Home Πολιτικά - Φωκίδα Μια αμφιλεγόμενη πρόταση
Πολιτικά - Φωκίδα - 22 Φεβρουαρίου, 2017

Μια αμφιλεγόμενη πρόταση

 Την παραχώρηση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ζητεί η Περιφέρεια

Μια αμφιλεγόμενη πρόταση

-Η συγκέντρωση πολλών δομών για άτομα με αναπηρία στο κτίριο είναι η πρόταση του Κ.Μπακογιάννη, αλλά ουδείς γνωρίζει, αν υπουργείο Παιδείας και Νοσοκομείο συμφωνούν για τις «συνέργειες» που επικαλείται.

-Αν η περιφέρεια δεν έχει τρόπο να τα κάνει όλα αυτά με ίδιες δυνάμεις, τότε να δημοσιοποιήσει το σχεδιασμό της, τους φορείς που θα λειτουργήσουν με συνέργειες, καθώς και τις έγγραφες συναινέσεις των διοικητικών τους συμβουλίων ότι προτίθενται να υλοποιήσουν αυτές τις δομές, όπως και πλήρη χρονοδιαγράμματα. 

 

 

 

 

Τη λύση για όλες τις δομές των ατόμων με αναπηρία βλέπει στο κτίριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, όπου με επιστολή του στον αναπληρωτή υπουργό κ. Παύλο Πολάκη ζητεί την παραχώρησή του στην περιφέρεια, προκειμένου να  δημιουργηθεί ένα πολυδύναμο κέντρο, όπου θα περιλαμβάνει πολλές δομές, αλλά ο σκοπός για τον οποίο κατασκευάστηκε δεν ξέρουμε αν τελικά θα παρέχεται.

Ο κ. Μπακογιάννης, στην επιστολή του χρησιμοποιεί ως τρανταχτό επιχείρημα για την πρότασή του τον επικείμενο πλειστηριασμό στο κτίριο του γηροκομείου που στεγάζει το Ειδικό Εργαστήρι και προτείνει να παραχωρηθεί το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ για να μπουν όλα μέσα, το ειδικό εργαστήρι, οι δομές Κέντρου Ημέρας και Κέντρου δημιουργικής Απασχόλησης, τις οποίες προτείνει από όσο γνωρίζουμε ο κ. Σακελλαρόπουλος και φυσικά το κέντρο αποκατάστασης. Ισχυρίζεται δε, ο περιφερειάρχης ότι προτίθεται η περιφέρεια να χρηματοδοτήσει τις δομές αυτές.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Άνοιξη του 2005 που ολοκληρώθηκε το έργο έχει στηθεί ένα απίστευτο γαϊτανάκι κοροϊδίας που έφτασε σε ακραία σημεία πολιτικού εμπαιγμού, όπως η λειτουργία του με χρηματοδότηση από την COCA COLA, αλλά και τα 1000 ευρώ που ενέγραψε το υπουργείο Υγείας στο προϋπολογισμό του για τη λειτουργία του. Για πολλά χρόνια δε, είχε διαχειριστική επιτροπή, αλλά χωρίς αντικείμενο, αφού παρέμενε ερμητικά κλειστό. Το κλου της υπόθεσης ήταν όταν απέκτησε εργαζόμενους με STAGE, αλλά δεν εργάστηκαν ποτέ, αφού το Κέντρο δεν άνοιξε.

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους έχουν πραγματικά αγανακτήσει και δικαίως, αφού η ελληνική πολιτεία κατασκεύασε και εξόπλισε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας το κτίριο, δαπανώντας 1.060.000 ευρώ και αναγκάζονται να φεύγουν εκτός νομού, ακόμη και δυο φορές την εβδομάδα, για θεραπείες που αν ε03AFε ανοίξει θα είχαν δίπλα στην πόρτα τους και δωρεάν.

 

Επιστολή-πρόταση Μπακογιάννη στον Πολάκη για τα άτομα με αναπηρία

 

Με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, κατέθεσε την πρότασή του, για τη λύση του σημαντικού προβλήματος που έχει ανακύψει από την κατάσχεση του κτιρίου όπου στεγάζεται το «Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» στην Άμφισσα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου.

