Home Πολιτικά - Φωκίδα Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ-Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ Ι.ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ ΤΩΝ ΑΔΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ.
Πολιτικά - Φωκίδα - 9 Μαΐου, 2020

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ-Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ Ι.ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ ΤΩΝ ΑΔΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ.

Πρέπει εγκαίρως να επισημάνουμε ότι ο εορτασμός των 200χρόνων από την εθνική μας παλιγγενεσία, δεν είναι ευκαιρία για να ξαναγράψουμε την ιστορία μας, όπως πιστεύουν μερικοί, για να προκληθούν εστίες νέων διχασμών ανάμεσα στους Έλληνες, ούτε για να δοθεί βήμα σε κάποιες μεμονωμένες ή αιρετικές απόψεις, που συχνά διατυπώνονται, προκειμένου ν΄αποκτήσουν δημοσιότητα όσοι τις υποστηρίζουν.
Η Επέτειος μας δίνει μια μοναδική δυνατότητα να φωτίσουμε όλες τις πτυχές των γεγονότων του αγώνα του 1821 και ν΄αναστοχαστούμε, με βάση τις διδαχές και τα ιστορικά συμπεράσματα δύο αιώνων, το μέλλον του έθνους μας στο σύγχρονο κόσμο.
Με πρόσφατη ανάρτησή του στα social media, ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Αριστείδης Χατζής προσάπτει στον πρώτο Κυβερνήτης της χώρας, Ιωάννη Καποδίστρια, ότι ανέστειλε το Σύνταγμα της Τροιζήνας, κήρυξε δικτατορία και κυβέρνησε ως δικτάτορας.
Η άποψη αυτή είναι ιστορικά και ουσιαστικά εσφαλμένη, διότι:
α-Ο Καποδίστριας δεν κατέλαβε την εξουσία με τα όπλα, αλλά εξελέγη ομόφωνα από την Γ΄Εθνοσυνέλευση με επταετή θητεία (Ψήφισμα ΣΤ’, 3 Απριλίου 1827 Κ.Σ.Ι,τ.Α σελ61). Η Γ΄Εθνοσυνέλευση στις 27 Μαρτίου 1827 (Κ.Σ.Ι τΑ,σελ.62), αναγνώρισε ότι «….όσα κακά επήγασαν εις το διάστημα του επταετούς αγώνος … από την πολυμέλειαν της Νομοτελεστικής Δυνάμεως…» και αποφάσισε ομόφωνα «η Νομοτελεστική δύναμις να παραδοθεί εις ένα και μόνον…». Το μονοπρόσωπο αυτό όργανο ονομάστηκε «Κυβερνήτης της Ελλάδος».
β-Ο Κυβερνήτης άσκησε την εξουσία εντός του πλαισίου, που του είχε ανατεθεί με την απόφαση της Γ΄Εθνοσυνέλευσης, με λαϊκό χρίσμα για επτά (7) έτη, που ανανεώνεται με το αντιπροσωπευτικό σύστημα.
γ-Η συγκέντρωση εξουσιών ήταν, υπό το πρίσμα των συνθηκών της εποχής, επιβεβλημένη, επειδή η Χώρα μόλις είχε βγει από μακροχρόνια επανάσταση και, όπως ήταν φυσικό βρισκόταν σε αποδιοργάνωση και αναρχία. Ο ίδιος ο Καποδίστριας την είχε χαρακτηρίσει «προσωρινή» και είχε γίνει αποδεκτή από τη Βουλή ως «σχέδιον μεταβολής διοικήσεως προσωρινής».
δ-Η Δ΄ Εθνοσυνέλευση του ανέθεσε και ο Καποδίστριας αποδέχθηκε να καταρτίσει με γνώμη της Γερουσίας και υποβάλει σχέδιο Συντάγματος, σύμφωνο με τις αρχές των τριών πρώτων Εθνοσυνελεύσεων, το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω της δολοφονίας του.
ε-Ο Καποδίστριας ως χαρακτήρας δεν ήταν αυταρχικός, όπως εμμέσως υπονοείται από την υποστηριζόμενη από τον κ. Χατζή, άποψη. Πίστευε βαθύτατα στη συνεννόηση, τη συμφιλίωση και τη συνδιαλλαγή. Απόδειξη αυτού είναι ότι στην Ελβετία, όπου είχε μεταβεί κατ΄εντολή του Τσάρου, κατάφερε να συμφιλιώσει τα αντιμαχόμενα καντόνια και ήταν ο εμπνευστής του δημοκρατικού Συντάγματος, που οδήγησε στην εφαρμογή του ομοσπονδιακού Συντάγματος.-Επίσης αντιτάχθηκε στην απολυταρχική και αντιδραστική πολιτική του Μέττερνιχ και ουδέποτε αποδέχθηκε για την Ελλάδα τις αρχές που διακήρυξε το Συνέδριο της Βιέννης.
στ-Είναι εσφαλμένη η κριτική προσωπικοτήτων με εννοιολογικούς όρους και χαρακτηρισμούς, όπως αυτοί γίνονται αντιληπτοί δύο αιώνες μετά. Ο χαρακτηρισμός «δικτάτορας» που αποδίδεται δίχως να εξηγηθούν οι περιστάσεις υπό τις οποίες κυβέρνησε ο Καποδίστριας τείνει –ελπίζω ακούσια- στην απαξίωσή του.
Η αναγνώριση της Ελλάδος από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου της ως ανεξάρτητου κράτους, υπήρξε διπλωματικός άθλος του Καποδίστρια όπως τεράστια υπήρξε η συμβολή του στην συγκρότηση του νέου Ελληνικού κράτους και κολοσσιαίο το έργο του.
Προσπάθειες σμίκρυνσης της προσωπικότητας του Ι. Καποδίστρια είναι καταδικασμένες. Η ιστορία έχει καθαρίσει την εικόνα του από τον ρύπο των άδικων κρίσεων και ανυπόστατων κατηγοριών. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι ο πρώτος Κυβερνήτης έδωσε τα πάντα για την Ελλάδα και έχει κερδίσει τη μάχη της Ιστορίας ως μεγάλος Έλληνας.

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΜΠΟΥΓΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…