Home Δήμος Δελφών Ο Πολιτισμός βρήκε στέγη στην Ιτέα: Με λαμπρότητα τα εγκαίνια του Μερκούρειου
Δήμος Δελφών - 29 Σεπτεμβρίου, 2017

Ο Πολιτισμός βρήκε στέγη στην Ιτέα: Με λαμπρότητα τα εγκαίνια του Μερκούρειου

 Με τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου Πόλης Ιτέας  που θα στεγάζεται στο «Κληροδότημα Μερκούρη»  ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ οι λαμπρές εκδηλώσεις προς τιμή της Ναυμαχία της Αγκάλης .

Την ευθύνη των εκδηλώσεων είχαν ο δήμος Δελφών,  η  Π.Ε. Φωκίδας, η Δημοτική και Τοπική Κοινότητα Ιτέας καθώς  και ο Σύλλογος Γυναικών Φωκίδας.
Τα εγκαίνια συνοδεύτηκαν  και από την έκθεση ζωγραφικής του  Εθνικού καραβογράφου και εικαστικού νηολόγου κ. Μιλάνου Αντώνη από το «ΜΙΛΑΝΕΙΟ» Ναυτικό Μουσείο Ζακύνθου. 
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017… 
Ώρες λειτουργίας: 10 με 12 το πρωί και 7.30 με 830 το απόγευμα 
Από Δευτέρα έως Παρασκευή…
 
Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Δελφών κ Θανάσης Παναγιωτόπουλος ο οποίος έκανε μια μικρή αναφορά στην ιστορία του κληροδοτήματος.
«Το κληροδότημα περιήλθε στην τότε Κοινότητα της Ιτέας το 1986. Από το 2009 ξεκίνησε η προσπάθεια ανακαίνισης του κτιρίου επί δημαρχείας Παπαλάιου και μετά από πολλές προσπάθειες ολοκληρώθηκε φέτος και παραδίσετε στους πολίτες της Ιτέας και όλου του δήμνου Δελφών» θα πει ο Δήμαρχος για να ανακοινώσει  στη συνέχεια ότι  στο Μερκούρειο θα είναι μέρος του Μουσείου Πόλης Ιτέας στο οποίο θα λειτουργήσει κυρίως ως εκθεσιακός χώρος σύμφωνα με τη μελέτη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Ο κύριος χώρος του Μουσείου θα είναι το κτίριο που κάποτε στεγαζόταν η Κοινότητα της Ιτέας, το σημερινό Ωδείο 
 
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Π.Ε. Φωκίδας κα Πέγκυ Αραναβτινού στη σύντομη τοποθέτηση της  αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη κ Μπακογιάννη στη συνέχεια  συνεχάρη το δήμο Δελφών για την επιτυχημένη προσπάθεια ανακαίνισης του κτιρίου και αναφέρθηκε , ως ειδική επιστήμονας, στα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου.
Επιπλέον σημείωσε ότι από πλευράς της η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει ήδη ανακοινώσει τη  χρηματοδότηση του   κτιρίου ΜΑΚΕΔΩΝ στην Κίρρα στο οποίο θα στεγαστεί η τοπική ιστορία τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει το τρίτο κομμάτι του παζλ  , παράλληλα με τα δύο κτίρια του Μουσείου Πόλης Ιτέας 
 
Η κ. Κουφάκη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Φωκίδας  ευχήθηκε το κτίριο να αποτελέσει φάρο πολιτισμού για τη Φωκίδα και αναφέρθηκε στην προσωπική της γνωριμία με το ζωγραφο Μιλάνο 
 
Η αντιδήμαρχος Ιτέας κα Πιλάλα -Τσακίρη έκανε ένα μικρό απολογισμό των τριήμερων εκδηλώσεων χαρακτηριζοντάς τες επιτυχημένες και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην προσπάθεια της παρούσας δημοτικής αρχής να στηθεί το Μουσείο Πόλης Ιτέας .
Επιπλέον έκανε εκτενή αναφορά στο έργο και τη ζωή του ζωγράφου Μιλάνου, έργα του οποίου φιλοξενούνται στο νέο εκθεσιακό χώρο.
Τέλος η αρχαιολόγος κα Μερινίκη Κουτσίκου αναφέρθηκε στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να στηθεί το Μουσείο κάνοντας έκκληση στους κατοίκους αλλά και τους φίλους της πόλης να στελεχώσουν τις ομάδες εργασίας αλλά και να δηλώσουν ότι πολύτιμο έχουν στην κατοχή τους και εν δυνάμει μπορεί να γίνει έκθεμα του νέου μουσείου
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…