Home Κοινωνικοί φορείς Να τηρηθεί το γράμμα ή το πνεύμα του νόμου;
Κοινωνικοί φορείς - 23 Απριλίου, 2020

Να τηρηθεί το γράμμα ή το πνεύμα του νόμου;

Να τηρηθεί από τις Αρχές το γράμμα ή το πνεύμα του νόμου σε ότι αφορά την   επιβολή προστίμων σχετικών με την απαγόρευση  κυκλοφορίας χωρίς τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα ; Αυτό το όχι τόσο ρητορικό ερώτημα αναδύθηκε μετά την καταγγελία δύο νεαρών κοριτσιών ,που διαμένουν στην Ιτέα, ενάντια σε αστυνομικό που υπηρετεί στο τοπικό Αστυνομικό τμήμα τον οποίο κατηγορούν για υπερβάλλοντα ζήλο στην άσκηση των καθηκόντων του .

Πιο συγκεκριμένα, δύο νεαρές , η Tzouli Balan με καταγωγή από τη Μολδαβία και μια φίλη της με καταγωγή από την Αλβανία( τα στοιχεία της δεν επιθυμεί να δημοσιευτούν) έδωσαν χθες στο φως της δημοσιότητας την καταγγελία σύμφωνα με την οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή δεν είχαν μαζί τους , κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, την αστυνομική τους ταυτότητα ενώ της μετέφεραν στο Α.Τ. για εξακρίβωση στοιχείων απειλώντας τες επιπλέον  με αυτόφωρο. Ταυτόχρονα οι καταγγέλλουσες, οι οποίες απειλούν με μηνύσεις και κατέφυγαν στον εισαγγελέα Άμφισσας,  έφεραν στο φως της δημοσιότητας το γεγονός ότι οι αστυνομικοί όταν κάνουν ελέγχους σε εξωτερικούς χώρους μπορούν και χωρίς να φορούν γάντια ή μάσκα, αφού σύμφωνα και με κύκλους του Α.Τ. Ιτέας  δεν υπάρχει τέτοια διαταγή ενώ ακόμη και η ίδια η πολιτεία δεν τους έχει χορηγήσει τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Για τα γεγονότα από την πλευρά τους κύκλοι του Α.Τ. Ιτέας δίνουν διαφορετική διάσταση τονίζοντας ότι οι νεαρές επίδειξαν ανάρμοστη και επιθετική συμπ[εριφορά ενώ τους διαψευδουν στο σημείο που ισχυρίζονται ότι επέδειξαν φώτο της ταυτότητας τονίζοντας ότι απλά έδειξαν μια εικόνα στο κινητό τους τηλέφωνο η οποία μάλιστα δεν ήταν ευδιάκριτη.

Πριν όμως πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και πριν δούμε τις δύο εκδοχές καλό θα ήταν να τονίσουμε ότι μετά από ερώτηση του συντάκτη της ΩτΦ η νεαρή κ Tzouli Balan απάντησε ότι κανένας αστυνομικός δεν έκανε νύξη ή αναφορά στην καταγωγή τους και άρα εκ των πραγμάτων  δεν υπήρξε  ξενοφοβική ή ρατσιστική συμπ[εριφορά από μέρους του οργάνου της τάξης.

 

Οι δύο απόψεις του συμβάντος

 

Σύμφωνα με τις καταγγέλλουσες όλη η ιστορία ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα όταν οι δύο 21χρόνες πήγαν για να γυμναστούν και να κάνουν τη βόλτα τους  σε περιοχή της Ιτέας (σσ στους Αγίους Αναργύρους) ενώ είχαν φροντίσει να στείλουν τον προαπαιτούμενο αριθμό 6 στο 13033.

Εκεί τους σταμάτησαν αστυνομικοί του Α.Τ. Ιτέας και τους ζήτησαν να ελέγξουν τα έγγραφα κυκλοφορίας που απαιτεί ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα πάντα με τις καταγγέλλουσες ο αστυνομικός τους πλησίασε χωρίς να φορά γάντια και μάσκα, κάτι που επιβεβαίωσαν οι πηγές μας από το Α.Τ. Ιτέας τονίζοντας ωστόσο ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο δεν επιβάλλεται να τα φορούν, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο ενώ επιπλέον σημείωσαν με νόημα ότι ακόμη  δεν έχουν λάβει από την πολιτεία τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας.

