Home Πολιτικά - Φωκίδα ΜΠΟΡΕΙ Η ΦΩΚΙΔΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΧΕΡΙΑ;;;
Πολιτικά - Φωκίδα - 4 Ιανουαρίου, 2015

ΜΠΟΡΕΙ Η ΦΩΚΙΔΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΧΕΡΙΑ;;;

 Από την επόμενη κιόλας στιγμή που η βουλή των Ελλήνων δεν κατάφερε να εκλέξει τον Σταύρο Δήμα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η χώρα πήγε σε πρόωρες εκλογές ένα ερώτημα βασανίζει τα επιτελεία των κομμάτων του νέου δικομματισμού στη Φωκίδα. Μπορεί να αλλάξει χέρια η έδρα και για πρώτη φορά  στη Φωκίδα να εκλεγεί αριστερός βουλευτής ή ο νομός θα συνεχίσει να είναι  ένα από τα κάστρα της ΝΔ, όπως τον  χαρακτήρισε ο Κωστής Χατζηδάκης , στην εκδήλωση για τα 40χρονα του κόμματος στην Ιτέα.

 
Ένα ερώτημα που σίγουρα δεν έχει εύκολες και μονοσήμαντες απαντήσεις και τα δεδομένα που θα βοηθούσαν να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα  δεν είναι ακόμη εντελώς  ευδιάκριτα.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτή η εκλογική διαδικασία διεξάγεται σε πρωτόγνωρες κοινωνικές ,για τα κομματικά επιτελεία,  συνθήκες  και βεβαίως μεσούσης της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης που γνώρισε η χώρα στη μεταπολεμική περίοδο.
Με αυτά ως δεδομένα τολμώ να ισχυριστώ ότι ισχύει στο ακέραιο η φράση του γνωστού και κατ΄εμενα ενός από τους καλύτερους κοινωνιολόγους της Ελλάδας , του Βασίλη του Φίλια, που έλεγε ότι :  « οι πολίτες μιας δοσμένης κοινωνίας διαμορφώνουν πολιτική και κομματική συνείδηση υπό την επήρεια των πολύ συγκεκριμένων παραγόντων- οικονομικών και πολιτικών- που δρουν σε αυτή.» 
Αυτό πρακτικά  σημαίνει ότι αν αυτές οι συνθήκες αλλάξουν τότε και οι πολίτες μπαίνουν, άλλοτε πιο αργά άλλοτε πιο απότομα, στη βάσανο της  διαδικασίας αναθεώρησης της πρότερης πολιτικής τους άποψης. Κάτι που άλλωστε αποδείχτηκε στην πράξη τα τελευταία χρόνια όταν το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ έπεσε σε μονοψήφια ποσοστά, η ΝΔ συρρικνώθηκε αισθητά  και αντιστρόφως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύτηκε και ήδη διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία ενώ ξεπετάχτηκαν άλλα κόμματα τα οποία καταγράφουν αξιοπρεπή ποσοστά στις κάλπες
. Κατ ΄αναλογία το ίδιο συνέβη και στη Φωκίδα με τη διαφορά ότι η ΝΔ στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες (βουλευτικής Μαίου και Ιουνίου 2012 , ευρωεκλογές 2014) , έστω και με μικρή διαφορά,  συνεχίζει να κρατά την πρωτιά με το ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί κατά πόδας και ήδη να φλερτάρει έντονα με την κατάκτηση της βουλευτικής έδρας. 
 
Τα δεδομένα
 
Οι ευρωεκλογές 
 
Στις τελευταίες ευρωεκλογές του Μαίου του 2014 , όταν και οι Σαμαράς και Τσίπρας έδωσαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, η ΝΔ στη Φωκίδα κατάφερε να πάρει την πρωτιά με πολύ μικρή διαφορά.
Συγκεκριμένα , η ΝΔ πήρε 25,46% και 5934 ψήφους έναντι 24,87% και 5796 ψήφους για το ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν μόλις 138 ψήφοι ή 0,59% .
Όπως σχολίαζε τότε η βουλευτής Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα αυτή η πρωτιά στη Φωκίδα είχε ιδιαίτερη σημειολογική σημασία γιατί επετεύχθη την ίδια στιγμή που σε πανελλαδικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτούσε την πρωτιά και ταυτόχρονα η ψήφος των πολιτών παραδοσιακά είναι πιο χαλαρή και ευνοεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 
 
