Home Πολιτικά - Φωκίδα Μπλοφάρει ο Φουσέκης;
Πολιτικά - Φωκίδα - 18 Φεβρουαρίου, 2014

Μπλοφάρει ο Φουσέκης;

Έκπληξη και αμηχανία έφερε σε πολλούς νεοδημοκράτες, ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Δημάρχου Δελφών Νίκου Φουσέκη να είναι ξανά υποψήφιος.

Η έκπληξη έχει αν κάνει με το ότι ο ίδιος ενημέρωνε κεντρικά στελέχη του κόμματός του ότι δεν θα επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ φέρεται να έχει στείλει και έξι προτεινόμενα ονόματα για τη διαδοχή του. Η αμηχανία βεβαίως αφορά αυτούς που περίμεναν την ανακοίνωση της αποχώρησής του και το περίφημο δακτυλίδι, οι οποίοι είχαν λουφάξει στην γωνία από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι αναμένεται βούλευμα του Εφετείου Λαμίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δικαστική του περιπέτεια, αλλά και τη φθορά που έχει υποστεί, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι ο δήμαρχος δεν θα κατεβεί τελικά, αλλά μπλοφάρει επιδιώκοντας κάτι άλλο. Τα σενάρια που διακινούνται είναι τρία και στηρίζονται σε επιχειρήματα που έχουν μια λογική.

Το πρώτο φέρει τον κ. Φουσέκη να φτάνει ως υποψήφιος μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να κατατεθεί το όνομά του επίσημα στο πρωτοδικείο. Τότε, θα επικληθεί κάποιου σοβαρού προβλήματος, πιθανόν και της δικαστικής του περιπέτειας και αντί να δοθεί το δικό του όνομα, θα δοθεί του εκλεκτού του, αναίμακτα και χωρίς ν’ ανοίξει ρουθούνι, αφού πια θα είναι αργά για αντιδράσεις. Αυτοί που υποστηρίζουν το σενάριο αυτό ισχυρίζονται ότι επικεφαλής θα τεθεί ο κ. Μαντζώρος και ότι αυτή η κίνηση του Δημάρχου είναι απαραίτητη για να στηθεί ψηφοδέλτιο, να μην υπάρξουν διαρροές, να μην γίνουν αποσχιστικές κινήσεις και φυσικά να έχουν ενταχθεί κάποιοι αντιδρώντες, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν επικίνδυνοι.

Το δεύτερο θέλει το δήμαρχο να εννοεί σήμερα την υποψηφιότητά του, αλλά να μην τερματίζει, θεωρώντας ότι αν δεν αλλάξει η νομοθεσία με το θα τεθεί σε αργία θα αποχωρήσει ορίζοντας ο ίδιος το διάδοχό του. Βασικό επιχείρημα της μικρής τάσης που το ισχυρίζεται αυτό είναι ότι ο κ. Φουσέκης σήμερα νομίζει ότι θα καταφέρει να αντέξει το βάρος του «υπόδικου υποψηφίου».

Το τρίτο είναι και το επικρατέστερο. Τουλάχιστον όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με τεράστια εμπιστοσύνη στον εαυτό του και ακόμη μεγαλύτερη πολιτική φιλοδοξία. Αυτό το σενάριο θέλει το δήμαρχο να φτάνει σε εκλογές. Πιστεύουν ότι ακόμη και αν αύριο βγει το βούλευμα και σε ένα μήνα είναι αργία θα συνεχίσει σα να μη συνέβη τίποτε. «Ξέρει τις εκλογές στη Φωκίδα καλύτερα από κάθε άλλον. Αυτό που μέτρησε είναι ότι θα τερματίσουν τρεις συνδυασμοί. Ο δικός του, του ΚΚΕ και των Πολιτών στο Προσκήνιο. Ξέρει ότι δεν κινδυνεύει από κανέναν. Είτε είναι σε αργία, είτε δεν είναι θα βγει από την πρώτη Κυριακή με τεράστια διαφορά από το δεύτερο. Έτσι θα εξαγνιστεί στα μάτια της κοινωνία και όσων των αμφισβητούν μέσα από την κάλπη. Ακόμη και σε αργία να είναι και να μην αναλάβει καθήκοντα έχει το Στάθη (Μαντζώρο) που έχει τεράστια εμπειρία. Ξέρει ότι δε θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στο δήμο. Επιπλέον, κανένας Σαμαράς και καμιά ΝΔ δεν θα μπορεί μετά από τέτοια σφαλιάρα να τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών. Η πιθανότητα  να χάσει, αν οι συνδυασμοί είναι τρείς και είναι αυτοί που υπολογίζει, δεν υπάρχει», μας λέει πολύ στενός του συνεργάτης.

Η μέχρι τώρα πορεία του κ. Φουσέκη δεν έχει δείξει ποτέ ότι μπλοφάρει. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το τιμόνι του δήμου Δελφών έλεγε σε όσους τον ρωτούσαν ότι αν δεν μετακομίσει στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο θα διεκδικήσει ξανά το δήμο. Δεν θέλει να πάει σπίτι του γιατί φοβάται ότι θα ξεχαστεί από τον κόσμο, καθώς δε θα διαχειρίζεται εξουσία και κάτι τέτοιο θα τον απομακρύνει από το στόχο της κοινοβουλευτικής έδρας.

