Home Δήμος Δελφών Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το λουκέτο στο δημόσιο ΚΤΕΟ
Δήμος Δελφών - 7 Μαρτίου, 2021

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το λουκέτο στο δημόσιο ΚΤΕΟ

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αντιδράσεις για το λουκέτο στο δημόσιο ΚΤΕΟ, οι υπηρεσίες του οποίου, όσο περνά ο καιρός φαίνεται να κάνουν πιο αισθητή την έλλειψή τους στους επαγγελματίες και ιδιώτες που το στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια.

Τόσο ο επικεφαλής των “Πολιτών στο Προσκήνιο”  κ. Τάκης Μέγκος ο οποίος επιχείρησε να εισάγει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και η περιφερειακή παράταξη “Ελεύθερη Στερεά” του κ Βούλγαρη  στηρίζουν τους εργαζόμενους και απαιτούν την άμεση επαναλειτουργία του δημόσιου ΚΤΕΟ.

Να σημειωθεί ότι το θέμα θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του και το θέμα επιθυμούν να συζητηθεί και οι άλλες Δημοτικές Παρατάξεις.

 

 

Μέγκος: «Ζημίωσε το Δημόσιο με 100.000 ευρώ ετησίως»

 

Με κείμενο – παρέμβασή του ο κ. Τάκης Μέγκος αναφέρει τα κάτωθι:

 

Με απόφαση ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός έκλεισε το Δημόσιο ΚΤΕΟ στην Φωκίδα.

 

Η απόφαση αυτή έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, διότι καταργεί μια δημόσια υπηρεσία, μειώνει τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των κατοίκων της Φωκίδας ενώ παράλληλα τους επιβαρύνει οικονομικά, μειώνει τα Δημόσια έσοδα  και μεταφέρει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό τον χρόνο από το Δημόσιο σε Ιδιώτη.

Ο τζίρος του ΚΤΕΟ για τα 3.000 περίπου οχήματα επιβατικά και φορτηγά αυτοκίνητα της Φωκίδας είναι περίπου 150.000 ευρώ το έτος. Από αυτά το Κράτος, εισέπραττε από το Δημόσιο ΚΤΕΟ, 100.000€ τον χρόνο κατά μέσο όρο. Αυτά τα έσοδα θα μεταφερθούν τώρα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στο Ιδιωτικό ΚΤΕΟ και το Δημόσιο πια θα εισπράττει ελάχιστα. Με το άρθρο 120 του νόμου 4199/2013 τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ αποδίδουν στο κράτος ποσό μόνο ενός ευρώ ανά όχημα.

Από την άλλη αν υπολογίσουμε πως το ιδιωτικό ΚΤΕΟ θα συνυπολογίζει στους ισολογισμούς του αρκετά πάγια έξοδα (λειτουργικά, μισθοδοσίας, αποσβέσεις κ.α.), αντιλαμβάνεται ο καθένας πως ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό των εισπράξεων θα πηγαίνει ως κέρδος στον ιδιώτη. Γι’ αυτό εξ’ άλλου επένδυσε.

Προσπαθώντας να εξηγήσουμε την απόφαση του Περιφερειάρχη «πιάσαμε» το θέμα να το δούμε μέσα από συγκεκριμένες παραμέτρους.

 

Α. Η Οικονομική επιβάρυνση της Πολιτείας

Το επιχείρημα του Περιφερειάρχη για να κλείσει το ΚΤΕΟ στην Άμφισσα ήταν πως: «το Δημόσιο ΚΤΕΟ μπαίνει μέσα κάθε χρόνο 15.000 ευρώ».

Τα έξοδα του ΚΤΕΟ είναι 12.000 ευρω τον χρόνο. Το ποσό αυτό ακόμα και αν δεχθούμε πως δεν εισπράττεται είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με άλλα έξοδα της Περιφέρειας.

