Home Πολιτικά - Φωκίδα Οι χαμηλές απορροφήσεις, τα έργα εκατομμυρίων της Φωκίδας και το rally Acropolis
Πολιτικά - Φωκίδα - 30 Μαρτίου, 2021

Οι χαμηλές απορροφήσεις, τα έργα εκατομμυρίων της Φωκίδας και το rally Acropolis

 Οι χαμηλές απορροφήσεις, τα έργα εκατομμυρίων της Φωκίδας και το rally Acropolis

Crash test για την περιφέρεια

-Πως εξαφανίστηκε το αρχικό δελτίο τύπου που ανέφερε για το ράλι «η Περιφέρεια, ο δήμος Λαμιέων και οι άλλοι δήμοι», πως αντικαταστάθηκε με άλλο μετά από αντιδράσεις.

-Να δώσει στη δημοσιότητα ο κ. Σπανός την πρόταση που κατέθεσε στον κ. Αυγενάκη!

-Δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ η διοικητική ικανότητα Σπανού, αλλά και ο ρόλος και οι προθέσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Η ανεργία του 31,5% χωρίς τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή και οι κινήσεις της περιφέρειας!

-Η έντονη δυσφορία του Βουλευτή και η επίσημη δήλωση ότι «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εξαιρείται από την πρόταση αυτή η Φωκίδα»!

 

Εκτός από τις χαμηλές απορροφήσεις πόρων, η Περιφερειακή Αρχή έχει να αντιμετωπίσει και ένα έντονο τοπικισμό τον οποίο η ίδια καλλιεργεί, που διχάζει τη Ρούμελη και δοκιμάζει τα όρια της συνοχής μας και μάλιστα την ώρα που μόνο για τη Φωκίδα, ο κ. Σπανός είναι αναγκασμένος να βρει πακτωλό εκατομμυρίων!

Από το rally acropolis φάνηκε καθαρά αυτό που είχε διαφανεί και όλο το προηγούμενο διάστημα, πως δηλαδή για τον κ. σπανό η Στερεά δεν είναι ούτε ενιαία, ούτε αδιαίρετη!

 

Η ανεργία, το super market και η αντίδραση που δεν υπήρξε!

 

Παράλληλα, πέρασε απαρατήρητη από τους συνεργάτες του κ. Σπανού και τον ίδιο το ποσοστό ανεργία που καταγράφηκε το 2020 στο 31,5% και μάλιστα δίχως να περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή! Προφανώς αν ερωτηθεί ο κ.Σπανός για τις ενέργειες που έχει κάνει η περιφέρεια για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στη Φωκίδα, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο πανελλαδικά, πέρα από κάποιες λίγες και εκλεκτές προσλήψεις που έχει κάνει ο τοπικός Αντιπεριφερειάρχης στο super market μάλλον δεν έχει να επιδείξει κάτι άλλο!

Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχουμε και καμιά αντίδραση από την αντιπολίτευση, ούτε στην περιφέρεια, ούτε στους δυο δήμους!

 

Ο a la carte Περιφερειάρχης και η εξαφάνιση του δελτίου τύπου

 

Η επαναφορά του rally Acropolis πρόδωσε τις προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής, όπως και τις προτιμήσεις του κ. Σπανού! Με κοινή δήλωση την οποία είχαν έτοιμη με το Δήμαρχο Λαμιέων Καραϊσκο και εξέδωσαν δέκα λεπτά μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ο κ. Σπανός απέδειξε άλλη μια φορά ότι δεν είναι Περιφερειάρχης όλης της Στερεάς και δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τις πέντε περιφερειακές ενότητες και τους 25 δήμους. Στο δελτίο τύπου ανέφερε συγκεκριμένα:

«Μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη για το “Rally Acropolis”, το οποίο εντάσσεται ξανά στο καλεντάρι του παγκοσμίου πρωταθλήματος (WRC), η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Λαμιέων

και άλλοι δήμοι της Στερεάς Ελλάδας πανέτοιμοι παίρνουν θέση στην αφετηρία για τη διεκδίκηση της επιστροφής του περίφημου “Ράλλυ των Θεών” στην έδρα του!

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και έχουν ζητήσει συνάντηση, προκειμένου να του παραδώσουν ιδιοχείρως το σχετικό αίτημα, μαζί με τον πλήρη φάκελο υποψηφιότητας».

Τα αστείο είναι πως το συγκεκριμένο δελτίο τύπου εξαφανίστηκε μαγικά από τον ιστότοπο της Περιφέρειας, αλλά και από το προφίλ του Περιφερειάρχη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κ. Σπανός για άλλη μια φορά έδειξε πως για τον ίδιο η περιφέρεια περιορίζεται σε δυο περιφερειακές ενότητες (Εύβοια και Φθιώτιδα) και μια με το ζόρι (Ευρυτανία)!

