Home Πολιτικά - Φωκίδα Μεγάλη δημοσκόπηση για δήμο Δωρίδας και Ευρωεκλογές στο φύλλο του Σαββάτου
Πολιτικά - Φωκίδα - 28 Μαρτίου, 2014

Μεγάλη δημοσκόπηση για δήμο Δωρίδας και Ευρωεκλογές στο φύλλο του Σαββάτου

 Μεγάλη δημοσκόπηση της ΩτΦ σε συνεργασία με την εταιρεία “to the point

Δήμος Δωρίδας και Ευρωεκλογές

-Η πρόθεση ψήφου, η παράσταση νίκης και οι τάσεις, όπως καταγράφηκαν τις προηγούμενες μέρες που έτρεξε η δημοσκόπηση.

-Σε ποιες δημοτικές ενότητες προηγούνται οι κ. Καπεντζώνης και Κουλούλας. –Τα νούμερα έκπληξη του κ. Τριανταφύλλου. –Η τάση για ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε να κατεβεί αυτόνομα.

 

Η πρώτη επίσημη δημοσκόπηση για το νομό Φωκίδας παρουσιάζεται από την Ώρα της Φωκίδας με τη δημοσίευση σήμερα των αποτελεσμάτων για το δήμο Δωρίδας και τις ευρωεκλογές, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα για το δήμο Δελφών και την περιφερειακή ενότητα, όπως αποτυπώθηκαν οι τάσεις τις αμέσως προηγούμενες μέρες.

Να αναφερθεί ότι το ιδιαίτερο βάρος των ψηφοφόρων πέφτει στα πρόσωπα που ηγούνται και συμμετέχουν και στην ικανότητά τους να διαχειριστούν τα προβλήματα, ενώ δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην στάση που κρατούν απέναντι στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα και την οικονομική κρίση.

 

Δήμος Δωρίδας

 

Αδιαμφισβήτητο φαβορί εμφανίζεται ο νύν Δήμαρχος Γιώργος Καπετζώνης με 16,7% μπροστά από τον δεύτερο κ. Γιώργο Κουλούλα, ενώ ακολουθεί ο κ. Χρήστος Τριανταφύλλου με σχεδόν διψήφιο νούμερο και στην τέταρτη και τελευταία θέση είναι ο κ. Γιώργος Αρτινόπουλος με 4,1%. Οι αναποφάσιστοι αποτυπώνονται στο 13,6% ποσοστό πολύ χαμηλό σε σχέση με τα δεδομένα στην περιφερειακή ενότητα, το Δήμο Δελφών και άλλες περιοχές της χώρας, που τρέχουν δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τον αναλυτή της εταιρείας to the point που έτρεξε την έρευνα, οι ερωτώμενοι στο δήμο Δωρίδας εμφανίζονταν αρκετά αποφασισμένοι και καταλήξει στο ποιόν θα ψηφίσουν.

Με τη μέθοδο της αναγωγής, όπως μοιράζεται το ποσοστό των αναποφάσιστων, ο κ. Καπεντζώνης εμφανίζεται στο 50,9% και δεν αποκλείεται οριακά να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Ακολουθεί ο κ. Κουλούλας με 31,8% και έπεται ο κ. Τριανταφύλλου που το ποσοστό του ανάγεται στο 10,9%. Ο κ. Αρτινόπουλος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 6,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θεωρητικά υπάρχει ακόμη χρόνος για ανατροπές, αφού δεν έχουν παρουσιαστεί τα ψηφοδέλτια, αλλά και τα προγράμματα των υποψηφίων για την περιοχή. Ο κ. Καπεντζώνης πάντως κερδίζει και την παράσταση νίκης, αφού έχει καταφέρει να πείσει τους κατοίκους της περιοχής ότι θα είναι σίγουρα ο «νικητής». Η παράσταση νίκης έχει το πλεονέκτημα να προσελκύει μεγαλύτερη μερίδα αναποφάσιστων η οποία συνήθως «γέρνει στο νικητή», αλλά και το μειονέκτημα ότι κάποιοι ενδεχομένως να υποτιμήσουν την κατάσταση και να επιλέξουν άλλο ψηφοδέλτιο, θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο δεν έχει ανάγκη.

Ο κ. Κουλούλας συγκεντρώνει πολύ χαμηλό ποσοστό για τα δεδομένα και τις δυνατότητες της ΝΔ. Συμπερασματικά πάντως, από την πρώτη επίσημη καταγραφή της τάσης των ψηφοφόρων της Δωρίδας μπορούμε να πούμε ότι η ΝΔ δείχνει διχασμένη ανάμεσα στο ψηφοδέλτιο του κ. Καπεντζώνη και αυτό του κ. Κουλούλα. Είναι σαφές ότι δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις παλιές πληγές, ενώ άνοιξαν και νέες (με την κόντρα Παγώνη – Κουλούλα) οι οποίες διασπούν το χώρο τους, προς όφελος του κ. Καπεντζώνη. 

