Home Πολιτικά - Φωκίδα Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για HOT SPOT στο ΒΙΟΠΑ Άμφισσας Διαψεύδει «χαλαρά» το υπουργείο
Πολιτικά - Φωκίδα - 30 Οκτωβρίου, 2019

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για HOT SPOT στο ΒΙΟΠΑ Άμφισσας Διαψεύδει «χαλαρά» το υπουργείο

 Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για HOT SPOT στο ΒΙΟΠΑ Άμφισσας

Διαψεύδει «χαλαρά» το υπουργείο

Άμεση η αντίδραση Βουλευτή που συναντήθηκε με το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και παρέδωσε υπόμνημα, όπως και του Δημάρχου που απευθύνθηκε στον περιφερειάρχη κ. Σπανό και σκοπεύει να κάνει επαφές στα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

 

 

 

 

Αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έως τα τέλη Νοεμβρίου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φαίνεται –ελέω ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ- να εξετάζουν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο δημιουργίας HOTSPOT, εντός του ΒΙΟΠΑ Άμφισσας, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση του Βουλευτή Φωκίδας κ. Γιάννη Μπούγα, ο οποίος επισκέφθηκε τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Όσο και αν διαψεύδει ανεπίσημα το υπουργείο, δεν είναι καθόλου τυχαίο, αλλά ούτε και πρέπει να υποτιμηθεί, ότι δεν αποκλείουν κατηγορηματικά τη δημιουργία χοτ σποτ με κοντέινερ και σκηνές σε μια περιοχή που ήδη έχει δυο καταυλισμούς Ρομά, δεν διαθέτει επαρκείς υποδομές υγείας, ούτε και εξασφαλίζει επάρκεια όρων ασφαλείας.

Επιπλέον είναι σαφές ότι η περιοχή δεν προτίθεται και δεν θα ανεχθεί τη γκετοποίηση καμιάς ομάδας πληθυσμού, αλλά ούτε και θα επιτρέψει να μην εξασφαλίζονται οι στοιχειώδεις όροι καλής διαβίωσης των ανθρώπων που θα τύχουν της φιλοξενίας της Φωκίδας. Το μήνυμα αυτό μετέφεραν από την πλευρά τους, τόσο ο Βουλευτής στον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη, όσο και ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής στον περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό

 

Η διαρροή της είδησης

 

Η είδηση συμπεριελήφθη χθες σε δυο μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας, την εφημερίδα REAL NEWS και την ιστοσελίδα www.bankingnews.gr. Στη μεν εφημερίδα με τίτλο «πρόσφυγες σε Καλαμάτα, Φλώρινα και Άμφισσα», αποκαλύπτονταν λεπτομέρειες του σχεδίου, με το δημοσίευμα (σ.σ. φώτο) να μιλά για δομή χωρητικότητας 1000 και πλέον ατόμων. Η ανάρτηση της ιστοσελίδας την οποία υπογράφει ο  Νίκος Θεοδωρόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Στον εθνικό στόχο αποσυμφόρησης της Μόριας και άλλων περιοχών των νησιών του Αιγαίου που έχουν κατακλυστεί από μετανάστες και πρόσφυγες, συντάσσεται η διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, με τον διευθύνοντα  σύμβουλο κ. Αθανάσιο Ψαθά  να αποδέχεται την μετεγκατάσταση   προσφύγων στις Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας, οι οποίες στη παρούσα φάση, προσφέρονται ως σωσίβιο σωτηρίας στην κυβέρνηση  για την μετακίνηση χιλιάδων μεταναστών στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν επιλεγεί πέντε βιομηχανικές περιοχές που θα υποδεχθούν τους μετανάστες, με την  προσδοκία ότι θα τους προσφερθεί μία ανθρώπινη διαμονή μέσα σε ελεγχόμενες περιοχές.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι έχουν αποκλειστεί οι ΒΙΠΕ που βρίσκονται στην Ανατολική Θράκη και την κεντρική Μακεδονία. Θεωρείται  δεδομένο ότι οι ΒΙΠΕ που θα τους υποδεχτούν ,είναι της Καλαμάτας , της Άμφισσας , της Καρδίτσας της Φλώρινας και της Πρέβεζας.

