Home ΕΠΣ Φωκίδας “Ο κλάδος της διαιτησίας είναι παρεξηγημένος”
ΕΠΣ Φωκίδας - 26 Ιανουαρίου, 2021

“Ο κλάδος της διαιτησίας είναι παρεξηγημένος”

 

Το να πάρεις μια σφυρίχτρα και να μπεις σε ένα γήπεδο που στις κερκίδες του κατά 99% βρίσκονται άνδρες δεν είναι ότι πιο εύκολο, χρειάζονται κότσια και καλώς εννοούμενο τσαμπουκά. Από ότι φαίνεται αυτά τα διαθέτει η νέα επικεφαλής της τοπικής διαιτησίας κα Βασιλική Γκούσαρη η οποία ήδη ασχολείται 20 χρόνια με τη διαιτησία έχοντας καταφέρει να σφυρίξει ακόμη και σε Εθνικές Κατηγορίες κάνοντας περήφανη τη Φωκίδα.


Πως αποφάσισες  να ασχοληθείς με τη διαιτησία; Ποια ήταν η αντίδραση των γονιών σου όταν τους το ανακοίνωσες;

 

Το κίνητρο ήταν ο πατέρας μου, ως τότε πρόεδρος της ΕΠΣ Φωκίδας, ο οποίος μου το πρότεινε καθώς πάντα ήμουν μέσα στον αθλητισμό και παρακολουθούσα ποδόσφαιρο. Η αντίδραση των γονιών μου ήταν θετική και ας ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα τότε χρόνια, με στήριξαν όπως με στηρίζουν ακόμα.

 

Πόσα χρόνια είσαι στην ΕΠΣ Φωκίδας;

 

Αισίως 20 χρόνια, ξεκίνησα σε γήπεδα με χώμα και βίωσα όλη την εξέλιξη του ποδοσφαίρου γενικά.

 

Φέτος σας βλέπουμε για πρώτη φορά στο τιμόνι της τοπικής διαιτησίας. Τι σηματοδοτεί για εσάς αυτή η εξέλιξη;

 

Δεν είναι μόνο προσωπική η εξέλιξη αυτή αλλά αφορά και γενικά το γυναικείο φύλο. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που ανήκω στο χώρο αυτό και πρόθυμη να βοηθήσω κάθε κοπέλα που επιθυμεί να ενταχθεί στο χώρο αυτό, καθώς είναι ένα ανδροκρατούμενο άθλημα και είναι σημαντικό να καταφέρνουμε να ανεβαίνουμε όλες τις βαθμίδες.

 

Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να παίρνει τη σφυρίχτρα και να μπαίνει σε ένα γήπεδο με ανδροκρατούμενες κερκίδες;

 

Δεν είναι ούτε εύκολο αλλά ούτε και δύσκολο, τα πάντα τα κερδίζεις με το ήθος και το χαρακτήρα σου και την αγάπη σου για την διαιτησία!

 

 

Ποιο είναι το ταβάνι των φιλοδοξιών σου σε σχέση με τη διαιτησία;

Είμαι άνθρωπος που βάζω στόχους και προσπαθώ να τους πετυχαίνω, πάντα θα υπάρχουν νέες προκλήσεις και καλό είναι να μπορούμε να τις αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα.

 

Προσπάθησαν άνθρωποι στη καριέρα σας  στο τοπικό ποδόσφαιρο ή και γενικότερα να σας επηρεάσουν για την απόδοσή σας σε κάποιο  ματς;

 

Ποτέ δεν συνέβη κάποιο τέτοιο περιστατικό σε όλη την πορεία της καριέρας μου. Βέβαια οι φίλαθλοι στις εξέδρες προσπαθούν πάντα να επηρεάσουνμε τον τρόπο τους, αλλά πρέπει να είμαστε ανεπηρέαστοι και προσηλωμένοι στο έργο μας.

