Ξεκινά η δράση «Κορινθιακός – η Δική μας Θάλασσα »
Την έναρξη υλοποίησης του έργου «Κορινθιακός – η Δική μας Θάλασσα »,που είναι χρηματοδοτούμενο από το Πράσινο Ταμείο, ανακοίνωσε χτες Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ».
Η δράση αποσκοπεί στην προστασία και ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΟΖΟΝ και τους συλλόγους “Πράσινο+Μπλε” (Ναύπακτος), “Κρισσαίος” (Φωκίδα) και “Αργώ” (Αλυκή – Βοιωτίας)
Το αντικείμενο της δράσης
Αντικείμενο του έργου είναι η καταγραφή και η συλλογή επιστημονικών δεδομένων για τη ρύπανση του Κορινθιακού Κόλπου από θαλάσσια απορρίμματα. Για τη συλλογή δεδομένων θα δημιουργηθούν παρατηρητήρια καταγραφής απορριμμάτων στις ακτές και τον θαλάσσιο χώρο του Κορινθιακού. Οι δράσεις καθαρισμού και καταμέτρησης θαλάσσιων απορριμμάτων θα συνοδεύονται από στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης προς τους πολίτες των δήμων που περιβάλλουν τον Κορινθιακό. Παράλληλα θα δημιουργηθεί δίκτυο εκπαιδευμένων εθελοντών με σκοπό την ενεργοποίησή τους σε μελλοντικές πρωτοβουλίες ανάλογης δράσης.
Μέσα στα πλαίσια του έργου θα δημιουργηθεί δίκτυο παρατηρητηρίων που συμπεριλαμβάνει τους 6 σταθμούς μέτρησης στις ακτές του Κορινθιακού και συγκεκριμένα:
Σταθμός 1: Ψαθόπυργος Αχαΐας, παραλία Μάτι, δυτική εκβολή Βολιναίου
Σταθμός 2: Ακράτα Αχαΐας, νότια εκβολή Κράθη
Σταθμός 3: Κόρινθος, παραλία Καλάμια /5ο Δημοτικό σχολείο
Σταθμός 4: Αλυκή Βοιωτίας, βόρεια παραλία αλυκής
Σταθμός 5: Ιτέα Φωκίδας, παραλία Ναυσικά
Σταθμός 6: Ναύπακτος, παραλία Πούντος, εκβολή ρέματος Σκα ανατολικά της πόλης.
Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση “Πράσινο+Μπλε” θα στηρίξει τις δράσεις στα παρατηρητήρια των περιοχών Ναυπακτίας και Αχαΐας.
Ο Σύλλογος Δυτών Φωκίδας “Κρισσαίος” θα στηρίξει τις δράσεις στο παρατηρητήριο της Φωκίδας.
Ο Οικιστικός και πολιτιστικός σύλλογος Βοιωτίας “Αργώ” θα στηρίξει τις δράσεις στο παρατηρητήριο της Βοιωτίας.
Στους ανωτέρω σταθμούς θα διενεργηθούν καθαρισμοί και λεπτομερείς καταμετρήσεις απορριμμάτων (μεγέθους άνω των 2,5 εκατοστών) σε τριμηνιαία βάση, ώστε να συλλεχθούν στοιχεία ενός έτους. Θα διενεργηθούν 4 δράσεις καθαρισμού-καταμέτρησης σε κάθε σταθμό, αθροίζοντας συνολικά σε 24 δράσεις. Σε κάθε μία από τις 24 δράσεις θα υπάρχει παρουσία εθελοντών και μαθητών σχολείων – δημοτικού ή γυμνασίου.
Το έργο έχει διάρκεια 14 μηνών – από 21/12/2018 έως 19/2/2020.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε 4 ημερίδες που θα διοργανωθούν με ευθύνη του Σ.Π.Ο.Α.Κ. τον Φεβρουάριο του 2020 σε 4 Δήμους- Μέλη του.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…