Home Δήμος Δελφών «Πάει περίπατο» και η ύδρευση Αγίου Μηνά

«Πάει περίπατο» και η ύδρευση Αγίου Μηνά

«Πάει περίπατο» και η ύδρευση Αγίου Μηνά
Διακοπή λόγω «φεσιού»
-Την αίτηση διακοπής υπέβαλε ο ανάδοχος που έκανε το «σπόνσορα» του έργου με δυο απλήρωτους λογαριασμούς.

Ακόμη ένα έργο με προϋπολογισμό περί το 1,5 εκ ευρώ διακόπτεται στο δήμο Δελφών, καθώς ο ανάδοχος αναγκάστηκε να υποβάλλει αίτηση μετά από την κατάθεση δυο λογαριασμών του έργου που έχουν μείνει απλήρωτοι.
Πρόκειται για το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΤΗΣ Τ.Κ. ΔΕΣΦΙΝΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ – ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Τ.Κ. ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ».
Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Δελφών αποφάσισε τη διακοπή εργασιών μετά την κατάθεση αίτησης διακοπής από την ανάδοχο, εταιρεία ΓΕΩΔΟΜΗ, η οποία δεν πληρώθηκε ούτε τον πρώτο, ούτε το δεύτερο λογαριασμό και κοινοποιεί την απόφασή της στη ΔΕΥΑ.
Στην απόφαση αναφέρει τα εξής:
Αποφασίζουμε: Α) Την αποδοχή της από 23-02-2024 Ειδικής Δήλωσης Διακοπής Εργασιών του Αναδόχου του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΤΗΣ Τ.Κ. ΔΕΣΦΙΝΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ – ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Τ.Κ. ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ» λόγω μη εξόφλησης του 1ου λογαριασμού του έργου, αν και παρήλθε μήνας από την υποβολή του, χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου,
Β) Την μη αποδοχή της από 23-02-2024 Ειδικής Δήλωσης Διακοπής Εργασιών του Αναδόχου του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΤΗΣ Τ.Κ. ΔΕΣΦΙΝΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ – ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Τ.Κ. ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ» λόγω μη εξόφλησης του 2ου λογαριασμού του έργου, καθώς δεν παρήλθε μήνας από την υποβολή του, έως την ημερομηνία υποβολής της Ειδικής Δήλωσης Διακοπής Εργασιών.
Ο ανάδοχος καλείται όπως:
α) Απομακρύνει άμεσα όλα τα υλικά που παραμένουν στον χώρο του έργου και προέρχονται από τις εργασίες αυτού τα οποία μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια ανθρώπων, μεταφορικών μέσων κλπ και να μεταφέρει όσα από αυτά είναι προς απόρριψη στην μονάδα ΑΕΚΚ με την οποία έχει σύμβαση,
β) Μεταφέρει οποιαδήποτε άλλα υλικά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο έργο και τα οποία βρίσκονται σε χώρους εκτός εργοταξίου, σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους με τις κατάλληλες συνθήκες φύλαξης,
γ) λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις όπως ενδεικτικά κατάλληλη σήμανση των χώρων του έργου, ασφάλιση με τα ενδεδειγμένα μέσα από την είσοδο σε αυτούς, κλπ.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ που της κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλείται όπως μας ενημερώσει άμεσα όταν εξοφληθεί ο 1ος λογαριασμός, για τις σχετικές ενέργειες της υπηρεσίας μας προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες του έργου του θέματος.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι δικαιολογείται η διακοπή:

