Home Στερεά ΠΕΔ – ΣΕ – ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στερεά - 23 Σεπτεμβρίου, 2020

ΠΕΔ – ΣΕ – ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρασκευή 18  Σεπτέμβρη 2020 :

Πραγματοποιήθηκε σήμερα  στα γραφεία της ΠΕΔ / ΣΕ , στη Λαμία,  η Συνεδρίαση της Θεματικής Επιτροπής “ΥΓΕΙΑΣ“  της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, υπό την Προεδρία του κ. Ιωάννη  Συκιώτη – Δημάρχου  Καμένων Βούρλων και αποτελούμενη από τους : 1. κ.  Γεώργιο  Αναστασίου – Δήμαρχο Θηβαίων, Αντιπρόεδρο, 2. κα Ιωάννα Δαριβέρη  – Δημ. Συμ/λο  Δήμου Χαλκιδέων, 3. κ. Πέτρο  Αρκουμάνη   Δημ.Συμ/λο  Δήμου  Λεβαδέων, 4. κ. Κων/νο  Θεόπουλο  – Δημ. Συμ/λο  Δήμου Μακρακώμης, 5. κ. Νικόλαο Κοντοπάνο – Δημ. Συμ/λο  Δήμου Καμένων Βούρλων, 6. κα Ευδοξία (Εύη) Κονιαβίτη – Δημ. Συμ/λο  Δήμου Καρπενησίου, 7. κα Αικατερίνη – Ευγενία  Καλυβιώτη – Δημ.Συμ/λο  Δήμου Δελφών και  8. κ.  Ιωάννη  Σκαρμούτσο – Δημ. Συμ/λο  Δήμου Δομοκού.

Τα Μέλη της Επιτροπής μέσα από τις τοποθετήσεις τους και την ιδιαίτερα εποικοδομητική μεταξύ τους διαλογική συζήτηση, έθεσαν το πλαίσιο λειτουργίας και όρισαν το Πρόγραμμα Δράσης της Επιτροπής. Επίσης, συζήτησαν για τους βασικούς άξονες προτεραιοτήτων στους οποίους θα εστιάσει η Επιτροπή, προκειμένου να διαμορφωθούν οι θέσεις και οι προτάσεις, οι οποίες θα κατατεθούν στο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. και στην Κ.Ε.Δ.Ε.

Στη συνέχεια τα Μέλη αναφέρθηκαν στην κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνουμε λόγω της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού (COVID19) και στις τραγικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν δεν ακολουθηθούν κατά γράμμα τα μέτρα και οι οδηγίες των ειδικών. «Δεδομένων των αδυναμιών του εθνικού συστήματος υγείας και της επιθετικότητας του ιού, αν δεν τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας από τον COVID19, ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει πολύ σύντομα πληρότητα στις ειδικές κλίνες των νοσοκομείων και οι θάνατοι να αυξηθούν σημαντικά», συμφώνησαν τα Mέλη. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Γιάννης Συκιώτης επεσήμανε τα εξής: « Μπορούμε και πρέπει να συμβάλλουμε κι εμείς στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενημερώνοντας και συμβουλεύοντας τους πολίτες. Έχουμε όλοι μας αγαπημένα πρόσωπα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και οφείλουμε να τους προστατεύσουμε. Πρέπει να ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα ακολουθήσει μια δύσκολη περίοδος για τη χώρα μας μέχρι την ευρεία διανομή και χρήση εμβολίων. Η ημέρα που θα έχουμε αφήσει πίσω μας τον κορωνοϊό δεν είναι μακριά. Ωστόσο μέχρι την ημέρα εκείνη θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Τέλος, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την αναδημοσίευση του κειμένου με τίτλο: «Οδηγίες για τη χρήση μάσκας στο σχολείο» της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας, το οποίο αποτελεί ένα από τα πληρέστερα ενημερωτικά κείμενα για την χρήση μάσκας στο σχολείο για την προστασία από τον κορωνοϊό COVID19 (https://hpps.gr/kids-mask/ ): 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΟΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΟΜΟΦΩΝΙΑ 11-09-2020

Οδηγίες για τη χρήση μάσκας στο σχολείο

Ο κορωνοϊός Sars-Cov2 είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πνευμονική και συστηματική νόσο (COVID-19), συχνά θανατηφόρο, σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή ηλικιωμένους.

