Home Πολιτισμός Ξεχώρισαν οι καινοτόμες ιδέες
Πολιτισμός - 13 Μαΐου, 2015

Ξεχώρισαν οι καινοτόμες ιδέες

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε προχθές η τελετή απονομής βραβείων στους μαθητές που πρώτευσαν στον 3ο Περιφερειακό Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας που συνδιοργάνωσαν τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια Στερεάς Ελλάδας.

Φέτος την τελετή απονομής διοργάνωσε το Επιμελητήριο Φωκίδας ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους στελέχη όλων των Επιμελητηρίων της Στερεάς, ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ. Κώστας Μίχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς για την Επιχειρηματικότητα κ. Δημήτρης Βουρδάνος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών κ. Λιάνα Πιλάλα – Τσακίρη και ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς κ. Χρήστος Δημητρίου.

Γιώργος Γαζής:  «Απαραίτητη η απόλυτη ενσωμάτωση της επιχειρηματικότητας σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης»

Στον σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας εστίασε κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας κ. Γιώργος Γαζής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εκπαίδευση είναι παράγοντας που θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας νέας, ισχυρότερης και υγιούς παραγωγικής βάσης, μέσω της καλλιέργειας των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων, κυρίως, όμως, αποτελεί το μέσο για την καλλιέργεια μιας νέας αντίληψης, όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη, τη συλλογική και την ατομική πρόοδο. Ο κ. Γαζής χαρακτήρισε σημαντικό να αναστραφεί η λογική του παρελθόντος, σύμφωνα με την οποία η επιχειρηματικότητα αντιμετωπιζόταν ακόμη και με δυσπιστία και απομάκρυνε απ’ αυτήν το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. «Τα προηγούμενα χρόνια φθάσαμε, ως χώρα, να παράγουμε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς πτυχιούχων, οι οποίοι όμως περιόριζαν τις φιλοδοξίες τους σε μια μισθοδοτούμενη θέση, ή σ’ ένα προστατευμένο επάγγελμα, ή σε δραστηριότητες χαμηλών προσδοκιών. Αυτό πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να σταματήσει η διαρροή ταλαντούχων νέων ανθρώπων στο εξωτερικό και να περιοριστεί η αγωνία και η ανασφάλεια που αισθάνεται η νέα γενιά για το αύριο», τόνισε ο Πρόεδρος. Επεσήμανε δε πως είναι αναγκαία πλέον η απόλυτη ενσωμάτωση της επιχειρηματικότητας σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την στενότερη σύνδεση της τριτοβάθμιας ειδικά εκπαίδευσης με το χώρο της παραγωγής και της αγοράς.

Ηλίας Κωστοπαναγιώτου: «Ζητάω συγνώμη για την κατάντια που σας παραδίδουμε τη χώρα»

«Σας παραδίδουμε εμείς οι παλαιότεροι μία χώρα κατεστραμμένη, μία χώρα με ένα μοντέλο ανάπτυξης απαράδεκτο», ανέφερε ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου απευθυνόμενος στους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ζητώντας ένα μεγάλο προσωπικό «συγνώμη» για την κατάντια της χώρας. Ωστόσο ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η νέα γενιά θα τινάξει τα πάντα στον αέρα ώστε να μην βρεθεί ποτέ ξανά η Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση.


Κώστας Μίχος: «Πρέπει να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες ώστε αυτά που προτείνουν τα νέα παιδιά να μπορούν να γίνουν πράξη»