Για παράδειγμα τα ποσά που διαθέτει κάθε χρόνο η Περιφέρεια για άλλους φορείς και δράσεις, που δεν είναι καν στις βασικές αρμοδιότητές της, σου φέρνουν ζαλάδα όταν μετράς τα μηδενικά στο τέλος.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: μια υπηρεσία όπως αυτή που εξυπηρετεί τον τόπο μας δεν βρίσκει χρήματα να την λειτουργήσει από την στιγμή μάλιστα που δεν γλύτωσε την μισθοδοσία, ούτε και νοίκια αφού τα κτήρια της ανήκουν ;

Εξ άλλου οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν είτε ως ζημιογόνες είτε ως κερδοφόρες εφ’ όσον δεν έχουν ισολογισμούς. Οι υπηρεσίες έχουν απλά λειτουργικά έξοδα. Ας μας πει ο Περιφερειάρχης ποιες είναι οι κερδοφόρες Υπηρεσίες της Περιφέρειας;

Επομένως με την απόφασή του ζημίωσε το Δημόσιο από την στιγμή που ετήσια χάνει περίπου 100.000€!

Παράλληλα με το κλείσιμο του ΚΤΕΟ απαξιώνεται μεγάλη περιουσία που έχει επενδύσει το Δημόσιο σε εξοπλισμό και πιστοποιήσεις, τα οποία υπάρχουν λειτουργούν και είναι πλήρη. Η απόφασή του Περιφερειάρχη επηρεάζει αρνητικά και την Φωκίδα. Όταν το Κράτος έχει λιγότερα έσοδα από την Φωκίδα τότε και οι κάτοικοί της έχουν μικρότερες δυνατότητες να διεκδικήσουν νέες επενδύσεις των Δημόσιων φορέων στην περιοχή.

 

Β. Αντίθετα: Η Οικονομική επίπτωση του κλεισίματος του Δημόσιου ΚΤΕΟ για τους κατοίκους της Φωκίδας είναι δεδομένη.

Η χρέωση στο Δημόσιο ΚΤΕΟ ήταν 40 ευρώ στο επιβατικό όχημα και στο ιδιωτικό 50 ευρώ. Με μια αναγωγή στον συνολικό τζίρο, φαίνεται ότι οι κάτοικοι θα πληρώσουμε την «οικονομία» του Περιφερειάρχη στο πολλαπλάσιο. Επιπλέον θα επιβαρυνθούν οι ευπαθείς ομάδες για τις οποίες το Δημόσιο ΚΤΕΟ είχε θεσπίσει σημαντικές ειδικές εκπτώσεις. Από την κατάργηση των εκπτώσεων θα πληγεί και η ίδια η Περιφέρεια αλλά και οι Δήμοι και όλες οι Δημόσιες υπηρεσίες στην Φωκίδα για τα οχήματα των οποίων το Δημόσιο ΚΤΕΟ είχε θεσπίσει ειδικές εκπτώσεις 15%.Ταυτόχρονα με το κλείσιμο του Δημόσιου ΚΤΕΟ απελευθερώνεται ο ιδιώτης μιας και δεν θα έχει ανταγωνιστή, να ζητάει όσα χρήματα έχει ευχαρίστηση, για να τοποθετήσει  την στρογγυλή σφραγίδα του ελέγχου του κράτους στα οχήματά μας.Επιπλέον μιας και δεν υπάρχουν πιστοποιημένοι ελεγκτές στο ιδιωτικό ΚΤΕΟ ειδικών οχημάτων (βυτιοφόρα, εκρηκτικά) που υπάρχουν στην Φωκίδα, οι κάτοχοι τους θα πρέπει πλέον να πάνε σε γειτονικούς νομούς για ελέγχους.

 

Γ. Υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν;

Όλες οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και οι εργαζόμενοι δεν κάνουν χρήση των αδειών για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες υπηρεσίες της Περιφέρειας αλλά και σε όλες τις Δημόσιες υπηρεσίες μέχρι και τα Νοσοκομεία. Αν χρειάζεται επιπλέον προσωπικό θα πρέπει να ζητηθεί και να καλυφθούν οι ανάγκες.

Το Δημόσιο ΚΤΕΟ λειτουργεί με το υπάρχων προσωπικό τα τελευταία τρία χρόνια. Στην  Οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας εγκρίθηκε πρόσφατα η πρόσληψη ενός επιπλέον ελεγκτή για το ΚΤΕΟ Άμφισσας!

