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, στηρίζει τις πληττόμενες ομάδες. Έχει και η αυτοδιοίκηση υποχρέωση να βοηθήσει. Για παράδειγμα τα 300 λάπτοπ που χρειάζονται τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Φωκίδας, έχουν συνολικό κόστος 100.000 ε με μια μέση τιμή 350 ε που κάνει ένα αξιόπιστο λάπτοπ. Δεν είναι τρομερό ποσό, για τις δυνατότητες των δυο δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.

 

Ετοιμάζεται για την ανάθεση η Δωρίδα

 

Ο δήμος Δωρίδας πάντα ένα βήμα μπροστά από πολλούς μεγαλύτερους δήμους, ήδη έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία και ετοιμάζεται να προχωρήσει τη διαδικασία για την προμήθεια των laptop και των tablet τα οποία θα διατεθούν στα παιδιά του δημοτικού. Η πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας κ. Ελένη Παπαγεωργίου, η οποία θα τρέξει και τη διαδικασία, εξηγεί ότι έχουν έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας και έχουν καταγράψει των αριθμό που απαιτείται. «Ήδη επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία, που παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στο intrnet. Έχουμε εντοπίσει περί τα 30-32 παιδιά και πρόκειται να τους δώσουμε κάρτες. Επιπλέον, ετούτο το διάστημα συλλέγουμε στοιχεία να δούμε πόσα παιδιά δεν έχουν λάπτοπ ή υπολογιστή ώστε να τα προμηθευτούμε και να τα διαθέσουμε. Αύριο (σ.σ. σήμερα) του υπουργείο Παιδείας θα τοποθετηθεί για το θέμα, αλλά ανεξάρτητα από τις χρηματοδοτήσεις που θα τρέξει από την πλευρά του, εμείς ως δήμος θα κινηθούμε να καλύψουμε τα παιδιά, με προτεραιότητα τα Λύκεια και κυρίως τη Γ Λυκείου και τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες», τόνισε η κ. Παπαγεωργίου. Ο δήμος Δωρίδας φέρεται να καταλήγει στην επιλογή, να αγοράσει τον απαιτούμενο αριθμό συσκευών και να τις διαθέσει στα σχολεία, προκειμένου να μπορούν να δίνονται σε μαθητές, τώρα, αλλά και για μελλοντική χρήση.

 

Δεν υπάρχει σχεδιασμός στο δήμο Δελφών

 

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον υπεύθυνο Παιδείας κ. Νίκο Κατσικούλη μας ενημέρωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει σχεδιασμός για τέτοια προμήθεια. Μάλιστα, τόνισε ότι δεν εμπίπτει καν στις αρμοδιότητες του δήμου. «Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν δε γνωρίζω κάτι σχετικά με την κάλυψη μαθητών από την πλευρά του δήμου», είπε καταλήγοντας.

Από την έντυπη έκδοση της Ώρας της Φωκίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…