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ. Κώστας Μίχος επεσήμανε πως τα παιδιά αποτελούν το μέλλον αυτού της χώρας και του τόπου. Παράλληλα χαρακτήρισε τη νέα γενιά επιχειρηματιών πυξίδα που πρέπει να αναδειχθεί μέσα από καινοτόμες και σύγχρονες επιχειρηματικές δράσεις, προκειμένου η νεολαία να βρεθεί κοντά στην νέα τεχνολογία, ανακαλύπτοντας νέες τεχνολογίες. «Πρέπει ως θεσμοί να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες ώστε αυτά που μας προτείνουν τα νέα παιδιά να μπορούν να γίνουν πράξη προς όφελος της χώρας. Πρέπει να τελειώνουμε με το φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων και δημιουργικών ανθρώπων σε χώρες του εξωτερικού επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί να τους δώσει τη δυνατότητα να κάνουν πράξη τα όνειρα τους. Θα είμαστε πάντα αρωγοί τέτοιων αξιέπαινων πρωτοβουλιών των Επιμελητηρίων», κατέληξε ο κ. Μίχος.


Λιάνα Πιλάλα: «Η ανεργία στους νέους μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από καινοτόμες δράσεις»

Στην τελετή απονομή των βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού, τον Δήμο Δελφών εκπροσώπησε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λιάνα Πιλάλα η οποία συνεχάρη ιδιαίτερα τους γονείς των παιδιών που τα παρότρυναν να λάβουν μέρος. Η ίδια στον χαιρετισμό της ανέφερε πως σήμερα που η πατρίδα μας βιώνει την πιο δύσκολη οικονομική κρίση η γνώση του επιχειρείν είναι επιτακτικά αναγκαία. «Η ανεργία στους νέους μόνο μέσα από καινοτόμες δράσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ως μητέρα θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντικό να ωθούμε τα παιδιά σε τέτοιους διαγωνισμούς γιατί ασχέτως αποτελέσματος, η διαδικασία τα κάνει πιο υπεύθυνα και πιο ενημερωμένα για την επαγγελματική τους πορεία. Και αν πράγματι θέλουμε να τα βοηθάμε ουσιαστικά αν βρουν τον δρόμο τους μόνο μέσα από την παιδεία μπορούμε να το πετύχουμε», τόνισε η κα Πιλάλα.

 

Τα παιδιά δέχθηκαν συγχαρητήρια από τους εκπροσώπους Φορέων και Επιμελητηρίων



Αξίζει να αναφερθεί πως στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας για την Επιχειρηματικότητα κ. Δημήτρης Βουρδάνος, ο οποίος χαρακτήρισε τον διαγωνισμό πιο χρήσιμο  και επίκαιρο από ποτέ. Παράλληλα ανέφερε πως μόνο οι νέοι άνθρωποι οραματίζονται μία άλλη Ελλάδα και είναι εκείνοι θα ανοίξουν δρόμο στα αδιέξοδα που διανύουμε σήμερα.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Χρήστος Δημητρίου, κατά τον χαιρετισμό του ξεκαθάρισε πως δεν μπορούμε να περιμένουμε καμία αλλαγή στο σκηνικό της χώρας καθισμένοι στον καναπέ, με το τηλεκοντρόλ στο χέρι τονίζοντας πως η συμμετοχή, η γνώση και η ανάληψη δράσης είναι το ζητούμενο στις μέρες μας.

«Ανεξαρτήτου αποτελέσματος αξίζει τον κόπο τα παιδιά να βγουν έξω από το κουτί το καθημερινό, να φανταστούν να σκεφτούν σαν επιχειρηματίες και να βγάλουν καινούριες ιδέες. Περιμένουμε του χρόνου το θεσμό αυτό στη Βοιωτία», επεσήμανε στην ομιλία του ο Οικονομικός Επόπτης Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Λουκάς Παπαχαραλάµπους.

Τέλος ο Εκπρόσωπος Περιφερειακής Επιτροπής Αξιολόγησης κ. Παναγιώτης Περγαντάς, ανέφερε πως μόνο η νέα γενιά μόνο μπορεί να βγάλει αυτή τη χώρα μπροστά.


