Home Πολιτικά - Φωκίδα Μερικές χρήσιμες και αδιαμφισβήτητες αλήθειες για το Ειδικό Σχολείο και τις δομές Παιδείας Αυτοί που θέλουν και αυτοί που «κλέβουν», αυτοί που μπορούν και αυτοί που «ασεβούν»!
Πολιτικά - Φωκίδα - 5 Δεκεμβρίου, 2019

Μερικές χρήσιμες και αδιαμφισβήτητες αλήθειες για το Ειδικό Σχολείο και τις δομές Παιδείας Αυτοί που θέλουν και αυτοί που «κλέβουν», αυτοί που μπορούν και αυτοί που «ασεβούν»!

 Μερικές χρήσιμες και αδιαμφισβήτητες αλήθειες για το Ειδικό Σχολείο και τις δομές Παιδείας

Αυτοί που θέλουν και αυτοί που «κλέβουν», αυτοί που μπορούν και αυτοί που «ασεβούν»!

-Ερωτήσεις και απαντήσεις που οδηγούν σε αδιαμφισβήτητες αλήθειες. – Είναι μέγιστη ασέβεια, να προσπαθεί ο οποιοσδήποτε να καπηλευθεί τη δουλειά των άλλων και καταδεικνύει πολιτική ένδεια, αλλά και στοιχεία χαρακτήρων. 

 

Τις τελευταίες μέρες είδαμε και ακούσαμε τερατώδη ψέματα που σχετίζονται με το Ειδικό Σχολείο, την επέκταση του 1ου Δημοτικού με τη νέα πτέρυγα, αλλά και γενικότερα τις δομές παιδείας στη Φωκίδα.

 

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

 

Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή, όλα όσα συμβαίνουν στην Περιφέρεια και κυρίως το θέατρο του παραλόγου γύρω από το θέμα του Ειδικού Σχολείου Άμφισσας και την πτέρυγα, που ΙΣΩΣ τελικά κατασκευαστεί, γιατί με αυτούς που έχουμε μπλέξει, όλα πια τίθενται εν αμφιβόλω.

Με δελτίο τύπου ο περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός ισχυρίζεται ότι εξασφάλισε ποσό 700.000 ε περίπου για να προχωρήσει το έργο σε δημοπρασία, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης του κ. Γιώργος Δελμούζος προσπαθεί να «σερβίρει» το έργο ως «δικό του»!

 

Το ψέμα δεν είναι πάντα πιο γλυκό από την αλήθεια

 

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σπανός δεν έκανε τίποτε απολύτως για το έργο αυτό. Ήταν ενταγμένο και υπήρχε ενεργή σύμβαση, όταν ανέλαβαν οι νέες αρχές, καθώς όλη η μέχρι τώρα προσπάθεια, η οποία περιλαμβάνει τη μελέτη, την ένταξη και την αρχική χρηματοδότηση έγινε από τους πρώην: Δήμαρχο Θανάση Παναγιωτόπουλο, Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και περιφερειακή Σύμβουλο Πέγκυ Αραβαντινού. Η μελέτη του έγινε από τον κ. Γιάννη Κολλιαλή και οφείλουμε να το πούμε, γιατί δεν έχει σημασία αν κάποιος δίνει παραγγελία  μια μελέτη για ένα έργο σε έναν επιστήμονα. Μπορεί να αγοράζει την πρόταση, αλλά η ιδέα, εξακολουθεί να είναι αυτού που την γέννησε.

 

Οι ερωταπαντήσεις της αλήθειας

 

Ερώτηση: Ποια είναι η συμβολή του κ. Σπανού στην πραγματικότητα λοιπόν;

Απάντηση: Κράτησε το έργο στο ΠΔΕ, το οποίο σημαίνει Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα μπορούσε, αν άντεχε να σηκώσει το πολιτικό κόστος, να το απεντάξει.

Ερώτηση: Ποια είναι η χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο κ. Σπανός;

Απάντηση: Απολύτως καμιά. Σας εξηγώ, όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ τι είχε συμβεί. Όλα τα έργα έχουν έναν αρχικό προϋπολογισμό, τον οποίο και υποδεικνύουν οι μελέτες τους. Με βάση αυτόν τον αρχικό τους προϋπολογισμό δημοπρατούνται και από τη διαγωνιστική διαδικασία και τον τελικό ανάδοχο προκύπτει μια έκπτωση.  Αυτή η έκπτωση αφαιρείται, αποδεσμεύεται από το έργο και μετακινείται για χρηματοδότηση ή ενίσχυση ενός άλλου έργου. Όταν λοιπόν υπεγράφη η προηγούμενη σύμβαση με τον ανάδοχο, το ποσό μετακινήθηκε αλλού. Συνέπεια όλων των παραπάνω ήταν όταν διαλύθηκε η εργολαβία να αναζητείται το ποσό που θα συμπλήρωνε τον αρχικό προϋπολογισμό, ώστε να πάει σε νέα εργολαβία. Αυτό που έκανε ο κ. Σπανός είναι να μετακινήσει για ένα μικρό διάστημα ένα ποσό 699.000 ε στο έργο. Μόλις γίνει ο διαγωνισμός και προκύψει ανάδοχος θα πάρει το ποσό της πίστωσης να το μετακινήσει σε άλλο έργο και θα είναι σα να μην το έβαλε ποτέ!

Ερώτηση: Τι έκανε ο κ. Δελμούζος που πανηγυρίζει ότι κατασκευάζει το έργο;

Απάντηση: Μια τρύπα στο νερό. Έλεγε σε όλους τους συνομιλητές του, ακόμη και σε αυτούς που δε μιλούσαν ελληνικά, ότι δεν πιστεύει πως χρειάζεται αυτό το έργο και προτιμά να κάνει ένα δρόμο.

