Home Πολιτικά - Φωκίδα Οι δύσκολες στιγμές απαιτούν γενναίες αποφάσεις – Η ώρα της κρίσης
Πολιτικά - Φωκίδα - 18 Μαρτίου, 2020

Οι δύσκολες στιγμές απαιτούν γενναίες αποφάσεις – Η ώρα της κρίσης

 Οι δύσκολες στιγμές απαιτούν γενναίες αποφάσεις

Η ώρα της κρίσης
-Βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με τις ευθύνες μας. Οι πολίτες με την προσωπική ευθύνη και οι πολιτικοί με τη συλλογική και ατομική τους. 
-Μέτρα τώρα και από την αυτοδιοίκηση. -Να κατευθύνουν όλα τα προϋπολογισθέντα ποσά για πολιτιστικές εκδηλώσεις, τουριστική προβολή, χρηματοδοτήσεις συλλόγων και σωματείων από τους δήμους και την περιφέρεια σε ειδικό κωδικό προς ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται, του προσωπικού τους και των μαθητών που θα χρειαστούν στήριξη στην e-school εποχή!
 
 
Δε νομίζω να χρειάζεται να αναλύσουμε ή και να περιγράψουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, ούτε και ότι είναι αυτονόητο να στηριχθούν οι επιχειρήσεις για να μείνουν όρθιες. Δε χρειάζεται θαρρώ, να πούμε και ότι θα χρειαστούν οικονομική στήριξη και υλικά αγαθά οικογένειες που έμειναν χωρίς μερ0οκάματο, αλλά και τα παιδιά τους που θα χρειαστούν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή λάπτοπ για τα διαδικτυακά τους μαθήματα!
 
Θεωρώντας αυτονόητα τα παραπάνω και προς οικονομία χρόνου, μελανιού και χαρτιού, προχωράμε στην ουσία. Πέρα από το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων είναι κλειστό και μάλλον έτσι θα πάμε τουλάχιστον ως τα τέλη Μάιου και πέρα από την κατάθλιψη που αυτή η εικόνα δημιουργεί σε όλους μας, πρέπει να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που τώρα χρειάζονται πιο πολύ από ποτέ υποστήριξη. 
 
Η κατάσταση
 
Όσα θα αναφερθούν παρακάτω δεν έχουν καμιά σχέση με λαϊκισμό, αλλά με βαθιά και αδήριτη ανάγκη. Οι επιχειρήσεις της Φωκίδας είναι μικρές, οι ιδιοκτήτες τους αυτοαπασχολούμενοι όλοι τους, που συντηρούν τις δικές τους οικογένειες και των εργαζομένων τους. Αυτή είναι μια παραδοχή που δεν επιδέχεται καμιά ερμηνεία και ουδείς μπορεί με σοβαρά επιχειρήματα να ισχυριστεί κάτι διαφορετικό!
Μια δεύτερη παραδοχή είναι πως οι δήμοι είναι προπάντων οι δημότες τους! Δεν νομίζω να προτάσσει ουδείς δήμαρχος τις υπηρεσίες και τα κτίρια, πάνω από την τύχη των ανθρώπων που διοικεί και που όποιος το κάνει εν πάση περιπτώσει, δεν παρέχει και τις καλύτερες υπηρεσίες στην κοινωνία!
 
Τα εργαλεία
 
Οι δυο δήμοι στην περιοχή μας διαθέτουν δομές Κοινωνικών παντοπωλείων, όπως και άλλων δομών κοινωνικού χαρακτήρα, μέσα από τις οποίες μπορεί να καλύψει επισιτιστικές ανάγκες, ενώ από τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, μπορεί να δοθεί μια σημαντική χείρα βοηθείας σε ηλικιωμένους και ανήμπορούς ανθρώπους που δεν θα μπορούν να προμηθευτούν τα ήδη πρώτης ανάγκης, δηλαδή τρόφιμα και φάρμακα. Επιπλέον, ο δήμος Δελφών έχει και Κοινωνική Κατοικία. Διαθέτει κάποια ιδιόκτητα σπίτια, ενώ μπορεί να επεκτείνει το πρόγραμμα και να μισθώσει κάποια διαμερίσματα, αν παραστεί ανάγκη, ώστε να στεγάσει τυχόν συμπολίτες μας που θα φτάσουν σε σημείο να μη μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες. 
 