Έτσι, «οι άλλοι δήμοι της Περιφέρειας» και κυρίως η Βοιωτία και η Φωκίδα, που είναι οι μεγάλες ηττημένες της διοίκησης Σπανού, μείναμε να του κουνάμε το μαντήλι ανάμεσα στην κουπαστή των μεγάλων λόγων και την προκυμαία των μικρών έργων!

 

Τα έργα, η Φωκίδα και η αντιπολίτευση

 

Κάπου εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε και μια μελέτη που βρίσκεται ήδη στο γραφείο του κ.Σπανού προς έγκριση και ένταξη για το κλειστό της Ιτέας, προϋπολογισμού 1,5 εκ ευρώ, όπως και άλλη μια για το πάρκινγκ Δελφών, προϋπολογισμού 3,3 εκ ευρώ! Δυο έργα, ήδη ενταγμένα με 350.000 ε και 1,5 εκ αντίστοιχα, των οποίων της διαφορά οφείλει να βρει τρόπο να καλύψει. Η ένταξη και χρηματοδότησή τους είναι μονόδρομος, ειδικά μετά την “ομολογία” του rally!

Εξάλλου, ο δήμος Δελφών από την πλευρά του έχει ολοκληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις με το πέρας των μελετών, οπότε η μπάλα είναι στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στο Περιφερειάρχη κ. Σπανό για τη χρηματοδότηση! Υπό άλλες συνθήκες και ιδίως υπό άλλη διοίκηση θα ήταν συμμέτοχος και συνυπεύθυνος ο Αντιπεριφερειάρχης, στην διαμορφωθείσα κατάσταση όμως ο κ. Δελμούζος εξαιρείται και δεν μπορεί να του πιστωθεί ούτε ήττα, ούτε νίκη λόγω σοβαρής άγνοιας αρμοδιοτήτων και διαδικασιών!

Τη σύνθεση του σκηνικού συμπληρώνει η απλή αναλογική και η εκπροσώπηση άλλων τριών παρατάξεων στη Φωκίδα. Πιο συγκεκριμένα οι όλες οι παρατάξεις όφειλαν να έχουν καταγγείλει τη ρήση «ο δήμος Λαμιέων και οι άλλοι δήμοι», ενώ οι εκπρόσωποι της Φωκίδας στις παρατάξεις της Γκλέτσου, Αναγνωστάκη και Μπατζελή κύριοι Δούρος, Παρασκευάς και Φάκος όφειλαν ήδη να έχουν καταθέσει ερώτηση, ίσως και κοινή, για τα δυο κορυφαία έργα της Φωκίδας η εκτέλεση των οποίων είναι βασικό ζητούμενο για τις τοπικές κοινωνίες!

 

 

Δυσαρέσκεια από το βουλευτή

 

Από κύκλους του Βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα πάντως εκφράστηκε πολύ έντονη δυσφορία ως προς τις κινήσεις του Περιφερειάρχη που αποφάσισε από κοινού με το δήμαρχο Λαμιέων κ. Θύμιο Καραϊσκο, δίχως ενημερώσει και να λάβει υπόψη τους βουλευτές της Στερεάς, τους Δημάρχους που ενδιαφέρονται και εμπλέκονται στην διεξαγωγή του ράλι να λειτουργήσει μονομερώς και διασπαστικά προς την περιφέρεια.

Η ενόχληση είναι τόσο σοβαρή που ο κ. Μπούγας σε δήλωσή του εκφράζει ευθέως τη διαφωνία του με τις επιλογές Σπανού.

Συγκεκριμένα δηλώνει:

«Η πρόταση διεκδίκησης διεξαγωγής του ράλι ακρόπολις στη Στερέα για να είναι ισχυρή πρέπει να στηρίζεται από όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν και αναγκαία να περιλαμβάνει όσο δυνατόν περισσότερες περιοχές της Στερεάς. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εξαιρείται από την πρόταση αυτή η Φωκίδα, τόσο σε ότι αφορά τις διαδρομές, όσο και τη φιλοξενία των συμμετεχόντων».

 

Το νέο δελτίο τύπου, η επιμονή και το ξεκάρφωμα

 

Φυσικά, μετά από ένα τριήμερο αντιδράσεων και αφού ο κ. Σπανός εξαφάνισε το αρχικό δελτίο τύπου ενεφάνησε νέο για την κατάθεση πρότασης, το οποίο εκδόθηκε από κοινού με το δήμο Λαμιέων για την πρόταση που πρόλαβαν και πήγαν και κατέθεσαν στον κ. Αυγενάκη. Μόνο που αυτή τη φορά για «ξεκάρφωμα» αναφέρονται και οι δυο δήμοι της Φωκίδας!

Είναι αυτονόητη υποχρέωση του κ. Σπανού να δημοσιοποιήσει  την πρόταση που κατέθεσε στον υπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, ώστε να δούμε τη διαδρομή που προτείνουν!