Από  την πλευρά τους παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ , σχολιάζοντας τα αποτελέσματα,  έλεγαν ότι για πρώτη φορά έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από την πρώτη θέση, κάτι που έβαζε τις βάσεις, την παρακαταθήκη για μελλοντική ολική ανατροπή  και κατάκτηση της έδρας από την αριστερά
 
Σε αυτές τις εκλογές τρίτο κόμμα είχε αναδειχτεί η Χρυσή Αυγή, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται σήμερα σε διαρκή πτώση  προς όφελος πρωτίστως της ΝΔ η οποία φαίνεται να αυξάνει το βαθμό συσπείρωσή της  . 
Προς όφελος της ΝΔ θα είναι και η πτώση του ΛΑΟΣ που είχε πάρει 2,87%   , μετά την εμπλοκή Καρατζαφέρη στο γνωστό σκάνδαλο, 
Στον αντίποδα,  το ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ευνοεί η μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ και της  ΔΗΜΑΡ  η οποία έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη. Τα δεδομένα αλλάζουν αν τελικά κάνει κόμμα ο Γ. Παπανδρέου που φαίνεται να «κλέβει» από την πίτα του ΣΥΡΙΖΑ , του Ποταμιού αλλά και αυτού κάθε αυτού του ΠΑσοκ.
 
Ειδικά όμως για τη Φωκίδα το σταυρόλεξο γίνεται επικίνδυνα δύσκολο αν τελικά στα δύο κόμματα είναι υποψήφιες οι κκ Γαζή και Παπαθανάση (η πρώτη στο κόμμα Βενιζέλου η δεύτερη στο κόμμα Παπανδρέου) οι οποίες θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην τοπική κοινωνία από ότι έχουν τα κόμματα που θα αντιπροσωπευσουν. 
 
Σε ότι αφορά το ΚΚΕ που στις ευρωεκλογές πήρε το δίολου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 6,92% θεωρείται ότι θα ακολουθήσει το πανελλαδικό ρεύμα ανόδου , μετά το πολύ χαμηλό του Ιουνίου του 2012 ,  και πολύ δύσκολα θα έχει απώλειες.
 

Οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές 

 
 
Η ΝΔ στις εκλογές της 6ης Μαίου 2012, όταν ήδη είχε εγκαταλείψει την αντιμνημονιακή ρητορική  και τα Ζάππεια συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Παπαδήμα,  κατέγραψε  ιστορικά χαμηλό με 22,34% και 6. 183 ψήφους. Ένα ποσοστό που σε συνθήκες άκρατης πόλωσης στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 κατάφερε να αυξήσει αρκετά σημαντικά παίρνοντας 33,60% ή 9.092 ψήφους.
Το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτό είναι ότι σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, όπως των εκλογών του Ιουνίου του 2012, οι ψηφοφόροι έλκονται από τα φαινομενικά ή πραγματικά πιο δυνατά κόμματα αφού το διακύβευμα δεν είναι η διαμαρτυρία αλλά η εκλογή κυβέρνησης.
 
Τα πρώτα γενικά συμπεράσματα από τις κάλπες
 
 
-Το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να βγει , σε συνάρτηση και με τα ποσοστά των ευρωεκλογών, είναι ότι παρά την κωλοτούμπα Σαμαρά και τη μεταστροφή του υπέρ των μνημονίων στη Φωκίδα  η ΝΔ ποσοστιαία βρίσκεται αρκετά πιο μπροστά σε σχέση με το κάθε φορά πανελλαδικό ποσοστό.
 
 
-Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ , σε αντίθεση με τη ΝΔ, στη Φωκίδα βρίσκεται πιο πίσω σε σχέση με το πανελλαδικό ποσοστό και αυτό ίσως έχει να κάνει τόσο με την οργανωτική αδυναμία που υπάρχει όσο και με το γεγονός ότι η Φωκίδα συγκαταλέγεται παραδοσιακά στις συντηρητικές περιοχές.
 
-Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι αρχής γινομένης των εκλογών του Μαίου του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ στη Φωκίδα ακολουθεί συνεχώς ανοδική πορεία σε ποσοστά, από το 14,54% του Μαίου, πήγε στο 23,05% τον Ιούνιο για να ξανανέβει στο 24,87% στις ευρωεκλογές, πορεία που με προυποθέσεις μπορεί να συνεχιστεί
 
Σε  αντίθεση η  ΝΔ ενώ αρχικά κατάφερε να ανέβει από το 22,34 % το Μάιο στο 33,60 τον Ιούνιο στη συνέχεια έκανε ελεύθερη πτώση στις ευρωεκλογές πέφτοντας κατά περίπου 8 μονάδες φτάνοντας  στο 25,46% 
 
– Ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι στο Δήμο Δελφών στις τελευταίες ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε κεφάλι έχοντας συνολικά 4.128 ψήφους έναντι 3618 της ΝΔ, δηλαδή 519 ψήφους παραπάνω . 
Σε αντίθεση , ο δήμος Δωρίδας στις ευρωεκλογές ψήφισε ΝΔ ( 2.304 ψήφους έναντι 1.654 του ΣΥΡΙΖΑ= 650 παραπάνω) . 
 
Δυνατή η μάχη και  θα κριθεί στις λεπτομέρειες
 
 
Η έδρα στη Φωκίδα θα κριθεί στις λεπτομέρειες και τίποτε δεν προϊδεάζει ότι την έχει σίγουρη στο τσεπάκι της η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε στις τελευταίες ευρωεκλογές, όσο και αν ορισμένοι μιλούν για χαλαρή ψήφο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με μόνο 138 ψήφους διαφορά ή αν το κάνει κανείς τούμπα 138:2 = 69 δηλαδή αν 70 ψηφοφόροι επέλεγαν το ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη ΝΔ τη νίκη θα κατακτούσε το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς
 
Αν και σε γενικές γραμμές τούτη τη στράτα οι πολίτες θα κριθούν να αντιμετωπίσουν αμείλικτα πολιτικά διλλήματα εντούτοις για  μια μερίδα των πολιτών σημαντικό ρόλο στην επιλογή του τάδε ή του δείνα κόμματος θα παίξει  το πρόσωπο του υποψηφίου. 
Ειδικά, σημαντικό ρόλο θα παίξει για το ΣΥΡΙΖΑ το πρόσωπο του υποψηφίου του από τη Δωρίδα, περιοχή στην οποία έχει σημαντικό χάντικαπ αλλά και το πρόσωπο του υποψηφίου της ΝΔ η οποία προφανώς θα θελήσει να συνεχίσει να έχει την υπεροχή.
 
Στο δήμο Δελφών και τα δύο κόμματα φαίνεται να ρίχνουν τα δυνατά τους χαρτιά. 
Στην  Άμφισσα , που στις τελευταίες εκλογές ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ με σημαντική διαφορά, όπως λένε όλες οι πληροφορίες θα κονταροχτυπηθούν για την πρωτιά  οι κκ Κασούτσα και Παπαθανασίου ενώ στην Ιτέα αντίστοιχα η νυν βουλευτής κα Μανδρέκα και ο περιφερειακός σύμβουλος και ιστορικό στέλεχος της αριστεράς , ο Γιάννης Αγγελέτος. Τέσσερις δυνατοί υποψήφιοι που κανείς δεν μπορεί από τώρα να πει ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα… 
 
Επιπλέον, από σημαντική μερίδα συντηρητικών ψηφοφόρων ακούγονται  ολοένα και πιο έντονα παράπονα από την κόντρα των δύο υποψηφίων της ΝΔ , των κκ Μανδρέκα και Παπαθανασίου θεωρώντας ότι δεν γίνεται σε κανένα ιδεολογικό ή πολιτικό πλαίσιο αλλά καθαρά και μόνο για την καρέκλα. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα στελέχους του κόμματος , που όμως θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του , που είπε « η Ασπασία ήταν βουλευτής και ο Κώστας κατείχε θέση στην κρατική μηχανή με τις ευλογίες του κόμματος. Και ο ένας και ο άλλος υλοποίησαν την ίδια πολιτική. Οι διαφορές τους δεν είναι σε καμιά περίπτωση ιδεολογικές»
 
Σε κάθε περίπτωση η προεκλογική δραστηριότητα μόλις ξεκινά και ο δρόμος είναι μακρύς αλλά και στρωμένος με αγκάθια για όλους τους υποψηφίους.

Πηγή Ώρα της Φωκίδας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…