Ο Καθηγητής Τσιόδρας, η Επιστήμη, η Δημοκρατία και η οριστική αλλαγή Πορείας.
Ο Καθηγητής Τσιόδρας, η Επιστήμη, η Δημοκρατία και η οριστική αλλαγή Πορείας.
της Ασπασίας Π. Μανδρέκα, πρ. βουλευτή Φωκίδας:
Χθες παρακολουθήσαμε από τους δέκτες της τηλεόρασής μας τον Λοιμωξιολόγο Καθηγητή, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας του κοροναϊού, να μάς «αποχαιρετά», μιας και αυτή ήταν η τελευταία «ζωντανή» τηλεοπτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.
Στο κλείσιμο του πρώτου – εύχομαι και τελευταίου – κύκλου της πρωτοφανούς πανδημίας, που, ευτυχώς για τη χώρα μας, ολοκληρώνεται με θετικό πρόσημο, χάρη στους ορθούς και έγκαιρους Κυβερνητικούς χειρισμούς, τη συμβολή των αξιότατων Επιστημόνων μας, μεταξύ των οποίων και ο κ. Τσίοδρας, αλλά και την υπεύθυνη στάση της πλειονότητας των Ελλήνων, το «Αντίο» απ’ τον Καθηγητή, του πιο «οικείου», ίσως, προσώπου για τους πολίτες, κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, εκφράστηκε σε έντονα συγκινησιακό και ανθρώπινο τόνο. Τόνο, όμως, που, σε κάθε περίπτωση, δεν εξέπληξε, καθόσον τόσους μήνες ο εν λόγω Καθηγητής, πέραν από την άρτια Επιστημονική αντίληψη και γνώση του, επανειλημμένως μάς απέδειξε το ήθος, την ανθρωπιά του και την ιδιαίτερη ευαισθησία του.
Στην τελευταία αυτή «ζωντανή» τηλεοπτική ενημέρωση, χαρακτηριστικά ο ίδιος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια και την προσπάθεια να αναλύσω επιστημονικά τα δεδομένα και με τη βοήθεια μιας επιτροπής 26 εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετέχω, υπό τον Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, τον κ. Πρεζεράκο, καθώς και τη στήριξη και τη συμβολή της ηγεσίας του Υπ. Υγείας, τους Υπουργούς Κικίλια και Κοντοζαμάνη, καθώς, βέβαια, και την ανεκτίμητη βοήθεια από την Πολιτική Προστασία και τον Υπουργό, κ. Χαρδαλιά, προσπάθησα επί 4 μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες. Να απαντώ στα ερωτήματα που έθεταν οι συμπολίτες μας μέσω των δημοσιογράφων. Και κάποιες φορές να εμψυχώνω μια κοινωνία που αγωνιούσε». Συγκινησιακά φορτισμένος, δε, τόνισε ότι: «Υπήρξαν στιγμές που είπα Δεν γνωρίζω, ενώ βρέθηκα αντιμέτωπος με πολλές αβεβαιότητες»…. Και πρόσθεσε: «Η αβεβαιότητα αλλά και η Εντιμότητα να πει κανείς Δεν γνωρίζω»…
Βέβαια, όλοι θυμόμαστε ότι στις δύσκολες αυτές στιγμές στις οποίες αναφέρθηκε, κάποιοι, – θεωρούντες εαυτούς …«μοναδικούς κάτοχους της αλήθειας» αλλά και άλλοι γνωστοί συνομωσιολόγοι, καθ’ έξην αμφισβητίες των πάντων και υποκινητές του τρόμου των πολιτών, – λοιδόρησαν και κατηγόρησαν, πολλές φορές, τον κ. Τσιόδρα για επιστημονική άγνοια ή για αντιφάσεις!
Λες και δεν ήταν γνωστό στον καθένα ότι ο νέος κοροναϊός ή, αλλιώς, covid 19, ήταν ένας νέος ιός, τον οποίο η Επιστήμη «δεν γνώριζε» μέχρι την εμφάνισή του και αυτή, (επιστήμη), αυτονόητα, εξελισσόταν ή και επαναπροσδιόριζε τις θέσεις της, μέρα με τη μέρα, ανάλογα και αντίστοιχα με την εξέλιξη του ίδιου του ιού και τα νέα πραγματικά δεδομένα που διαμόρφωνε η εξέλιξη αυτή.
