Home Πολιτικά - Φωκίδα Ο πρόεδρος του τμήματος Άμφισσας του Γεωπονικού πανεπιστημίου κ. Χρ.Παπαδάς τονίζει ότι για τις θέσεις ΔΕΠ που τους είχαν υποσχεθεί: Εκκρεμεί η υπογραφή
Πολιτικά - Φωκίδα - 2 Νοεμβρίου, 2019

Ο πρόεδρος του τμήματος Άμφισσας του Γεωπονικού πανεπιστημίου κ. Χρ.Παπαδάς τονίζει ότι για τις θέσεις ΔΕΠ που τους είχαν υποσχεθεί: Εκκρεμεί η υπογραφή

 Ο πρόεδρος του τμήματος Άμφισσας του Γεωπονικού πανεπιστημίου κ. Χρ.Παπαδάς τονίζει ότι για τις θέσεις ΔΕΠ που τους είχαν υποσχεθεί

Εκκρεμεί η υπογραφή

-Στο πλευρό των φοιτητών και ο βουλευτής κ. Μπούγας ο οποίος επισκέφθηκε το υπό κατάληψη κτίριο. Δεσμεύτηκε να δει την Υπουργό για προσλήψεις και πιστώσεις.  Σε κοινή σύσκεψη με το Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη θα τεθούν εστία και άλλα ζητήματα. –Για επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους του ΤΕΙ δεσμεύτηκε ο Βουλευτής.

 

Το αίτημα των φοιτητών για την άμεση πανεπιστημιοποίηση του τμήματος του ΤΕΙ και τη λειτουργία του από το νέο ακαδημαϊκό έτος από το Γεωπονικό πανεπιστήμιο φαίνεται να βρίσκει σχετικά πρόσφορο έδαφος στο πανεπιστήμιο, το οποίο όμως δεν απολαμβάνει τη στήριξη του κράτους για όσα ήδη έχει αναλάβει.

 

Η κατάληψη και η υπόσχεση Γαβρόγλου

 

Οι φοιτητές του ΤΕΙ Στερεάς που πλέον δεν υπάρχει, έχοντας στο πλευρό τους, τους συναδέλφους τους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου βρίσκονται από την Πέμπτη σε κατάληψη με δυο βασικά αιτήματα. Το ένα είναι η πανεπιστημιοποίηση του τμήματός τους και το δεύτερο η εξασφάλιση φοιτητικής εστίας.

Για το πρώτο, που είναι η δυνατότητα των παιδιών να πάρουν πανεπιστημιακό πτυχίο, κάποιοι –κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ τοπικά και κεντρικά- καμώνονται ότι έπαθαν αλτσχάιμερ και η μνήμη τους βυθίστηκε στο σκοτάδι. Δεν έσβησαν όμως από το διαδίκτυο και τον τύπο τις βαρύγδουπες δηλώσεις τους πως με δυο εξάμηνα επιπλέον θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν και πτυχίο από το πανεπιστήμιο. Ο Σύλλογος Φοιτητών του ΔΟΕΠΤΜ κράτησε εκείνη την υπόσχεση καλά φυλαγμένη στην μνήμη του, ελπίζοντας ότι η Πολιτεία θα φανεί συνεπής. Όταν φυσικά κατάλαβαν ότι για άλλη μια φορά αγόρασαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες ήταν αναμενόμενο να αντιδράσουν. Οι φοιτητές έφαγαν πολύ μεγάλη «σφαλιάρα» όταν κατάλαβαν ότι για να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο θα χρειαστούν άλλα τέσσερα χρόνια, κάνοντας στην κυριολεξία ένα δεύτερο πτυχίο, χρόνο9ς απαγορευτικός για όλους τους.

 

Οι έξι ΔΕΠ και η Κεραμέως

 

Η Πολιτεία όμως δεν φαίνεται να ξεγέλασε μόνο τους φοιτητές, αλλά και το ίδιο το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Ο πρόεδρος του τμήματος της Άμφισσας κ. Χρήστος Παπαδάς μας υπενθυμίζει τις 125 θέσεις ΔΕΠ, τις οποίες είχε υποσχεθεί ο π.υπουργός κ. Γαβρόγλου για όλα τα νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν. «Στην Άμφισσα και το δικό μας τμήμα αντιστοιχούσαν 5 θέσεις, ενώ με προσπάθεια κερδίσαμε άλλη μια. Η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά και το καλοκαίρι αισίως έφτασε στο γραφείο Υπουργού κ. Κεραμέως, όπου και παραμένει από τον Ιούλιο ανυπόγραφο. Αν δεν πάρουμε αυτήν την υπογραφή κινδυνεύει και αυτό το τμήμα που έχουμε» μας λέει ο κ. Παπαδάς. Εξηγεί ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει δυο χρόνια με αναπληρωτές το τμήμα, ενώ μας πληροφορεί ότι χωρίς τους ΔΕΠ δεν μπορούν να λάβουν ούτε καν επαγγελματικά δικαιώματα για το τμήμα της Άμφισσας. «Όταν πήγαμε στο Οικονομικό Επιμελητήριο να ολοκληρώσουμε την διαδικασία για να μπορούν να εγγράφονται οι απόφοιτοι του τμήματος, μας ρώτησαν ποιοι αποτελούν το Διδακτικό και Ερευνητικό προσωπικό του. Καταλαβαίνετε ότι και για αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης ΔΕΠ και δυστυχώς απαιτεί χρόνο. Από την υπογραφή και την προκήρυξη, έως την επιλογή και την τοποθέτηση θέλουμε μήνες», υποστηρίζει.

