Home Εικόνες Αρχικής “Πατρίδα μας η Στερεά” για το τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο
Εικόνες Αρχικής - Στερεά - 29 Απριλίου, 2022

“Πατρίδα μας η Στερεά” για το τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο

«Η Περιφερειακή Αρχή(ΠΑ) αναλώνεται σε απλή διαχείριση  και έχει επιλέξει να είναι απούσα  κατά τον σχεδιασμό και προώθηση  των σημαντικών ζητημάτων  της Στερεάς Ελλάδας  και των συμπολιτών μας. Η επιλογή της ΠΑ για απλή διαχείριση οδηγεί σε αναπτυξιακό αδιέξοδο την Περιφέρεια μας», τόνισε η κα Μπατζελή, εκ μέρους της παράταξης «πατρίδας μας η Στερεά» σε σχέση με τις  συζητήσεις  και  αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου  στις 28-04-22.

Η πρακτική αυτή  χαρακτηρίζει την ΠΑ τα τελευταία χρόνια  διότι έχει επιλέξει  να απομειώνει το ρόλο του Περιφερειακού Συμβούλιου , να ασκεί μια ασπόνδυλη και στρογγυλοποιημένη κριτική στο κεντρικό κράτος και των ελλιπέστατων πολιτικών του απέναντι στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Επίσης  να δικαιολογεί «αφελώς»  τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται και εποπτεύει τα  έργα και προγράμματα   που παρουσιάζουν καθυστερήσεις  για την ολοκλήρωση τους αλλά και στην χρηματοδότηση τους από τους δημόσιους πόρους», 

Ειδικότερα :

  • Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ) συνεχώς μειώνεται, δεν υπάρχει κανονική ροή των χρηματοδοτήσεων των  υπό εκτέλεση ή και ολοκληρωμένων έργων, δημιουργώντας κραδασμούς όχι μόνο στους αναδόχους αλλά  και στους ίδιους τους συμπολίτες που δεν έχουν αποζημιωθεί από τις φυσικές καταστροφές ,ενώ δεν έχει προχωρήσει η συντήρηση  των υποδομών. Ενώ στην ΣΑΕΠ 866 των φυσικών καταστροφών έχει εγγραφεί πόσο 225.358.749 ευρώ ,οι πληρωμές μέχρι 31-12-2021 είναι 14.777.109 ευρώ. Να επισημανθεί δε, ότι για την πληγείσα Φωκίδα  δεν έχει εγκριθεί  ούτε το ποσό των 9.600.000 ευρώ που κρίνεται απαραίτητο ώστε να προχωρήσουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και έργα υποδομών στην Δωρίδα  ενώ η Περιφερειακή  αυτή Ενότητα δεν έλαβε ενίσχυση ούτε από τα έκτακτα χρήματα από την ΣΑΕ 055 της κεντρικής κυβέρνησης ,όπως έγινε σε άλλες περιοχές. 
  • Η  υλοποίηση των έργων και η χρηματοδότηση τους βάσει της ετήσιας στήριξης της Περιφέρειας από τους κεντρικούς πόρους που φθάνουν τα  13.200.000 ευρώ, θα χρειαστεί μια δεκαετία και βαλε… για να ολοκληρωθούν, όταν υπάρχουν δεσμεύσεις που ξεπερνούν τα 235 εκ. ευρώ.  Κι αυτό διότι δεν εντάσσονται ώριμα και πλήρως απαραίτητα έργα, δεσμεύονται πόροι βάσει εξαγγελιών, δεν παρακολουθείται η εξέλιξη τους ,ούτε εφαρμόζονται  μεθοδολογικά οι περιορισμοί ολοκλήρωσης των έργων, όπως εκείνων των χρηματοδοτούμενων από κοινοτικούς πόρους που δεν ξεπερνά τα τρία χρόνια από την σύμβαση τους.  
  • Η περιβαλλοντική προστασία μάλλον δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της ΠΑ όταν στον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό και στις Θεσμοθετημένες χρήσεις γης περιορίζεται το να εγκρίνει την γενικολογία των κανονιστικών διατάξεων. Δεν τόλμησε να προτάξει τις ιδιαιτερότητες και προτεραιότητες της Περιφέρειας μας που αποτελούν και τους βασικούς παραγωγικούς τομείς και πόλους ανάπτυξης. Των υδατοκαλλιεργειών που ενώ αντιμετωπίζουν τις σημερινές διατροφικές προκλήσεις, δεν κατοχυρώνονται διότι δεν έχουν εγκριθεί τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα.Της αγροτικής παραγωγής που οι αγρότες καλούνται να προσαρμοστούν σε περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που όμως βάσει της νέας ΚΑΠ δεν τους εξασφαλίζουν τις ενισχύσεις, διότι δεν βασίζονται σε περιφερειακή στρατηγική και μοντέλο .Ταυτόχρονα δεν προωθούνται από την ΠΑ  οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις(ΟΧΕ), σε αγροτικές περιοχές όπως εκείνης της Κωπαΐδας και Σπερχειού και περιορίζεται μόνο σε εκείνες που έχουν οριστεί από τον κο Μπένο  !  
  • Η υγιεινή ασφάλεια των πολιτών και της κυκλικής οικονομίας φαίνεται ότι  κωλυσιεργεί τόσο από Κυβερνητικές σκοπιμότητες όσο από αδυναμίες της ΠΑ ,που τελικά οδηγούν σε αδιέξοδο την διαχείριση των απορριμμάτων-στερεών, υγρών και βιοαποβλήτων. Στην Περιφέρεια μας από το 2015 μέχρι σήμερα, δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από το ΠΕΠ, για κανένα έργο που να αφορά το περιβάλλον. Έχει δε αποφασίσει η Διαχειριστική Αρχή να εφαρμόσει τη «συγκριτική» μέθοδο αξιολόγηση με αποτέλεσμα να υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις μέχρι την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων των προτάσεων που έχουν κατατεθεί βάση της Πρόσκλησης. Η τελευταία τροποποίηση της οποίας  έγινε τον Ιούνιο του 2020 και έχουν δημιουργήσει σημαντικά πρόβλημα σε πολλούς Δήμους. Με τις παρεμβάσεις μας τους τελευταίους μήνες έχουμε ζητήσει, πόσα χρήματα έχει απορροφήσει η Περιφέρεια από το ΠΕΠ για το Περιβάλλον τα τελευταία 5χρόνια , πόσες προσκλήσεις εκκρεμούν, πόσες προτάσεις έχουν γίνει, πόσα χρήματα έχουν δοθεί ως εκταμιεύσεις. Φυσικά δεν θα «επικροτήσουμε» την υποσχόμενη έγκριση έργων ύψους 3,5 εκ ευρώ για τους Δήμους Δελφών και Θηβών, 

μετά από χρόνια καθυστερήσεων και  όταν οι δεσμεύσεις πόρων  είναι 23 εκ ευρώ. Σημειωτέον ότι, αν δεν τρέξουν οι προσκλήσεις, θα λήξει το ΕΣΠΑ στις 31-12-2023, και θα χαθούν τα χρήματα. 

  • Η  ΠΑ προωθεί τον Τουρισμό μέσω εκθέσεων αλλά δεν ασκεί τον θεσμικό της ρόλο για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες λειτουργιάς των Ιαματικών Πηγών-Θεραπευτηρίων, όπως εκείνων της Υπάτης ,που θα μπορούσε να στελεχωθούν με διαδικασίες που θα αναλάμβανε  μεταβατικά η Περιφέρεια.

 

Σε μια περίοδο που οι συμπολίτες μας υποφέρουν από το συνεχώς αυξανόμενο και ανεξέλεγκτο κόστος ακρίβειας, η κάθε έλλειψη αποφασιστικής πρωτοβουλίας για την ελάφρυνση των βαρών τους, δημιουργεί  μεγάλη ευθύνη για όλους τους αρμόδιους και συναρμόδιους….  

 

Κατερίνα Μπατζελή ,επικεφαλής της παράταξης και οι Σύμβουλοι Νίκος Μπέτσιος, Κώστας Σωτηρόπουλος, Μπάμπης Φάκος ,Μάνος Γέμελος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Off τα τηλέφωνα του Κ.Υ. Ιτέας

Λόγω βλάβης στο τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υγείας Ιτέας είναι αδύνατη η επικοινωνία. …