Home Κοινωνικοί φορείς Μόλις χθες έφτασαν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ
Κοινωνικοί φορείς - 7 Ιανουαρίου, 2017

Μόλις χθες έφτασαν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ

 Παλινωδίες, καθυστερήσεις και αδιαφορία, συνθέτουν το τοπίο για τα καταστρεμμένα του ελαιώνα από την πυρκαγιά του 2013, ο οποίος αποτελεί την καρδιά του Δελφικού Τοπίου, όπου μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η παραπομπή επτά ατόμων, ενώ ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί οι δικαιούχοι.

Για την ακρίβεια μόλις χθες έφτασαν στο δήμο τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για να προχωρήσει η διαδικασία και να πιστωθούν επιτέλους τα χρήματα στους δικαιούχους.


Η πυρκαγιά

Να υπενθυμίσουμε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στις 5 Αυγούστους του 2013 κατά τις εργασίες του «Αρδευτικού έργου  Ελαιώνα Άμφισσας Νομού Φωκίδας»,  προϋπολογισμού:  37.205.000 ευρώ,  με ποσό σύμβασης : 20.354.446 ευρώ,  με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής  και  ανάδοχο την εργοληπτική εταιρεία  «ΕΛΤΕΡ  Α.Ε.». Αμέσως μετά την πρώτη εστία είχαμε μια σειρά ατυχών χειρισμών που οδήγησαν στο άσχημο αυτό αποτέλεσμα για την περιοχή μας. Αφενός ο οδηγός επιχείρησε ανεπιτυχώς να σβήσει μόνος του την εστία πριν πάρει διαστάσεις και φυσικά δεν τα κατάφερε, αφετέρου υπήρξε σωρεία καθυστερήσεων και λάθος συνεννοήσεων, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 
Από τα βασικότερα σημεία που έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στη διάσταση που έλαβε γη φωτιά ήταν η αμέλεια των ίδιων των κτηματιών, καθώς ένα σημαντικό μέρος τους είχε πλήρως εγκαταλειμμένα τα κτήματά του με αποτέλεσμα τα ξερά χόρτα να λειτουργήσουν ως προσάναμμα και η φωτιά να περάσει τα δυο ρεύματα του εθνικού δρόμου. Να παρατηρήσουμε δε, ότι έτρεχε το πρόγραμμα ενισχύσεων του παραδοσιακού ελαιώνα και μια βασική υποχρέωση των παραγωγών ήταν και ο καθαρισμός και η συντήρηση των ελαιοκτημάτων. 
Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά είχε κινηθεί αυτεπαγγέλτως δίωξη κατά του αλλοδαπού οδηγού, αλλά στη συνέχεια μεγάλη μερίδα των πληγέντων προσέφυγε στη δικαιοσύνη καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά, από την οποία προέκυψαν οι τωρινές διώξεις. 


Οι αποζημιώσεις

Για την αποζημίωση των πληγέντων είχαμε ένα απίστευτο γαϊτανάκι μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ενώ μόλις τον Απρίλιο του 2016 εγκρίθηκε η ένταξη του πληγέντος τμήματος του Ελαιώνα της Άμφισσας από την πυρκαγιά της 5ης/08/2013 στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Η έναρξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων: «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργoκτηνοτροφικές  τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από πυρκαγιές κατά το έτος 2013», ορίστηκε η 13η/05/2016 και η προθεσμία διήρκεσε έως την 13η/06/2016.
Μόλις χθες ο ΕΛΓΑ έστειλε τα πορίσματα στο δήμο Δελφών, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Ανακοίνωση παραλαβής πορισμάτων ΕΛΓΑ”
Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.ΓΑ. απέστειλε σήμερα (σ.σ. χθες Τετάρτη) τον «Πίνακα Διοικητικού Ελέγχου – Πορίσματα Δικαιούχων Φυτικού», για το εγκεκριμένο πρόγραμμα ΚΟΕ «ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ 2013», στον οποίο περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα του διοικητικού ελέγχου των παραγωγών που υπέβαλαν αίτηση χορήγησης ενίσχυσης καθώς επίσης και τα πορίσματα εκτίμησης ζημιάς των δικαιούχων παραγωγών.
Ο Πίνακας είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για τριάντα (30) ημέρες, δηλαδή μέχρι την 06/02/2017 και συνεπώς κάθε ενδιαφερόμενος παραγωγός μπορεί να πληροφορηθεί το αποτέλεσμα του διοικητικού ελέγχου και τα πορίσματα εκτίμησης της ζημιάς του. 
Όποιος διαφωνεί με αυτά μπορεί να υποβάλλει αίτηση ένστασης για διοικητικό έλεγχο ή αίτηση επανεκτίμησης για πόρισμά του μέσα στην παραπάνω προθεσμία των τριάντα (30) ημερών», τονίζεται στο δελτίο τύπου.


Οι κατηγορούμενοι

Να υπενθυμίσουμε ότι στο σκαμνί θα καθίσουν στις 7 Μαρτίου οι επτά κατηγορούμενοι για την πυρκαγιά στον παραδοσιακό ελαιώνα, στους οποίους αναγνωρίστηκε ότι από αμέλεια και από λάθος εκτιμήσεις και εσφαλμένες κινήσεις προκλήθηκε η ζημιά που έκανε στάχτη περί τα 37500 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, σύμφωνα με την επίσημη απογραφή της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. 

Για την υπόθεση ορίστηκε δικάσιμος στις 7 Μαρτίου 2017. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε επτά άτομα, οι οποίοι είναι οι εξής: 
1.Γιώτα Γαζή, Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κατά το επίμαχο διάστημα.
2.Στάθης Μαντζώρος αντιδήμαρχος και πολιτικός προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος που είχε την αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας, κατά την πυρκαγιά του 2013.
3.Δαμιανός Μουτσέλης υπεύθυνος πυροπροστασίας εκείνη την εποχή.
4.Δημήτριος Μεσαδάκος πρόεδρος και εκπρόσωπος της «ΕΛΤΕΡ  Α.Ε.».
5.Βασίλειος Νικολάου, Διευθυντής Εργοταξίου της«ΕΛΤΕΡ  Α.Ε.»..
6.Διαμαντής Λαζάρου, εργοδηγός της «ΕΛΤΕΡ  Α.Ε.»..
7.Γεώργιος Σιαμίδης, Διευθυντής ασφαλείας της «ΕΛΤΕΡ  Α.Ε.».
Οι παραπάνω αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία, της αμέλειας, αφού θεωρήθηκε ότι δεν πληρούνταν τα μέτρα ασφαλείας. 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι αν και το έργο εκτελείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσα στους κατηγορούμενους δε συμπεριλαμβάνεται εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου, παρότι αναφέρονταν στη μηνυτήρια αναφορά των ελαιοκτηματιών.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…