Κατά πάσα πιθανότητα, που αγγίζει τα όρια της βεβαιότητας δεν μπλοφάρει. Το αν θα φτάσει στην κάλπη θα κριθεί από τη ΝΔ κεντρικά και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Φωκίδας ειδικότερα, τα οποία και θα ερωτηθούν και έχουν εισηγηθεί. Αν η ΝΔ του δώσει τη στήριξή της και δεν υπάρξει «εσωτερική αιμορραγία είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει. Αν υπάρξει άλλος συνδυασμός  και είναι επίσημος, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για κομματικά στελέχη της να μπουν στο ψηφοδέλτιό του, όσο και αν τον προτιμούν. Δεν θεωρείται πάντως πιθανόν η ΝΔ να μην τον στηρίξει ως ενε ενεργεία δήμαρχο, αφού και ο ίδιος είναι πανίσχυρος κομματικά και εξαιρετικά ανίσχυροι οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι.

Η κατάσταση στη σημερινή παράταξη του Δημάρχου

Πιστή» στον κ. Φουσέκη εμφανίζεται η Αντιδήμαρχος Γαλαξιδίου κ. Μάρω Γουργουρή η οποία βλέπει θετικά την ανανέωση της υποψηφιότητα της, με τον συνδυασμό του. Μάλιστα η ίδια, επισημαίνει πως ο Δήμαρχος είναι ένας πολύ ισχυρός πολιτικά άνδρας και από την εμπειρία που κατέχει λόγω του επαγγέλματός της από υπουργούς και υπουργεία, αναφέρει με βεβαιότητα πως ο κ. Φουσέκης έχει συγκροτημένη σκέψη και σημαντική πολιτική και αυτοδιοικητική εμπειρία.

Ο κ. Ηλίας Δημητρίου, ο οποίος αν και νεότατος μετρά πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση δεν έχει ακόμα καταλήξει αν θα κατέβει στις εκλογές του Μάιου, ενώ ο ίδιος τονίζει πως θα ζυγίσει αρκετά πράγματα και μετά θα λάβει τις όποιες αποφάσεις. Σχολιάζοντας στην εφημερίδα μας την υποψηφιότητα του Δημάρχου, επεσήμανε πως ήταν κάτι αναμενόμενο, δεν εξέπληξε κανέναν και όλοι περίμεναν πως θα συμμετάσχει στις εκλογές.

Ο κ. Γαλαξιδιώτης κ. Δημήτρης Κουτονιάς, αν και στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Φουσέκη, σκέφτεται να αποχωρήσει από τα κοινά, χωρίς όμως να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο. «Στηρίζω τον δήμαρχο, όπως άλλωστε τον στήριξα έντιμα αυτά τα 3,5 χρόνια. Δεν έχω κανέναν λόγο να μην τον στηρίξω, παρότι κυκλοφορεί έντονα το τελευταίο διάστημα, ότι είμαι θυμωμένος που δεν με όρισε αντιδήμαρχο. Έχω καταγράψει τη δική μου αυτοδιοικητική ιστορία, έχω στο πλευρό μου τους πολίτες και δεν έχω καμία απολύτως ανάγκη από αξιώματα», τονίζει.

Η αντιδήμαρχος κα Λέλα Μπακολουκά έχει ήδη δηλώσει ανοιχτά (σ.σ. στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Γενάρη), ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια. Παρόλα αυτά θεωρεί την απόφαση του κ. Φουσέκη να διεκδικήσει ξανά το Δήμο, άψογη αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δύσκολα θα βρεθεί άλλο πρόσωπο το οποίο θα μπορέσει να τον αντικαταστήσει και πως κανείς άλλος δεν μπορεί να δώσει λύσεις.

Αποφασισμένοι όμως να σταματήσουν την αυτοδιοικητική τους πορεία, εμφανίζονται και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Δημήτρης Ιντέρνος, Θανάσης Κορομπίλης και Γιάννης Λυριντζής.  Όπως ξεκαθάρισε στην εφημερίδα μας ο κ. Ιντέρνος ύστερα από πολλή σκέψη αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις εκλογές, αφού ήδη μετρά 16 χρόνια στην αυτοδιοίκηση και έχει πλέον κουραστεί. Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να δώσουν οι παλιοί τόπο στα νιάτα, να δοκιμάσουν και οι νέοι που έχουν φρέσκιες ιδέες.

Από την μεριά του ο κ. Λυριτζής ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να τον δούμε γενικότερα σε κανέναν συνδυασμό ενώ ερωτηθείς αν θα πήγαινε πάλι με τον κ. Φουσέκη απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο. Και ο κ. Κορομπίλης όμως αποχωρεί από την αυτοδιοίκηση ύστερα από 30 χρόνια, δηλώνοντας πως πλέον θέλει να ασχοληθεί αποκλειστικά με την οικογένεια του.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η Αντιδήμαρχος κ. Γιώτα Λαϊνη καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοί κ.κ. Θύμιος Μαρούτσος και Νίκος Ασημακόπουλος, δεν «άνοιξαν τα χαρτιά τους», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…