Home Εικόνες Αρχικής Ουσιαστική ενίσχυση της εστίασης και του λιανεμπορίου ζητά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Β Αυγερινός
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 18 Νοεμβρίου, 2021

Ουσιαστική ενίσχυση της εστίασης και του λιανεμπορίου ζητά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Β Αυγερινός

Με δυο επιστολές του προς το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκιδας με αφορμή τη χθεσινή ημέρα πανελλαδικής κοινητοποίησης των καταστημάτων εστίασης ζητά αφενος την επανεξέταση των μέτρων και την ουσιαστική στήριξη του κλάδου και αφετέρου με άλλη επιστολη ζητά να προστατευτεί το λιανεμπόριο από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται σε σχέση με τα μεγάλα πολυκαταστήματα.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ Αυγερινός στην πρώτη του επιστολή, αυτή για την εστίαση, αφού τονίζει ότι με το μέτρο της υποχρεωτικής εισόδου των καταναλωτών με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και με rapid test έχει επέλθει νέο πλήγμα στο σύνολο των επιχειρήσεων στη συνέχεια υιοθετεί τα αιτήματα του κλάδου και ζητά ουσιαστικά μέτρα στήριξης.
Επιπλέον, σε ότι αφορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τα σούπερ μάρκετ ο κ Αυγερινός σημειώνει ότι το μέτρο πλήττει κυρίως τις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις
Αναλυτικά οι δύο επιστολές:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ : ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ
ΕΣΤΙΑΣΗΣ.

Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Η κρίση της πανδημίας έχει αφήσει το αποτύπωμα της στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Με την εξαγγελία των νέων περιοριστικών μέτρων και την υποχρεωτική είσοδο των καταναλωτών με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και με rapid test στην εστίαση, έχει επέλθει νέο πλήγμα στο σύνολο των επιχειρήσεων. Στην προσπάθειά της η Κυβέρνηση να αυξήσει το ποσοστό των εμβολιασμών για τον περιορισμό της διασποράς του κορωναϊού, εργαλειοποιεί τον επιχειρηματικό κόσμο της εστίασης και του επιβάλλει το ρόλο του ελεγκτή, χωρίς να παρέχει επιπλέον μέτρα στήριξης.
Κατανοούμε τις συνθήκες που έχουν διαμορφώσει αυτή την κατάσταση, οι επιχειρήσεις όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό τους καθ όλο το διάστημα της πανδημικής κρίσης, έχουν τηρήσει και εξακολουθούν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα για το μετριασμό της διασποράς της covid-19 και τονίζουμε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη λύση για την προστασία της ζωής μας, της καθημερινότητας μας, τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα.
Το Επιμελητήριο Φωκίδας αναγνωρίζει και εκτιμά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού για τον περιορισμό της διασποράς του κορωναϊού, όμως κρίνουμε αναγκαία, την επανεξέταση των μέτρων για τη στήριξη και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στο χώρο της εστίασης οι οποίες καθ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Υπό αυτές τις συνθήκες ένα νέο πακέτο μέτρων κρίνεται επιβεβλημένο, ένα πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει,
Την αναβολή για επόμενο διάστημα της πληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Την επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
Την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με νέα προγράμματα επιστρεπτέων προκαταβολών.
Την επιδότηση των χρεών της περιόδου Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2021.
Τη δυνατότητα χρονικής παράτασης της καταβολής αλλά και της επανένταξης στις 100 και 120 δόσεις.
Την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα πρόστιμα και τη μετακύλισή τους στον παραβάτη.
Την επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
Την απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
Τη συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
Τις νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Το Επιμελητήριο Φωκίδας στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση της εστίασης και σας καλούμε προς αποφυγή της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος, να εξετάσετε μεθοδικά και σε βάθος, τα μέτρα που εφαρμόζετε, για να μην καταγραφεί περαιτέρω επιδείνωση στο συγκεκριμένο κλάδο. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ασφάλειας είναι η κύρια προτεραιότητα όλων των επιχειρήσεων, είναι όμως δεδομένο ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων και μάλιστα χωρίς την ανακοίνωση αντισταθμιστικών, αποτελεί καίριο χτύπημα στο χώρο της εστίασης.

