Home Δήμος Δελφών Παρέμβαση του καθηγητή του Παν/μίου Δυτικής Αττικής Γ.Παναγιάρη για το Δίκτυο Δελφών και το παλιό νοσοκομείο
Δήμος Δελφών - 11 Ιουνίου, 2020

Παρέμβαση του καθηγητή του Παν/μίου Δυτικής Αττικής Γ.Παναγιάρη για το Δίκτυο Δελφών και το παλιό νοσοκομείο

 Παρέμβαση του καθηγητή του Παν/μίου Δυτικής Αττικής Γ.Παναγιάρη για το Δίκτυο Δελφών και το παλιό νοσοκομείο

«Υπάρχει μια μεγάλη επένδυση γνώσης στο πεδίο της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς»

 

Όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει κατά τις δυο προηγούμενες δημοτικές περιόδους και τον πλούτο αποτελεσμάτων που παρήχθησαν από αυτές αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου δυτικής Αττικής κ. Γιώργος Παναγιάρης σε παρέμβασή του.

Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει τα κάτωθι:

 

Παρακολουθώντας τον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται τελευταία σχετικά με την λειτουργία του Δικτύου Δελφών και, πρόσφατα, σχετικά με την αξιοποίηση του Παλαιού Νοσοκομείου της Άμφισσας, θα ήθελα να παραθέσω κάποια γεγονότα που ίσως βοηθήσουν όλους, στην λήψη των πλέον πρόσφορων αποφάσεων.

Η αρχή του νήματος της αφήγησής μου βρίσκεται στην πολύ θετική πρωτοβουλία του τέως Δημάρχου του Δήμου Δελφών κ. Ν.Φουσέκη να προσκαλέσει όλο το επιστημονικό δυναμικό που κατάγεται από τον Δήμο μας και είναι διασπαρμένο στα διάφορα Α.Ε.Ι. της χώρας και να ζητήσει την συνδρομή του σε θέματα που άπτονται της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής μας.

Σε αυτήν την πρό(σ)κληση, το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας (νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής-Π.Α.Δ.Α.) και ο υπογράφων, ανταποκριθήκαμε άμεσα, διοργανώνοντας τότε, με την συνεργασία όλης της Δημοτικής Αρχής, μια ανοιχτή ημερίδα για τα προβλήματα και τις προοπτικές των δερματουργών της Χάρμαινας και εκπονώντας παράλληλα μελέτη για την επανέκθεση των συλλογών του Λαογραφικού Μουσείου Γαλαξειδίου.

Ο επόμενος Δήμαρχος  Δελφών κ. Αθ. Παναγιωτόπουλος έκανε ένα βήμα παραπάνω: Υπέγραψε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με το Τ.Ε.Ι. Αθήνας (νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής-Π.Α.Δ.Α.), το οποίο ανέλαβε τον ρόλο επιστημονικού συμβούλου του Δήμου Δελφών, σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και ιδιαίτερα το διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Μουσειακές Σπουδές» (που συνδιοργανώνονταν από το Τ.Ε.Ι. Αθήνας τότε – τώρα από το Π.Α.Δ.Α. – και το Ε.Κ.Π.Α.) προσανατόλισε ένα μεγάλο μέρος των δράσεων του προς όφελος του Δήμου, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου το κόστος!

Ενδεικτικά αναφέρω:

•Σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας του Δήμου Δελφών για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

•Εκπόνηση μελέτης για δημιουργία Δικτύου Μουσείων του Δήμου Δελφών. Βασική στόχευση υπήρξε η δυνατότητα κοινής χρήσης υποδομών και ανθρώπινων πόρων από όλες τις υπάρχουσες μουσειακές δομές του Δήμου αλλά και από όσες επρόκειτο να δημιουργηθούν στο μέλλον. Μάλιστα ως προέκταση αυτού του σκεπτικού, εκπονήθηκε μελέτη για την μετατροπή του κτιρίου των Παλαιών σφαγείων της Άμφισσας σε αποθήκες που θα φιλοξενούσαν με ασφάλεια τα μη εκτεθειμένα αντικείμενα των υπαρχόντων μουσείων. Σε αυτήν την πρόταση στηρίχθηκε ο σχεδιασμός του «Δικτύου Πολιτισμού και Τουρισμού Φωκίδας» (Δίκτυο Δελφών)

•Σύνταξη πρότασης /προμελέτης για την επανέκθεση του Μουσείου Σικελιανού στους Δελφούς.

