Home Πολιτικά - Φωκίδα Οδικοί άξονες, έργα, προγράμματα και κίνητρα
Πολιτικά - Φωκίδα - 30 Σεπτεμβρίου, 2019

Οδικοί άξονες, έργα, προγράμματα και κίνητρα

 -Κείμενο με σαφή τα προβλήματα και ακόμη πιο σαφέστερες τις προτάσεις για την επίλυσή τους θα καταθέσει ο Βουλευτής Φωκίδας. –Τι θα ζητήσει αναλυτικά για την περιοχή μας.

-Θα συνοδεύσει τις προτάσεις του με έκθεση των ασφυκτικών περιορισμών που υφίσταται η περιοχή και των επιπτώσεων που αυτές προκαλούν.

 

 

 

Με κορωνίδα το διαγώνιο άξονα οι προτάσεις του Βουλευτή Φωκίδας για την ανάπτυξη της περιοχής θα παραδοθούν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα Δευτέρα το μεσημέρι σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί αμιγώς για το νομό μας.

 

 

Στις προτάσεις, που ο βουλευτής θέλησε να είναι προϊόν διαβούλευσης με τους αυτοδιοικητικούς και όχι μόνο φορείς, περιλαμβάνονται και οι βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις του κ. Μπούγα, ενώ επισημαίνεται στις πρώτες κιόλας γραμμές η ανάγκη ενίσχυσης των δομών υγείας και παιδείας.

Ανάμεσα στα έργα πρώτο και καλύτερο είναι η κατασκευή Διαγώνιου συνδετήριου άξονα της ΠΑΘΕ και Ε65 με την Ιόνια οδό και την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου για την οποία έχουν προηγηθεί μελέτες & εγκρίσεις και φυσικά έργα βελτίωσης της Ε.Ο. Θήβας – Ιτέας με ταυτόχρονη παράκαμψη και ενοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.

Επισημαίνεται επίσης ότι μέχρι να επιτραπεί η ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων η περιοχή διεκδικεί την ίδρυση και λειτουργία «Κέντρου Διεθνούς Εκπαίδευσης» με έδρα τους Δελφούς, και έμφαση στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες έτσι ώστε αυτό να μετεξελιχθεί σε «Δελφικό Πανεπιστήμιο».

Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης και αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης από τον αναπτυξιακό νόμο, είναι τα βασικά κίνητρα που θεωρεί ο Βουλευτής ότι μπορούν να ξεμπλοκάρουν τις επενδύσεις στην περιοχή. Παράλληλα φυσικά ζητεί να αναγνωριστούν επίσημα και να οριστούν ως ΒΙΟΠΑ οι άτυπες συγκεντρώσεις επιχειρήσεων σε Γραβιά και Μαλάματα.

Δυο βασικά έργα που υπάρχουν αλλά ουσιαστικά δε λειτουργούν στην περιοχή μας, πιέζει να παραχωρηθούν και να αξιοποιηθούν άμεσα. Πρόκειται για τις λιμενικές εγκαταστάσεις της μαρίνας στην Ιτέα και του αγκυροβολίου στα Τριζόνια.

Παράλληλα ο Βουλευτής, για να ενισχύσει τα αιτήματά του και να πείσει για τους ασφυκτικούς περιορισμούς της περιοχής μας, ετοίμασε και καταθέτει αναλυτικά στοιχεία του Δελφικού Τοπίου και της Λίμνης του Μόρνου ως προς τους περιορισμούς που προκαλούν και τις επιπτώσεις που αυτοί φέρουν στην περιοχή.

Στο κείμενο που ακολουθεί, το Μαξίμου παρέδωσε μια φόρμα με πέντε ερωτήματα στους Βουλευτές και τους ζήτησε να καταθέσουν τα προβλήματα των περιοχών τους, αλλά και τις προτάσεις τους, ιεραρχημένες. Το κείμενο που ο Βουλευτής κ. Μπούγας θα καταθέσει στον πρωθυπουργό είναι το κάτωθι:

 

1.Στα 3 σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής  και τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

1)Ανεργία Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο Νομός Φωκίδας το 2018 κατείχε την 7η υψηλότερη θέση σε ποσοστό ανεργίας των κατοίκων του 24,9% όταν στο σύνολο της χώρας ήταν 19,4% ενώ στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλαδας κατείχε την 1η θέση (Ν.Βοιωτίας : 18,1%, Ν.Ευβοίας : 16,8%, Ν.Φθιώτιδας: 20,1% ενώ για το Νομό Ευρυτανίας δεν υπάρχουν στοιχεία.

2)Ελλιπείς δομές  (Υγείας, Παιδείας, Ασφάλειας πολιτών) σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα καθώς και σοβαρή υποστελέχωση τους.

3)Αδυναμία επενδύσεων σε ποσοστό που καλύπτει πάνω από το 90% της γεωγραφικής έκτασης του Νομού, εξαιτίας των περιορισμών που θέτουν οι διατάξεις και τα νομοθετήματα (εθνικής και υπερεθνικής ισχύος) περί προστασίας του «Δελφικού Τοπίου» αλλά και για την προστασία της ποιότητας του νερού της «Λίμνης του Μόρνου».