Στα παιδιά η νόσος από κορωνοϊό συνήθως διαδράμει ήπια, με καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό, βήχα, κοιλιακό άλγος ή διάρροια. Επειδή τα παραπάνω συμπτώματα, είναι μη ειδικά και απαντώνται στην πλειονότητα των ιογενών λοιμώξεων της παιδικής ηλικίας, η διάγνωση της COVID-19 βάσει της κλινικής εικόνας, είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Λόγω της ηπιότητας των συμπτωμάτων, τα παιδιά μπορεί να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν στο οικιακό περιβάλλον. Δηλαδή, τα παιδιά αποτελούν τον «Δούρειο ίππο», με τον οποίο μπορεί να μπει ο κορωνοϊός μέσα σε κάθε σπίτι και να προσβάλλει την οικογένεια.

Οι αναγνωρισμένοι τρόποι προφύλαξης από τον κορωνοϊό είναι:

1. Σχολαστική υγιεινή των χεριών και αποφυγή επαφής τους με μάτια, μύτη και στόμα.

2. Επαρκής αερισμός χώρων.

3. Διατήρηση απόστασης (τουλάχιστον 1,5 μέτρου) μεταξύ μας.

4. Χρήση μάσκας προσώπου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα παιδιά όταν είναι στο σχολείο:

Είναι πολύ δύσκολο να διατηρούν καθαρά τα χέρια τους .

Είναι δύσκολο να διαβιούν σε καλά αεριζόμενο χώρο, ιδιαίτερα το χειμώνα με το κρύο.

Είναι δύσκολο να κρατάνε την απόσταση ασφαλείας .

Γι΄ αυτό πρέπει να φοράνε μάσκα.

Συστάσεις

Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του μαθήματος .

Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική στο διάλειμμα, δεν χρησιμοποιείται στη γυμναστική, εφόσον γίνονται σε εξωτερικό χώρο και με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η απόσταση ασφαλείας .

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντικός και συνίσταται στην:

Καθημερινή υπενθύμιση, για την σωστή προφύλαξη (1-4) .

Επιτήρηση για την διατήρηση απόστασης ασφαλείας .

Ενθάρρυνση της συμμόρφωσης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Η χρήση «ασπίδας προσώπου», δεν συνιστάται σαν εναλλακτική λύση.

Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα που να δικαιολογούν την έκδοση ιατρικής γνωμάτευσης, για τη μη χρήση της μάσκας σε παιδιά με φυσιολογική ψυχοκινητική εξέλιξη.

Συχνές ερωτήσεις

Ποιά μάσκα είναι κατάλληλη για το σχολείο;

Οι υφασμάτινες μάσκες είναι επαρκείς για σχολική χρήση. Ωστόσο, μεγαλύτερη σημασία έχει η σωστή χρήση τους. Οι μάσκες πρέπει να εφαρμόζουν καλά καλύπτοντας τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι του παιδιού. Οι γονείς μπορούν να δοκιμάσουν τη μάσκα που ταιριάζει καλύτερα στο παιδί τους.

Πώς θα εκπαιδεύσω το παιδί και πως θα φροντίσω ώστε η μάσκα του να παραμένει σε καλή κατάσταση;

Συνιστάται το κάθε παιδί να έχει μαζί του στο σχολείο τουλάχιστον ΔΥΟ μάσκες, την καθεμιά στη δική της ξεχωριστή θήκη (π.χ. μια απλή πλαστική σακούλα ).

Πριν τη χρήση της μάσκας πλένουμε ΚΑΛΑ τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό.