Μία αξιόλογη πρόταση από την περσινή νικήτρια Αικατερίνη – Ασημίνα Τσακίρη


Να μιλήσει για την εμπειρία της κλήθηκε η περσινή νικήτρια του διαγωνισμού Αικατερίνη – Ασημίνα Τσακίρη. Η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Ιτέας επεσήμανε πως η εμπειρία που αποκόμισε από τον διαγωνισμό ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη. Επιπλέον πραγματοποίησε μία μικρή παρουσίαση της εργασίας της η οποία να υπενθυμίσουμε αφορούσε τη δημιουργία μιας επιχείρησης με αντικείμενο την υδατοκαλλιέργεια γαρίδων. Κλείνοντας πρότεινε στα Επιμελητήρια να μην περιορίζονται στις αφίσες που απλά διαφημίζουν και γνωστοποιούν το διαγωνισμό αλλά να στέλνουν εκπροσώπους στα Λύκεια, ώστε να κάνουν ολιγόλεπτες συζητήσεις με τους μαθητές με στόχο να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους νέους, για να αφυπνίζονται και να ωριμάζει μέσα τους η ιδέα ότι πρέπει πάντα να κάνουν κάτι καλύτερο για το μέλλον τους.

Το Επιμελητήριο Φωκίδας βράβευσε δύο καταξιωμένες επιχειρήσεις της Φωκίδας

Την εταιρεία της κ. Νάνσυ Παντελεημονίτου «Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες» και του Ιωάννη Αναγνωστάκου «Υιοί Ι.Π. Αναγνωστάκου ΑΕ – ANOLIVE», βράβευσε το Επιμελητήριο Φωκίδας για την πολύτιμη και μακρόχρονη προσφορά τους στη Φωκίδα.

Κατά τον χαιρετισμό της η κα Παντελεημονίτου επεσήμανε πως οι Έλληνες από παλιά ήταν γνωστοί για το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο και διακρίθηκαν σε όποια μέρη και αν πήγαν, δυστυχώς όμως τα τελευταία 20 χρόνια παρότι το επίπεδο μόρφωσης των νέων ανθρώπων έχει ανέβει… οι Έλληνες χτυπήθηκαν από το σύνδρομο του Δημοσίου, τους βολέματος. «Σταματήσαμε να επιχειρούμε. Όμως δεν μπορείτε να φανταστείτε την ικανοποίηση που δίνει η ιδέα να δημιουργείς κάτι δικό σου. Είχα την τύχη να βρεθώ σε έναν κλάδο που μόλις ξεκινούσε χωρίς όμως να διαθέτω εξειδικευμένες γνώσεις αλλά με επιμονή και σκληρή δουλειά μέσα στα κλουβιά και όχι απλός παρατηρητής μπόρεσα να καθιερωθώ και η Γαλαξίδι βρίσκεται πλέον στις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου», ανέφερε η κα Παντελεημονίτου. Οι συμβουλές που έδωσε στους μαθητές είναι να μην αμελούν ποτέ τις οικονομικές  υποχρεώσεις τους προς τρίτους αλλά και να διατηρούν την ποιότητα του προϊόντος, με σεβασμό πάντα προς τον πελάτη και τον καταναλωτή.

Από την πλευρά του ο κ. Αναγνωστάκος επεσήμανε πως δεν έχει τόσο σημασία το αποτέλεσμα όσο η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας τέτοιας εργασίας, που  μπορεί να είναι μια αρχή να σχεδιάσουν οι μαθητές βήμα – βήμα τη δική τους  επιχείρηση.

Η συμβουλή που έδωσε στα παιδιά είναι να προσανατολιστούν σε κάτι που αγαπούν, ενώ τόνισε πως μπορεί αυτό που θα σπουδάσουν τελικά να αποδειχτεί ένα πολύ μικρό δείγμα  για την ώθηση προς τους στόχους. Αφιέρωσε τέλος το βραβείο στους θεμελιωτές της επιχείρησης, δηλαδή τον παππού, τον πατέρα και το θείο του, δεσμευόμενος ότι θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για το μέλλον της εταιρείας του.