Μάλιστα, ο κ. Παπαδάς δεν παραλείπει να μας πει ότι το προσωπικό του τμήματος της Άμφισσας διαθέτει εξαιρετικά βιογραφικά, ενώ αναφέρεται ειδικά σε δυο κυρίες που προσελήφθησαν ως Αναπληρώτριες για φέτος. Η μια μένει στο Γαλαξίδι και η άλλη στη Ναύπακτο. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλα πανεπιστήμια μιας που η γνώση, η εμπειρία και η προϋπηρεσία τους είναι αξιοζήλευτες. Οι δυο ακαδημαϊκοί για πολλούς λόγους πρέπει να διεκδικήσουν θέσεις ΔΕΠ και κυρίως γιατί δεν θα έχουν κανένα λόγο να θελήσουν αύριο να μετακινηθούν σε άλλο πανεπιστήμιο.

Ειδικά για την κ. Κατσαΐτη ο κ. Παπαδάς λέει ότι προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να κάνει και το μάθημα των Αγγλικών, μιας που διαθέτει τα τυπικά προσόντα, αλλά και να τους κάνει Αγγλική ορολογία, για να διευκολύνει το Γεωπονικό, παρότι η ίδια διδάσκει μαθηματικά. Η ανάγκη αυτή προέκυψε μετά την αδυναμία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να διαθέσει ένα καθηγητή Αγγλικών για λίγες ώρες.

 

Το γεωπονικό, οι προθέσεις και οι δυνατότητες

 

Ο κ. Παπαδάς αναφορικά με το αίτημα των φοιτητών για Πανεπιστήμιο για πανεπιστημιοποίηση περιορίζεται στη δική του άποψη, καθώς δεν έχει τεθεί στα διοικητικά όργανα του πανεπιστημίου. «Θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση το αίτημα και προσωπικά εκτιμώ ότι το υφιστάμενο τμήμα, ως γνωστικό αντικείμενο είναι πιο δελεαστικό και καλύπτει σύγχρονες απαιτήσεις. Πως όμως μπορεί το πανεπιστήμιο να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία, χωρίς καθηγητές και πόρους; Είναι αυτονόητο ότι θέλουμε δυνατά τμήματα που να είναι δελεαστικά και αν προσελκύουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων, ενώ έχουμε την όρεξη να εργαστούμε σοβαρά και συστηματικά. Χωρίς την υποστήριξη του υπουργείου όμως δε μπορούμε να προχωρήσουμε», τονίζει.

 

Ο Βουλευτής, οι πιστώσεις και το Γηροκομείο

 

Ο Βουλευτής κ. Γιάννης Μπούγας νωρίς χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε τους φοιτητές στο υπό κατάληψη κτήριο του Γεωπονικού πανεπιστημίου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους για όλα τα προβλήματα που τους απασχολούν. Ο κ. Μπούγας δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει σοβαρά με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τις πρυτανικές αρχές το θέμα της πανεπιστημιοποίησης του υφιστάμενου τμήματος.

Επιπλέον ο Βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στο σοβαρό ζήτημα της ίδρυσης φοιτητικής εστίας και την αναφορά που έκανε ο σύλλογος φοιτητών στο κτίριο του Γηροκομείου Άμφισσας, εξηγώντας ότι αν και είναι μπερδεμένο αυτό το θέμα, θα πρέπει να το δουν αναλυτικά, αφού προηγηθούν κάποιες επαφές με τοπικούς φορείς.  

Παράλληλα εξήγησε στα παιδιά ότι μια σειρά από αιτήματα που θέτουν θα μπορούσαν και θα έπρεπε να προβλέπονται με το νομοθέτημα της ίδρυσής του. «χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει όλες αυτές τις εκκρεμότητες», υποστήριξε ο βουλευτής, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει ΠΔ με επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους του τμήματος του ΤΕΙ.

Τέλος έγινε αναφορά στο θέμα του ασύλου, αλλά και της εξίσωσης των πτυχίων πανεπιστημίων και κολλεγίων, με τους φοιτητές να ζητούν τη μη εφαρμογή τους και το Βουλευτή να τους εξηγεί τις θέσεις του υπερ των δυο νομοθετημάτων.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…