Home Δήμος Δωρίδας Οι δήμοι που δεν έχουν Πολεοδομία, όπως η Δωρίδα, παίρνουν ανάσα με τροπολογία

Οι δήμοι που δεν έχουν Πολεοδομία, όπως η Δωρίδα, παίρνουν ανάσα με τροπολογία

Τρεις μήνες μόνο!

Οι δήμοι που δεν έχουν Πολεοδομία, όπως η Δωρίδα, παίρνουν ανάσα με τροπολογία

Τρεις μήνες μόνο!

-Δεν δίνεται το δικαίωμα σε γειτονικούς δήμους, όπως ο δήμος Δελφών να συνεχίσουν να τους καλύπτουν με υπηρεσία Δόμησης.

-Το μεγάλο λάθος του νόμου και οι λόγοι που οδήγησαν στην τροπολογία!

-Συν δυο άμισθους αντιδημάρχους κερδίζει η πυρόπληκτη Δωρίδα!

 

Μεγάλη λαχτάρα πέρασαν οι μικροί δήμοι, όπως η Δωρίδα, οι οποίοι σώζονται στο «παρά πέντε» και για λίγο ακόμη, με τροπολογία για την κάλυψή τους από υπηρεσία Δόμησης, αφού δεν κατάφεραν να ιδρύσουν δική τους, με ευθύνη και της Πολιτείας!

 

«Φιλί ζωής» για τρεις μήνες

 

Σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 και το άρθρο 97Α οι δήμοι που δεν είχαν υπηρεσία Δόμησης όφειλαν να την ιδρύσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Μάλιστα, από 1 Οκτωβρίου, οι γειτονικοί δήμοι δεν είχαν δικαίωμα να τους καλύψουν με τη δική τους υπηρεσία. Ο δήμος Δωρίδας ανήκει στους δήμους που δεν έχουν υπηρεσία Δόμησης και που μέχρι τώρα δεν κατάφερε να ιδρύσει. Μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο πεδίο λειτουργεί ως «δορυφόρος» του δήμου Δελφών και καλύπτεται από την υπηρεσία του. Και ενώ όλοι γνώριζαν ότι οι «αδύναμοι κρίκοι» θα ξεμείνουν από υπηρεσία, έρχεται τροπολογία με υπογραφή Υπουργών και Υφυπουργών των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών η οποία τους δίνει «ανάσα» έως την 1/1/2022! Πως όμως θα καταφέρουν οι δήμοι να ιδρύσουν Πολεοδομία σε δυο μήνες, αν δεν το έχουν κάνει σε 11 χρόνια; Μάλλον είναι πολύ δύσκολο.

Έχει όμως ιδιαίτερη αξία γιατί τους έδωσε παράταση. Στην τροπολογία οι συναρμόδιοι Υπουργοί παραδέχονται ότι για να ιδρυθεί έστω και τμήμα Δόμησης  πρέπει να τροποποιηθεί ο οργανισμός του δήμου, κάτι που η Δωρίδα έχει ολοκληρώσει. Παράλληλα για να λειτουργήσει τμήμα θέλει ένα αγρονόμο  τοπογράφο μηχανικό, έναν αρχιτέκτονα μηχανικό, έναν χωροτάκτη πολεοδόμο μηχανικό, έναν πολιτικό μηχανικό και έναν μηχανολόγο ή ηλεκτρολόγο μηχανικό. Κατ’ ελάχιστον θα πρέπει να έχει τρεις από τους πέντε για να ιδρυθεί το τμήμα.

 

Με ΤΕ είναι οι δήμοι

 

Το στελεχιακό δυναμικό των δήμων δεν έχει μεγάλη ποικιλία σε ειδικότητες μηχανικών, ενώ τα περισσότερα στελέχη είναι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Φυσικά ο δήμος Δωρίδας στερείται των προαναφερόμενων ειδικοτήτων, ενώ ακόμη και η Τεχνική του Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη.

Εδώ θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ακόμη και για την επιλογή ειδικών συνεργατών των δημάρχων σε πολλές περιπτώσεις προτιμώνται οι ΤΕ. Αυτό φάνηκε και στο δήμο Δελφών, όπου ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής προτίμησε σε αρκετές περιπτώσεις αποφοίτους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

 

Δεν μπορούν να κάνουν προσλήψεις και ευθύνεται η Πολιτεία

 

Η τροπολογία φτάνει στη Βουλή, μέσω του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, μόνο και μόνο για ένα λόγο. Δεν έχει φροντίσει η Πολιτεία να απελευθερώσει τις προσλήψεις, ώστε να στελεχωθούν οι δήμοι.

Από την πλευρά τους οι δήμοι για να στελεχώσουν τμήμα Δόμησης πρέπει να έχουν τις παραπάνω ειδικότητες ή έστω κάποιες από αυτές. Για να τις έχουν όμως πρέπει να κάνουν προσλήψεις και όλα τα προηγούμενα χρόνια έζησαν ασφυκτικές απαγορεύσεις. Θυμόμαστε όλοι το 1/5 και την πορεία που διανύσαμε για να φτάσουμε σε επίπεδο να φεύγει ένας υπάλληλος και να μπορεί να αντικατασταθεί. Μόνο που δεν έφευγαν αρχιτέκτονες και μηχανολόγοι, γιατί δεν υπήρχαν ή ήταν ελάχιστοι και στελέχωναν οριακά Τεχνικές Υπηρεσίες.

 

Έχουν υποχρέωση να διεκδικήσουν

 

Η κεντρική διοίκηση γνώριζε για την υποχρέωση των δήμων να ιδρύσουν υπηρεσία Δόμησης και όφειλε να έχει μεριμνήσει, ώστε να προσληφθούν οι αναγκαίες ειδικότητες για τη στελέχωση της υπηρεσίας. Ακριβώς επειδή αναγνωρίζεται αυτή η αδυναμία δόθηκε και η ολιγόμηνη παράταση. Μόνο που τι θα αλλάξει σε τρεις μήνες και πως θα μπορέσει η Δωρίδα να αποκτήσει ένα τμήμα που δεν κατάφερε να αποκτήσει 11 χρόνια;

Η ευθύνη κυρίως της πλειοψηφίας, αλλά και μειοψηφίας είναι μεγάλη, καθώς από κοινού και χωρίς αντεγκλίσεις οφείλουν να διεκδικήσουν τις προσλήψεις και το επόμενο διάστημα θα πρέπει να το κάνουν πιέζοντας αφόρητα τη διοίκηση. Εξάλλου, αν ιδρυθεί σήμερα γραφείο Δόμησης δεν θα το πάρει κανένας κλείνοντας την πόρτα. Θα μείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες Δημοτικές Αρχές και φυσικά για τους δημότες της Δωρίδας.

 

Οι δυο επιπλέον αντιδήμαρχοι

 

Με την ίδια τροπολογία ο δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης θα βρεθεί στην ευχάριστη θέση να αξιοποιήσει σοβαρά άλλα δυο στελέχη του. Δίνεται η δυνατότητα στους πυρόπληκτους δήμους να ορίσουν άλλους δυο αντιδήμαρχους, με την προϋπόθεση ότι θα είναι άμισθοι! Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε τη δημοτική ενότητα Τολοφώνος να αποκτά ακόμη έναν αντιδήμαρχο, τον κ. Δημήτρη Καραχάλιο και τη δημοτική ενότητα Ευπαλίου να αξιοποιείται ο κ. Κώστας Διαμαντόπουλος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα επιλεγούν στελέχη που θα έχουν σταθερό εισόδημα, καθώς δεν προβλέπεται αποζημίωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…