Home Εικόνες Αρχικής Ο Διοικητής του νοσοκομείου Νίκος Τριανταφύλλου σε συνέντευξή του τονίζει «Το νοσοκομείο αναβαθμίζεται»
Εικόνες Αρχικής - 5 Δεκεμβρίου, 2022

Ο Διοικητής του νοσοκομείου Νίκος Τριανταφύλλου σε συνέντευξή του τονίζει «Το νοσοκομείο αναβαθμίζεται»

Ο Διοικητής του νοσοκομείου Νίκος Τριανταφύλλου σε συνέντευξή του τονίζει

«Το νοσοκομείο αναβαθμίζεται»

-Στην προκήρυξη του Αυγούστου για τους νεφρολόγους έγινε χρήση του  νέου οργανισμού, άσχετα αν βγήκαν άγονες.

-«Θα πρέπει να δοθούν κάποια επιπλέον κίνητρα στα μικρά επαρχιακά νοσοκομεία, όπως η ένταξή του νοσοκομείου της Άμφισσας στην εφημερειακή ζώνη Α την οποία προωθεί ήδη ο Βουλευτής».

-«Η Παθολογική καταγράφει το μεγαλύτερο αριθμό νοσηλειών της δεκαετίας»

 

Αν και νέος ηλικιακά ο Διοικητής του νοσοκομείου Νίκος Τριανταφύλλου έχει αποδειχθεί μαχητής και μάλιστα ξέρει να κερδίζει. Η τοποθέτησή του στο νοσοκομείο έχει φέρει ηρεμία και εργασιακή ειρήνη μετά από μακρά περίοδο αναταράξεων και σοβαρών δυσκολιών.

Σε συνέντευξή του μας ενημερώνει για την κατάσταση που παρέλαβε, αλλά και όσα είναι ανοικτά αυτό το διάστημα. Με περίσσια ειλικρίνεια, παραδέχεται ότι οι συνταξιοδοτήσεις έχουν φέρει σοβαρή μείωση στο προσωπικό, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται για να καλυφθεί.

Ξεκαθαρίζει πως όχι μόνο δεν υποβαθμίζεται, αλλά αναβαθμίζεται κιόλας, ενώ μιλάει για το νέο οργανισμό και πότε αυτός θα τεθεί σε ισχύ. Παράλληλα μιλάει για την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τα κτιριακά που προχωρούν, ενώ εξηγεί και γιατί δεν έρχονται οι γιατροί στα μικρά νοσοκομεία, όπως και πως πρέπει να θεραπευτεί το φαινόμενο.

Ο κ.Τριανταφύλλου απευθύνει έκκληση σε όλους όσους αγωνιούν με ειλικρίνεια για την τύχη του νοσοκομείου να το στηρίξουν, να το προστατεύσουν και να το αφήσουν μακριά από πολιτικές ίντριγκες και αντεγκλήσεις.

 

«Καταφέραμε να διαχειριστούμε επιτυχώς την πανδημία»

 

ΩτΦ: Τι παραλάβατε ως αντιπρόεδρος το 2020 και τι ως Διοικητής το Μάρτιο του τρέχοντος;

 

Ν.Τ.: Προσωπικά δεν έχω σαφή εικόνα για όσα παραλάβαμε το 2020, αναλυτικά γνωρίζει ο τότε Διοικητής. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι η εικόνα του νοσοκομείου σήμερα είναι καλύτερη από όταν αναλάβαμε τη διοίκηση. Αναφορικά με τα δυο πρώτα χρόνια, παρά τις μεγάλες ελλείψεις και τα προβλήματα καταφέραμε να διαχειριστούμε επιτυχώς την πανδημία, μια κατάσταση δύσκολη και πρωτόγνωρη.