 

2.Στις πιο σημαντικές επενδύσεις της περιοχής με έμφαση στις  θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται (Δημόσιες και Ιδιωτικές επενδύσεις).

 

1)Στην περιοχή δραστηριοποιούνται : α) Εταιρείες εξορύξεων (βωξίτης) β) Τουριστικές Επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους γ) Μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών και δ) Μονάδες Α.Π.Ε. Οι θέσεις απασχόλησης τα τελευταία χρόνια είναι σταθερές χωρίς να προκύπτει αύξηση ενώ στην εξορυκτική δραστηριότητα υπάρχουν απολύσεις και αντίστοιχα μείωση προσωπικού.

2)Επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας μπορεί να είναι κυρίως στον τομέα του Τουρισμού (χειμερινού & θερινού) και ιδίως των εναλλακτικών μορφών του. 

3)Προς την κατεύθυνση νέων θέσεων απασχόλησης μπορεί να συμβάλει η ουσιαστική λειτουργία του ΒΙΟ.ΠΑ. Άμφισσας και η δημιουργία δύο (2) ακόμη Πάρκων, ενός στην περιοχή της Δ.Ε. Γραβιάς και του άλλου στην Δυτική πλευρά του Νομού, στη Δ.Ε Ευπαλίου στα σύνορα με τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Όσον αφορά τις Ιδιωτικές επενδύσεις, που μπορούν επίσης να εξασφαλίσουν νέες θέσεις εργασίας, καθίσταται αναγκαία η άμεση παραχώρηση και αξιοποίηση της Μαρίνας Ιτέας και του αγκυροβολίου της νήσου Τριζονίων της Δ.Ε.Τολοφώνος του Δήμου Δωρίδος.

4)Η αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.

 

3.Στα έργα υποδομών της περιοχής, που κρίνονται αναγκαία για την τοπική ανάπτυξη.

 

1)Οδικοί άξονες:

α) Κατασκευή Διαγώνιου συνδετήριου άξονα της ΠΑΘΕ και Ε65 με την Ιόνια οδό και την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου για την οποία έχουν προηγηθεί μελέτες & εγκρίσεις και β) Έργα βελτίωσης της Ε.Ο. Θήβας – Ιτέας με ταυτόχρονη παράκαμψη και ενοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.

 2)Κατασκευή αποχετεύσεων και βιολογικών καθαρισμών πέριξ της  Λίμνης του Μόρνου  και των ¨Φυλακών Μαλανδρίνου , με σκοπό την αξιοποίηση της Λίμνης και την αποδέσμευση από τους νομικούς περιορισμούς που υφίστανται σήμερα οι περιοχές σε μεγάλη απόσταση γύρω από αυτή, έτσι ώστε να αναπτυχθούν Τουριστικές, Κτηνοτροφικές και άλλες ήπιας περιβαλλοντικής όχλησης εκμεταλλεύσεις.

3)Άμεση έναρξη εργασιών με σκοπό την ταχεία ολοκλήρωση των έργων, τα οποία αδικαιολόγητα χρονίζουν για διάστημα μείζον της δεκαετίας :

α) Άρδευσης του Ελαιώνα της Άμφισσας,

β) Κατασκευής φράγματος στη θέση ¨Χαρμίσκο¨ της Δ.Ε.Τολοφώνας,

γ) Αναδασμού της Πεδιάδας του Μόρνου.

4)Βελτίωση των οδικών αξόνων πρόσβασης στο «Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού» και του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού.

 

4.Σε πρωτοβουλίες κοινωνίας πολιτών, άξιες να αναδειχθούν.

 

1)Διεκδίκηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκαλέσει στον Νομό Φωκίδας:

α) Οι περιορισμοί των διατάξεων περί «Δελφικού Τοπίου» και

β) η εκμετάλλευση από την Ε.ΥΔ.ΑΠ.  του νερού του Ποταμού Μόρνου και κατ΄επέκταση της Λίμνης του Μόρνου χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα.

2)Περιβαλλοντική προστασία

α) του Κορινθιακού κόλπου και

β) των πολλαπλών και πολυεπίπεδων δυσμενών επιπτώσεων, ιδιαίτερα στην ορεινή ζώνη από την εξορυκτική δραστηριότητα του βωξίτη.

3)Αναβάθμιση του ρόλου του «Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» με ανάληψη πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν διεθνώς τον Αρχαιολογικό χώρο και διάχυση των ωφελειών στην ευρύτερη περιοχή.

 

5.Σε δικές σας προτάσεις πολιτικής που δεν συμπεριλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

 

1) Έως ότου επιτραπεί η ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων η ίδρυση και λειτουργία «Κέντρου Διεθνούς Εκπαίδευσης» με έδρα τους Δελφούς, και έμφαση στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες έτσι ώστε αυτό να μετεξελιχθεί σε «Δελφικό Πανεπιστήμιο».

2) Συμπερίληψη του Τμήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που λειτουργεί στην Άμφισσα σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών συναφούς αντικειμένου και διασύνδεσή του με την έρευνα και την απασχόληση.

3) Κατάρτιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Φωκίδας.

4)  Παροχή μεγαλύτερου ποσοστού ενισχύσεων από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

5) Κατάρτιση Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης Ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, με κίνητρα πρόσληψής τους σε επιχειρήσεις, του νομού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…