Ακούστηκε επίσης ως επιχείρημα πως δεν μπορούν να πάρουν άδειες οι εργαζόμενοι στο ΚΤΕΟ. Επιχείρημα για γέλια, αφού όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν τρόποι διάφοροι να τακτοποιηθούν οι άδειες των εργαζομένων όπως σε όλο το Δημόσιο.

 

συνέχεια από σελίδα 4

 

Σημειώνουμε τέλος πως η πανδημία του covid-19 και συνεχίζει να αποδεικνύει την χρησιμότητα του Δημόσιου τομέα εκεί που ο ιδιωτικός τελικά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί όπως παράδειγμα ο Τομέας της Υγείας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και πολλούς άλλους ζητήσαμε ως παράταξη το θέμα να συζητηθεί στο δ.σ. του Δήμου Δελφών και το αίτημά μας έγινε αποδεκτό. Αναλυτική εισήγηση με στοιχεία θα καταθέσουμε οι «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» στην Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα του δημόσιου ΚΤΕΟ.

Γιατί αποτελεί κι’ αυτό, μαζί με το επερχόμενο κλείσιμο των ΕΛΤΑ, το αβέβαιο μέλλον της σχολής του ΤΕΙ Άμφισσας και τόσων άλλων Υπηρεσιών που χάθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν από την Φωκίδα, ακόμα ένα πλήγμα για τον τόπο μας.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος

Επικεφαλής στους «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

Παναγιώτης Μέγκος

 

 

«Δεν μας έδωσε τα έγγραφα»

 

 

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη Ελεύθερη Στερεά αναφέρει τα κάτωθι:

 

 Η παράταξη «Ελεύθερη Στερεά»  συμπαραστέκεται και ενώνει την φωνή της με τον Σύλλογο εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας που ζητά την επαναλειτουργία του Δημόσιου ΚΤΕΟ στην Άμφισσα

Η παράταξη Ελεύθερη Στερεά  συμπαραστέκεται και ενώνει την φωνή της με τον Σύλλογο εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας που ζητά την επαναλειτουργία του Δημόσιου ΚΤΕΟ στην Άμφισσα

Η παράταξη μας ενώνει την φωνή της με τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Φωκίδας και με όλες τις άλλες παρατάξεις που πήραν παρόμοια θέση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τους καλούμε σε κοινό αγώνα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να επιτύχουμε την επαναλειτουργία του Δημόσιου ΚΤΕΟ στην Φωκίδα.

Η Πολιτεία ανέθεσε στον Περιφερειάρχη την ευθύνη λειτουργίας των Υπηρεσιών της στην Στερεά Ελλάδα τις οποίες του παρέδωσε, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της Στερεάς και της Φωκίδας.

Ο Περιφερειάρχης έχει υποχρέωση να λειτουργεί αυτές τις υπηρεσίες που το σύνολο των λειτουργικών εξόδων τους καλύπτονται πλήρως από το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι υποδομές των υπηρεσιών αυτών έχουν κοστίσει αρκετά χρήματα στο Δημόσιο ενώ τα πρόσφατα έργα στο Δημόσιο ΚΤΕΟ Άμφισσας είναι ακόμα στην φάση της παραλαβής.

Το Δημόσιο προσδοκά στην είσπραξη δημόσιων εσόδων από αυτές τις υπηρεσίες, και από αυτά τα έσοδα πληρώνονται και οι μισθοί του περιφερειάρχη και των συμβούλων του.

Η αναστολή λειτουργίας του δεν δικαιολογείται για κανέναν λόγο.

Το Δημόσιο ΚΤΕΟ αποφέρει έσοδα στο Δημόσιο πάνω από 100.000 ευρώ κάθε χρόνο και έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων της Φωκίδας οι οποίοι το επιλέγουν στην πλειοψηφία τους για τον έλεγχο των οχημάτων τους.

Το Δημόσιο ΚΤΕΟ της Άμφισσας  είναι πιστοποιημένο με ISO και επιπλέον έχει πιστοποιημένους ελεγκτές για ειδικά οχήματα που χρησιμοποιούνται στην περιοχή που δεν υπάρχει δυνατότητα να ελεγχθούν αλλού στην Φωκίδα.