Στη συνέχεια ,  οι αστυνομικοί ζήτησαν από τις δύο νεαρές να τους δείξουν τα κινητά τους με το απεσταλμένο sms και ταυτόχρονα τις αστυνομικές τους ταυτότητες ή άλλα έγγραφο που να επιβεβαιώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Και εδώ αρχίζουν οι διαφορετικές ερμηνείες.

Οι μεν νεαρές στο κείμενο τους αναφέρουν  ότι έδειξαν φωτογραφία της ταυτότητας ενώ κύκλοι του Α.Τ. Ιτέας ισχυρίζονται ότι απλά τους επέδειξαν μια Φώτο στο κινητό η οποία μάλιστα δεν ήταν ευδιάκριτη . Τότε ο αστυνομικός τους είπε ότι αυτό δεν είναι νόμιμο έγγραφο και ότι θα έπρεπε να έχουν μαζί τους τις κανονικές ταυτότητες, όπως ορίζει ο νόμος και ταυτόχρονα έβγαλε το μπλοκάκι του για να βεβαιώσει το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Με το πρόστιμο οι νεαρές αντέδρασαν έντονα και άρχισαν να λογοφέρουν με τους αστυνομικούς και η κατάληξη ήταν να οδηγηθούν στο αστυνομικό τμήμα .

Εκεί τους έγινε εξονυχιστικός σωματικός έλεγχος ,  στον οποίο  , σύμφωνα με τους κύκλους του Α.Τ. Ιτέας , παρίσταντο γυναίκες αστυνομικοί. Οι νεαρές αντέδρασαν έντονα με το σωματικό έλεγχο και φέρονται να απείλησαν με μήνυση και δημόσια καταγγελία τους αστυνομικούς . Στο σημείο εκείνο, σύμφωνα με τις νεαρές,  ο αστυνομικός αρνήθηκε να δείξει την ταυτότητα του και αντέδρασε λέγοντας τους :“ Kαι ποια είσαι εσύ που θα  μας απειλήσεις για μήνυση; Άνετα μπορώ να σου λερώσω το ποινικό σου μητρώο   ώστε να μην έχεις ποτέ την δυνατότητα  μιας σωστής επαγγελματικής αποκατάστασης”

Οι νεαρές παρέμειναν για αρκετό χρονικό διάστημα στο Αστυνομικό Τμήμα , κάποια στιγμή ζήτησαν δικηγόρο αλλά   στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθερες έχοντας όμως το πρόστιμο να τις βαρύνει.

Χθες το πρωί η ιστορία είχε συνέχεια με τις νεαρές να θέλουν να καταθέσουν ένταση για να σβηστεί το πρόστιμο των 150 ευρώ με τον αστυνομικό να τους απαντά ότι η αίτηση για την ένσταση  γίνονται μόνο  ηλεκτρονικά. Ταυτόχρονα οι νεαρές κατέφυγαν στον κ Εισαγγελέα Άμφισσας ο οποίος ωστόσο δεν ήταν στο δικαστικό μέγαρο αλλά έκλεισαν ραντεβού μαζί του για το προσεχές διάστημα ενώ σήμερα , όπως οι ίδιες μας τόνισαν, έχουν ραντεβού με τον Αστυνομικό Διευθυντή Φωκίδας προκειμένου να του εκθέσουν τις απόψεις τους.

