Home Πολιτισμός Ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Γαλαξιδίου κ. Μάριος Χαλδεάκης σε συνέντευξή του τονίζει: “Η ισχύς εν τη ενώσει”
Πολιτισμός - 7 Νοεμβρίου, 2014

Ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Γαλαξιδίου κ. Μάριος Χαλδεάκης σε συνέντευξή του τονίζει: “Η ισχύς εν τη ενώσει”

 Έμφαση στο “εμείς” και στην ανάγκη δημιουργίας ενός ξεκάθαρου πλαισίου δράσεων της νέας δημοτικών αρχών, όπως και της περιφερειακής και των φορέων που εμπλέκονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και στην ουσιαστική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος  στο όμορφο Γαλαξίδι δίνει μέσω της συνέντευξης του στην «Ώρα της Φωκίδας» ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών κ. Μάριος Χαλδεάκης.Τηρώντας διακριτικές αποστάσεις επισημαίνει την ανάγκη δράσεων θέτει το πλαίσιο εντός του οποίου πρόκειται να κινηθεί ο σύλλογος στο προσεχή διάστημα προτρέποντας για περισσότερη και λιγότερο συμβιβαστικού χαρακτήρα δουλειά σε επίπεδο δομών αλλά και νοοτροπιών.

 
Η δημιουργία Συλλόγου Επαγγελματιών στο Γαλαξίδι ήταν επιτακτική 
 
 
Αναφερόμενος ο κ. Χαλδεάκης στους λόγους που ώθησαν τους επαγγελματίες στη δημιουργία ενός Συλλόγου επεσήμανε πως τα τελευταία δέκα χρόνια δεν υπήρχε φορέας που να εκπροσωπεί τον συγκεκριμένο κλάδο, παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει οι οποίες όμως δεν ευδοκίμησαν.  Όπως ο ίδιος τόνισε, παλαιότερα η περιοχή δούλευε από μόνη της και ίσως να μην είχε τόσο μεγάλη ανάγκη από παρεμβάσεις, τώρα πλέον όμως λόγω κρίσης, αλλαγής της Δημοτικής Αρχής, εφαρμογής του Καλλικράτη, λουκέτα σε διάφορες υπηρεσίες, η ανάγκη δημιουργίας ενός συλλογικού φορέα που θα μπορεί να καταθέτει προτάσεις, να συζητά απευθείας με όλους τους αρμόδιους για τα προβλήματα, ήταν πιο επιτακτική από ποτέ.  «Πλέον δεν είμαστε Δήμος, είμαστε Κοινότητα. Χρειάζεται φορέας που να μπορεί να συνεννοηθεί με όλους τους αρμοδίους προκειμένου να κοιτάξουμε από κοινού πως μπορούμε να προωθήσουμε τον τόπο μας. Το Γαλαξίδι είναι καθαρά τουριστική περιοχή. Πρέπει βοηθήσουμε όλοι στην προβολή και προώθηση και φυσικά να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλδεάκης και συμπλήρωσε με νόημα ότι η ισχύς βρίσκεται στην ενότητα.. 
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος του Συλλόγου επεσήμανε πως το διευρυμένο σχήμα που δημιουργήθηκε από την εφαρμογή του Καλλικράτη δεν ευνοεί την περιοχή, επισημαίνοντας πως είναι διαφορετικό να υπάρχει Δήμαρχος στο Γαλαξίδι όπως τα παλαιότερα χρόνια και διαφορετικό να υπάρχει δήμαρχος για έναν τεράστιο Δήμο που λέγεται Δήμος Δελφών. Επιπλέον ο κ. Χαλδεάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο των τοπικών συμβουλίων ο οποίος είναι καθαρά γνωμοδοτικός και σύμφωνα με αυτό το δεδομένο ξεκαθάρισε πως είναι αναγκαία πλέον η βοήθεια των φορέων, ώστε να λύνονται τα προβλήματα από κοινού. 
Αν και ο Πρόεδρος αναγνώρισε ότι επί Καλλικρατικού Δήμου έγινε ίσως το μεγαλύτερο έργο για την περιοχή αφού λύθηκαν τα προβλήματα ύδρευσης, ωστόσο όπως ο ίδιος τόνισε οι πολίτες και οι επαγγελματίες το πληρώνουν χρυσάφι… Παράλληλα χαρακτήρισε το νερό ως αυτονόητο αγαθό, τονίζοντας πως τα προβλήματα έπρεπε να είχαν λυθεί εδώ και χρόνια ακριβώς για αυτό το λόγο… 
Σε ότι αφορά τη συμμετοχή διαφορετικών ειδών καταστημάτων στο Σύλλογο και το κατά πόσο μπορούν να συνδυαστούν ο κ. Χαλδεάκης υποστήριξε πως μπορούν να συμβαδίσουν όταν έχουν κοινές βάσεις και κοινή αφετηρία την προβολή και την ανάπτυξη του Γαλαξιδίου και να βγει η περιοχή από τα αδιέξοδα που έχει μπει λόγω κρίσης και οικονομικής  κατάστασης. «Αρχή του συλλόγου είναι ότι κοιτάμε το Γαλαξίδι και μόνο το Γαλαξίδι, την ανάπτυξη του τόπου που μένουμε και ζούμε. Από εκεί και πέρα τα όποια προβλήματα δημιουργήσουν ενδεχόμενοι κακοθελητές, θα λυθούν μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις. Πρωταρχικός μας στόχος να ασχοληθούμε με ζητήματα καθημερινότητας και την ανάπτυξη και προβολή του τόπου μας», ανέφερε ο Πρόεδρος. 
Για τα ζητήματα της καθημερινότητας ο κ. Χαλδεάκης επεσήμανε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης είτε σε ζητήματα καθαριότητας, νερού, αποχετευτικού, είτε στη ρύθμιση κυκλοφοριακού και των σημάνσεων, προβλήματα  τα οποία έπρεπε να είχαν ήδη λυθεί σύμφωνα με τον ίδιο και για την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και τις ποιοτικότερες παροχές προς τους επισκέπτες. 
 