«3. Αν υπάρχει υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής ή του κυρίου του έργου, για διακοπή των εργασιών, ο ανάδοχος υποβάλλει την ειδική δήλωση διακοπής των εργασιών στον προϊστάμενο της διευθύνουσας υπηρεσίας. Με τη δήλωση αυτήν: α) Καθορίζεται συγκεκριμένα η υπαιτιότητα, που αποδίδεται στον φορέα κατασκευής ή τον κύριο του έργου, η οποία προκαλεί τη διακοπή των εργασιών. β) Δίνονται στοιχεία για τα τμήματα του έργου που έχουν κατασκευαστεί μέχρι τη διακοπή των εργασιών και για την εκτίμηση της αξίας τους. γ) Περιγράφονται τα τμήματα του έργου που υπολείπονται για εκτέλεση και αιτιολογείται για καθένα από αυτά η έλλειψη δυνατότητας κατασκευής, λόγω της υπαιτιότητας του φορέα κατασκευής ή του κυρίου του έργου, αν πρόκειται για τέτοια περίπτωση. Δήλωση που δεν περιλαμβάνει τα ανωτέρω στοιχεία, δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα. Η δήλωση κοινοποιείται και στον κύριο του έργου, όταν αυτός δεν ταυτίζεται με τον φορέα κατασκευής του έργου.
3.Μετά από την επίδοση της ειδικής δήλωσης κατά την παρ. 3, η διευθύνουσα υπηρεσία εξακριβώνει μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες τα στοιχεία της δήλωσης και εκδίδει απόφαση που αποδέχεται ή απορρίπτει το περιεχόμενο της δήλωσης. Σε περίπτωση απράκτου παρόδου της άνω προθεσμίας, τεκμαίρεται ότι απορρίφθηκε σιωπηρά η δήλωση του αναδόχου.
4. Αν περάσει διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών από την υποβολή της ειδικής δήλωσης του αναδόχου, για διακοπή των εργασιών με υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής ή του κυρίου του έργου ή δύο (2) μηνών, σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμών, ο ανάδοχος μπορεί να ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης. Στην περίπτωση αυτήν, τα στοιχεία των προηγούμενων παραγράφων συνεκτιμώνται για τον σχηματισμό γνώμης στο αίτημα του αναδόχου»,
3. Την με αριθμ. πρωτ. 16256/18-07-2023 σύμβαση κατασκευής του έργου (ΑΔΑΜ: 23SYMV013106920 2023-07-18),
4. Τον 1ο λογαριασμό του έργου, που υποβλήθηκε από τον ανάδοχο στις 15/12/2023 με αριθ. Πρωτ. 27159/15-12-2023, ελέγχθηκε και θεωρήθηκε στις 18/12/2023, 5. Τον 2ο λογαριασμό του έργου, που υποβλήθηκε από τον ανάδοχο στις 30/01/2024 με αριθ. Πρωτ. 2183/30-01-2024, ελέγχθηκε και θεωρήθηκε στις 30/01/2024, 6. Την ως άνω σχετική Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών του έργου, λόγω μη πληρωμής του 1ου και 2ου λογαριασμού του έργου ως την ημερομηνία υποβολής της με υπαιτιότητα του Κυρίου του Έργου, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της παρούσας,
7. Το γεγονός ότι από την υποβολή του 1ου λογαρισαμού (15-12-2023) έως την ημερομηνία υποβολής της Ειδικής Δήλωσης Διακοπής Εργασιών (23-02-2024) είχε παρέλθει ο προβλεπόμενος μήνας του άρ. 152 §10 του Ν. 4412/2016, 8. Το γεγονός ότι από την υποβολή του 2ου λογαρισαμού (30-01-2024) έως την ημερομηνία υποβολής της Ειδικής Δήλωσης Διακοπής Εργασιών (23-02-2024) δεν είχε παρέλθει ο προβλεπόμενος μήνας του άρ. 152 §10 του Ν. 4412/2016, 9. Το γεγονός ότι εξακριβώθηκαν τα στοιχεία της δήλωσης, ήτοι: α) η απόδοση υπαιτιότητάς της, β) οι εργασίες που έχουν εκτελεστεί και η εκτίμηση της αξίας τους και γ) οι εργασίες που υπολείπονται για την ολοκλήρωση του έργου,
10. Την επί τόπου επίσκεψη στα σημεία του έργου προς εξακρίβωση των στοιχείων της Ειδικής δήλωσης διακοπής εργασιών, κατά την οποία διαπιστώθηκε η εκτέλεση των αναφερόμενων σε αυτή εργασιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…