Home Κοινωνικοί φορείς Ξεκινά το πρόγραμμα μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ
Κοινωνικοί φορείς - 17 Οκτωβρίου, 2017

Ξεκινά το πρόγραμμα μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ

 Σύμφωνα με το νέο θεσμό της μαθητείας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και στους χώρους εργασίας επιχειρήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορούν να απασχολούν μαθητευόμενους (απόφοιτους ΕΠΑ.Λ.) για τέσσερις μέρες κάθε εβδομάδα για ένα (1) σχολικό έτος που αντιστοιχεί σε εννέα (9) μήνες.

Η αμοιβή, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών, που θα καταβάλλεται από την επιχείρηση – φορέα όπου πραγματοποιείται το πρόγραμμα της Μαθητείας, θα είναι 9,35€. Η επιχείρηση οφείλει να αμείβει τους συμμετέχοντες σε μηνιαία βάση.
Η Σύμβαση Μαθητείας συνδέει τον μαθητευόμενο με τον εργοδότη, ο οποίος αναλαμβάνει να παράσχει στον μαθητευόμενο εκπαίδευση στο χώρο εργασίας με πρόγραμμα σπουδών που εποπτεύεται από τα ΕΠΑ.Λ. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος της μαθητείας αντιστοιχεί σε κατάρτιση επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και η πιστοποίηση των προσόντων υλοποιείται από τον ΕΟΠΠΕΠ.
Στους μαθητευόμενους παρέχεται ημερήσια αποζημίωση που ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νομίμου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η μαθητεία επιδοτείται σε ποσοστό 53 % από το ΕΣΠΑ.
Ο μαθητευόμενος παρακολουθεί το εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο σχολείο μία ημέρα την εβδομάδα και τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες παρακολουθεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας.
Ο θεσμός της Μαθητείας την περσινή χρονιά αγκαλιάστηκε από 1200 απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ, με εμπλοκή αρκετών δημόσιων, ιδιωτικών επιχειρήσεων και Επιμελητηρίων.
Στην Μαθητεία «Μεταλυκειακό έτος-τάξη Μαθητείας», αρχίζει στις 16 Οκτωβρίου 2017 και έχουν δικαίωµα να συµµετάσχουν οι πτυχιούχοι απόφοιτοι των Επαγγελµατικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).
 
      Προσφερόμενες ειδικότητες ανά Εκπαιδευτική Δομή-  Καταγραφή ειδικοτήτων μαθητείας
 
Α.   Ειδικότητες Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2017-18
 
1. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
 
2. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
 
3. Γραφικών Τεχνών
 
4. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
 
5. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού
 
6. Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων
 
7. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
8. Αισθητικής Τέχνης
 
9. Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
 
10. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
 
11. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
 
12. Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
 
13. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
 
14. Τεχνικός Οχημάτων
 
15. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
 
16. Βοηθός Νοσηλευτή
 
Πληροφορίες για τις ειδικότητες του Μεταλυκειακού έτους – Τάξη Μαθητείας δίνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/mathiteia/anakoinoseis.
Σημειώνεται ότι ο ανώτατος αριθμός μαθητευομένων ανά εργοδότη εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων, όπως αυτός παρουσιάζεται στην ετήσια κατάσταση προσωπικού προς την Επιθεώρηση Εργασίας
.
Ειδικότερα:
 
1. Οι ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς κανέναν εργαζόμενο, μπορούν να δέχονται ένα (1) μαθητευόμενο.
 
2. Οι εργοδότες που απασχολούν 1-10 άτομα μπορούν να προσφέρουν θέσεις Μαθητείας που αντιστοιχούν στο 25% (1-2 άτομα) των εργαζόμενων εξαρτημένης εργασίας. Ειδικότερα για εργοδότες που απασχολούν 1-5 άτομα το αποτέλεσμα της ποσόστωσης στρογγυλοποιείται προς τα κάτω, ενώ για εργοδότες που απασχολούν από 6-10 άτομα τα αποτελέσματα της ποσόστωσης στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω.
 
3. Οι εργοδότες που απασχολούν από 10 και πάνω εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος.
 
4. Οι εργοδότες που απασχολούν πάνω 250 εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας ανά υποκατάστημα με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος. Tα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία δεν διαθέτουν υποκαταστήματα, μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των υπαλλήλων.Οι προσφερόμενες θέσεις μαθητείας θα δηλωθούν στη διαδικτυακή πύλη (portal) www.oaed.gr , όπου θα λειτουργήσει ειδική εφαρμογή για τη Μαθητεία. Η ηλεκτρονική καταχώρηση θα ξεκινήσει στις 23/8/2017 στην παραπάνω διαδικτυακή πύλη όπου θα υπάρχει αναρτημένος «Οδηγός για την υποβολή θέσεων Μαθητείας» ενώ συγχρόνως θα λειτουργήσει helpdesk στο 11320 μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφερόμενων θέσεων μαθητείας σχολικού έτους 2017-18. Σε κάθε περίπτωση η ορθή υλοποίηση των προγραμμάτων Μαθητείας απαιτεί την εφαρμογή συνολικά του νομικού πλαισίου που καλύπτει τα συγκεκριμένα προγράμματα και για το οποίο θα ενημερωθείτε λεπτομερώς πριν την έναρξή τους.
 
Για περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να απευθύνεστε και στο ΕΠΑΛ Άμφισσας.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Σε διακοπή και το έργο του Θεραπευτηρίου Ιτέας – Εκτελούνται εργασίες με το σταγονόμετρο

Σε διακοπή εργασιών τυπικά βρίσκεται και το έργο της νέας πτέρυγας στο Θεραπευτήριο Ιτέας …