Home Κοινωνικοί φορείς Περιφερειακή ανάπτυξη και Φωκίδα
Κοινωνικοί φορείς - 31 Ιανουαρίου, 2020

Περιφερειακή ανάπτυξη και Φωκίδα

 

 
 Γράφει ο 
Χαράλαμπος Γεωργίου Νάκος
Φαρμακοποιός, 
Οικονομολόγος Υγείας
 
Η επιλογή του παγκόσμιου φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία ενός εκ των έξι συνολικά κέντρων ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας. 
Mόλις πριν 3 ημέρες, πραγματοποίησε τα εγκαίνιά της στα Γιάννενα, η εταιρία λογισμικού Teamviewer, η οποία δραστηριοποιείται στη διασυνδεσιμότητα, ξεκινώντας το πρώτο της hub. Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της πολυεθνικής εταιρείας TeamViewer στα Γιάννενα θα φιλοξενήσει νεοσύστατες ομάδες και ταλέντα από όλο τον κόσμο και κυρίως την Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και την προώθηση της καινοτομίας σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων τους. Tο εντυπωσιακό είναι ότι η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο αυτό προχωράει το σχέδιο για πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, μετά από παρότρυνση των γερμανικών εταιριών P&I Hellas και Teamviewer, που ανήκουν στο ίδιο επενδυτικό fund. 
Επιπλέον, μια σημαντικού μεγέθους επένδυση από το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας βρίσκεται στα σκαριά και πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης από τη φαρμακοβιομηχανία DEMO, δημιουργώντας 800 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Σαφέστατα στο τέλος του 2020 θα κοιτάξουμε πίσω και θα δούμε μία χρονιά μέγιστης ανάπτυξης των επενδύσεων στην Ελλάδα. Άλλωστε η χώρα μας, έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές να έχει πέσει δραματικά. Η κοινή συνισταμένη των 3 επενδύσεων που ανέφερα ανωτέρω αφορά την Περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στις συνολικές προσπάθειες εθνικής ανάπτυξης. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις περιοχές με χαμηλό ή μέτριο κατά κεφαλήν εισόδημα, στις οποίες τα οφέλη από την ανάπτυξη τείνουν να επικεντρώνονται στα μητροπολιτικά κέντρα, οδηγώντας σε περιφερειακές ανισότητες και ανομοιόμορφα αναπτυξιακά αποτελέσματα.
Εύχομαι κάτι ανάλογο να πραγματοποιηθεί και στο δικό μας νομό,  μέσω ενός στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος θα πρέπει να εκπονηθεί ενιαία από όλους τους εμπλεκόμενους, προβάλλοντας τις τεράστιες  αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής σε μια σειρά από τομείς όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, ιχθυοκαλλιέργειες, τουρισμός, κλάδος μεταποίησης κ.ο.κ., έτσι ώστε να επέλθει η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή μας και να αρθούν όλα εκείνα τα προβλήματα που τον έθεταν μέχρι και σήμερα ως έναν από τους πιο υποανάπτυκτους νομούς της χώρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…