Απαραίτητη  η τουριστική προβολή από Δήμο και Περιφέρεια
 
 
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για τον κ. Χαλδεάκη, είναι η τουριστική προβολή της περιοχής. Όπως ο ίδιος τόνισε στην ΩτΦ, εκτός του ότι πρέπει να διατεθούν πόροι για τέτοιες δράσεις, είναι επιτακτικό να κατανέμονται με τέτοιο τρόπο που να φτάνουν τα αποτελέσματα και στους επαγγελματίες που είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ… 
Ο Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συνάντηση που έγινε πριν μερικές μέρες στο Γαλαξίδι με την αρμόδια Αντιδήμαρχο, όπου ύστερα από πιέσεις του Συλλόγου παραβρέθηκαν  όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της πόλης όπως ο Πολιτιστικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Ναυταθλητικός Όμιλος και η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Πρόθεση του Συλλόγου Επαγγελματιών  είναι να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε ενωμένοι να μπορούν να διεκδικούν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. 
«Ο  δήμος Δελφών, λόγω της μεγάλης βαρύτητας του ονόματός του πρέπει να διαθέτει ολόκληρο τμήμα που να ασχολείται με την προβολή και την τουριστική ανάπτυξη. Ως νομός έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει ότι το Γαλαξίδι και οι Δελφοί ανήκουν στον ίδιο Νομό. Θεωρούμε λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό και αυτό αποτελεί από τις βασικότερες προτάσεις μας, να γίνει συνολική προβολή, να συνδεθούν μεταξύ τους οι περιοχές του Δήμου. Τουλάχιστον εδώ στο Γαλαξίδι ειλικρινά συναντάμε καθημερινά κόσμο που δεν ξέρει καν ότι βρίσκεται στη Φωκίδα!!», τόνισε ο κ. Χαλδεάκης. 
Επιπλέον αναφέρθηκε στην ελλιπή τουριστική παρουσία του Δήμου Δελφών στο διαδίκτυο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε αυτόν τον τομέα, να λειτουργήσει σωστά η ιστοσελίδα του δήμου για να αποφέρει οφέλη στην τοπική κοινωνία. 
Αναλύοντας τις δράσεις που θα προχωρήσει άμεσα ο Σύλλογος, ο Πρόεδρος ανέφερε πως σίγουρα θα προωθηθεί η συμμετοχή των επαγγελματιών σε σεμινάρια και ημερίδες, ώστε να βρεθεί τρόπος βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και κατόπιν η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου με το δήμο προκειμένου να προωθηθεί η περιοχή με το καλύτερο δυνατό τρόπο, να αυξηθεί η επισκεψιμότητα αλλά και οι επισκέπτες  να φεύγουν ευχαριστημένοι και να θέλουν να ξαναέλθουν στην περιοχή. 