Κρατάμε τη μάσκα από τα κορδόνια και την εφαρμόζουμε καλά στο πρόσωπο. Στη συνέχεια αποφεύγουμε να πιάνουμε με τα χέρια τη μάσκα , να αποκαλύπτουμε την μύτη ή να την κατεβάζουμε προς το σαγόνι .

Αποφεύγουμε να πιάνουμε τη μάσκα από την μπροστινή επιφάνεια.

Αποφεύγουμε να ακουμπάμε τη μάσκα σε κοινόχρηστες επιφάνειες.

Τα παιδιά με άσθμα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; Πρέπει να φορούν κάποιου άλλου είδους μάσκα ή και να μη φορούν καθόλου;

Τα παιδιά με άσθμα που ελέγχεται ικανοποιητικά με την φαρμακευτική αγωγή, δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Η χρήση μάσκας γι’ αυτά τα παιδιά είναι απόλυτα ασφαλής, όπως ακριβώς και για τους συμμαθητές τους. Τα προφυλάσσει γενικότερα από αναπνευστικούς ιούς που μπορεί να πυροδοτήσουν ασθματική κρίση. Τα παιδιά με βαρύ μη επαρκώς ελεγχόμενο άσθμα, που στη χώρα μας είναι πολύ λίγα σε αριθμό, πιθανώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Η χρήση της μάσκας, όχι μόνο δεν αντενδείκνυται, αλλά επιβάλλεται για την καλύτερη προστασία των παιδιών αυτών.

Μπορεί η χρήση της μάσκας να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή ή να επηρεάσει την ανάπτυξη των πνευμόνων του παιδιού;

Όχι, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα μέχρι σήμερα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Μήπως η μάσκα εμποδίζει την εκπνοή του διοξειδίου του άνθρακα;

Όχι. Τα μόρια του εκπνεόμενου διοξειδίου είναι τόσο μικροσκοπικά που δεν μπορούν να παγιδευτούν σε μια μάσκα. Υπενθυμίζεται πως πολλοί επαγγελματίες υγείας, όπως οι γιατροί στα χειρουργεία, αλλά και οι οδοντίατροι, χρησιμοποιούν τις μάσκες πολλές ώρες της ημέρας και για πολλά χρόνια, χωρίς καμιά επίπτωση στην υγεία τους.

Μπορεί αντί για τη μάσκα ένα παιδί να χρησιμοποιήσει ασπίδα προσώπου;

Οι ασπίδες προσώπου χρησιμοποιούνται κυρίως για την προστασία των ματιών από μολυσμένα σταγονίδια. ΄Εχει φανεί ότι παρέχουν κάποια προφύλαξη η οποία όμως είναι κατώτερη σε σχέση με τη χρήση μάσκας, καθώς σταγονίδια μπορούν να περάσουν από το πλάι της ασπίδας με αποτέλεσμα να μην προστατεύει το ίδιο το παιδί και τους γύρω του.

Ποιές είναι οι ευπαθείς ομάδες στα παιδιά που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή;

Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν τα παιδιά με:

Σοβαρό μη ελεγχόμενο άσθμα

Κυστική ίνωση

Χρόνιες διάμεσες πνευμονοπάθειες

Τραχειοστομία ή με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής

Ιστορικό σοβαρής ανοσοκαταστολής (χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή συμπαγούς οργάνου)

Θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες, όπως παιδιά με ρευματολογικά νοσήματα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Σακχαρώδη διαβήτη

Μεσογειακή αναιμία

Ιδιαίτερα για τα ευπαθή παιδιά που προαναφέρθηκαν, προτιμώνται οι χειρουργικές μάσκες ή οι μάσκες υψηλής προστασίας (πχ. FFP2 ή Ν95) έναντι της απλής υφασμάτινης.

                                                                                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                                                                     της Θ.Ε. « ΥΓΕΙΑΣ »

            &#16

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνειδητά ο δήμος Δελφών «κρεμάει» τα έργα

Δεν έχει τέλος η κακοποιητική συμπεριφορά του δήμου Δελφών απέναντι σε έργα που έχουν σχεδ…