Home Δήμος Δωρίδας Οι νέοι επενδυτές του ΝΗΡΕΑ και οι ατομικές συμβάσεις Δίχασαν το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας

Οι νέοι επενδυτές του ΝΗΡΕΑ και οι ατομικές συμβάσεις Δίχασαν το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας

Οι νέοι επενδυτές του ΝΗΡΕΑ και οι ατομικές συμβάσεις

Δίχασαν το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας

-Παρά τη θετική τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Καπεντζώνη στην πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης, κάποιοι σύμβουλοι προέταξαν τη βιωσιμότητα της εταιρείας!

-Για «στοχοποίηση του ΝΗΡΕΑ» από τη Λαϊκή Συσπείρωση μίλησε ο κ. Πολίτης. –«Αν η βιωσιμότητα της εταιρείας κρέμεται από μεσαιωνικές συμβάσεις, τότε μάλλον προκύπτουν ερωτηματικά», σημείωσε με έμφαση ο Δήμαρχος.

 

 

Η πρόταση ψηφίσματος για τις ατομικές συμβάσεις που καθιέρωσε η εταιρεία ΝΗΡΕΑΣ από τη Λαϊκή Συσπείρωση δίχασε το Δημοτικό Συμβουλίου, καθώς κάποιοι σύμβουλοι ανησύχησαν μήπως και θιγεί η βιωσιμότητα της εταιρείας.

 

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.Γιάννης Λάιος εξήγησε ότι ατομική σύμβαση σημαίνει πως μπορεί να καταστρατηγηθεί το οκτάωρο και να αναστατώνεται η ζωή του εργαζόμενου. Αναλυτικά πρότεινε το κάτωθι κείμενο:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας εκφράζει την αλληλεγγύη του και την συμπαράσταση του στους εργαζόμενους του ΝΗΡΕΑ Α.Ε., που υποχρεώνονται από την εργοδοσία της AVRAMAR, που έχει εξαγοράσει το ΝΗΡΕΑ Α.Ε., να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας καταπατώντας τα δικαιώματα τους.

Στηρίζουμε τους εργαζόμενους του δήμου μας στον αγώνα τους για μια αξιοπρεπή ζωή, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Εργάζονται σκληρά κι έχουν ήδη πληρώσει ακριβά την κρίση με περικοπές στους μισθούς τους. Καλούμε την εργοδοσία  να σεβαστεί τις συμβάσεις των εργαζομένων, να αποσύρει τις ατομικές συμβάσεις  και να αποδεχτεί την πρόταση των σωματείων του ομίλου να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι στη νέα εργοδοσία όπως έχουν, χωρίς καμιά βλαπτική μεταβολή στα εργασιακά τους δικαιώματα. Τα ίδια να ισχύσουν για κάθε νέα πρόσληψη στην εταιρεία”.

Ο Δήμαρχος κ.Γιώργος Καπεντζώνης τόνισε ότι είναι γενικόλογο, δεν είναι αιχμηρό ή καταγγελτικό και έδωσε το «πράσινο φως» να στηριχθεί.

Κατά τη φάση των ερωτήσεων ο κ. Φλώρος αναρωτήθηκε αν έχει να κάνει με την απλή εφαρμογή του νόμου, γιατί όπως τόνισε, αυτό είναι διαφορετικό. Ο κ. Ασημάκης ρώτησε αν οι ατομικές συμβάσεις αφορούν και τη ΣΕΛΟΝΤΑ που εξαγοράστηκε επίσης από την ίδια εταιρεία, ενώ ρώτησε και αν γνωρίζουν αναλυτικά τους όρους των συμβάσεων.

Ο αντιδήμαρχος κ. Πολίτης υπενθύμισε ότι έχουν έρθει κι άλλες καταγγελίες – περιβαλλοντικές από τη Λαϊκή Συσπείρωση για τη συγκεκριμένη εταιρεία. «Είναι η μόνη που ενεργοποιεί ατομικές συμβάσεις ή την έχετε στοχοποιήσει», ρώτησε.

Ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Μαυρομάτης εξέφρασε τη συμφωνία του με την αρχική εισήγηση και ζήτησε διευκρινήσεις και κυρίως αν έχει κινηθεί το Σωματείο των εργαζομένων. «Οι εταιρείες πρέπει να παραμένουν βιώσιμες και εμείς πρέπει να τι διευκολύνουμε ως αυτοδιοικητικοί, ωστόσο θα στηρίξω το ψήφισμα» τόνισε ο κ. Δημήτρης Καραχάλιος.

Από την πλευρά του ο κ. Ταράτσας εξήγησε ότι οι εργατικές συμβάσεις στηρίζονται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που υπερψηφίστηκε στη Βουλή το καλοκαίρι, ενώ τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι Επιθεώρηση Εργασίας για να κρίνει τις συμβάσεις των εργαζομένων και να επιλύει εργατικές διαφορές. «Γενικά με τα ψηφίσματα το κακό έχει παραγίνει. Πολλές φορές υποβόσκουν άλλοι σκοποί, όπως η δημοσιότητα ή συμμαχίες και πολιτικά κίνητρα.

«Οι ατομικές συμβάσεις επιτρέπονται από το νόμο. Αν το συνδικάτο δεν τα βρίσκει έχει αρμόδια όργανα η εργατική νομοθεσία. Εμείς δεν ξέρουμε γιατί κάνει αυτές τις συμβάσεις. Δεν έχουμε στοιχεία αν πηγαίνει καλά ή δεν πηγαίνει. Αν έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν οκτάωρο ή όχι. Πως θα βγάλουμε ψήφισμα για μια ιδιωτική εταιρεία, επειδή ασκεί το δικαίωμα που της παρέχει ο νόμος», τόνισε ο κ. Κώστας Παλασκώνης. «Είμαστε με τους εργαζομένους, αλλά θέλουμε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας», είπε ο σύμβουλος.

«Εδώ είμαστε για να υπερασπιζόμαστε κυρίως τα δικαιώματα των δημοτών μας», ανέφερε με νόημα ο κ. Μαυρομάτης, στέλνοντας κυρίως μήνυμα στους δημοτικούς συμβούλους που έσπευσαν να υποστηρίξουν τα συμφέροντα της εταιρείας.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πένυ Σπυροπούλου εξήγησε ότι πέρα από τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος στις εταιρείες, αυτό δε σημαίνει ότι δεν προκύπτουν σοβαρές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους. «Προφανώς οι ατομικές συμβάσεις εξυπηρετούν την εταιρεία και κατανοώ ότι μπορεί να είναι λιγότερη η προστασία των εργαζομένων, αλλά δεν κατανοώ πως θα τους βοηθήσουμε με ένα ψήφισμα.

 

«Το ψήφισμα θα βοηθήσει γιατί θα φανεί ότι ο δήμος είναι κοντά στους δημότες του. Δεν ξέρω τι γίνεται συνολικά στη Φωκίδα, αλλά ξέρω ότι φορείς άλλων περιοχών έχουν εκδώσει ψηφίσματα για τους εργαζόμενους του ΝΗΡΕΑ», απάντησε ο κ. Λάιος.

 

Μια από τις σπάνιες φορές που στήριξε ψήφισμα ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Ζέτος. «Είναι δεδομένο ότι βλάπτουν όλη την περιοχή. Αλλάζουν συνέχεια διοικήσεις, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Οι εργαζόμενοι διστάζουν να έρθουν να το εκφράσουν δημόσια, γιατί ξέρουν ότι την άλλη μέρα θα πάνε σπίτι τους. Να το στηρίξουμε, γιατί πρέπει να μας λάβουν σοβαρά υπόψη οι νέοι επενδυτές», υποστήριξε.

 

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης είπε πως μόνο αυτό το όπλο έχουν για να συμπαρασταθούν στους δημότες τους. «Μια δήλωση συμπαράστασης με ένα ψήφισμα», είπε. «Αν επιβιώνει η εταιρεία με συμβάσεις μεσαιωνικού χαρακτήρα, τότε μπαίνουν σοβαρά ερωτηματικά» δήλωσε ο Δήμαρχος. «Εμείς θα συμπαρασταθούμε ως εκεί που μας αναλογεί. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο», κατέληξε και συμπλήρωσε ότι θέλουν όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον.

Τέλος η κ. Καζανά καταψήφισε στη λογική ότι δεν ζητήθηκε από τους εργαζόμενους η στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…