Home Δήμος Δελφών «Πεδίο βολής» οι αναθέσεις
Δήμος Δελφών - 29 Μαΐου, 2013

«Πεδίο βολής» οι αναθέσεις

Με εντάσεις και ενστάσεις από τη μείζονα μειοψηφία συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης υλοποίησης επτά έργων με απευθείας ανάθεση, στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών, την περασμένη Παρασκευή. 

Ο σύμβουλος της παράταξης «Προοπτική» κ. Γιώργος Δρακάκης, αντέδρασε για μια ακόμη φορά ως προς τον τρόπο εκτέλεσης έργων με απευθείας ανάθεση, επισημαίνοντας πως η Δημοτική Αρχή βαπτίζει κάποια έργα μικρά, προκειμένου να τα δίνει στους εργολάβους που θέλει και να εξυπηρετεί το πελατειακό της σύστημα.
Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Νίκος Φουσέκης δηλώνοντας έκπληκτος ως προς την τοποθέτηση του κ. Δρακάκη, ξεκαθάρισε πως στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τις απευθείας αναθέσεις και γι’ αυτό ο νομοθέτης έχει προβλέψει ανάλογες καταστάσεις ώστε να αντιμετωπίζονται τα έκτακτα μικρά έργα.

Φανερά ενοχλημένος όμως και ο αντιδήμαρχος κ. Στάθης Μαντζώρος από τη φράση του κ. Δρακάκη ότι εφαρμόζεται το «δούναι και λαβείν» επεσήμανε πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν ψηφοθηρικοί σκοποί στις απευθείας αναθέσεις και ότι πρόκειται για μια διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο.
Να σημειώσουμε ότι τα έργα τα οποία εγκρίθηκαν τελικά κατά πλειοψηφία να εκτελεστούν με απευθείας ανάθεση έχουν ως εξής:  Διαμόρφωση Προαυλίου Χώρου 3ου Νηπιαγωγείου (προϋπολογισμός 2.223,13 ευρώ), Επισκευή Στέγης Παιδικού Σταθμού Δ.Κ. Ιτέας (προϋπολογισμός 6.200,00 ευρώ), Πρόσθετες Εργασίες Στήριξης Πρανούς Τ.Κ. Μαυρολιθαριου (προϋπολογισμού 4.000,00 ευρώ), Εργασίες Ενίσχυσης – Αποκατάστασης στο κιόσκι Του 1ου 2/Θ Νηπιαγωγείου Άμφισσας (προϋπολογισμού 2.100,00 ευρώ), Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου κλειστού Γυμναστηρίου Χρ. Καμπεράκη (προϋπολογισμού  5.000,00 ευρώ), Ανακατασκευή Τοίχου Αντιστήριξης δρόμου Τ.Κ. Επταλόφου (προϋπολογισμού 10.500,00 ευρώ), Καθαρισμός & απομάκρυνση οικοδομικών & λοιπών υλικών από τον περιβάλλοντα χώρο του Δημοτικού Κτιρίου «Οικία Οπλαρχηγού Πανουργιά» (προϋπολογισμού 5.300,00 ευρώ).
Κατά την εισήγησή του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δήμος, ξεκαθάρισε πως για τα μικρά έργα δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την εκτέλεση τους με απευθείας ανάθεση, και ότι δεν μπορεί να γίνει ούτε πρόχειρος ούτε κανονικός διαγωνισμός γι’ αυτά.

 

Γ. Δρακάκης: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το 90% των έργων με ιδίους πόρους γίνεται με απευθείας αναθέσεις»

 

Σκληρή κριτική για τον τρόπο που εκτελεί τα έργα η Δημοτική Αρχή άσκησε για μια ακόμη φορά ο σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Γιώργος Δρακάκης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το βάπτισμα «μικρά έργα» το κάνει η ίδια η Δημοτική Αρχή τονίζοντας πως θα μπορούσαν κάλλιστα κάποια έργα, όπως ο καθαρισμός οικοδομικών υλικών και οι κατασκευές τοίχων αντιστήριξης, να ομαδοποιούνται και να βγαίνουν σε διαγωνισμό. «Μη μας λέτε για πράσσειν άλογα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον τελείως. Το 90% των έργων από ιδίους πίρους είναι με απευθείας αναθέσεις, τα οδηγείται εκεί που θέλετε και τα δίνεται στο πελατειακό σας σύστημα», επεσήμανε ο κ. Δρακάκης.

