Home Πολιτικά - Φωκίδα Με αφορμή τα γενέθλια του μονοτονικού συστήματος η πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ Π.Σπυροπούλου σχολιάζει: Το ΠΑΣΟΚ των κοινωνικών ανατροπών
Πολιτικά - Φωκίδα - 26 Νοεμβρίου, 2019

Με αφορμή τα γενέθλια του μονοτονικού συστήματος η πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ Π.Σπυροπούλου σχολιάζει: Το ΠΑΣΟΚ των κοινωνικών ανατροπών

 Με αφορμή τα γενέθλια του μονοτονικού συστήματος η πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ Π.Σπυροπούλου σχολιάζει

Το ΠΑΣΟΚ των κοινωνικών ανατροπών

«Το επόμενο διάστημα υποθέτω ότι θα μας απασχολήσουν πολλές σημαντικές ανατροπές που έφερε το κόμμα κατά τη διακυβέρνηση της χώρας, μιας που απ’ ότι φαίνεται όλα τα υπόλοιπα θέματά μας ως λαός τα έχουμε λύσει», επισημαίνει η κ. Σπυροπούλου.

 

Με την ευκαιρία της γενέθλιας ημέρας από την απόφαση σταθμός να καταργηθεί το πολυτονικό, η πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Πένυ Σπυροπούλου αναφέρεται στο έργο των κυβερνήσεων του, υπενθυμίζοντας ότι άλλαξε την ελληνική κοινωνία.

Αναλυτικά σε επιστολή της στην ΩτΦ αναφέρει τα ακόλουθα:

 

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου ήταν η γενέθλια ημέρα από την κατάργηση του πολυτονικού συστήματος, όπου το 1981, ο ολίγων ημερών πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου έλαβε τη ρηξικέλευθη απόφαση να απαλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα και ολόκληρη την κοινωνία από αυτή τη βάσανο και παύει πλέον να υπάρχει το φαινόμενο της διγλωσσίας που ταλαιπώρησε την ελληνική παιδεία και κοινωνία για 143 χρόνια.

Σημειωτέον ότι το 1976, στις 28 Ιανουαρίου, ο υπουργός Παιδείας Ράλλης εισηγήθηκε -και η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε οριστικά το 1977- τη χρήση της δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε όλες τις λειτουργίες και τα έγγραφα του κράτους.

Ειλικρινά όμως δεν καταλαβαίνω σε τι ωφελεί να ανοίγει κουβέντα για θέματα που έχουμε λύσει πολλές δεκαετίες πριν. Και καλά αυτά να λέγονται και να γράφονται από γνωστούς «μαϊντανούς» του facebook, αλλά όταν παίρνουν μέρος και πολιτικά πρόσωπα προσδίδουν κύρος στο τίποτε…

Επειδή απ’ ότι φαίνεται όλα τα υπόλοιπα θέματά μας ως λαός τα έχουμε λύσει, υποθέτω ότι στο επόμενο διάστημα θα απασχολήσει:

Η κατάργηση της προίκας,

Το σχολείο το Σάββατο,

Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι,

τα ΚΕΠ

Ο Εκδημοκρατισμός των Πανεπιστημίων – αποχουντοποίηση: Με τον πρωτοπόρο και προοδευτικό Νόμο-Πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ (ν. 1268/1982). Κατάργησε τον θεσμό της έδρας στα Πανεπιστήμια εισάγοντας τις τέσσερις βαθμίδες μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, θεσμοθέτησε τα όργανα συνδιοίκησής τους από φοιτητές και καθηγητές, ενώ αναβάθμισε τα ΚΑΤΕΕ και συγκρότησε τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ).

Η Αναβάθμιση και ενίσχυση της Βασικής και Μέσης Εκπαίδευσης: Mε το Ν. 1566/85 για τη Βασική και Μέση Εκπαίδευση επιχειρήθηκε ένας δομικός κυρίως μετασχηματισμός της εκπαίδευσης, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γονέων και μαθητών στα σχολικά πράγματα, ενώ αντικατέστησε τον θεσμό του επιθεωρητή με αυτόν του Σχολικού Συμβούλου.

Η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου,

η ψήφος στα 18,

οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο όπως η καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων,

η πρόβλεψη από κοινού λήψης των αποφάσεων που αφορούν τους δύο συζύγους,

η διατήρηση του πατρικού ονόματος της γυναίκας και μετά το γάμο,

η θέσπιση ισότητας των συζύγων ως προς τη γονική τους ιδιότητα,

η αναγνώριση του συναινετικού διαζυγίου,

η μείωση του ορίου ενηλικίωσης στα 18 χρόνια,

η κατάργηση πλείστων νόμων, όπως αυτοί του τεντιμποϊσμού και της κατασκοπείας,

το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μεταρρύθμιση που εισήχθη με το νόμο 1397/83.

η κατάργηση των φακέλων,

η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων,

η παύση των διακρίσεων με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις,

η συγκρότηση οργάνων δημοκρατικού προγραμματισμού στους Δήμους και στις κοινότητες,

η κατάργηση αντιδημοκρατικών νόμων στο συνδικαλισμό και διευκόλυνση της συνδικαλιστικής δράσης,

η εισαγωγή νέου θεσμικού πλαισίου στο χωροταξικό σχεδιασμό, η λήψη μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης,

η σύσταση Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων,

η ετήσια άδεια τεσσάρων εβδομάδων,

η μείωση της στρατιωτικής θητείας,

εξίσωση της αποζημίωσης των εργατών λόγω απόλυσης με εκείνη των υπαλλήλων,

η θέσπιση συμμετοχής των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια των δημοσίων επιχειρήσεων,

η κατάργηση της «νόμιμης» απαγόρευσης της απεργίας,

η αύξηση των γονικών αδειών, διακοπών, συντάξεων, ασφάλισης των εργαζομένων.

 

Θα μπορούσα να γράψω τεράστιες λίστες τίτλων με ένα ατελείωτο έργο που δεν εξαγγέλθηκε απλά, αλλά έγινε πράξη. Το ΠΑΣΟΚ εκδημοκράτισε και εκσυγχρόνισε την κοινωνία, τις κρατικές δομές και τη δημόσια διοίκηση. Τα παιδιά  που είχαν μια άλλη άποψη δεν χρειαζόταν να γίνουν «δηλωσίες». Κανείς δεν τα απειλούσε πια με πολιτική λοβοτομή. Έφερε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στην ουσία της.  Κανένας δεν κρυβόταν για τα πιστεύω του.

Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει να επιδείξει τέτοιο έργο. Κανένα άλλο κόμμα δεν επιχείρησε τέτοιες κοινωνικές τομές. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ και όποιος από τους, χθεσινούς, σημερινούς ή αυριανούς κυβερνώντες τολμά να αμφισβητεί το έργο του, τότε είναι τουλάχιστον ανιστόρητος και αδαής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…