“Σίγουρα θα προχωρήσουμε σε κατάθεση μήνυσης για κατάχρηση εξουσίας ενάντια στον αστυνομικό ” τόνισαν στην ΩτΦ  για να σημειώσουν στην συνέχεια ότι “ κάποια όργανα της τάξης αντί να προστατεύουν τους πολίτες αυτές τις δύσκολες ώρες τους εκφοβίζουν και τους συμπεριφέρονται σαν κοινούς εγκληματίες ενώ το μόνο ” έγκλημα ” τους ήταν ότι είχαν φωτογραφία της ταυτότητας τους”

Από την άλλη όμως θα πρέπει να πούμε ότι και οι κύκλοι του Α.Τ. Ιτέας έκαναν λόγο για ανάρμοστη συμπεριφορά και ασέβεια των δύο κοριτσιών απέναντι στους εκπρόσωπους του νόμου

 

Να υπερισχύει το πνεύμα και όχι το γράμμα του νόμου

 

Ανεξάρτητα από το τι πραγματικά συνέβη , αφού οι απόψεις διίστανται, εκείνο το οποίο θα πρέπει να τονίσουμε είναι δύο πράγματα.

Α. Ότι ο νόμος για τις μετακινήσεις θα πρέπει να τηρηθεί με ευλαβική συνέπεια γιατί, πραγματικά, είναι ένας από τους λόγους που χθες ο κ Τσιοδρας ανακοίνωσε μόλις 7 νέα κρούσματα και κανέναν νεκρό. Είναι τα μέτρα αυτά που ανάγκασαν κάποια διεθνή ΜΜΕ που μέχρι  τα χρόνια του μνημονίου μας αντιμετώπιζαν ως πολίτες δευτερης κατηγορίας και ως κράτος “βουτηγμένο στο βόυρκο της παρανομίας” σήμερα αναγκάζονται να μας βγάλουν    το καπέλο   αναδεικνύοντας  κάποια από  τα προτερήματα μας ως λαός.

Β Από την άλλη όμως τα όργανα της τάξης θα πρέπει να δείχνουν πιο συγκαταβατικοί, πιο διαλλακτικοί , ιδιαίτερα όταν οι “δράστες” είναι σχετικά νεαρής ηλικίας και αποδεδειγμένα πηγαίνουν  για φυσική άσκηση τηρώντας τη βασική τους υποχρέωση που είναι η αποστολή sms και πολύ περισσότερο το να μην υπάρχει  συγχρωτισμός , που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει καθώς ήταν μόνο δυο νεαρές αθλούμενες. Αν οι αστυνομικοί είχαν αμφιβολία για την ταυτότητα των δύο κοριτσιών  θα μπορούσαν απλά να  εξακριβώσουν τα στοιχεία τους είτε πηγαίνοντας τες στο Α.Τ. , είτε στο σπίτι τους για να τους επιδείξουν τα νόμιμα έγγραφα.

Για να το πω με διαφορετικά λόγια το ερώτημα  δεν είναι η τήρηση ή μη του νόμου ( σε αυτό είμαστε κάθετοι) αλλά το κατά πόσο θα τηρηθεί το γράμμα ή το πνεύμα του νόμου. Σε αυτό το ερώτημα η απάντησή μας είναι σαφέστατη και θεωρούμε ότι το ζητούμενο δεν είναι   η επιβολή προστίμων αλλά η τήρηση του πνεύματος του νόμου με απώτερο στόχο την αποφυγή εξάπλωσης του ιού. ,

Και κάτι ακόμη τελευταίο. Ειδικά στις διαμορφούμενες οικονομικές συνθήκες με την προβλεπόμενη ύφεση να κυμαίνεται από 4% (ΤτΕ) έως 10% (διεθνείς οίκοι) και με αύξηση της προβλεπόμενης ανεργίας δεν είναι ότι καλύτερο να επιβάλλονται πρόστιμα σε νεαρά άτομα που αντικειμενικά δύσκολα θα μπορέσουν να αποπληρώσουν

Από την άλλη βέβαια δεν θα παραλείψουμε να τονίσουμε ότι και οι πολίτες μια χώρας θα πρέπει να σέβονται τους εργαζόμενους αστυνομικούς οι οποίοι στις δύσκολες συνθήκες αναγκάζονται να ….μην μένουν σπίτι  έχοντας στο μυαλό τους  να τηρήσουν, έστω και με υπερβολικό τρόπο, τα μέτρα και τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι ειδικοί λοιμοξιολόγοι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…