Home Δήμος Δελφών Ο π.αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος διευκρινίζει για την επιστολή του Παρατηρητηρίου ότι «Τα ποσά αυτά εισπράχθηκαν»
Δήμος Δελφών - 18 Σεπτεμβρίου, 2019

Ο π.αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος διευκρινίζει για την επιστολή του Παρατηρητηρίου ότι «Τα ποσά αυτά εισπράχθηκαν»

 Ο π.αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος διευκρινίζει για την επιστολή του Παρατηρητηρίου ότι

«Τα ποσά αυτά εισπράχθηκαν»

-Μισθώματα και τέλη που αποδόθηκαν μέσω ΔΕΗ αφορούσαν οι καθυστερήσεις, όπως τονίζει και εξηγεί ότι μπήκαν στα ταμεία του δήμου τον Αύγουστο.

-Καταγγέλλει ευθέως ότι ανέλαβαν και διαχειρίστηκαν συνολικό χρέος 16 εκ ευρώ, ενώ καταλογίζει στο Δήμαρχο ένδεια προγράμματος και στελεχών πρώτης γραμμής.

-Υπενθυμίζει ότι το 2014, επί Δημαρχίας Μανανά, το Παρατηρητήριο τους υποχρέωσε σε μείωση δαπανών κατά 700.000 ευρώ.

 

Στην αντεπίθεση βγαίνει ο π.Αντιδήμαρχος κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος που βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» εξ αιτίας της επιστολής του Παρατηρητηρίου που στις 5 Αυγούστου παρατηρούσε απόκλιση της τάξης του 22% στα έσοδα του Δήμου.

Με επιστολή του στην ΩτΦ ο κ. Αναγνωστόπουλος καταγγέλλει ευθέως ότι ανέλαβαν χρέος 16 εκ ευρώ, τονίζοντας ότι αυτό αποδεικνύεται από τους ισολογισμούς εκείνης της περιόδου που προετοίμασε και κατέθεσε η Δημοτική Αρχή Παναγιωτόπουλου.

Επίσης, προβλέπει ότι σύντομα ο κ. Ταγκαλής θα δείξει τις πραγματικές του προθέσεις, υποστηρίζοντας ότι ήδη το κάνει με τη ΔΕΥΑ, την οποία προεκλογικά κατήγγειλε, ενώ τονίζει ότι η πλειοψηφούσα παράταξη πάσχει από ένδεια προγράμματος και στελεχών πρώτης γραμμής.

Επιπλέον, αναφορικά με τις συστάσεις ξεκαθαρίζει ότι τα ποσά εισπράχθηκαν τον Αύγουστο, καθώς αφορούσαν μισθώματα ακινήτων και τέλη από τη ΔΕΗ, ενώ υπενθυμίζει ότι το 2014, επί Δημαρχίας Θανάση Μανανά, τους ανάγκασαν να μειώσουν τις δαπάνες κατά 700.000 ευρώ.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα κάτωθι:  

 

Περί των Οικονομικών του Δήμου Δελφών

 

 

Με αφορμή τα όσα διάβασα στην συνέντευξη τύπου που έδωσε ο νέος Δήμαρχος Δελφών κος Π.Ταγκαλής στα έντυπα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζουν τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Δελφών, είμαι υποχρεωμένος να τοποθετηθώ δημόσια προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες για την καθαρή θέση του Δήμου μας στο κορυφαίο αυτόν τομέα που είχα την τύχη να εποπτεύω κατά την περασμένη δημοτική θητεία ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Ο κος Ταγκαλής ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι υπάρχει επιστολή από 5 Αυγούστου 2019 του Οικονομικού Παρατηρητηρίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που ζητά εξηγήσεις για αρνητική απόκλιση της τάξεως του 21,97% στα Ίδια Έσοδα ή σε απόλυτα μεγέθη 650.000 χιλ. ευρώ. Η ίδια επιστολή μας ζητούσε εξηγήσεις για την απόκλιση αυτή, σε διαφορετική περίπτωση μας καλούσε να προβούμε σε αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, δηλαδή σε μείωση δαπανών προκειμένου να ισοσκελισθούν τα έσοδα με τα έξοδα όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις.