Τα μέτρα
 
Το αμέσως επόμενο διάστημα δεν θα γίνει καμιά εκδήλωση, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική, οπότε και οι όποιες χρηματοδοτήσεις αυτών είναι περιττές. Οι δυο δήμοι και η Περιφέρεια, οφείλουν να ρίξουν όλα τα ποσά που είναι προϋπολογισμένα για δράσεις Πολιτισμού, Τουρισμού, Κοινωνικές στις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους μαθητές. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι πρακτικά δε νομιμοποιούνται να το κάνουν αυτό. Ναι, αλλά υπό ομαλές συνθήκες. Εδώ αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν δυο ή και τρεις μήνες κλειστές. Και το θέμα δεν είναι πως θα καταβάλλουν φόρο και ΦΠΑ, διότι αυτά είναι εκ του περιττού και εκ του πονηρού. Όποιος δεν εισπράττει, δεν αποδίδει. Απλά είναι τα πράγματα. Το ζήτημα είναι πως θα κρατήσουν το προσωπικό τους, πως θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια και πως θα συντηρούν τις οικογένειές τους. Να ζητήσουν λοιπόν οι δήμοι και οι Περιφέρειες να τους επιτραπεί μόνο για φέτος και κατ’ εξαίρεση, να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις με όλα τα προϋπολογιζόμενα ποσά για εκδηλώσεις. 
Πως θα συντηρηθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που πραγματικά δεν θα μπορούν να τους πληρώσουν. Πως θα συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία παιδιά οικογενειών που δεν έχουν υπολογιστή, σταθερό ή κινητό;
Κάποιοι βιάστηκαν να παραληρήσουν τη σημερινή κατάσταση με το 2015, όταν έκλεισαν οι τράπεζες. Ε, λοιπόν, δεν έχει καμιά σχέση. Οι τράπεζες δεν έλειψαν σε κανέναν. Τότε όμως ήταν όλα τα καταστήματα ανοικτά και μπορούσαμε μια χαρά να πάμε για καφέ, για φαγητό, για ψώνια και να πληρώσουμε με κάρτα. Εκείνο το διάστημα ουδείς εθίγη πέρα από λίγες μέρες που δεν ξεπέρασαν την εβδομάδα, ενώ τα 60 ευρώ που σηκώναμε μια χαρά έφταναν να συντηρηθούμε. Τώρα, πως άραγε θα εισπράξει η ταβέρνα, αφού την έκλεισαν;
Προτείνουμε λοιπόν ο δήμος Δελφών, ο δήμος Δωρίδας και η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας να προχωρήσουν στα εξής μέτρα: 
-Άμεσα να εξοφληθούν όλοι οι προμηθευτές τους για όλες τις οφειλές, παλαιές και νέες.
-Τα προϋπολογισθέντα ποσά για το Δίκτυο Πολιτισμού και Τουρισμού που συνολικά είναι περί το ½ εκ ευρώ να διατεθεί στην τοπική οικονομία με τη μορφή επιχορηγήσεων και παροχών και να ανασταλεί για όλο το 2020 η λειτουργία του Δικτύου.
-Οι 100.000 που έχει στη διάθεσή του ο ΟΠΑΣΤΕ να διατεθούν επίσης σε επιχειρήσεις και οικογένειες που έχουν ανάγκη. 
-Τα ποσά από τα προγράμματα τουριστικής προβολής, συμμετοχής σε εκθέσεις και άλλες δράσεις προβολής που δε θα γίνουν επίσης να μετακινηθούν σε επιχειρήσεις, καταστήματα, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους και μαθητές. 
-Αν χρειαστεί ο Δήμος Δελφών να ρευστοποιήσει τις μετοχές του σε εταιρείες με ανεμογεννήτριες, καθώς ανέρχονται σε πολύ μεγάλα ποσά. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μαντζώρου, μόνο οι μετοχές στις εγκαταστάσεις της Δεσφίνας είναι αξίας 4,5 εκ ευρώ, με σημερινές τιμές!
-Ο Δήμος Δωρίδας αν χρειαστεί να βγάλει το απόθεμα από το μπαούλο!
 
Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι δεν έχει καμιά αξία να μείνουν όρθιοι οι δήμοι, οι Περιφέρεια και οι κρατικές δομές, αν καταρρεύσει η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, που είναι οι μικρές επιχειρήσεις!
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…