Ερώτηση: Ήταν στο χέρι Σπανού και Δελμούζου να μπλοκάρουν το έργο;

Απάντηση: Όχι, αφενός γιατί το ήθελε ο Δήμαρχος κ. Ταγκαλής, ο οποίος έχει αποφασίσει να το εκτελέσει, αφετέρου γιατί πλέον το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται υπό την προστασία του Βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα, ο οποίος το επιδιώκει 15 χρόνια και είναι αποφασισμένος να μην το δει να χάνεται για δεύτερη φορά. Αν οι κ. Σπανός και Δελμούζος τολμούσαν να το απεντάξουν, αυτό θα σήμαινε ότι θα βρίσκονταν την ίδια στιγμή σε ευθεία αντιπαράθεση με το Βουλευτή, πράγμα που εντέλει δεν άντεξαν, όπως φαίνεται από τη στάση και την τελική τους επιλογή.

Ερώτηση: Τα χρήματα τα βάζει η περιφέρεια;

Απάντηση: Δεν είναι ενταγμένο στο Τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας ή της Περιφερειακής Ενότητας. Είναι ενταγμένο στο ΠΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι η έγκριση και το τελικό “ok” δίνεται από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης!

 

Και μερικές ερωτήσεις που περιμένουν απαντήσεις

 

Ερώτηση: Ποιος  είπε στους κ. Δελμούζο και Σπανό ότι αυτό που λείπει από την Φωκίδα είναι η προαγωγή  μιας πνευματικής ελίτ μέσα από ένα Πειραματικό Σχολείο;

Ερώτηση: Έχουν μετρήσει πόσοι είναι οι αριστούχοι μαθητές της Φωκίδας και προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας Πειραματικού Σχολείου;

Ερώτηση: Πότε και που συναντήθηκε ο κ. Δελμούζος με την κ. υφυπουργό Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη;

 

Το ψέμα δείχνει πολιτική ένδεια

 

Στην πολιτική ουσία πάντως του θέματος έχουμε να παρατηρήσουμε ότι η πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση που έγινε σε ένα πολύ κρίσιμο και λεπτό έργο, το οποίο απευθύνεται σε μια πολύ ευαίσθητη μερίδα της κοινωνίας μας είναι αχαρακτήριστη. Επιπλέον, φαίνεται ότι δεν έχουν κατανοήσει σημαντικά εργαλεία διαχείρισης της περιφέρειας. Δεν καταλαβαίνουν για παράδειγμα τη διαφορά του Τεχνικού Προγράμματος που είναι ΚΑΠ από το ΠΔΕ που ναι μεν είναι πρόγραμμα της περιφέρειας, αλλά χρηματοδοτείται από τα τομεακά των υπουργείων και που οι εγκρίσεις δίνονται κεντρικά, από τον εκάστοτε υπουργό με τις ευλογίες του εκάστοτε βουλευτή.

Ο κ. Δελμούζος και ο κ. Σπανός δείχνουν μια τεράστια αγωνία να οικειοποιηθούν το έργο που έγινε. Και αν ο Περιφερειάρχης έχει κάποιο δεσμό ως μέλος της Περιφερειακής Μπακογιάννη, ο κ. Δελμούζος δεν έχει κανέναν. Δε συνδέεται με την προσπάθεια που κατέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια ο Βαγγέλης Κατσουγούνος, αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, ο Στάθης Κάππος εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, ο Μπάμπης Κατσαρός περιφερειακός σύμβουλος, η Πέγκυ Αραβαντινού περιφερειακή σύμβουλος, ειδική σύμβουλος και η «ψυχή» των έργων της Φωκίδας. Το έργο που σήμερα εκτελείται γενικά, είναι δικό τους, αυτοί το προγραμμάτισαν και το δούλεψαν. Ο κ. Δελμούζος καλά να είναι ο άνθρωπος, να έχει δύναμη και κουράγιο, έχει όλο το χρόνο μπροστά του. Ήδη έχει ξεκινήσει να προγραμματίζει τα δικά του έργα. Θα τα προετοιμάσει, θα τα ωριμάσει και θα ξεκινήσει να τα εκτελεί. Δεν υπάρχει λόγος να «οικειοποιείται» την προσπάθεια των άλλων, ούτε και να διασπείρει ειδήσεις για συναντήσεις που δεν έγιναν.

Ο κ. Δελμούζος δείχνει μια μεγάλη αγωνία να «καπελώσει» τον κ. Σπανό και να φανεί ως ο απόλυτος άρχων του παιχνιδιού. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι Περιφερειάρχης και το ξέρει, όπως ξέρει και καλά ότι ο κ. Σπανός, όποια ώρα θέλει τον ξηλώνει από Αντιπεριφερειάρχη και ας μην έχει αντικαταστάτη του.

Τέλος, όπως φάνηκε ο κ. Δελμούζος δείχνει και μια εξίσου μεγάλη αγωνία, όπως φάνηκε από τους χειρισμούς του στο ειδικό Σχολείο, να καπελώσει και το Δήμαρχο κ. Ταγκαλή, κάτι που μας εκπλήσσει πραγματικά, αν αναλογιστούμε ότι στηρίζονται από την ίδια ομάδα και προέρχονται από την ίδια πολιτική «μήτρα».

Σε κάθε περίπτωση είναι μέγιστη ασέβεια, να προσπαθεί ο οποιοσδήποτε να καπηλευθεί τη δουλειά των άλλων και καταδεικνύει πολιτική ένδεια, αλλά και στοιχεία χαρακτήρων.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…