Home Πολιτισμός Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας της Αγκάλης
Πολιτισμός - 27 Σεπτεμβρίου, 2019

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας της Αγκάλης

 Το τριήμερο από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή θα εορταστεί με κάθε μεγαλοπρέπεια από το δήμο  Δελφών η ιστορική επέτειος για τη Ναυμαχία της Αγκάλης.

 

Δυο λόγια για τη ναυμαχία

 

Η Ναυμαχία της Αγκάλης ήταν ένα επεισόδιο του 8ετούς Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων (1821 – 1829) το οποίο αποτέλεσε την βασικότερη αιτία για την τελική ήττα των Τουρκο-Αιγυπτιακών ναυτικών δυνάμεων, η οποία συνετελέσθη στο Ναυαρίνο. Έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Σεπτεμβρίου του 1827 στη δυτική πλευρά του Κόλπου της Αγκάλης, στην περιοχή της Ιτέας.

Στη ναυμαχία συγκρούστηκαν εννέα πλοία των Οθωμανών με έξι πλοία μιάς Ελληνοβρετανικής μοίρας, υπό την ηγεσία του Άγγλου ναυάρχου Φραγκίσκου Άστιγξ.  Mια ναυτική ιδιοφυΐα, τον δεύτερο σημαντικότερο φιλέλληνα μετά από το Λόρδο Βύρωνα, τον θρυλικό κυβερνήτη της «Καρτερίας» τον Φραγκίσκο Άστιγξ.

Η «Καρτερία» βύθισε στον κολπίσκο της Αγκάλης την τουρκική ναυαρχίδα και κατάστρεψε πάλι με τα πυρωμένα βλήματα τα 9 από τα 11 εχθρικά πλοία μετά από εύστοχους κανονιοβολισμούς. Πρόκειται για ένα γεγονός, σταθμό στην παγκόσμια ναυτική ιστορία! Ένα ατμοκίνητο πλοίο κατάφερε να προσβάλει και να βυθίσει σειρά πολεμικών ιστιοφόρων. Η σημασία αυτού του γεγονότος ήταν τεράστια, καθώς ένα μόλις ατμοκίνητο πλοίο κατάφερε να μεταβάλλει την ισορροπία στον Κορινθιακό κόλπο εκκαθαρίζοντάς τον από τον εχθρικό στόλο.

Αυτή η τεράστια νίκη του Άστιγγος ήταν το αίτιο της παράβασης της συνθήκης του Λονδίνου και αποχώρησης του Τουρκο-Αιγυπτια κού στόλου του Ιμπραήμ Πασά από την Πύλο και η απώτερη κατα στροφή του στο Ναυαρίνο.

Η ναυτική υπεροχή του Επαναστατικού Ναυτικού των Ελλήνων ήταν πια γεγονός!

 

Το πρόγραμμα της εκδηλώσεων

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/9/2019

20:00 μμ  Μερκούρειο.

Εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Όψεις Νέων Φωτογράφων» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ομάδα Εθελοντών οι Φίλοι της Κίρρας».

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/9/2019

19:30 μμ Λιμάνι Ιτέας.

Συναυλία από την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στο Λιμάνι της Ιτέας υπό την διεύθυνση του Μαέστρου-Υποπλοιάρχου (E) κ. Καραγουδάκη Αντώνη ΠΝ. Τραγουδούν: Σακελλαρίου Μαρίζα,

Σημαιοφόρος (E) Θεόδωρος Μπιράκος ΠΝ, Ναύτης Καραούλης Ανδρέας.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/9/2019

08:00 πμ Έπαρση Σημαίας στο Λιμάνι Ιτέας.

09:45 πμ  Πέρας προσέλευσης Επισήμων στην είσοδο της Μαρίνας δίπλα στον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».

10:00 πμ Δοξολογία στον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου». Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την καθηγήτρια κ. Βαλεντίνη Παλάντζα-Αγγελομένου.

10:30 πμ Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Ναυμαχίας της Αγκάλης. Κατάθεση στεφάνων από την Πολιτειακή και Στρατιωτική Ηγεσία.

11:30 πμ  Παρέλαση τμημάτων μαθητών και συλλόγων στην παραλία Ιτέας με αφετηρία τον Ι.Ν. Ευαγγελισμό της Θεοτόκου έως Μαϊάμι. Συμμετέχουν οι Δημοτικές Φιλαρμονικές Ιτέας και Άμφισσας καθώς και η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…