Home Δήμος Δελφών Ο πρόεδρος του Δικτύου κ. Νίκος Κατσικούλης απαντά για τη ματαίωση του Φεστιβάλ «Είναι θλιβερό να χρησιμοποιείται για στείρα αντιπολίτευση»
Δήμος Δελφών - 10 Ιουνίου, 2020

Ο πρόεδρος του Δικτύου κ. Νίκος Κατσικούλης απαντά για τη ματαίωση του Φεστιβάλ «Είναι θλιβερό να χρησιμοποιείται για στείρα αντιπολίτευση»

 Ο πρόεδρος του Δικτύου κ. Νίκος Κατσικούλης απαντά για τη ματαίωση του Φεσιβάλ

«Είναι θλιβερό να χρησιμοποιείται για στείρα αντιπολίτευση»

-«Ο πολιτισμός ενώνει δε διχάζει», λέει ο Πρόεδρος του Δικτύου και εξηγεί ότι όλα ήταν έτοιμα για το φετινό πρόγραμμα, ενώ αποδίδει την απόφασή του αποκλειστικά και μόνο στην πανδημία.

 

 

 

Στείρα αντιπολίτευση καταλογίζει στον κ. Λουκά Αναγνωστόπουλο απαντώντας στην επιστολή του για τη ματαίωση του Φεστιβάλ Δελφών, ο πρόεδρος του Δικτύου Δελφών κ. Νίκος Κατσικούλης.

Στην απάντησή του ξεκαθαρίζει ότι το φεστιβάλ ματαιώθηκε αποκλειστικά και μόνο για υγειονομικούς λόγους, ενώ υποστηρίζει ότι όλα ήταν έτοιμα για τη διεξαγωγή του, τονίζοντας μάλιστα ότι είχε σχεδιαστεί από τον καλλιτεχνικό διευθυντή αλλά σε συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή.

Αναλυτικά στο κείμενο του κ. Κατσικούλη αναφέρονται τα εξής:.

 

 

Για τη ματαίωση του Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ” 2020

 

Ο πολιτισμός εμπνέει, αφυπνίζει, εξυψώνει, ενώνει και σίγουρα δεν πρέπει να διχάζει. Η καλοπροαίρετη κριτική είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον στηρίζεται σε λογικά επιχειρήματα και σε γνώση του αντικειμένου. 

Η ματαίωση του Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ” για το 2020, έγινε μετά από πολύ σοβαρό προβληματισμό, καθώς ήταν κρατική επιβολή, επί της ουσίας, για την προστασία των πολιτών της χώρας. Πρώτους από όλους λύπησε εμάς. 

Κάθε άλλο, παρά να μη πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ των Δελφών ήταν στις προθέσεις μας. Είναι τουλάχιστον θλιβερό να χρησιμοποιείται, η λόγω πανδημίας ματαίωση του Φεστιβάλ, ως ευκαιρία στείρας αντιπολίτευσης.

 

Το φετινό φεστιβάλ είχε σχεδιαστεί από τον καλλιτεχνικό διευθυντή σε συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή και το Δίκτυο Δελφών από το Νοέμβριο του 2019, όπως ακριβώς είχε γίνει και τα προηγούμενα δύο χρόνια. Είχε προγραμματιστεί να ανακοινωθεί αρχές Μαΐου του 2020 και πάλι όπως είχε γίνει και πέρυσι. Όλα ανατράπηκαν με την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας.

 

Δεν είναι στις προθέσεις μας να καταργήσουμε ή να υποτιμήσουμε ένα πολιτιστικό θεσμό με ταυτότητα, ο οποίος αναδεικνύει τον τόπο μας και την ιστορία μας, αλλά σκοπεύουμε να τον βελτιώσουμε και να τον εξελίξουμε περισσότερο. Αναγνωρίζουμε και τιμούμε, το ότι ξεκίνησε από έμπνευση και εργασία του πρώην Δημάρχου Δελφών, κ. Θανάση Παναγιωτόπουλου. Περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας τον  καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, καταξιωμένο συνθέτη, κ. Δημήτρη Μαραμή, που με τη γνώση και την εμπειρία του, έδωσε τον χαρακτήρα του φεστιβάλ κατά τα δύο πρώτα του έτη, όπως σχεδίασε και το τρίτο, που με μεγάλη μας λύπη ματαιώνεται.