Ο Πρόεδρος
του Επιμελητηρίου Φωκίδας
Βασίλειος Γ. Αυγερινός

ΕΠΙΣΤΟΛΗ : Νέα περιοριστικά μέτρα και δημιουργία κλίματος αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η κρίση της πανδημίας έχει αφήσει το αποτύπωμα της στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Το λιανεμπόριο παρόλο που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, έχει σημειώσει αρνητικό ρεκόρ πτώσης στους τζίρους και η μικρομεσαία επιχείρηση χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την εφαρμογή μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωναϊού, με αποτέλεσμα να προωθείται ο αθέμιτος ανταγωνισμός και να ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς.
Με την εξαγγελία των νέων περιοριστικών μέτρων και την υποχρεωτική είσοδο των καταναλωτών με rapid test στο λιανεμπόριο και την εστίαση, θα επέλθει νέο πλήγμα στο σύνολο των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα οι εξαιρέσεις από τους περιορισμούς των σούπερ μάρκετ, των λαϊκών αγορών και των φαρμακείων, προωθεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήττει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού οι ανεμβολίαστοι καταναλωτές θα προβαίνουν στις αγορές τους για παρόμοια είδη από σούπερ μαρκετ και υπαίθριο εμπόριο, χωρίς να είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού rapid test.
Στην προσπάθειά της η Κυβέρνηση να αυξήσει το ποσοστό των εμβολιασμών για τον περιορισμό της διασποράς του κορωναϊού, εργαλειοποιεί τον επιχειρηματικό κόσμο και του επιβάλλει την τήρηση κανόνων στη ζωή των άλλων, χωρίς να παρέχει μέτρα στήριξης, σε μία περίοδο όπου το σύνολο του κόσμου βάλλεται από τις ανατιμήσεις σε καύσιμα, βασικά αγαθά και μεταφορές και που σαφώς έχει να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των συσσωρευμένων και όχι μόνο χρεών της πανδημίας.
Κατανοούμε τις συνθήκες που έχουν διαμορφώσει αυτή την κατάσταση, οι επιχειρήσεις όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό τους καθ όλο το διάστημα της πανδημικής κρίσης, έχουν τηρήσει και εξακολουθούν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα για το μετριασμό της διασποράς της covid-19 και τονίζουμε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη λύση για την προστασία της ζωής μας, της καθημερινότητας μας, τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα.
Το Επιμελητήριο Φωκίδας αναγνωρίζει και εκτιμά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, όμως κρίνουμε αναγκαία, την επανεξέταση των μέτρων που διαμορφώνουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και την λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για τη στήριξη και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Υπό αυτές τις συνθήκες ένα νέο πακέτο μέτρων κρίνεται επιβεβλημένο, ένα πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει,
την αναβολή για επόμενο διάστημα της πληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών,
την κατάθεση νομοσχεδίου για τη μείωση των ενοικίων,
την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με νέα προγράμματα επιστρεπτέων προκαταβολών,
την επιδότηση των χρεών της περιόδου Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2021,
τη δυνατότητα χρονικής παράτασης της καταβολής αλλά και της επανένταξης στις 100 και 120 δόσεις καθώς και
τη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση.
Η αγανάκτηση και η απογοήτευση της επιχειρηματικής κοινότητας υπήρξε έντονη με την εξαγγελία των νέων μέτρων της Κυβέρνησης για να επιδεικνύουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες αρνητικό PCR ή rapid test προκειμένου να μπουν σε εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, café, χώρους διασκέδασης, κομμωτήρια, κουρεία, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, κ.ά. Σε αναμονή της επίσημης και λεπτομερούς απόφασης για τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2021, ο επιχειρηματικός κόσμος τονίζει την αναγκαιότητα σεβασμού στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, για τη βελτίωση και την πρόοδο των επιχειρήσεων.
Ο υγιής ανταγωνισμός είναι μία διαδικασία που στηρίζεται στην προϋπόθεση για συνεχή πληροφόρηση, προγραμματισμό, καλή οργάνωση, σε σχεδιασμούς και δράσεις για να κατανοούμε τους κανόνες και τις παραβάσεις αυτών. Να αντιλαμβανόμαστε τις αρχές του και να τις υιοθετούμε, έτσι ώστε να διαμορφώνουμε σχέσεις σταθερές, δίκαιες και λειτουργικές, για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου.
Η συμμόρφωση με τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, αποτελεί ξεκάθαρα μία διαδικασία που ενισχύει, τη βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τη διατήρηση ενός θετικού περιβάλλοντος που συμβάλλει στην υγιή επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα του συνόλου της αγοράς.
Σας καλούμε προς αποφυγή της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος, να εξετάσετε μεθοδικά και σε βάθος, τα νέα μέτρα που θέτετε σε εφαρμογή τις επόμενες μέρες, για να μην καταγραφεί περαιτέρω επιδείνωση στο επιχειρηματικό κλίμα και να μην υπάρχουν παραβάσεις του δίκαιου ανταγωνισμού. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ασφάλειας είναι η κύρια προτεραιότητα όλων των επιχειρήσεων, είναι όμως δεδομένο ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων και μάλιστα χωρίς την ανακοίνωση αντισταθμιστικών, θα μειώσει την αγοραστική δύναμη και θα αποτελέσει καίριο χτύπημα για τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος
του Επιμ/ρίου Φωκίδας
Βασίλειος Γ. Αυγερινός

1 Σχόλιο

  1. Οι επιχειρήσεις είναι ιδιωτικές, όχι δημόσιες για να ενισχυθούν. Λειτουργούν με όρους ελεύθερης αγοράς. Δεν φτάνει που ο κόσμος πληρώνει την ακρίβεια και την κερδοσκοπία από αρκετούς “επιχειρηματίες” με τη σέσουλα, θα πρέπει να πληρώνει και εισφορές και φόρους για να ενισχύει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις; ΑΝ είναι έτσι, να επιλέξει ο καθένας ποια θα ενισχύει (προφανώς τις κερδοφόρες) και να αποκτά δικαίωμα στα κέρδη! Όχι “τα δικά μας, δικά μας και τα δικά σας, πάλι δικά μας”, που έμμεσα ζητούν οι επιχειρηματίες (όσοι, τέλος πάντων, το ζητούν). Και να δηλώνουν όλους τους εργαζόμενους, για όλες τις μέρες και ώρες που δουλεύουν και να τους πληρώνουν οσο πρέπει (όσοι δεν το κάνουν). Γιατί βλέπουμε πολλά και διάφορα που “μας γυρίζει το μάτι”!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…