Όμως, πολύ πριν από εμένα, πολύ εύστοχα, ουσιαστικά και ρεαλιστικά, ένας από τους προοδευτικότερους Αμερικανούς Καθηγητές, ο John Dewey, (Τζον Ντιούι), – ο οποίος διεθνώς αναγνωρίστηκε για την πραγματιστική του προσέγγιση στην ψυχολογία, την φιλοσοφία, την προοδευτική εκπαίδευση, τη φιλελεύθερη πολιτική και τη βαθιά του πίστη στη Δημοκρατία, – κατάφερε να αποδώσει εύγλωττα τις θεμελιώδεις Αρχές της Επιστήμης και την αλληλεπίδρασή της με την Κοινωνία και τη Δημοκρατία. Ο Dewey, λοιπόν, έγραψε: «Η επιστήμη έχει την ικανότητα να διορθώνει τον εαυτό της, την ικανότητα να είναι πάντοτε έτοιμη να τεθεί ξανά υπό αμφισβήτηση, και να μη θεωρεί τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν ως κάτι το ολοκληρωμένο και το οριστικό. Αυτή η κριτική αυτοκριτική και αντιδογματική στάση ανταποκρίνεται και στις ανάγκες της ανάπτυξης μιας αληθινά δημοκρατικής και ανοιχτής κοινωνίας».
Ο προαναφερθείσες, ιδιότητες της Επιστήμης και η παράλληλη πορεία τους – συσχετισμός τους με τις ανάγκες της Αληθινής και Ανοιχτής Δημοκρατίας, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία και καμιά βάση για περαιτέρω συζήτηση. Είναι βέβαιο ότι ο κ. Τσιόδρας, με τη συνολική στάση του, απέδειξε καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και στην τελευταία τηλεοπτική ενημέρωσή του ότι είναι Άξιος Επιστήμονας, Εξαιρετικός Άνθρωπος και Βαθιά Δημοκράτης.
Πράγματι, τόσο η Επιστήμη, όσο και η Αληθινή, Ουσιαστική Δημοκρατία, βασίζονται εξίσου, μεταξύ άλλων, στις θεμελιώδεις έννοιες και πρακτικές, της Ευρύτητας του Πνεύματος και της Αντίληψης, της Αξιοσύνης, της Κριτικής Σκέψης, της Κριτικής Αυτοκριτικής, της Απόρριψης κάθε είδους Δογματισμού, της Ευελιξίας για Επανεκτίμηση των δεδομένων, για Αναθεώρηση και Επαναπροσδιορισμό των θέσεων.
Προτείνω, λοιπόν, να δούμε την δύσκολη αυτή συγκυρία, της πανδημίας που αντιμετωπίσαμε, και από μια άλλη οπτική γωνία και μέσω αυτής να διδαχθούμε Θετικά και σε πολιτικό επίπεδο και να πιστέψουμε ότι είναι η ώρα να αλλάξει η μοίρα των Ελλήνων και η πορεία όλων μας.
Ας αφήσουμε πίσω λαϊκισμούς, δογματισμούς, συκοφαντίες, φανατισμούς καθώς και τα ψέματα, τις ακραίες φωνές, τις σκοταδιστικές, τα «κούφια» λόγια, τους προβοκάτορες του φόβου, τους εκμεταλλευτές της άγνοιας, τα κάθε είδους συμφέροντα, τους υπολογισμούς χωρίς πραγματικό αντίκρυσμα και τις αντιδημοκρατικές κορώνες.
Ας φέρουμε μπροστά και ας κάνουμε πράξη την αλήθεια, την αξιοσύνη, την εξύψωση της παιδείας, τη δικαιοσύνη, την επιστημοσύνη, την εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια, την ατομική ευθύνη αλλά και την συνυπευθυνότητα, την ειλικρίνεια, την αυτογνωσία και την αυτοκριτική, τη διόρθωση των αστοχιών και λαθών του παρελθόντος, τη συνέπεια, τη συλλογική αντίληψη και προσπάθεια, το συλλογικό καλό και , εν τέλει, την ουσιαστική και ανοιχτή Δημοκρατία.
Αφού οι Έλληνες κατορθώσαμε και σταθήκαμε όρθιοι, - με τον τρόπο και για τους λόγους που στην αρχή ανέφερα, – σε αυτή την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας, τώρα «πατώντας» πάνω σε όσα διδαχθήκαμε και όσα θετικά κερδίσαμε απ’ αυτήν, ας κάνουμε και το μεγάλο άλμα για την οριστική αλλαγή της Πορείας μας. Δεν συμφωνεί, περισσότερο από εμένα κανείς, για το ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο αλλά αποδείξαμε ότι … όταν θέλουμε, Μπορούμε!
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…