Home Διεθνή «Ουρές» των Τούρκων στο Μεγάλο Παζάρι για… να αγοράσουν χρυσό
Διεθνή - 17 Αυγούστου, 2020

«Ουρές» των Τούρκων στο Μεγάλο Παζάρι για… να αγοράσουν χρυσό

 Έχοντας νωπές τις μνήμες της νομισματικής κρίσης που έπληξε την τουρκική οικονομία πριν από δυο μόλις χρόνια, δεν ήταν λίγοι οι Τούρκοι που την περασμένη εβδομάδα έκαναν… ουρές στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης για να αγοράσουν χρυσό.

 

Σύμφωνα με το Reuters, μέσα σε 15 μέρες, «σήκωσαν» χρυσό αξίας 7 δισ. δολαρίων!

 

Στις 7 Αυγούστου, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, και συνεχίζει να κινείται πέριξ αυτού, δείχνοντας την ανησυχία πως τα αποθέματα της Τουρκίας έχουν εξαντληθεί από τις παρεμβάσεις στην αγορά.

 

Όπως αναφέρει το Reuters, παραδοσιακά οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν τον χρυσό ως αποταμίευση και μπορεί να υπάρχουν έως και 5.000 τόνοι «κάτω από τα στρώματα», όγκος που μπορεί να έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο μετά τις πρόσφατες μαζικές αγορές, όπως δήλωσε στο Reuters ο Mehmet Ali Yildirimturk, αναπληρωτής επικεφαλής ενός συνδέσμου καταστημάτων χρυσού στην Κωνσταντινούπολη.

 

Αν και ο χρυσός δεν ήταν ποτέ πιο ακριβός, οι πωλητές στο Μεγάλο Παζάρι λένε πως σχεδόν κανένας δεν εμφανίζεται για να πουλήσει τα χρυσά του κοσμήματα. Είναι μόνο αγοραστές.

 

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με το sell-off στη λίρα, η κατοχή «σκληρών» assets όπως τα δολάρια και ο χρυσός στην Τουρκία εκτινάχθηκε κατά 15 δισ. δολάρια στο επίπεδο ρεκόρ των σχεδόν 220 δισ. δολαρίων.

 

Βέβαια, όπως τονίζει το Reuters, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν πως ο κόσμος ετοιμάζεται να αποσύρει τις αποταμιεύσεις του από τις τράπεζες, και αυτή την εβδομάδα η τουρκική λίρα κινείται γύρω στα 7,3 έναντι του δολαρίου, παραμένοντας όμως μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος.

 

Η ζήτηση έχει χαλαρώσει από τότε που οι Τούρκοι απέσυραν περίπου 2 δισ. δολάρια σε μετρητό σε ξένα νομίσματα από τις τράπεζές τους κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου, όταν το lockdown επιβλήθηκε και η λίρα υποχώρησε στο τελευταίο της χαμηλό, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

 

Κινδυνεύει με πληθωριστική κρίση η Τουρκία

Αναλυτές λένε πως αν η Άγκυρα δεν μπορεί να ενισχύει την εμπιστοσύνη στο νόμισμά της, το οποίο έχει καταγράψει πτώση σχεδόν 20% φέτος, τότε η Τουρκία -που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές- κινδυνεύει με πληθωριστική κρίση ή ακόμα και με κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, που θα επιδεινώσει τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας του κοροναϊού.

 

Δεδομένου ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν τώρα ένα μικρό μόνο μερίδιο σε τουρκικούς τίτλους, λένε πως το «κλειδί» για την κυβέρνηση του Ερντογάν θα είναι να πείσει τους Τούρκους και τις τοπικές επιχειρήσεις να σταματήσουν να στρέφονται προς την εκλαμβανόμενη ασφάλεια του δολαρίου και του χρυσού.

 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε την Τετάρτη πως η ανταγωνιστικότητα της λίρας είναι σημαντικότερη από την αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

 

Η κεντρική τράπεζα έχει ουσιαστικά δανειστεί με ρευστότητα δολαρίου για να τροφοδοτήσει τις παρεμβάσεις της στην αγορά ξένου συναλλάγματος, που στόχο έχουν να σταθεροποιήσουν τη λίρα, σύμφωνα με τα στοιχεία και τους υπολογισμούς traders και οικονομολόγων, γράφει το Reuters. Μέσω των κρατικών τουρκικών τραπεζών, που σ’ όλες μαζί «λείπει» ξένο συνάλλαγμα περίπου 12 δισ. δολαρίων, η κεντρική τράπεζα έχει πουλήσει περισσότερα από 110 δις. δολάρια από το περασμένο έτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

 

Με τη σειρά του, το μικτό «μαξιλάρι» ξένου συναλλάγματος της τράπεζας έχει μειωθεί κατά σχεδόν 50% φέτος, και έχει υποχωρήσει χαμηλότερα των 47 δισ. δολαρίων, το χαμηλότερο επίπεδο πολλών ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Check Also

Καθηγητές για τα ωδεία του ψάχνει ο δήμος

Ο Δήμος Δελφών ανακοινώνει την πρόσληψη καλλιτεχνικού-διδακτικού προσωπικού στο Δήμο Δελφώ…