•Εκπόνηση μελέτης για την ίδρυση Μουσείου πόλης της Ιτέας μετά από ευρεία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία μέσω ανοιχτών συζητήσεων και διανομής σχετικών ερωτηματολογίων στους πολίτες της Ιτέας.

•Εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη του σπηλαίου Γαλαξειδίου η οποία παρουσιάστηκε τόσο στους πολίτες του Γαλαξειδίου, όσο και στα στελέχη της Εφορείας Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας του ΥΠ.ΠΟ.Α., τυγχάνοντας ενθουσιώδους υποδοχής από όλους τους ενδιαφερόμενους. Ο Δήμος Δελφών επωμίστηκε τα κόστος της βραχομηχανικής μελέτης για να διερευνηθεί τυχόν επικινδυνότητα του σπηλαίου, η οποία απέδειξε ότι το σπήλαιο είναι, σε γενικές γραμμές ασφαλές και απαιτούνται ελάχιστες παρεμβάσεις. Υπολείπονται μελέτη φωτισμού, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη και μελέτη εφαρμογής όλων των παραπάνω.

•Εκπόνηση προμελέτης για την αξιοποίηση του Παλαιού Νοσοκομείου της Άμφισσας, η οποία έλαβε υπ’ όψη και παλαιότερη μελέτη για δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου που είχε εκπονηθεί επί δημαρχίας κ. Ν. Φουσέκη, αλλά απαιτούσε για την υλοποίησή της υπερβολικά μεγάλα κόστη, δεδομένων των δυνατοτήτων του Δήμου μας, αλλά και της χώρας γενικά μετά την κρίση των τελευταίων ετών. Η επικαιροποιημένη μελέτη στόχευε σε ένα Μουσείο Πόλης της Άμφισσας που θα αξιοποιούσε τα τεκμήρια λαϊκού πολιτισμού που είχε συλλέξει η Εταιρεία Φωκικών Μελετών αλλά παράλληλα θα λειτουργούσε ως βασικός αφηγητής της νεώτερης κοινωνικής ιστορίας της πόλης και θα «συνομιλούσε» με τις άλλες τοπικές κοινότητες του Δήμου Δελφών. Η πρόταση παρουσιάστηκε σε ανοιχτή εκδήλωση στην Άμφισσα και είχε πολύ θετική απήχηση. Σε συνέχεια μάλιστα αυτής της δράσης, μετέβη στην Άμφισσα, τον Δεκέμβριο του 2017, ομάδα 50 τελειοφοίτων φοιτητών του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, (νυν Π.Α.Δ.Α.) με συνοδεία καθηγητών τους και εργάστηκε επί τριήμερο στο Παλαιό Νοσοκομείο, καταγράφοντας, συντηρώντας και αποθηκεύοντας με ασφάλεια όσα λαογραφικά αντικείμενα είχαν συγκεντρωθεί εκεί.

•Παράλληλα μεμονωμένα αντικείμενα από διάφορες συλλογές και μουσεία του Δήμου συντηρήθηκαν –και συντηρούνται ακόμα – στα εργαστήρια Συντήρησης του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Π.Α.Δ.Α..

Όλες οι παραπάνω δράσεις υλοποιήθηκαν από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Π.Α.Δ.Α. και του Ε.Κ.Π.Α. υπό την καθοδήγηση και συντονισμό μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ των δύο Πανεπιστημίων. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνω στην επικ. Καθηγήτρια Μουσειολογίας του Ε.Κ.Π.Α. κα Μ. Μούλιου, που συντόνισε το σύνολο των μουσειολογικών προμελετών, προσδίδοντας σε αυτές το κύρος που απορρέει από την διεθνή της αναγνώριση! Το κόστος εργασίας, αναλώσιμων και μετακινήσεων όλων των παραπάνω επιβάρυνε αποκλειστικά τα δύο Ιδρύματα και τα φυσικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στις παραπάνω δράσεις.

Ένοιωσα την ανάγκη να αναφερθώ σε όλα αυτά για να τονίσω ότι υπάρχει μια μεγάλη επένδυση γνώσης στο πεδίο της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας που έχει προσδώσει μεγάλο βαθμό ωριμότητας στην υλοποίηση ανάλογων έργων από τον Δήμο μας, και μάλιστα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον ίδιο!!

Το πώς θα αξιοποιηθεί από τον Δήμο μας είναι επιλογή πλέον της δημοτικής μας αρχής, που δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω ότι επιθυμεί το καλύτερο για τον τόπο μας.

Όσο για εμάς, εάν μας ζητηθεί, θα κάνουμε για μια ακόμα φορά το καθήκον μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…