Επιπλέον αναφέρθηκε και στην επισκεψιμότητα του Γαλαξιδίου μέσω θαλάσσης, τονίζοντας πως πρέπει να βελτιωθούν και αυτές οι παροχές.  «Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η πρόσβαση σκαφών για διάφορους λόγους και πρέπει και αυτό το κομμάτι να το βελτιώσουμε. Το Γαλαξίδι είναι γνωστό σε όλα τα μέρη, για τα ιστιοπλοϊκά που έρχονται και γι’ αυτό πρέπει να βελτιώσουμε τη διαμονή και την καλύτερη εξυπηρέτηση τους. Ούτως ή άλλως αλλάζει και η αρχή το Λιμενικό Ταμείο, θα έρθει στο Γαλαξίδι. Περιμένουμε πότε θα γίνει. Έχουμε ήδη κάνει κάποιες συζητήσεις και θα υπάρξει κι εκεί συνεργασία  με το δήμο και με το Λιμενικό Ταμείο ώστε να δούμε πως μπορούμε να αναπτύξουμε και αυτόν το τομέα που εμείς θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό», τόνισε. 
Ακόμα ο κ. Χαλδεάκης ξεκαθάρισε πως υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν έχουν προβληθεί και προωθηθεί, τα οποία μπορούν να δώσουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να κάνει κάτι διαφορετικό  από το να περπατήσει  στην παραλία. Στόχος όπως ο ίδιος τόνισε είναι να μπει ο επισκέπτης στην ενδοχώρα του Γαλαξιδίου, να περπατήσει στα στενά να ξεκινήσει από την πλατεία και να περπατήσει όλο το Γαλαξίδι όχι μόνο την παραλία, αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν τη λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας. 
Επίσης ο Πρόεδρος χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικές τις επαφές του Δημάρχου Δωρίδας για την επαναλειτουργίας της γραμμής Άγιος Νικόλαος – Αίγιο, αναφέροντας πως θα δοθεί μια άλλη πνοή στη Φωκίδα. 
Για τις σχολικές εκδρομές και την κάμψη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ο κ. Χαλδεάκης υποστήριξε πως αυτή η κατάσταση οφείλεται στην οικονομική κρίση και πως ακόμα και στους Δελφούς έχουν παρατηρηθεί ανάλογα φαινόμενα.  
Ερωτηθείς για τις ευθύνες της ύφεσης του τουρισμού στο Γαλαξίδι, ο κ. Χαλδεάκης επεσήμανε πως είναι επιμερισμένες. «Θεωρώ πως οι επαγγελματίες έχουν το μικρότερο ποσοστό ευθύνης. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στις παρεχόμενες υπηρεσίες είτε από ξενοδοχεία είτε από επιχειρήσεις αλλά όταν η κρίση μας έχει εξαντλήσει εντελώς τα τελευταία χρόνια, το να επενδύσεις είναι απαγορευτικό πλέον. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τον επισκέπτη και  να μείνει ευχαριστημένος αλλά όταν κι εμείς δεν έχουμε ως Γαλαξίδι να του προσφέρουμε το κάτι παραπάνω, σαφώς θα φύγει και δεν θα ξαναέρθει. Γι αυτό θεωρώ απαραίτητο να αξιοποιηθούν όλες υποδομές και να βρούμε και νέες μορφές τουρισμού, όπως ο περιπαικτικός αφού η περιοχή διαθέτει ακόμα και μονοπάτια», τόνισε ο Πρόεδρος.
Συνεχίζοντας εστίασε στο Ναυτικό Μουσείο επισημαίνοντας πως πρέπει να αναδειχθεί με κάθε τρόπο, αφού αποτελεί ένα από τα καλύτερα στο είδος του σε όλη τη χώρα, να προωθηθεί η συλλογή γραμματοσήμων που διαθέτει αφού δεν έχει γίνει μέχρι τώρα ευρέως γνωστή. 







 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…