Ο κ. Τριανταφύλλου, αν και δεν έχει ανακοινώσει ονόματα, φαίνεται να συγκεντρώνει ήδη διψήφιο νούμερο, κάτι που μετά την ανακοίνωση του συνδυασμού του εκτιμάται ότι θα αυξηθεί και άλλο, αν καταφέρει να το στελεχώσει με ανθρώπους και διαφορετικών ιδεολογικών κατευθύνσεων με τους οποίους υπάρχει μ ια κοινή βάση συνεννόησης. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 είχε φέρει ποσοστό 7,33%, ενώ η αυξητική τάση που καταγράφει εκτιμάται ότι προέρχεται από τη στάση του στα ζητήματα του δήμου, αλλά και απορροφά μεγάλο μέρος δυσαρεστημένων από τη διοίκηση του νύν δημάρχου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και επέλεξε την αυτόνομη κάθοδο, μάλλον ο δρόμος αποδεικνύεται μοναχικός. Ο κ. Αρτινόπουλος έρχεται τελευταίος με ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό, τόσο που θίγει βάναυσα το προφίλ ενός κόμματο που θέλει να φέρεται ως κόμμα εξουσίας και να βγάζει προς τα έξω κυβερνητικό προφίλ. Δεν καρπώνεται ούτε καν το ποσοστό των δυσαρεστημένων κεντροαριστερών από την διοίκηση Καπετζώνη, οι οποίοι τροφοδοτούν κυρίως το συνδυασμό του ΚΚΕ. Όσο για τον νυν δήμαρχο, όχι μόνο δεν φαίνεται να υφίσταται ζημία από την μη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, απεναντίας αποτυπώνεται ωφελημένος, καθώς μια τέτοια συνεργασία θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για πολλά δεξιά στελέχη που τώρα έχουν ταχθεί στο πλευρό του. 

Επιπλέον η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για αυτόνομη κάθοδο έχει πολύ μεγάλο εκλογικό κόστος για τις ευρωεκλογές, αφού όπως θα δούμε και παρακάτω στο δήμο Δελφών ο ΣΥΡΙΖΑ προπορεύεται με σχεδόν μια μονάδα, ενώ στη Δωρίδα υπολείπεται 10% κάτω από τη ΝΔ.

 

Οι ευρωεκλογές

 

Συνήθως η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι μεν πολιτική, αλλά εξόχως χαλαρή. Παρά τα μνημόνια, την ανεργία, την οικονομική εξαθλίωση η ΝΔ δείχνει να αντέχει και να είναι πρώτη στην προτίμηση των ψηφοφόρων.

Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 21,5%, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 18,6%, στην τρίτη θέση σταθερά η Χρυσή Αυγή με 9,7% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,6%. Στην πέμπτη θέση το ΠΟΤΑΜΙ με 6,1% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 4,3%. Στην έβδομη θέση η ΔΗΜΑΡ με 3,3%. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ βρίσκονται στο 2,8%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 2,5%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 22%, καθιστώντας «απαγορευτική» την αναγωγή. Αφού έχει πολύ υψηλό κίνδυνο στατιστικού σφάλματος.

Από τα εν λόγω αποτελέσματα προκύπτει ότι στο νομό μας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει ούτε καν να εκμεταλλευτεί τη χαλαρότητα της ψήφου των ευρωεκλογών. Η έλλειψη οργανωτικών κομματικών δομών, αλλά και η πολιτική απειρία των στελεχών του καταδεικνύουν ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την προτίμηση τόσο μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος.

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι ένα από τα πιο σημαντικά λάθη που κάνει το συγκεκριμένο κόμμα στη Φωκίδα είναι ότι λειτουργεί «κλειστοφοβικά» και δεν ανοίγεται βάζοντας σε θέσεις πρώτης γραμμής ανθρώπους που δεν προϋπήρχαν στο χώρο από την εποχή του 3%. Η νομαρχιακή του επιτροπή είναι σχεδόν ανύπαρκτη, χωρίς καμιά παρεμβατικότητα σε τοπικό επίπεδο και η πολιτική του ενασχόληση με τα τοπικά προβλήματα αναλώνεται μόνο σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τις καρτέλες στο δήμο Δελφών έχει ήδη διατυπωθεί η τάση για πλειοψηφικό ρεύμα στο ΣΥΡΙΖΑ, αφού έρχεται πρώτος με σχεδόν μια μονάδα μπροστά. Στο δήμο Δωρίδας όμως υπολείπεται πολύ της ΝΔ με 10,01% και φαίνεται να έχει μεγάλο κόστος από την επιλογή του αυτόνομης καθόδου στις δημοτικές εκλογές, καθώς έχει δυσαρεστήσει πολλούς κεντρογενείς ψηφοφόρους.

Η ΝΔ από την πλευρά της είναι σαφές ότι αν πλειοψηφήσει ουσιαστικά δικαιώνεται για την πολιτική που ακολουθεί και όσα μέτρα έχει λάβει στο όνομα της κρίσης και των δανειστών. Με βάση το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης σε επίπεδο νομού η ΝΔ στη Φωκίδα εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη δύναμη. Μια κυριαρχία που της δίνει η Δωρίδα αποκλειστικά, αφού στο δήμο Δελφών είναι ήδη πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ σε επίπεδο νομού είναι στο 6,6%, ενώ είναι χαμηλά στο δήμο Δελφών που βρίσκεται μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη Δωρίδα είναι στο 8,2%.

Η Χρυσή Αυγή στη Δωρίδα είναι πολύ ψηλότερα από το δήμο Δελφών, ενώ γίνεται το ακριβώς αντίθετο με τους ΑΝΕΛ που στους Δελφούς είναι ψηλότερα από τη Δωρίδα. Το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΔΗΜΑΡ είναι περίπου στα ίδια ποσοστά και στους δυο δήμους, ενώ η μεγάλη έκπληξη είναι το «Ποτάμι» που λαμβάνει 8,3% στο δήμο Δελφών, ενώ φαίνεται να μην έχει καμιά απολύτως απήχηση στη Δωρίδα που συγκεντρώνει 2%, με αποτέλεσμα να έρχεται στο 6,1% σε επίπεδο νομού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…