Με σκοπό την αποφυγή του κινδύνου να διακοπεί η εκπαίδευση των μαθητών-ατόμων με αναπηρία, ο κ.Μπακογιάννης, ζητά, μέσω της επιστολής του, την παραχώρηση στην Περιφέρεια του κτιρίου όπου στεγάζεται το «Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης», με σκοπό την δημιουργία ενός πολυδύναμου κέντρου που θα χρηματοδοτηθεί από την  Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, ο κ.Μπακογιάννης, στην επιστολή του, επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προτίθεται να χρηματοδοτήσει την δημιουργία του κέντρου στο οποίο μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα το «Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», το «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία», το «Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων» και το «Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης».

Με την δημιουργία του πολυδύναμου κέντρου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, τονίζει ότι όχι μόνο θα μειωθεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας όλων των δομών αλλά θα αυξηθούν και οι θέσεις εργασίας.

Για την πρόταση αυτή, ο κ. Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Με την επιστολή μου προς τον κ.Πολάκη ενημερώνω για τον πλήρη σχεδιασμό που έχουμε κάνει για την δημιουργία πολυδύναμου κέντρου το οποίο θα χρηματοδοτήσουμε εμείς, αρκεί να μας παραχωρηθεί το κτίριο, του οποίου ο εξοπλισμός και οι υποδομές δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ. Είναι σπουδαία ευκαιρία να συμπράξουμε με το υπουργείο Υγείας και να δημιουργήσουμε μία μεγάλη δομή που θα εξυπηρετεί καλύτερα τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τέτοιου είδους υπηρεσίες. Αν έχουμε θετική απάντηση, ξεκινάμε άμεσα».

 

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

Θέμα: Διαβίβαση πρότασης παραχώρησης κτιρίου ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ-ΚΕΣΑΜΕΑ-  ΚΕΦΙΑΠ Άμφισσας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη λειτουργία ενός Πολυδύναμου Κέντρου

      

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με την επιστολή μου αυτή, θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και συγκεκριμένα την Περιφερειακή Ενότητα της Φωκίδας, και αφορά το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται από την κατάσχεση του κτιρίου (Χρ. Μαχαιρά 36) στο οποίο δραστηριοποιείται το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) της Άμφισσας. Το εργαστήριο φιλοξενεί την δευτεροβάθμια βαθμίδα εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, και παρέχει στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, επαγγελματική κατάρτιση, με απώτερο σκοπό την κοινωνική ένταξη και συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία.

Η δομή του εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, μετά από την αναγκαστική κατάσχεση, στην οποία έχει προβεί εργαζόμενος του Ιδρύματος Στάλειου Γάτειου Γηροκομείου Χρόνιων Παθήσεων Άμφισσας, κινδυνεύει σε έξωση και κλείσιμο. Το κλείσιμο της δομής θα σημάνει τον κατ΄ οίκον εγκλεισμό των ατόμων με αναπηρία. Αν αναλογιστεί κανείς το αξιόλογο έργο που επιτελεί η δομή, καθώς και τη μοναδικότητά της στην Φωκίδα, η ευθύνη βαραίνει όλους.

Ταυτόχρονα στην πόλη της Άμφισσας από το 2005 είναι κατασκευασμένο, το εξειδικευμένο και πλήρως εξοπλισμένο, κτίριο για άτομα με ειδικές ανάγκες του (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑΜΕΑ) Κέντρου Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες, το οποίο μετονομάστηκε σε Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία (Κε.Σ.ΑμεΑ.) και στη συνέχεια εντάθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας (ΦΕΚ228Α/02-11-2011) ως Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης  (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.). Από το 2005 και μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε ποτέ, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός δεν χρησιμοποιήθηκαν, ενώ πολλά μέρη του εξοπλισμού και τα μηχανήματα δεν έχουν καν ανοιχτεί και βρίσκονται συσκευασμένα στα κουτιά τους, γεγονός που προκαλεί στην τοπική κοινωνία θυμό και αγανάκτηση.     