Η συνολική έκταση που θα διατεθεί για το σκοπό αυτό ανέρχεται σε 200 στρέμματα για το σύνολο των ΒΙΠΕ.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τη μεταφορά 5000 μεταναστών  αλλά  δεν αποκλείεται ο αριθμός να ενισχυθεί ακόμη και να διπλασιαστεί  έτσι ώστε η αποσυμφόρηση των νησιών να είναι εμφανής στους κατοίκους που τα τελευταία 5 χρόνια σηκώνουν τα βάρη του προσφυγικού.

Η διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ βρίσκεται ήδη σε ανοιχτή γραμμή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του2020  καθώς θα απαιτηθεί να γίνουν οι αναγκαίες υποδομές για την υποδοχή των προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου.

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι πολύ πιθανό να αναλάβει την έκδοση αδειών για τις επικείμενες εγκαταστάσεις για την αποφυγή της γραφειοκρατίας σε ένα θέμα που πλέον έχει λάβει εθνικά χαρακτηριστικά.

Η οικονομική αποζημίωση της ΕΤΒΑ για την παραχώρηση εκτάσεων αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα ενοίκια που χρεώνονται στις βιομηχανίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμονή  των μεταναστών στις ΒΙΠΕ δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα  στις υπάρχουσες βιομηχανικές μονάδες που ήδη είναι εγκατεστημένες ενώ σε κάποιες απ’ αυτές η παρουσία αντίστοιχων μονάδων είναι  σχετικά μικρή.   

Από την πλευρά του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδιάζει τη συνέχιση και επέκταση του χρηματοδοτούμενου με κοινοτικά κονδύλια προγράμματος επιδότησης στέγης “Ξενία”, το οποίο ήδη εφαρμόζεται με θετικά αποτελέσματα κυρίως στην Κρήτη όπου πρόσφυγες ζουν ενσωματωμένοι στις τοπικές κοινωνίες σε σπίτια ή ενοικιαζόμενα δωμάτια».

 

«Δεν περιλαμβάνεται η Άμφισσα», λέει με επιφυλάξεις το υπουργείο

 

Αν και όλοι όσοι μιλήσαμε χθες εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  χρησιμοποιήσαν χθες τη φράση «δεν νομίζω να περιλαμβάνεται η Άμφισσα», κανείς δε μπορεί να το διαβεβαιώσει με σιγουριά, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Επιβεβαιώνουν πάντως ότι εξετάζουν τη δημιουργία μεγάλων καταυλισμών (hot spot) με κοντέινερ και σκηνές που θα μπορούν να υποδεχτούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. «Λαμβάνουμε υπόψιν μας για τις περιοχές και άλλους παράγοντες, όπως την εγκληματικότητα που έχει κάθε περιοχή, αν υπάρχουν πληθυσμοί Ρομά και φυσικά θέλουμε να υπάρχει μια αναλογία. Δεν θα πηγαίναμε σε μια περιοχή με 5000 κατοίκους να δημιουργήσουμε μια δομή με άλλους 5000 πρόσφυγες.

 

Η αντίδραση του Βουλευτή και του Δημάρχου

 

Άμεση ήταν η αντίδραση του Βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα, ο οποίος νωρίς το μεσημέρι χθες ήταν στο γραφείο του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με υπόμνημα ανά χείρας με το οποίο εξηγούσε τους λόγους που η περιοχή μας δεν μπορεί να δεχτεί τέτοιου είδους δομή, αλλά και ούτε έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τέτοιο αριθμό ατόμων. Παράλληλα ο κ. Μπούγας κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη επανέλαβε την ερώτησή του. Ο κ. Σπανός αρνήθηκε κατηγορηματικά, για άλλη μια φορά, ότι γνωρίζει τα υπό μελέτη σημεία. Ο Δήμαρχος εντός των ημερών θα επισκεφθεί τους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του πολίτη, προκειμένου να τους εκθέσει την κατάσταση στην Άμφισσα και το δήμο Δελφών, αλλά και να αφουγκραστεί τις δικές τους προθέσεις. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ο δημοτικός συμβουλος Παντελής Σμαράγδης προτείνει : Αφιέρωμα στη Γιώτα Μαρούδα

Αφιέρωμα στη μνήμη της Γιώτας Μαδούρα ζητεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των καλοκαιρινώ…