 

Ν. Φουσέκης: «Αν δεν κάνουμε αναθέσεις, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει ο δήμος»

 

Την έκπληξή του εξέφρασε ο δήμαρχος Δελφών κ. Νίκος Φουσέκης ως προς την τοποθέτηση που έκανε ο κ. Δρακάκης, τονίζοντας πως από τη στιγμή που έχει χρόνια ενασχόληση με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση δεν θα έπρεπε καν να σχολιάζει έτσι τις αναθέσεις. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος, στον β’ Βαθμό της αυτοδιοίκησης τα έργα είναι μεγάλα κι εκεί αποφεύγονται οι απευθείας αναθέσεις, αντίθετα στον α’ βαθμό υπάρχουν βασικοί λόγοι που κάποιες φορές είναι αναγκαία αυτή η διαδικασία και γι’ αυτό όπως τόνισε έχει προβλεφθεί και από το νομοθέτη. «Όταν ήμουν νομάρχης δεν κάναμε καμία απευθείας ανάθεση. Στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση  όμως υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς και γι’ αυτό ο νομοθέτης έχει προβλέψει κάποια πράγματα. Πρώτον τα έργα είναι πολύ μικρά και πολλές φορές πρόκειται για έκτακτες καταστάσεις. Όταν πέσει ένας τοίχος δεν μπορείς να τον ομαδοποιήσεις και να τον φτιάξεις μετά από τρεις μήνες. Πρέπει να αντιμετωπίσεις το θέμα άμεσα. Η φύση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης προβλέπει να γίνονται μικρά έργα με απευθείας αναθέσεις, και γι’ αυτό έχει προβλεφθεί και νομοθετικά. Δεύτερον εάν δημοπρατούσαμε ένα έργο με προϋπολογισμό 3000 με τις δημοσιεύσεις  θα στοίχιζε 4000 ευρώ. Ακόμα και σε πρόχειρο διαγωνισμό είναι απαραίτητη η δημοσίευση. Θα πληρώναμε περισσότερα λεφτά απ’ ότι θα στοίχιζε η κατασκευή του», ανέφερε ο κ. Φουσέκης. Κλείνοντας επεσήμανε πως το περίεργο θα ήταν να γίνονταν κατατμήσεις σε έργα και να «έσπαγαν» τις εργασίες, τονίζοντας παράλληλα πως αν δεν έκαναν αναθέσεις δεν θα περπατούσε τίποτα στο δήμο.
Στην δευτερολογία του ο κ. Δρακάκης επεσήμανε ότι ο δήμαρχος παρουσιάζει τα πράγματα με το δικό του τρόπο για μια ακόμη φορά, τονίζοντας ότι δε μίλησε για επείγουσες καταστάσεις αλλά για προγραμματισμένα έργα. «Τα περισσότερα έργα υπάρχουν στο προϋπολογισμό που στήσατε. Αν τα είχατε ομαδοποιήσει θα είχατε πετύχει ποιοτικότερο και φθηνότερο αποτέλεσμα. Τώρα έχετε πλήρη διασπορά ανά Δημοτική Ενότητα, ανά τετράγωνο και ανά γειτονιά», τόνισε. Χαρακτήρισε δε τις απευθείας αναθέσεις ανεπίτρεπτες επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο ποσοστό των δήμων της χώρας ομαδοποιεί τα έργα και κάνει διαγωνισμούς. «Πριν λίγο καιρό,  ο κ. Μαντζώρος έβγαλε πρόσκληση ενδιαφέροντος για 35 έργα που δεν είχαν καν κοστολόγιο. Στην ουσία κάλεσε τους πολίτες να πάνε να συναλλαχθούν μαζί του», ανέφερε ο κ. Δρακάκης ζητώντας να πληροφορηθεί για ποιο λόγο η δημοτική αρχή θέλει να έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τους εργολάβους προκειμένου να τους δίνει δουλειές για να παίρνει ψήφους.

 

Σ. Μαντζώρος: «Το δούναι και λαβείν που επικαλέστηκε ο κ. Δρακάκης είναι πολιτική αλητεία»

 

«Πολιτική αλητεία» χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος κ. Στάθης Μαντζώρος τα λεγόμενα του κ. Δρακάκη περί «δούναι και λαβείν». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δεν υπάρχει καμία απολύτως πελατειακή σχέση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής  και των εργολάβων αλλά ούτε ψηφοθηρικοί σκοποί. «Δεν έχουμε αρνηθεί σε κανένα εργολάβο να πάρει έργο. Οι αναθέσεις γίνονται καθ’ υπόδειξη των τοπικών αντιδημάρχων. Κανένας εργολάβος δεν συναλλάσατε μαζί μας ούτε για τιμές ούτε για τίποτα. Τα επιμέρους γενικότερα θέματα ρυθμίζονται από τις κατά τόπους υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Μαντζώρος ενώ κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να μπουν στο πρόγραμμα διαύγεια για να διαπιστώσουν ότι οι γειτονικοί δήμοι κάνουν περισσότερες αναθέσεις. Επεσήμανε δε, πως οι αναθέσεις είναι μια διαδικασία νομιμότατη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…