Home Δήμος Δελφών Παρέμβαση του Δημάρχου Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή προς Σκρέκα για παραδοσιακούς οικισμούς

Παρέμβαση του Δημάρχου Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή προς Σκρέκα για παραδοσιακούς οικισμούς

Παρέμβαση του Δημάρχου Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή προς Σκρέκα για παραδοσιακούς οικισμούς

«Ειδική αντιμετώπιση για ειδικούς όρους»

-Συγκεκριμένα μέτρα για την άρση της αδικίας που φέρει η εξαίρεση χρηματοδότησης παραδοσιακών οικισμών από τα προγράμματα του υπουγείου Περιβάλλοντος, λόγω των περιορισμών δόμησης, ζητεί ο Δήμαρχος από τον υπουργό Περιβάλλοντος.

 

 

 

Την άρση της αδικίας που προκαλεί η εξαίρεση των παραδοσιακών οικισμών από τα χρηματοδοτικά προγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος ζητεί με επιστολή του στον υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής.

Ειδικότερα, ο κ.Ταγκαλής στην παρέμβασή του εξηγεί ότι οι περιορισμοί στους παραδοσιακούς οικισμούς, χωρίς ειδική αντιμετώπιση από την πολιτεία και παροχή αντισταθμιστικών οφελών προς τους πολίτες, θα δημιουργήσουν έντονα προβλήματα διαβίωσης ειδικά στους οικονομικά ασθενέστερους.

Με το υπ’ αρθ. πρ. 6954/2022/7-4-2022 έγγραφό του ο Δήμαρχος ζητεί «ειδική αντιμετώπιση των παραδοσιακών οικισμών του Δήμου Δελφών στις αιτήσεις

συμμετοχής σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας του ΥΠΕΝ».

Ειδικότερα ζητεί την παροχή αντισταθμιστικών οφελών για την απαγόρευση υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, τη θέσπιση ειδικής κατηγορίας με ξεχωριστό προϋπολογισμό για τις κατοικίες και επιχειρήσεις των παραδοσιακών οικισμών και τη μη απαίτηση αύξησης της ενεργειακής κατηγορίας ενός κτιρίου σε παραδοσιακό οικισμό κατά 3 μονάδες.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Δήμαρχος Δελφών αναφέρει τα ακόλουθα:

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Οι κάτοικοι του Δήμου Δελφών όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, οι συνέπειες της οποίας έρχονται να προστεθούν στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα.

Μοναδικό φάρο ελπίδας και μεγάλη ευκαιρία για την αντιμετώπιση των δυσβάστακτων ποσών που καλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις του δήμου μας να πληρώσουν, αποτελούν τα χρηματοδοτικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης τεχνολογιών ΑΠΕ του Υπουργείου σας.

Ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», με τη συμμετοχή πολλών πολιτών μας, ενώ αναμένονται σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας αντίστοιχα προγράμματα για τις επιχειρήσεις καθώς και για τους ΟΤΑ.

Η ύπαρξη περιορισμού δόμησης η οποία προστατεύει την Αρχιτεκτονική και πολιτιστική μας κληρονομιά (Δελφοί, Γαλαξείδι, Χρισσό), καθιστά την υπαγωγή των αιτήσεων των κατοίκων τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΥΠΕΝ σχεδόν αποτρεπτική, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις επιλέξιμες παρεμβάσεις της αντικατάστασης ανοιγμάτων με μεταλλικά κουφώματα, της εγκατάστασης ηλιακών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, της εγκατάστασης αντλιών θερμότητας στις όψεις των κτιρίων.

Συμφωνούμε για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών μας για τους οποίους είμαστε περήφανοι, αλλά οι περιορισμοί τους χωρίς ειδική αντιμετώπιση από την πολιτεία και παροχής αντισταθμιστικών οφελών προς τους πολίτες, θα δημιουργήσουν έντονα προβλήματα διαβίωσης ειδικά στους οικονομικά ασθενέστερους.

 

Κύριε Υπουργέ,

είναι δίκαιο οι πολίτες των παραδοσιακών οικισμών του δήμου μας να προστατευθούν από την ενεργειακή κρίση και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε τους οικισμούς μας ζωντανούς, δίνοντας κίνητρα στους κατοίκους των για τη διαμονή τους σε αυτούς.

Για τους παραπάνω λόγους σας ζητούμε:

  1. Την παροχή αντισταθμιστικών οφελών για την απαγόρευση υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας που σας αναφέραμε
  2. Τη θέσπιση ειδικής κατηγορίας με ξεχωριστό προϋπολογισμό για τις κατοικίες και επιχειρήσεις των παραδοσιακών οικισμών στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου σας.
  3. Η μη απαίτηση αύξησης της ενεργειακής κατηγορίας ενός κτιρίου σε παραδοσιακό οικισμό κατά 3 μονάδες μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων

Πιστεύω ότι θα δείξετε το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για τον ιστορικό μας δήμο.

 

 

Ο Δήμαρχος Δελφών

Παναγιώτης Αγ. Ταγκαλής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…