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι διατεθειμένη να καλύψει την δημιουργία και λειτουργία ενός Πολυδύναμου Κέντρου, για την εξυπηρέτηση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Η Περιφέρεια έχει συντάξει αναλυτικό σχέδιο δημιουργίας ενός Πολυδύναμου Κέντρου, το οποίο θα στηρίζεται στην συλλειτουργία και συνέργεια υπηρεσιών του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ), του Κέντρου Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.). Ο ιδανικός χώρος ανάπτυξης του Πολυδύναμου Κέντρου είναι το κτίριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ-ΚΕΣΑΜΕΑ-ΚΕΦΙΑΠ Άμφισσας. Για το λόγο αυτό ζητούμε την παραχώρηση του κτιρίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.   

 

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

          θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό τη διάσωση της μοναδικής στο νομό, δευτεροβάθμιας δομής εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία αλλά και τη δημιουργία του Πολυδύναμου Κέντρου, με την εκμετάλλευση του πρότυπου σε κατασκευή, σε τυπολογία και μορφολογία εξειδικευμένου κτιρίου ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ-ΚΕΣΑΜΕΑ-ΚΕΦΙΑΠ Άμφισσας. Η αξιοποίηση της υποδομής του κτιρίου αυτού ενέχει πολλαπλά οφέλη, εξοικονομεί πόρους εξαιτίας του συνδυασμού πολλαπλών ειδικοτήτων, που αν λειτουργούσαν ξεχωριστά θα απαιτούσαν πολλαπλάσιο προσωπικό και λειτουργικά έξοδα. Ταυτόχρονα, η κάλυψη του συνόλου του φάσματος των αναγκών των ωφελούμενων είναι ποιοτική, ολοκληρωμένη και διεπιστημονική. Σε ημερήσια βάση οι ωφελούμενοι θα παρακολουθούν δομημένα εξατομικευμένα προγράμματα υποστήριξης, θεραπείας και δεξιότητας, παράλληλα με τη λειτουργία ομαδικών δραστηριοτήτων. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν με αποτέλεσμα, να αποδεσμεύεται η οικογένεια του ασθενούς οριστικά και ουσιαστικά.

Σκοπός μας είναι να χρηματοδοτήσουμε τη δημιουργία ενός Κέντρου σύγχρονου και πολυδύναμου, το οποίο θα είναι σε θέση να προσφέρει άρτιες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες, όχι μόνο στους τομείς της θεραπείας και της αποκατάστασης, αλλά και σε αυτούς της εκπαίδευσης, της κοινωνικοποίησης, της επαγγελματικής κατάρτισης και της επαγγελματικής ένταξης και απασχόλησης.

Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, οι οποίες θα τονώσουν την τοπική οικονομία. Μάλιστα το κέντρο θα αποτελέσει πόλο έλξης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες από τους όμορους νομούς, για εξειδικευμένα και στοχευόμενα προγράμματα, που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, εφόσον θα υπάρχει η υποδομή και η διεπιστημονική υποστήριξη.

Παρακαλούμε να στηρίξετε το εγχείρημά μας και να μας παραχωρήσετε το κτίριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ-ΚΕΣΑΜΕΑ-ΚΕΦΙΑΠ Άμφισσας, το οποίο ενέχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για την κοινωνία του νομού Φωκίδας, όσο και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Είμαι βέβαιος ότι θα αποδώσετε στο ζήτημα την ανάλογη προσοχή και ευαισθησία.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

           

           

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ                                                                                                       

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

Όλοι αυτοί το ξέρουν και είναι σύμφωνοι;

 

Η επιστολή του κ. Μπακογιάννη θα είναι ενδιαφέρουσα πραγματικά, αν ξεκαθαριστούν δυο, τρία ζητηματάκια, τα οποία πρέπει να γνωρίζει τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου από την οποία ζητείται η παραχώρηση, όσο και η τοπική κοινωνία, για την οποία ο Περιφερειάρχης επισημαίνει στην επιστολή του ότι είναι οργισμένη.

Στην επιστολή ο περιφερειάρχης ισχυρίζεται ότι «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προτίθεται να χρηματοδοτήσει την δημιουργία του κέντρου στο οποίο μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα το «Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», το «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία», το «Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων» και το «Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης».

