Home Δήμος Δελφών Ο δήμος Δελφών για το 2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale για το Ελαιόλαδο και την Υγεία -«Ο πλούτος του τόπου δείχνει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον»
Δήμος Δελφών - 10 Δεκεμβρίου, 2019

Ο δήμος Δελφών για το 2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale για το Ελαιόλαδο και την Υγεία -«Ο πλούτος του τόπου δείχνει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον»

 Ο δήμος Δελφών για το 2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale

για το Ελαιόλαδο και την Υγεία

 

«Ο πλούτος του τόπου δείχνει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον»

 

 

 

 

Αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια, αλλά και αφήνοντας πίσω του σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον, άμεσο και απώτερο, πραγματοποιήθηκε στους φιλόξενους χώρους του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, από 1-4 Δεκεμβρίου 2019, το «2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale για το Ελαιόλαδο και την Υγεία» («2nd International Yale Symposium on Olive Oil and Health»). Αξίζει να σημειωθεί πως την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, όπως επισημαίνει σε δελτίο τύπου το οποίο εξέδωσε με μεγάλη καθυστέρηση ομολογουμένως, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής.

Στο ίδιο δελτίο τύπου μεταξύ άλλων σημειώνονται τα κάτωθι:

 

Ο Δήμος Δελφών, καθώς και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ήταν βασικοί υποστηρικτές του Συμποσίου, μίας επιστημονικής κατά βάση συνάντησης, «ψυχή» της οποίας υπήρξαν δύο σημαντικοί Έλληνες Καθηγητές του «Yale School of Public Health», ο κ. Βασίλης Βασιλείου και ο κ. Τάσος Κυριακίδης.

 

Το παρών κατά τις εργασίες του έδωσαν καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα τόσο της Ελλάδας (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης), όσο και του εξωτερικού (Ισπανία, Ιταλία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Τυνησία, Κύπρο και Ηνωμένες Πολιτείες), καθώς και επιχειρηματίες, οι οποίοι στο σύνολό τους μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τη σημασία του συγκεκριμένου τετραημέρου, τονίζοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει και για την περιοχή η επένδυση σε αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες. Το υψηλό επίπεδο του συμποσίου, η άρτια διοργάνωση, η φιλοξενία και η ξενάγηση στον δελφικό ελαιώνα άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες.

 

Σχετικά με τα συμπεράσματα του Συμποσίου, μεταξύ άλλων και άξια αναφοράς είναι η απόφαση για τη δημιουργία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για ελαιοπαραγωγούς, καθώς και η εστίαση στη σημασία της έρευνας αλλά και της εφαρμογής προγραμμάτων περιβαλλοντικής επίδρασης ειδικά σε θέματα που αφορούν το ελαιόλαδο. Στο επίκεντρο βέβαια, όπως μαρτυρούσε άλλωστε και ο τίτλος του Συμποσίου, βρέθηκε η σύνδεση του ελαιολάδου με την υγεία, παράμετρος η οποία χρίζει ανάδειξης, με συνακόλουθα πολλαπλά οφέλη.

 

Ο Δήμος Δελφών πιστός στην πολιτική του απόφαση να στηρίξει έμπρακτα όλες εκείνες τις προσπάθειες που θα προσθέσουν αξία στην περιοχή και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, καταρχάς αποδίδει δημοσίως τα συγχαρητήριά του στους εμπνευστές του Συμποσίου. Η πεποίθησή μας πως η στοχευμένη εργασία και η εστίαση στην καινοτομία θα φέρει την ανάπτυξη στην περιοχή, κατά την τετραήμερη επιστημονική συνάντηση που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών επιβεβαιώθηκε με τον πλέον καταφανή τρόπο. Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, σε δήλωσή του με αφορμή την εν λόγω διοργάνωση, σημείωσε: «Αποτελεί πολιτική δέσμευσή μας η επένδυση σε αυτού του είδους τις δράσεις προκειμένου η Φωκίδα να πάψει να είναι ουραγός των εξελίξεων. Το δρόμο προς το καλύτερο μέλλον μάς τον δείχνει ο πλούτος του τόπου μας… ήρθε η ώρα να τον ακολουθήσουμε».

 

Το παρών στο «2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale για το Ελαιόλαδο και την Υγεία» έδωσαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Γεώργιος Δελμούζος, οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου, η Δήμαρχος Στυλίδας κ. Βιργινία Στεργίου, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδας Αιδεσιμολογιώτατος Πατέρας Αθανάσιος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας κ. Βασίλης Αυγερινός, οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος και Παναγιώτης Καλτσής, καθώς και πλήθος αυτοδιοικητικών από τη Φωκίδα και όλη την Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ο δημοτικός συμβουλος Παντελής Σμαράγδης προτείνει : Αφιέρωμα στη Γιώτα Μαρούδα

Αφιέρωμα στη μνήμη της Γιώτας Μαδούρα ζητεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των καλοκαιρινώ…