Home Πολιτικά - Φωκίδα Να προχωρήσει άμεσα το έργο αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών!
Πολιτικά - Φωκίδα - 27 Μαρτίου, 2021

Να προχωρήσει άμεσα το έργο αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών!

Να προχωρήσει άμεσα το έργο αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών!

Mε Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή και συνυπογράφουν 35Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ ζητώ συγκεκριμένες απαντήσεις για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου των Δελφών.
Το Αρχαίο Θέατρο στους Δελφούς αποτελεί μνημείο με παγκόσμια πολιτιστική ακτινοβολία που προσελκύει χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο. Hαποκατάστασή του είναι απαραίτητη για την διατήρησή του, αλλά και για την περαιτέρω ανάδειξή του ως τουριστικού προορισμού.   
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για το έργο αποκατάστασης, ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά  σχετικά με την πορεία του…
Κανείς δεν γνωρίζει αν προχωρά κανονικά, αν υπάρχουν καθυστερήσεις, αν υπάρχουν αλλαγές στον προϋπολογισμό…
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την πολιορκία του μοναδικού Δελφικού τοπίου με την άναρχη και χωρίς κανένα σχεδιασμό επέκταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά δεν φαίνεται να δείχνει την ίδια προθυμία για την ολοκλήρωση του έργου που θα αποκαταστήσει επιτέλους το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών!   

                                                Γιώτα Πούλου


Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

Αθήνα, 26Μάρτιου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
ΠολιτισμούκαιΑθλητισμού
&
Εσωτερικών.  

Θέμα: «Ολοκλήρωση Εργασιών Αποκατάστασης Αρχαίου Θεάτρου Δελφών»  
Το Θέατρο των Δελφών είναι από τα λίγα θέατρα της αρχαίας Ελλάδας για το οποίο διαθέτουμε λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με τον ρόλο και την αξιοποίησή του στην διάρκεια των αιώνων. Στην αρχαιότητα η σημασία που είχαν οι εκδηλώσεις οι οποίες διεξάγονταν εκεί, στο πλαίσιο θρησκευτικών εορτών και τελετουργιών, προσδίδουν στο μνημείο πνευματική και καλλιτεχνική αξία ισότιμη με εκείνη της αθλητικής ιδέας που συμβολίζει το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας.
Ησημασία του μνημείου καθιστά, κατά συνέπεια,κρίσιμη κάθε απόφαση και διαδικασία παρέμβασης για την συντήρηση ή την αναστήλωσή του. Στο πλαίσιο αυτό, τον Ιούνιο του 2019 ελήφθηαπόφασηγια τηνυπογραφή ΠρογραμματικήςΣύμβασης με αντικείμενο εργασίες αποκατάστασης στο μνημείο. Πιο συγκριμένα, κατά την Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την 21η Ιουνίου 2019 (Αριθμός Απόφασης 159/2019 – ΑΔΑ ΨΗΔΤ7ΛΗ-ΜΡ3) αποφασίστηκε η σύναψη σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την υλοποίηση της πράξης «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΕΛΦΩΝ», σύμφωνα με συνημμένο σχέδιο και εξουσιοδότηση του Περιφερειάρχη για την υπογραφή της. Αποφασίστηκε,επίσης, ο ορισμός δύο μελών και των αναπληρωτών τους στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Αντικείμενο της Σύμβασης αποτελεί η συνεργασία των συμβαλλομένων μερών για την υλοποίηση του έργου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με χρηματοδότησή του από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα από τη ΣΑΕΠ066 με ΚΕ 2017ΕΠ06600000 και προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ.
Επίσης, η Σύμβαση ορίζει ότι οι σχετικές εργασίες υλοποίησης χωρίζονται σε δύο μέρη που ονομάζονται «Υποέργο 1» και «Υποέργο 2» αντίστοιχα. Το «Υποέργο 1» περιλαμβάνει την συνέχιση προηγούμενων εργασιών που υλοποιήθηκαν έως και τον Νοέμβριο του 2018 (εργασίες πεδίου, ανασκαφικές διερευνήσεις, αποχωματώσεις και επιχωματώσεις, μετακίνηση, μελέτη και αποτύπωση διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, εκπόνηση εξειδικευμένων επιμέρους μελετών, εργασίες αποκατάστασης του κοίλου κλπ), εντός πρότερου συμβατικού πλαισίου μεταξύ των ίδιων συμβαλλομένων. Οι εργασίες αυτές ανατέθηκαν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Φωκίδας απολογιστικά και με αυτεπιστασία.
Το «Υποέργο 2» περιλαμβάνει την ανάθεση παροχής υπηρεσίας για την επίβλεψη του έργου της αποκατάστασης του θεάτρου. Το Υποέργο αυτό υλοποιείται από τηνΓενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ, κατόπιν διενέργειας δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού και ανάθεσης σύμβασης για την παροχή υπηρεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 και την λοιπή νομοθεσία.

Ως εκ τούτων:
Επειδή το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών αποτελεί μνημείο διεθνούς εμβέλειας, υψηλής πολιτιστικής και ιστορικής σπουδαιότητας, ως αναπόσπαστο μέρος του δελφικού αρχαιολογικού συγκροτήματος που από το 1987 έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Επειδήεκτός από το αμιγώς αρχαιολογικό ενδιαφέρον, το μνημείο συνιστά και σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, γεγονός που επηρεάζει συνολικά τα οικονομικά μεγέθη της περιοχής.
Επειδήκρίθηκε ότι η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού και Πολιτισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, είναι ο κατάλληλος τρόπος για την πραγματοποίηση του έργου, αφού το Υπουργείο αδυνατεί οικονομικά να προβεί άμεσα στην υλοποίησή του, ενώ η Περιφέρεια στερείται της σχετικής αρμοδιότητας.
Επειδήαπό την Σύμβασηπροβλέπεται η κρίσιμη διαδικασία διενέργειαςδημόσιου ανοικτού διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών επιτήρησης του έργου.
Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 44 του Ν.3028/2002 για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι διενεργούντες εργασίες έχουν υποχρέωση να καταθέτουν ετήσιες εκθέσεις της ειδικότητάς τους και τελική έκθεση εντός δεκαπέντε μηνών από την περάτωση.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
o    Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης, δύο χρόνια σχεδόν μετά την σύναψή της;
o    Έχει προχωρήσει ο ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός για την επιτήρηση του έργου που προβλέπεται στο «Υποέργο 2»;
o    Διαπιστώνονται από την Επιτροπή Παρακολούθησης ολιγωρίες; Εάν ναι, σε τι αφορούν; Ενεργοποιήθηκαν ρήτρες;
o    Προβλέπονται διαφοροποιήσεις στον προϋπολογισμό του έργου;
o    Θα παραδοθεί το έργο, όπως προβλέπεται, το αργότερο μέχρι το 2024;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πούλου Γιώτα
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)  
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη  
Γιαννούλης Χρήστος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Καλαματιανός Διονύσιος  
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)  
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)  
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παππάς Νικόλαος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…