Ποιος θα λειτουργήσει «Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης»; Λογικά το υπουργείο Παιδείας, όπως και σήμερα. Είναι ενήμερο το υπουργείο και συμφωνεί με τη μετεγκατάσταση; Πιθανότατα όχι, γιατί το Υπουργείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, δεν γνωρίζει καν τα περί κατάσχεσης, αλλά ούτε και ξέρει τα χάλια του κτιρίου που στεγάζεται τόσα χρόνια η δομή;

Ποιος θα λειτουργήσει το «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία» και το «Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων»; Θα το αναλάβει η ίδια η Περιφέρεια; Ο σύλλογος Γονέων; Ή μήπως θα παραδοθεί οριστικά και αμετάκλητα, εσαεί στον κ. Σακελλαρόπουλο; Και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Επιπλέον, ποιος θα λειτουργήσει το «Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης»; Λογικά το νοσοκομείο Άμφισσας, το οποίο όμως αν ήταν να το ανοίξει θα το είχε ήδη κάνει. Εξάλλου, το νοσοκομείο στην κατάσταση που είναι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει, ούτε καν τις δικές του υποχρεώσεις. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει και σε αυτή τη δομή. Το νοσοκομείο Άμφισσας, η διοικήτρια κ. Αυγερινού και ο Υπεάρχης κ. Αντωνίου, γνωρίζουν τις προθέσεις του κ. Μπακογιάννη και έχουν συμφωνήσει στο σενάριο αυτό;

Αν η περιφέρεια έχει σκοπό να τα κάνει όλα αυτά με δικές τις δυνάμεις να βγουν οι εκπρόσωποί της και να το πουν ευθέως, να το γνωρίζουμε. Αν η περιφέρεια δεν έχει τρόπο να τα κάνει όλα αυτά από μόνη της, τότε να δημοσιοποιήσει το σχεδιασμό της, τους φορείς που θα λειτουργήσουν με συνέργειες, καθώς και τις έγγραφες συναινέσεις των διοικητικών τους συμβουλίων ότι προτίθενται να υλοποιήσουν αυτές τις δομές, όπως και πλήρη χρονοδιαγράμματα. 

Είναι σαφές, ότι η τοπική κοινωνία είναι οργισμένη γιατί το κτίριο είναι ερμητικά κλειστό από την πρώτη μέρα, αλλά και για όλον αυτό τον εμπαιγμό που υπέστη τόσα χρόνια και καλά κάνει ο Περιφερειάρχης και το αναφέρει στον κ. Πιολάκη. Όμως, αν πάρει η περιφέρεια το κτίριο και βάλει μόνο κάποιες από αυτές τις δομές, αλλά όχι όλες και συγκεκριμένα, αν δεν παρέχονται οι βασικές υπηρεσίες για τις οποίες δημιουργήθηκε, τότε θα είναι πολύ χειρότερα!

Τέλος, η επιστολή του Περιφερειάρχη δεν μπορεί να στηρίζεται στο επιχείρημα της κατάσχεσης του κτιρίου του Γηροκομείου, γιατί η λύση δεν είναι να μπουν όλες οι δομές μαζί «τουρλουμπούκι», σαν τα γεμιστά της κ. Φωτίου, σε ένα κτίριο, αλλά, αφού ενδιαφέρεται η περιφέρεια και ο δήμος, ας αγοράσουν το εν λόγω κτίριο στις 26 Ιουλίου και να κρατήσουν μόνιμα της δομή του Ειδικού Εργαστηρίου εκεί. Εξάλλου, ο δήμος αγόρασε πρόσφατα ένα κτίριο στην Άμφισσα για να το κάνει ξενώνα, ας αγοράσει άλλο ένα για να εξασφαλίσει τη λειτουργία του σχολείου! Άλλωστε, ο δήμος Δελφών, έχει ευθύνη για το Γηροκομείο και την κατάληξή του, γιατί διαχρονικά ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας Άμφισσας ήταν είτε πρόεδρος, είτε αντιπρόεδρος της Διαχειριστικής!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…