Home Στερεά Νέο φιάσκο για την Περιφέρεια με το κομματάκι του διαγώνιου Γραβιά – Βάριανη «Ξέχασαν» τις απαλλοτριώσεις
Στερεά - 3 Ιουλίου, 2020

Νέο φιάσκο για την Περιφέρεια με το κομματάκι του διαγώνιου Γραβιά – Βάριανη «Ξέχασαν» τις απαλλοτριώσεις

 Νέο φιάσκο για την Περιφέρεια με το κομματάκι του διαγώνιου Γραβιά – Βάριανη

«Ξέχασαν» τις απαλλοτριώσεις

-Θεωρούσαν ότι μπορούν να δημοπρατήσουν το έργο χωρίς να έχουν γίνει οι υποχρεωτικές απαλλοτριώσεις, κάτι που αποτελεί σαφές κώλυμα για το ΥΠΟΜΕΔΥ.

-Η Περιφέρεια ενέκρινε πίστωση για να αγοράσει τα κτήματα συνολικού εμβαδού 4 στρεμμάτων! –Νέα μακροχρόνια καθυστέρηση στον ορίζοντα!

 

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς το κομματάκι του διαγώνιου άξονα μόλις 5 χιλ και προϋπολογισμού 13,5 εκ ευρώ, που πρόκειται να εκτελέσει και το οποίο αντί να πηγαίνει μπροστά πάει ολοταχώς πίσω, σαν τον κάβουρα!

Το έργο που εντάχθηκε τον Απρίλιο του 2019 επί ημερών του Κώστα Μπακογιάννη, ανέμενε επί ένα χρόνο την υπογραφή του υπουργού Μεταφορών. Ωστόσο, σε ερώτηση του βουλευτή κ. Κωνσταντόπουλου, το υπουργείο είχε απαντήσει ότι ανέμενε τα τεύχη δημοπράτησης και την έγκριση της προκήρυξης από την Περιφέρεια, οπότε κάπου εκεί χάσαμε την επαφή ως προς τον υπεύθυνο της καθυστέρησης.

Σαν να μην έφταναν οι δώδεκα μήνες απραξίας, η Περιφέρεια έρχεται να προσθέσει άλλη μια γκάφα στη μεγάλη της «καμπούρα». Στο έργο περιλαμβάνεται υποχρεωτική απαλλοτρίωση ενός μικρού τμήματος, 4 στρεμμάτων συνολικά. Θεώρησαν λοιπόν ότι μπορούν να προκηρύξουν το έργο, χωρίς να έχουν τελειώσει με τις υποχρεωτικές απαλλοτριώσεις και να τις τρέξουν παράλληλα. Η διαδικασία αυτή όμως, όχι μόνο δεν είναι αποδεκτή από το υπουργείο Μεταφορών, αλλά αποτελεί και σαφές κώλυμα, καθώς ορίζεται ρητά ότι θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει με τις απαλλοτριώσεις.

Πριν ένα μήνα που το πήρε «χαμπάρι» η περιφέρεια, οι εκπρόσωποι της οποίας παρεμπιπτόντως ετοιμάζονταν και για τα εγκαίνια, αποφάσισαν να βάλουν ποσό 40.000 ευρώ για να αγοράσουν τα στρέμματα αυτά! Το ποσό εγκρίθηκε στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο λόγος που αποφάσισαν να τα αγοράσουν είναι για να επισπεύσουν τη διαδικασία, καθώς η αγορά μπορεί ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους, αν την τρέξουν σύντομα, ενώ οι απαλλοτριώσεις θα τους πάρουν δυο χρόνια και υπάρχει κίνδυνος να μην προλάβουν στην παρούσα θητεία ούτε καν να βάλλουν το «θεμέλιο λίθο»! Μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι θέλει και κάνα εξάμηνο η διαγωνιστική διαδικασία.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το συγκεκριμένο έργο βάζει μόνο τα χρήματα. Η μελέτη είναι του Υπουργείου και από την πλευρά της περιφέρειας δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση ή τροποποίηση. Οπότε, έχει δεσμεύσει 15 εκ ευρώ σε ένα έργο που δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να δημοπρατηθεί στην παρούσα θητεία!

Απορίας άξιο όμως είναι πραγματικά, το γεγονός ότι ήδη πασχίζουν τρία χρόνια να χρηματοδοτήσουν ένα μικρό σχετικά έργο που είχε έτοιμη μελέτη και αδειοδοτήσεις. Αν τους έδιναν το περιθώριο να φτιάξουν ένα έργο 100 εκ ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα το σχεδιάσουν από την αρχή, πόσους αιώνες άραγε θα το βασάνιζαν; 

Από ότι φαίνεται, το «όραμα του Μπακογιάννη για τη Φωκίδα», δεν θα το ξεκινήσει ούτε ο «εκλεκτός» του κ. Σπανός. Με τα ζητήματα που έχουν προκύψει, τα οποία δεν περιορίζονται στις απαλλοτριώσεις, μάλλον ούτε και ο επόμενος Περιφερειάρχης θα καταφέρει να το δημοπρατήσει. Εντωμεταξύ, οι χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ, δε μπορούν να «λιμνάζουν» για πάντα και τα προγράμματα αυτά δεν είναι αιώνια!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…