 

Μία εμποροπανήγυρη στήνεται μέσα σε λίγες μέρες. Ένα φεστιβάλ σχεδιάζεται και προγραμματίζεται εννέα μήνες πριν την έναρξή του. Υπενθυμίζουμε επίσης πως τα προηγούμενα δύο χρόνια, το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε τις ημερομηνίες 15 Ιουνίου-15 Ιουλίου. Μέχρι το Μάιο δεν ξέραμε τι μέλλει γενέσθαι, συνεπώς δεν ήταν δυνατόν ο Δήμος Δελφών να πάρει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει ξεκομμένος από όλη τη χώρα, ένα φεστιβάλ. 

 

Η οδηγία της κυβέρνησης είναι να διεξαχθούν εκδηλώσεις όπου το κοινό θα καλύπτει μόνο το 40% της χωρητικότητας του εκάστοτε χώρου  πολιτιστικών δράσεων, και ταυτόχρονα να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των θεατών και όλα αυτά επιτρέπονται από τις 15 Ιουλίου και μετά, όπου κανονικά ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Δελφών. Μπορείτε να φαντασθείτε να υλοποιείται ένα Φεστιβάλ στους χώρους της οικίας του Άγγελου Σικελιανού και της Ρωμαϊκής Αγοράς στους Δελφούς, της Χάρμαινας και της Οικίας Πανουργιά στην Άμφισσα, στο Κεντρί στο Γαλαξίδι και να μπαίνει μόνο το 40%  και να τηρείται και η απόσταση 1,5 μέτρου; Δεν έχει λογική και θα είναι μία θλιβερή εικόνα. Ήδη συζητιέται πως στο Ηρώδειο, εάν τηρηθούν αυτά τα μέτρα από τις 5.000 θέσεις που έχει θα καλύπτονται πρακτικά μόνο 850 θέσεις. Όπως βλέπετε ακόμα και η κεντρική κυβέρνηση βαδίζει πειραματικά στο συγκεκριμένο θέμα το οποίο ακόμα δεν γνωρίζει κανείς αν θα λειτουργήσει. 

 

Οι μόνοι φορείς που θα καταφέρουν να κάνουν εκδηλώσεις με τα συγκεκριμένα μέτρα, είναι κυρίως οι μεγάλοι πολιτιστικοί θεσμοί  εποπτευόμενοι κι επιχορηγούμενοι από το ΥΠΠΟ, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο που θα χρησιμοποιήσουν για τις  παραστάσεις τους μεγάλους χώρους όπως το Ηρώδειο και το Θέατρο της Επιδαύρου.  Δεν είναι στις προθέσεις μας να διακινδυνεύσουμε, στα πρώτα του ακόμη βήματα, το Φεστιβάλ Δελφών να υποβαθμισθεί,  λόγω χαμηλής συμμετοχής θεατών.

 

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, η ελαφρότητα με την οποία προσεγγίζεται το θέμα αντιπολιτευτικά, είναι περισσότερο από προφανής. Στηρίζοντας απόλυτα το θεσμό του Φεστιβάλ Δελφών, επιθυμούμε όχι μόνο την συνέχειά του από το 2021,  αλλά και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξέλιξή και αναβάθμισή του, ώστε να αποτελέσει ως διοργάνωση σημείο αναφοράς για τον τόπο μας, μέσο ανάδειξης του πολιτισμού μας παγκοσμίως και παράγοντα προσέλκυσης επισκεπτών.

 

                       

                                                                        Νικόλαος Κατσικούλης

Εντ. Δημοτικός Σύμβουλος

Πρόεδρος Δικτύου Δελφών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…