Το Δημόσιο ΚΤΕΟ της Άμφισσας εφαρμόζει ειδικές πολιτικές εκπτώσεων σε ευαίσθητες κατηγορίες συμπολιτών μας και ειδικές εκπτώσεις για τα κρατικά και δημόσια οχήματα.

Δεν είναι αποδεκτή η πολιτική του Περιφερειάρχη να αθετεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στην τοπική κοινωνία.

Η ευαισθησία δεν πρέπει να εξαντλείται στον εκχιονισμό της πλατεία Κολωνακίου. Έχουν και οι κάτοικοι της Στερεάς ανάγκες και μάλιστα θεσμοθετημένες και πρέπει ο Περιφερειάρχης να τις σεβαστεί.

Η Ομοσπονδία των Εργαζομένων αναφέρθηκε στην κουμπαριά του Περιφερειάρχη με τον ιδιοκτήτη του ιδιωτικού ΚΤΕΟ στην Φωκίδα και ο Περιφερειάρχης αποδέχθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι έχει σχέση μαζί του. Είπε μάλιστα ότι αυτή η σχέση δεν θα τον εμποδίσει από το να κλείσει το Δημόσιο ΚΤΕΟ.

Είναι έτσι τα πράγματα; Αυτό συμβαίνει ή το αντίθετο;

Υπήρξε πράγματι μία πίεση να κλείσει το ΚΤΕΟ στην Άμφισσα και έκλεισε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο σε μη εργάσιμη μέρα. Έκλεισε χωρίς καμία αφορμή 70 μέρες μετά το λοκ ντάουν στα ΚΤΕΟ την ημέρα που έπρεπε να ανοίξει για να εξυπηρετήσει τους δεκάδες κάτοικους της Φωκίδας.

Το ποιος ωφελήθηκε από αυτήν την απόφαση είναι φανερό, δεν ωφελήθηκε ούτε το δημόσιο που έχασε τα έσοδά του, ούτε οι κάτοικοι της Φωκίδας  που έχασαν την δυνατότητα εξυπηρέτησής τους και αφήνονται έρμαιο στην μονοπωλιακή πολιτική του ιδιώτη στην Φωκίδα.

Αυτός που ωφελήθηκε είναι ο ιδιώτης.

Δεν ήταν η πολιτική αυτή που επέβαλε το κλείσιμο του Δημόσιου ΚΤΕΟ στην Άμφισσα, και οι προηγούμενοι Περιφερειάρχες την ίδια πολιτική εφάρμοζαν αλλά λειτουργούσαν τις υπηρεσίες όπως είχαν την υποχρέωση.

Αν θέλει να παραστήσει τον πολιτικό ας κατέβει για βουλευτής και ας ψηφίσει να καταργηθούν και να κλείσουν τα Δημόσια ΚΤΕΟ , μέχρι τότε έχει υποχρέωση να τα λειτουργεί.

Η σχέση του Περιφερειάρχη με τον ιδιώτη τον αφήνει έκθετο γιατί με μια του απόφαση, 100.000 ευρώ που θα πήγαιναν στο Δημόσιο τώρα θα εισπράττονται από αυτόν.

Ζητήσαμε σαν Ελεύθερη Στερεά με επερώτηση να μας παραδοθούν τα έγγραφα που επικαλέστηκε ο Περιφερειάρχης για να κλείσει το ΚΤΕΟ, δεν μας δόθηκαν ποτέ.

Καλούμε τον Περιφερειάρχη να ανοίξει το Δημόσιο ΚΤΕΟ της Άμφισσας έτσι όπως ζητά η τοπική κοινωνία, καλούμε τον Περιφερειάρχη να μην εκθέτει τον θεσμό που εκπροσωπεί και να ακούσει την φωνή της λογικής.

Αν δεν το κάνει καλούμε όλες τις Περιφερειακές Παρατάξεις σε κοινές δράσεις πίεσης προς την επαναλειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας που δικαιούνται οι κάτοικοι της Φωκίδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…