 

ΩτΦ: Με το χέρι στην καρδιά πείτε μου αν υπάρχει περίπτωση να υποβαθμιστεί το νοσοκομείο;

 

Ν.Τ.: Σε καμιά περίπτωση το νοσοκομείο μας δεν υποβαθμίζεται. Αν υπήρχε τέτοια πρόθεση δεν θα εγκρινόταν ο νέος οργανισμός λειτουργίας το Μάρτιο του 2022, ο μοναδικός που εγκρίθηκε από όσους κατατέθηκαν και αυξάνει τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου κατά 750.000 ευρώ περίπου ετησίως.

Τα περί μετατροπής του ΓΝ Άμφισσας σε κέντρο υγείας διακινούνται από άτομα με ιδιοτελείς σκοπούς, όπου απουσία σοβαρών πολιτικών επιχειρημάτων επενδύοντας στο «γκρίζο» προσπαθούν να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες.

 

ΩτΦ: Παρότι ψηφίστηκε ο νέος οργανισμός δεν είδαμε να αλλάζει κάτι ουσιαστικό, όπως δεν άλλαξε και με την επέκταση του προηγούμενου. Τι νόημα έχει λοιπόν η αλλαγή;

 

Ν.Τ.: Ο νέος οργανισμός λειτουργίας αυξάνει τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ κατά 8, προβλέποντας επιπλέον 6 θέσεις για την αυτοτελή λειτουργία των επειγόντων περιστατικών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου καθ’ όλο το 24ωρο. Ήδη στην προκήρυξη του Αυγούστου κάναμε χρήση του νέου οργανισμού και προκηρύξαμε δυο θέσεις νεφρολόγων, εν αντιθέσει με μια που προέβλεπε ο προηγούμενος.

Αναβαθμίζεται η νοσηλευτική υπηρεσία καθώς προβλέπονται επιπλέον θέσεις ΠΕ. Ενισχύονται και τα υπόλοιπα τμήματα.

Η προκήρυξη και πλήρωση των θέσεων βάσει το νέο οργανισμό γίνεται σταδιακά και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

«Προσπάθεια να μπει στην “εφημερειακή Ζώνη Γ»

 

ΩτΦ: Προκηρύχθηκαν δυο νεφρολόγοι, αλλά δεν ήρθε κανένας. Που οφείλεται αυτό το φαινόμενο και πως θα αντιμετωπιστεί τουλάχιστον για τη ΜΤΝ;

 

Ν.Τ.: Το «άγονο» των θέσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η ειδικότητα της νεφρολογίας είναι σπάνια στη χώρα μας. Όταν ο αριθμός των νεφρολόγων είναι περιορισμένος, ενώ οι νεφρολογικές μονάδες είναι πολλές και η ζήτηση μεγάλη, τότε αντιλαμβάνεστε ότι μειώνονται οι πιθανότητες κάλυψης των θέσεων για ένα επαρχιακό νοσοκομείο.

Βάσει των εισηγήσεων των νεφρολόγων αποφασίστηκε προσωρινά η τριήμερη λειτουργία της Μονάδας, άλλωστε ήταν κάτι που ίσχυε και κατά το παρελθόν. Σήμερα οι ανάγκες της ΜΤΝ εξυπηρετούνται από ιδιώτη νεφρολόγο με δελτίο παροχής υπηρεσιών, νεφρολόγους από άλλα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ και σε εξαιρετικές και σπάνιες περιπτώσεις από καρδιολόγο και γενικό ιατρό που έχουν εξειδικευθεί.

Επειδή ακούγονται πάρα πολλά, συνήθως για λαϊκή κατανάλωση, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους νεφροπαθείς της φωκίδας ότι η Μονάδα και γενικά το νοσοκομείο μας, είναι απολύτως ασφαλές και δεν υστερεί σε τίποτα από όμορα νοσοκομεία.

 

ΩτΦ: Γιατί κατά την άποψή σας οι γιατροί δεν προτιμούν το νοσοκομείο της Φωκίδας και τι πρέπει να γίνει;

 

Ν.Τ.:  Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ελλείψεις σε πάρα πολλά νοσοκομεία, ακόμη και πανεπιστημιακά. Σημαντικό ρόλο παίζει η μετανάστευση των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Επομένως ένας νέος γιατρός θα επιλέξει ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, από ένα επαρχιακό.

