Home Δήμος Δελφών Ο π.αντιδήμαρχος κ. Λ.Αναγνωστόπουλος με επιστολή του προτείνει στη Δημοτική Αρχή Δελφών πακέτο μέτρων προς επίρρωση των επιπτώσεων
Δήμος Δελφών - 21 Μαρτίου, 2020

Ο π.αντιδήμαρχος κ. Λ.Αναγνωστόπουλος με επιστολή του προτείνει στη Δημοτική Αρχή Δελφών πακέτο μέτρων προς επίρρωση των επιπτώσεων

 Ο π.αντιδήμαρχος κ. Λ.Αναγνωστόπουλος με επιστολή του προτείνει στη Δημοτική Αρχή Δελφών

Πακέτο μέτρων προς επίρρωση των επιπτώσεων
-Περιλαμβάνει την άμεση αποδέσμευση των 2 εκ ε που έχει ο δήμος αποθεματικό και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού σε πρώτο πλάνο.
-Ζητεί την επιχορήγηση της ΔΕΥΑ με «άτοκο δάνειο» από το δήμο Δελφών, όπως και προτρέπει στη στήριξη του νοσοκομείου και την προμήθεια εξοπλισμού για μαθητές. 
 
Συγκροτημένη πρόταση για την επίρρωση των επιπτώσεων που προκαλεί η ύφεση από τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, καταθέτει στο δήμο Δελφών μέσω δημόσιας επιστολής του ο π.αντιδήμαρχος κ.Λουκάς Αναγνωστόπουλος. 
Εκτιμά ως απολύτως αναγκαίες κινήσεις την άμεση αποδέσμευση του αποθεματικού των 2 εκ ευρώ, την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την επιχορήγηση της ΔΕΥΑ, με τη μορφή άτοκου δανείου, ώστε να εξασφαλιστεί η υδροδότηση των νοικοκυριών και των υπηρεσιών. 
Προτείνει επίσης τη σύμπραξη και τη στήριξη του νοσοκομείου, καθώς και την άμεση αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δήμου προς τους προμηθευτές του, που ως επί το πλείστον είναι τοπικές επιχειρήσεις. Τη μεταφορά κονδυλίων που είναι εγγεγραμμένα για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων  για την κάλυψη του κόστους που απορρέει από τα μέτρα, όπως και την αναβάθμιση ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δήμου, αλλά και την προμήθεια  εξοπλισμού για μαθητές που θα κάνουν διαδικτυακά μαθήματα.
 
Η επιστολή
 
Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρει τα κάτωθι: 
 
Δήμος Δελφών και Κορωνοϊός ΙΙ – Απαιτείται Αναμόρφωση Προϋπολογισμού και Ενέργειες μέσω ΠΕΔ – ΚΕΔΕ
 
 
Σε συνέχεια της προ ολίγων ημερών παρέμβασης μου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με τις ενέργειες που οφείλει να κάνει ο Δήμος μας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο η πανδημία του Κορωνοϊού, έρχομαι να συμπληρώσω με μια σειρά προτάσεων που θεωρώ ότι θα βοηθήσουν στην σκέψη της σημερινής δημοτικής αρχής ώστε να παρέμβει αποφασιστικά εκεί που πρέπει και μάλιστα τώρα που τα πράγματα ακόμη ελέγχονται.
Ο βασικός στόχος για το έτος 2020 είναι η αντιμετώπιση της Πανδημίας.
Ως εκ τούτου πρέπει να γίνει αναμόρφωση του Προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθεί ο ύψιστος αυτός στόχος. Η αναμόρφωση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω: 
 
1ον)  Άμεση αποδέσμευση των δύο (2) εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δεσμευθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος κατόπιν κυβερνητικών εντολών των τελευταίων ετών.
Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να εγγραφούν σε κωδικούς δαπανών αντιμετώπισης της πανδημίας και χαρακτηριστικά αναφέρω για τις παρακάτω ανάγκες:
Την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας της ΔΕΥΑ του Δήμου μας, δεδομένου των σοβαρών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, διαχείριση δικτύων ύδατος και αποχέτευσης – λειτουργία διυλιστηρίων και μονάδων βιολογικού καθαρισμού, μιας και σύντομα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της περιοχής μας θα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να έχει τον χαρακτήρα άτοκου δανείου.
Την κάλυψη αγοράς απαραίτητου εξοπλισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως πλυστικών οχημάτων – πλυστικών μηχανημάτων, με ταυτόχρονη δυνατότητα απολύμανσης και καθαριότητας των δημοσίων και δημοτικών χώρων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΕΟΔΥ, δρόμοι, πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, πλατείες και γενικότερα χώροι που συγκεντρώνεται κόσμος. Παράλληλα την αγορά στολών και άλλου απαραίτητου υλικού για την προστασία των εργαζομένων σ’ αυτά. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να πλένονται και να απολυμαίνονται μεγάλες επιφάνειες σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει με τα υπάρχοντα μέσα.
Την αγορά απολυμαντικού υλικού ικανού να καλύψει τις ανάγκες και των οκτώ (8) Δημοτικών Ενοτήτων σε βάθος χρόνου. 
Την σύμπραξη με το Νοσοκομείο Άμφισσας σε προγράμματα υγείας και στις οκτώ Δημοτικές Ενότητες με την διάθεση μέσων,  προσωπικού και υγειονομικού υλικού, για την μεταφορά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όπου χρειάζεται.
Την άμεση αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δήμου προς τους προμηθευτές του, που ως επί το πλείστον είναι τοπικές επιχειρήσεις.
 
2ον) Τον αντιλογισμό όλων των κωδικών των πολιτιστικών εκδηλώσεων του έτους με ταυτόχρονη εγγραφή νέων κωδικών που θα καλύψουν το βάρος του κόστους της Κοινωνικής Μέριμνας προς τους Δημότες και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (Είδη Παντοπωλείου –Υγειονομικό Υλικό – Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι κτλ).
 
3ον) Την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Φωκίδος καθώς και νέων προγραμμάτων απασχόλησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, καλλιέργεια ελιάς, κτηνοτροφία κλπ.
 
4ον) Την  αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών  καθώς και την αγορά  ηλεκτρονικού εξοπλισμού για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων και των μαθητών. (Υπολογιστές κτλ.)
 
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις σε επίπεδο ΠΕΔ-ΚΕΔΕ ( Περιφερειακή Ένωση Δήμων – Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας).
Χρειάζονται άμεσες πρωτοβουλίες για την συνέχιση των αναπτυξιακών έργων του Δήμου μέσω των Εθνικών και Περιφερειακών Προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ, ούτως ώστε να μην χαθούν σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και που εδώ και χρόνια περιμένει ο τόπος.
Επίσης απαιτείται διεκδίκηση προς την κυβέρνηση προκειμένου να μην πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ για το έτος 2020 για την πρώτη κατοικία  καθώς και για όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή δραστηριοτήτων.
Παράλληλα απαιτείται νέος διακανονισμός των χρεών προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις και όπου είναι δυνατόν και για συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιωτών και επιχειρήσεων απομείωση του χρέους.
Είναι σίγουρο ότι ο Δήμος Δελφών με σωστές πρωτοβουλίες μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά, σίγουρα όμως δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει όλα από μόνος του. Με σωστές ενέργειες την κατάλληλη χρονικά στιγμή, ίσως μπορεί να έχουμε ακόμη το «πάνω χέρι» στον αόρατο εχθρό που απειλεί και την ίδια μας την υπόσταση!
 
Λουκάς Αναγνωστόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος
Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…