 

Οι βραβεύσεις

Βραβεία


– Το 1ο Βραβείο  του 3ου Περιφερειακού Μαθητικού Διαγωνισμού Στερεάς Ελλάδας απονεμήθηκε  στον Γιώργο Οικονομίδη, μαθητή Β’ Λυκείου Οινοφύτων Βοιωτίας που συμμετείχε με την εργασία «ΣΤΑΡΥ “ΣΤΑματήστε την ΡΥπανση”»

– Το 2ο Βραβείο στo μαθητή Μιχάλη Παρασκευά του Γενικού Λυκείου Σκύρου Ευβοίας που συμμετείχε με την εργασία «PORTO PEFKOS RESORT»

– Το 3ο Βραβείο απονέμεται στις Μαθήτριες Μυτάκη Μαρία, Στυλιανίδη Μαρία & Ρουμπή Παρασκευή των εκπαιδευτηρίων ΑΛΦΑ – ιδιωτικό Γυμνάσιο- Λύκειο της Χαλκίδας που συμμετείχαν με την εργασία «LoChalkiS»


– Το 4ο Βραβείο στην μαθήτρια  Αλογοσκούφη Κωνσταντίνα του Γενικού Λυκείου Ιτέας που συμμετείχε με την εργασία «Χαρουπομέλλον Α.Ε.»

– Το 5ο Βραβείο  στη μαθήτρια Γιολδάση Άρτεμι του 4ου  Γενικού Λυκείου Λαμίας που συμμετείχε με την εργασία «Ζέα Αρτεμοποιήματα»

 

Ειδικά βραβεία

– Ειδικό Βραβείο Πρωτότυπης Σκέψης απονεμήθηκε στους  μαθητές: Ασημίνα Μπουράμα και Κων/νο Λάμπρου του Γενικού Λυκείου Λιβανατών Φθιώτιδας που συμμετείχαν με την εργασία «KALAMON OLIVES (όλιβς) LIVANATΌN»

– Ειδικό Βραβείο Νεανικού Επιχειρείν απονεμήθηκε και στους μαθητές Κοκκίνη Σωτήριο, Κώνστα Πολυξένη και Παναγιώτου Νικόλαο του 1ου Γενικού Λυκείου Θήβας  για την εργασία τους «Παραδοσιακές Πίτες από την Μητέρα Ελλάδα»

 

Απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων συμμετοχής

– Στη Μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Σχηματαρίου Βοιωτίας Βελιβασάκη Ευαγγελία-Μαρία για την Εργασία:   «ANCIENT BEAUTY

– Στους Μαθητές  του  2ου Γενικού Λυκείου Λιβαδειάς  Γιαμά Λουκά & Γούλα -Γιώργο για την Εργασία: «Λέσχη για νέους»

– Στο μαθητή του Ενιαίου Λυκείου Άμφισσας Μυταρά για την Εργασία: «SAFE CAR A.E.»

– Στη μαθήτρια του  2ου Επαγγελματικού Λυκείου Λαμίας  Πολύζου Φλωρεντία για την  Εργασία: «PARADISE HEALTH & WELLNESS CENTER» – Κέντρο Ομορφιάς, Υγείας και Ευεξίας

– Στους μαθητές του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου  Χαλκίδας Πάλλη Αλέξανδρο, Στοιλκόβ Αντώνη και Σπάτα Χρήστο για την  Εργασία: «Συμβουλευτική Ανάπλαση – Ανακαίνιση Ε.Π.Ε.»

– Στους μαθητές Μπαγλή Νικόλαο του Ενιαίου Λυκείου Άμφισσας και Χότζα Ιωάννη του μουσικού λυκείου Άμφισσας,  για την  Εργασία: Απόλλων Ο.Ε.

– Στη μαθήτρια του Γενικού Λυκείου ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ  Βονόρτα Ανθή για την  Εργασία:  ΥΠΕΡ-ΤΕΑ: Το δικό μας τσάι του βουνού με γεύσεις υπερτροφών.

– Στη μαθήτρια του 5ου Γενικού Λυκείου ΛΑΜΙΑΣ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Ψωρογιάννη Βασιλική για την εργασία: «ΕNERGIZEER»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…