Στο νέο δελτίο τύπου ο κ. Σπανός και ο κ. Καραϊσκος προτείνουν αναφέρουν τα ακόλουθα:

 

Πανέτοιμοι στην αφετηρία για το «Ράλλυ των Θεών»

Κατατέθηκε πλήρης φάκελος υποψηφιότητας στον Υφυπουργό κ. Λ. Αυγενάκη

 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος συναντήθηκαν το πρωί της Δευτέρας 29 Μαρτίου 2021, με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και κατέθεσαν επίσημο αίτημα για τη διεξαγωγή του «Ράλλυ Ακρόπολις» στη Στερεά Ελλάδα με βάση την έδρα της Περιφέρειας, την πόλη της Λαμίας!

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Λαμιέων παρακολούθησαν στενά τις εξελίξεις, από το φθινόπωρο του 2020, οπόταν και ανακοινώθηκε η ένταξη του «Ακρόπολις» στους αναπληρωματικούς αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος WRC, και εργάστηκαν τους τελευταίους μήνες, ώστε να είναι πανέτοιμοι για τη διεκδίκηση του λεγόμενου «Ράλλυ των Θεών».

«Καρπός» της προετοιμασίας είναι η κατάθεση αιτήματος με πλήρη φάκελο υποψηφιότητας, την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του Υφυπουργού, της διεξαγωγής του «Ράλλυ Ακρόπολις» το 2021 στο πλαίσιο του WRC.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αίτημα επιστροφής του αγώνα στην έδρα του δεν στηρίζεται μόνο στην Ιστορία του θεσμού και στις «σκληρές» ειδικές διαδρομές, οι οποίες έχουν καθιερωθεί από το παρελθόν και αποτελούν πρόκληση για οδηγούς από όλο τον κόσμο. Στηρίζεται στην εμπειρία και την τεχνογνωσία των τοπικών φορέων για την υποστήριξη της διοργάνωσης, ιδιαιτέρως στον προκρινόμενο χώρο του “servicepark” στη Λαμία.

Τη διεκδίκηση διεξαγωγής του αγώνα στη Στερεά Ελλάδα, στηρίζουν επιπλέον και εμπράκτως τόσο οι κοινοβουλευτικοί φορείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όσο και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι Δήμοι,  με ενδεικτικά αναφερόμενους τους Δήμους Αμφίκλειας – Ελάτειας, Δελφών, Δωρίδας, Λεβαδέων, Θηβαίων, Καμένων Βούρλων, Μακρακώμης και Χαλκιδέων. Ακόμη, πλήθος επιμελητηρίων, συλλόγων και φορέων της Στερεάς Ελλάδας.

Μετά την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός δήλωσε: «Πρώτοι και πανέτοιμοι παίρνουμε θέση στην αφετηρία για τη διεκδίκηση του “Ράλλυ των Θεών”.

»Καταθέσαμε σήμερα φάκελο υποψηφιότητας για το “Ακρόπολις” και συνεχίζουμε να δουλεύουμε συνεργατικά, αρχικά για την απόφασης διεξαγωγής στον τόπο μας και ακολούθως για μια άρτια διοργάνωση, που θα κάνει υπερήφανη την Περιφέρεια, αλλά και τη χώρα μας στο διεθνές αθλητικό στερέωμα. Ο τόπος μας, οι υποδομές και κυρίως οι άνθρωποι της Στερεάς διαθέτουν όλα τα εχέγγυα για τον σκοπό αυτό».

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος δήλωσε: «Η Ρούμελη είναι κομμάτι της ταυτότητας του Ράλλυ Ακρόπολις. Η Λαμία βρίσκεται δίπλα στις ιστορικές διαδρομές αυτής της εμβληματικής διοργάνωσης. Για αυτό και κινηθήκαμε γρήγορα και μεθοδικά, ώστε η πρότασή μας για τη φιλοξενία του να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

»Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον τόπο μας ώστε ν’ ανοίξει νέους δρόμους στον τουρισμό, στην τοπική οικονομία και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Μια ευκαιρία να δείξουμε ότι ως πόλη , διαθέτουμε το ποιοτικό δυναμικό και μπορούμε να υποστηρίξουμε γεγονότα διεθνούς εμβέλειας.

»Αυτό θα σημάνει θέσεις εργασίας, αναβάθμιση υποδομών και τεράστια προβολή για τη Λαμία μας. Άλλωστε ο Δήμος Λαμιέων έχει αποδείξει ότι διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά και είναι έτοιμος να στηρίξει κάθε υγιή πρωτοβουλία που προχωρά τον τόπο μπροστά σε όλους τους τομείς.

Το Ράλλυ των Θεών επέστρεψε εκεί που ανήκει και η Λαμία είναι έτοιμη να το υποδεχτεί!!!»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…