Να διευκρινίσουμε κάτι. Ο ρόλος του διοικητή δεν είναι να προσλαμβάνει προσωπικό, αλλά να το διαχειρίζεται. Ο ρόλος του Διοικητή περιορίζεται να επισημάνει τις ανάγκες και να ζητήσει την κάλυψη των θέσεων.

Προφανώς θα πρέπει να δοθούν κάποια επιπλέον κίνητρα στα μικρά επαρχιακά νοσοκομεία, όπως η ένταξή του νοσοκομείου της Άμφισσας στην “εφημερειακή Ζώνη Γ» την οποία προωθεί ήδη ο Βουλευτής.

 

ΩτΦ: Ποια είναι κατάσταση του προσωπικού σήμερα;

 

Ν.Τ.: Ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού παρέμεινε σταθερός παρά τις συνταξιοδοτήσεις και τις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχει αντιμετωπίσει το εθνικό σύστημα υγείας τα τελευταία χρόνια. Να διευκρινίσουμε ότι έχουν ενισχυθεί τμήματα όπως το παιδιατρικό, το οποίο καλύπτεται εφημεριακά από τέσσερις γιατρούς.

Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει ενισχυθεί σημαντικά. Από το Μάρτιο του 2020 έχουν προσληφθεί ως επικουρικό προσωπικό 31 άτομα, ενώ αναμένουμε 6 ακόμη σε μόνιμες θέσεις από την πρόσφατη προκήρυξη.

Αναφορικά με το υπόλοιπο προσωπικό, λόγω συνταξιοδοτήσεων έχουμε σημαντική μείωση, ωστόσο είμαστε ήδη σε διαδικασία αναπλήρωσης.

 

Ρεκόρ νοσηλειών

 

ΩτΦ: Σε τι κατάσταση είναι σήμερα η λειτουργία νοσοκομείου και τι γίνεται με την Παθολογική;

 

Ν.Τ.: Παρά τις όποιες ελλείψεις, χάρη στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλει το προσωπικό, το ΓΝ Άμφισσας προσφέρει υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η εικόνα του νοσοκομείου μας, είναι πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από μερικά χρόνια. Αυτό το μαρτυρούν όσοι χρειάστηκαν τις υπηρεσίες του νοσοκομείου μας και εξυπηρετήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου μας.

Αναφορικά με τη ραχοκοκαλιά του νοσοκομείου μας που είναι η Παθολογική Κλινική βάση αριθμών, με χαρά σας λέω ότι είναι στην καλύτερη φάση των τελευταίων ετών. Καταγράφει το μεγαλύτερο αριθμό νοσηλειών της δεκαετίας. Προσωπικός μου στόχος είναι εντός της θητείας μας, να φτάσει η Παθολογική να διαθέτει το μέγιστο αριθμό ιατρών που προβλέπει ο νέος οργανισμός και είναι τέσσερις.

 

ΩτΦ: Σε τι στάδιο είναι το έργο της αναβάθμισης κτιριακών υποδομών;

 

Ν.Τ.: Αναφορικά με την ενεργειακή αναβάθμιση από την πλευρά του νοσοκομείου και με την υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΠΕ Φωκίδας,  έχουμε κάνει τα εξής βήματα:

Αρχικά τακτοποιήθηκε το κτίριο του νοσοκομείου στο Κτηματολόγιο. Κατατέθηκε κατόπιν η προμελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση, πραγματοποιήθηκε η νομιμοποίηση, τακτοποίηση και ανασύσταση φακέλου του νοσοκομείου, ενώ έχουμε υπογράψει στην Προγραμματική Σύμβαση με την περιφέρεια για την «εκπόνηση μελετών ωρίμανσης εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης του ΓΝ Άμφισσας».