 

Αν είχατε διοικητικό πόστο στην ελληνική διαιτησία ποιες μεταρρυθμίσεις θα προτείνατε να γίνουν στο τοπικό ποδόσφαιρο;

 

Γίνονται συνέχεια προσπάθειες για το καλό του ποδοσφαίρου και γενικότερα της διαιτησίας, όμως σίγουρα θα πρέπει να προσελκύσουμε τα νέα παιδιά με κίνητρα και ευκαιρίες να γνωρίσουν καλύτερα τον χώρο της διαιτησίας.Τα συναισθήματα και οι πολύτιμες εμπειρίες είναι ατέλειωτες και αξέχαστες!

 

Είναι ικανοποιητικά τα χρήματα που λαμβάνουν οι διαιτητές στο τοπικό πρωτάθλημα;

 

Το έργο των διαιτητών δεν είναι εύκολο και ας πιστεύουν οι απ’ έξω ότι μπορούν εύκολα να το κρίνουν, όμως σίγουρα ζούμε όλοι σε δύσκολες οικονομικές καταστάσεις και για αυτό θα πρέπει να υπάρχει γενικά ισορροπία.

 

Το ηλικιακό όριο που υπάρχει σε ένα διαιτητή ποιο είναι;

 

Υπάρχουν διαφορετικά όρια προαγωγής αλλά και παραμονής για τους διαιτητές αλλά και βοηθούς διαιτητές των εθνικών ποδοσφαιρικών κατηγοριών. Στο τοπικό επίπεδο η ΕΔ/ΕΠΣ δύναται να εξουσιοδοτήσει διαιτητές να διατηρήσουν τα καθήκοντά τους μετά το πέρας του ορίου ηλικίας. Σημαντικό είναι ότι από 16 χρονών μπορείς να πιστοποιηθείς ως διαιτητής και να αξιολογηθείς αντίστοιχα στην κάθε κατηγορία.

 

Η σχέση σας με την ηγεσία της ΕΠΣ ποια είναι; Συζητάτε αν προκύψει κάποιο πρόβλημα ή έχετε ανεξάρτητες και παράλληλες πορείες;

 

Είναι σημαντικό να έχουμε καλή συνεργασία και επικοινωνία, εξάλλου έχουμε αναλάβει όλοι ένα σημαντικό έργο ο καθένας από την πλευρά του για το καλό του τόπου μας στο ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση στην διαιτησία. Η ισχύς εν τη ενώσει!!

 

Πείτε μου την πιο ευχάριστη και την πιο δυσάρεστη στιγμή που έχετε ζήσει μέσα στο γήπεδο.

 

Γενικά έχω πολύ καλές αναμνήσεις από την πορεία μου στην διαιτησία, δημιούργησα φίλους και φίλες σε όλη την Ελλάδα, μοιραστήκαμε στιγμές, ζήσαμε τον παλμό της διαιτησίας στο έπακρο. Η πιο ευχάριστη στιγμή ήταν όταν βραβεύτηκα από την ΕΠΟ για την 1η θέση Βοηθού Διαιτητή στην FootballLeaque 2 (Γ’ Εθνική) την περίοδο 2010-2011, αλλά ταυτόχρονα ο τραυματισμός μου στα αγωνιστικά τεστ μου στέρησε την άνοδο στην ανώτερη κατηγορία για εκείνη την χρονιά.

 

Θεωρείτε «καθαρή» τη διαιτησία σε επαγγελματικό επίπεδο;

 

Ο κλάδος της διαιτησίας είναι παρεξηγημένος, η διαιτησία βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο γι’ αυτό μεμονωμένα περιστατικά δεν πρέπει να αλλοιώνουν την εικόνα της διαιτησίας του σήμερα!

 

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο κορυφαίος Έλληνας (ή Ελληνίδα) αλλά και ξένος διαιτητής όλων των εποχών;

 

Ο κορυφαίος διαιτητής όλων των εποχών είναι ο κ. Κολίνα. Με την εμβληματική του προσωπικότητα κέρδισε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη στους πρωταγωνιστές εντός αγωνιστικού χώρου αλλά και στους θεατές. Επίσης υπάρχουν και πολλοί καταξιωμένοι Έλληνες και Ελληνίδες διαιτητές με παρουσίες σε Διεθνείς διοργανώσεις βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι στο κομμάτι της διαιτησίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…