Home Κοινωνικοί φορείς Ολοκληρώθηκε και εγκρίνεται η εισήγηση
Κοινωνικοί φορείς - 29 Μαρτίου, 2021

Ολοκληρώθηκε και εγκρίνεται η εισήγηση

 Η υπόθεση του Γηροκομείου Άμφισσας είναι μια ανοικτή πληγή, που θα αιμορραγεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση τυχόν ευθυνών για την εξαφάνιση μιας τεράστιας – κολοσσιαίας περιουσίας που έγινε φύλλο και φτερό. Το ίδρυμα έκλεισε και άφησε πίσω του μόνο χρέη!

 
Οι καταλογισμοί
 
Να υπενθυμίσουμε ότι για το ίδρυμα έγινε οικονομικός έλεγχος και ακολούθησε πόρισμα που στάθηκε αφορμή για τον καταλογισμό ποσών από το Συμβούλιο Κληροδοτημάτων. Ήδη η διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης έχει έτοιμη την εισήγηση των καταλογισμών και σύμφωνα με το ρεπορτάζ το αργότερο πριν το Πάσχα θα έχει λήξει οριστικά το θέμα. Οι εννέα αποδέκτες, μεταξύ των οποίων πρώην και νύν πολιτικά πρόσωπα, αναμένεται να προσφύγουν δικαστικά – διοικητικά για να απαλλαγούν από τα ποσά. Η προσφυγή τους θα γίνει προς το διοικητικό Δικαστήριο.
Υπενθυμίζουμε ότι στην ουσία το Συμβούλιο είχε αποφασίσει να καταλογιστούν τα «συνολικά» ποσά. Ουσιαστικά πρόκειται για το ποσό των 2.258.657,04 ευρω  το οποίο προέκυψε από συστηματική υπερεκτίμηση των εσόδων εκ μέρους των Διαχειριστικών Επιτροπών και το δεύτερο αφορά ποσό 48.209,19 ευρω το οποίο προκύπτει από μισθώματα που δεν εισπράχθηκαν.
Θα πρέπει για λόγους τάξης να υπενθυμίσουμε ότι η γνωμοδότηση του συμβουλίου είναι απαλλακτική για την τελευταία διοίκηση, στην οποία καταλόγιζαν ότι καθυστέρησε να διακόψει τις συμβάσεις, ενώ στην ουσία λόγω κυβερνητικής δέσμευσης έγινε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί το ίδρυμα.
Το συμβούλιο επιστέφει στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών τα δυο θέματα που αφορούν τους ισολογισμούς και τους απολογισμούς, δηλώνοντας αναρμόδιο να τα εγκρίνει.
Επιπλέον κατά την εκτίμηση του Συμβουλίου και αναφορικά με την υπερεκτίμηση των εσόδων και την απόκρυψη μέρους των εξόδων (μισθοδοσία) του ιδρύματος οι εμπλεκόμενοι σύμφωνα με τους αρμοδιους δεν πρόβαλαν πειστικά επιχειρήματα προς αντίκρουση των πορισμάτων της έκθεσης Οικονομικού Ελέγχου, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος, ότι δεν προσέφεραν επαρκή στοιχεία, ούτε στους επιθεωρητές συντάκτες του ανωτέρω πορίσματος, αλλά ούτε αδιάσειστα στοιχεία στο παρόν Συμβούλιο, όπως χαρακτηριστικά εκτιμήθηκε κατά την απόφαση.
 
 Η ποινική διερεύνηση
 
Πέντε από τους συνολικά εννέα που εμπλέκονται και έχουν διατελέσει στο παρελθόν μέλη της διοίκησης φέρονται να ξεπερνούν τα ποσά που τους καταλογίστηκαν το ποσό των 120.000 ευρώ, ενώ κάποιοι από αυτούς τα ξεπερνούν σημαντικά. Το παραπάνω ποσό είναι η αφετηρία και για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποινική διερεύνηση θα σημάνει την ουσιαστική έρευνα τυχόν ευθυνών και αυτό είναι κάτι που αποζητά η κοινωνία, η οποία δικαιούται να μάθει τι δεν πήγε καλά και μια τεράστια περιουσία, μυθική, έγινε φύλλο και φτερό!
 
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι
 
Να σημειωθεί ότι αν και το Γηροκομείο εκκενώθηκε το 2014, ακόμη και σήμερα δεν έχουν πληρωθεί πολλοί εργαζόμενοι. Μάλιστα, για μεγάλο χρονικό διάστημα λάμβαναν μισό μισθό, εξ ου και οι εμπλεκόμενοι ισχυρίστηκαν ότι καταχωρούσαν τα χρήματα που όντως έδινε το ίδρυμα. Το υπόλοιπο του μισθού πάντως, αν και φαίνεται οφειλόμενο, δεν εντοπίστηκε καταχωρημένο.
Η σε βάθος διερεύνηση απαιτείται για την απόδοση δικαίωσης απέναντι στην κοινωνία που στερήθηκε το ίδρυμα, αλλά και στους δωρητές που άφησαν την προσωπική τους περιουσία για την ανακούφιση των αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά κάποιοι δεν τη σεβάστηκαν! 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…