Παράλληλα τρέχουμε κι άλλα έργα, όπως η αντικατάσταση όλου του υπόγειου κεντρικού δικτύου υδρεύσεως του νοσοκομείου.

 

ΩτΦ: Πρόσφατα κατηγορηθήκατε δημοσίως για τον υπέρηχο. Τι γίνεται με τον εξοπλισμό του νοσοκομείου;

 

Ν.Τ.: Λοιπόν, για τελευταία φορά να πούμε ότι ο υπέρηχος έχει πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια. Αναπληρώνεται με μηχανήματα υπερήχων από άλλες κλινικές και από το φορητό. Τα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα. Είμαστε στη διαδικασία προμήθειας νέου μηχανήματος.

Στο νοσοκομείο μας λειτουργούν έξι κλίνες ΜΑΦ, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα παραλάβαμε άλλες τρεις, όπως και ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Προφανώς και για να λειτουργήσουν χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Αποτελούν όμως κατάκτηση για το νοσοκομείο μας και δε θα πρέπει να υποβαθμίζουμε την ύπαρξή τους, αφού μέχρι τώρα όταν χρειάστηκε χρησιμοποιήθηκαν και έσωσαν ζωές. Για τα προγράμματα ΕΣΠΑ να διευκρινίσουμε ότι από το πρώτο, προϋπολογισμού 177.000 ε, τις επόμενες μέρες παραλαμβάνουμε ιατρικό εξοπλισμό, ενώ για το δεύτερο 240.000 ε αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Από το Σεπτέμβριο του 2020 παραλάβαμε γεννήτρια η οποία καλύπτει όλες τις ανάγκες του νοσοκομείου μας.

 

«Να μη γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης»

 

ΩτΦ: Σύντομα έχουμε εκλογές. Τι δε θέλετε για το νοσοκομείο μας;

 

Ν.Τ.: Δεν θέλω και δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Το νοσοκομείο αποτελεί κατάκτηση του λαού της Φωκίδας και οφείλουμε όλοι να το προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού. Είναι άλλο πράγμα η αγωνία να βελτιωθεί μια υπηρεσία και άλλο πράγμα να το υπονομεύουν και να επενδύουν πολιτικά στην καταστροφή του. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να ανακτήσει τη χαμένη του αίγλη. Καλούμε κάθε έναν και κάθε μια ξεχωριστά, που πιστεύει την αξία της ύπαρξης ενός δυνατού ιδρύματος δευτεροβάθμιας περίθαλψης να συνδράμει με όποιο τρόπο μπορεί σε αυτή την προσπάθεια.

 

ΩτΦ: Ποιοι έχουν βοηθήσει την προσπάθειά σας;

 

Ν.Τ.: Θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη και τον Υποδιοικητή κ.Σταύρο Παπαγεωργίου για την έμπρακτη στήριξή τους όλο αυτό το χρονικό διάστημα στο ΓΝ Άμφισσας.

Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως το ιατρικό, το νοσηλευτικό, το διοικητικό και κάθε έναν εργαζόμενο ξεχωριστά που κάθε μέρα δίνει μια πραγματική μάχη. Παράλληλα ευχαριστώ και το Σωματείο Εργαζομένων για τις επισημάνσεις τους που βοηθούν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πολύτιμη είναι και η βοήθεια του Βουλευτή Φωκίδας κ. Γιάννη Μπούγα από την πρώτη στιγμή της εκλογής του. Είναι καθοριστικός ο ρόλος του στην έγκριση του νέου οργανισμού, στον αριθμό των θέσεων που προκηρύξαμε, όπως και στην έγκαιρη προσέλευση των επικουρικών ιατρών.

Τέλος, να ζητήσω μια μεγάλη συγγνώμη, σε όσους συμπολίτες μας, για οποιονδήποτε λόγο δεν εξυπηρετήθηκαν και να τους διαβεβαιώσω ότι η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοικτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…