 

Όπως καταστήσαμε γνωστό στην Έκθεση 2ου Τριμήνου της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του έτους 2019, η συγκεκριμένη απόκλιση εντοπίζονταν σε συγκεκριμένους κωδικούς εσόδων και κυρίως αφορούσε ποσά ενοικίων ακίνητης περιουσίας  της τάξεως των 400.000 χιλ. ευρώ και ποσά τα οποία οφείλονταν από την ΔΕΗ και αφορούσαν τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και που εισπράχτηκαν περί τα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου 2019.

Ως εκ τούτου η απόκλιση ήταν απολύτως δικαιολογημένη και μέχρι και σήμερα ουδεμία επιπλέον νέα όχληση έγινε από το Οικονομικό Παρατηρητήριο περί  αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού.

 

Σ’ αυτό το σημείο οφείλω να επισημάνω ότι είναι εντελώς διαφορετικό να σου ζητούν εξηγήσεις οι αρμόδιοι φορείς για συγκεκριμένα μεγέθη και εντελώς άλλο πράγμα να αναγκάζεσαι να μειώσεις κατά 700.000 χιλ. ευρώ τις δαπάνες σου, όπως έγινε το καλοκαίρι του 2014 επί δημαρχίας Θανάση Μανανά. Να θυμίσω επίσης ότι στο τότε διοικητικό σχήμα συμμετείχε ως αντιδήμαρχος και ο κος Π. Ταγκαλής.

 

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι οι ενέργειες της νέας δημοτικής αρχής έχουν να κάνουν με την αποδόμηση της τεράστιας προσπάθειας που καταβλήθηκε την περασμένη πενταετία κυρίως στον τομέα των οικονομικών, έτσι ώστε ένας στην πραγματικότητα πτωχευμένος δήμος να σταθεί στα πόδια του και να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες των υποχρεώσεων του. Άλλωστε είμαστε εμείς που φέραμε προς δημοσίευση τους Ισολογισμούς των ετών 2011-2012-2013-2014 και που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, δηλαδή ότι στην ουσία διαχειριστήκαμε ένα λογιστικό χρέος της τάξης των 16.000.000 εκ. ευρώ!

 

Βέβαια οι ενέργειες τους δεν είναι τυχαίες μιας και αποσκοπούν στο να κερδίσουν πολιτικό χρόνο, δεδομένης της ένδειας του προγράμματος που υποτίθεται ότι θέλουν να υλοποιήσουν αλλά και της φανερής απουσίας στελεχών πρώτης γραμμής που έχουν αναλάβει να το εφαρμόσουν.

Αρκεί και μόνο να επισημάνω την λανθασμένη απόφαση του νέου δημάρχου με την τοποθέτηση στην καίρια θέση του πολιτικού προϊσταμένου της Διεύθυνσης Οικονομικών προσώπου, το οποίο είναι καθ’ όλα συμπαθές αλλά δυστυχώς δεν έχει τα κατάλληλα εφόδια να διαχειριστεί το ποιο καίριο πόστο του δήμου και που δεν είναι άλλο από αυτό των Οικονομικών!

 

Άλλωστε ο χρόνος περνά γρήγορα και σύντομα θα αναγκασθούν να δείξουν τις πραγματικές τους προθέσεις, που στην ουσία καμία σχέση δεν έχουν μ’ αυτά που πρότειναν προεκλογικά, όπως είναι ήδη φανερό με την απόφασή τους να συνεχίσουν την λειτουργία της ΔΕΥΑ Δ.Δ., ενώ πριν μόλις λίγο καιρό ισχυρίζονταν ότι είναι επιζήμια για το τόπο η σύστασή της και ότι διαρκώς παράγει ελλείμματα.

 

Από την Έντυπη έκδοση της εφημερίδας Η Ώρα της Φωκίδας

 

 

 

Λουκάς Αναγνωστόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…