Home Εικόνες Αρχικής Μαρίνα Σελήνη Κατσαΐτη: «Η βιωσιμότητα του τμήματος είναι στοίχημα για όλους μας»

Μαρίνα Σελήνη Κατσαΐτη: «Η βιωσιμότητα του τμήματος είναι στοίχημα για όλους μας»

Σε συνέντευξή της η πρόεδρος του τμήματος Π.Ο.Α. του Γεωπονικού κα Μαρίνα-Σελήνη Κατσαΐτη τονίζει

«Η βιωσιμότητα του τμήματος είναι στοίχημα για όλους μας»

-«Η βιωσιμότητα του τμήματος δεν είναι αποκλειστικά εγγενές χαρακτηριστικό, αλλά εξαρτάται και από τη βούληση και τις ενέργειες της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών, του δήμου και της περιφέρειας», τονίζει.

-Τον Αύγουστο του 2022 το Τμήμα ΠΟΑ απέκτησε αυτοδυναμία, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι έχει επαρκή αριθμό μελών ΔΕΠ (καθηγητών).

 

Καταρρέουν πολλοί μύθοι γύρω από το πανεπιστημιακό τμήμα που λειτουργεί στην Άμφισσα με τη συνέντευξη της Προέδρου του τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κας. Μαρίνας-Σελήνης Κατσαΐτη, το Α μέρος της οποίας δημοσιεύουμε σήμερα, ενώ το Β μέρος θα ακολουθήσει αύριο.

Η κα Κατσαΐτη υπενθυμίζει ότι τα δυο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του τμήματος, που δεν είχε τεθεί θέμα Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής πληρώθηκαν όλες οι προσφερόμενες θέσεις που ήταν 200. Ωστόσο τονίζει πως φέτος είχαμε ποσοστιαία αύξηση εισαγωγών 85%.

Αποκάλυψε ότι κατά τις ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία είχε διαπιστώσει ότι οι μαθητές δε γνώριζαν καν τη λειτουργία πανεπιστημιακού τμήματος στην Άμφισσα. Μάλιστα εξέφρασε την απορία ότι κανένας θεσμικός παράγοντας ή φορέας με δημόσιο λόγο δεν έχει φροντίσει να ενημερώσει τους κατοίκους του Νομού Φωκίδας για τη λειτουργία του Τμήματός μας που αντιπροσωπεύει επιστημονικά τον τόπο!

Παράλληλα η κα Κατσαΐτη αποκαλύπτει πολλά και σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει με στόχο τη μακροημέρευση του τμήματος. Τονίζει με νόημα όμως πως «η βιωσιμότητα του τμήματος δεν είναι αποκλειστικά εγγενές χαρακτηριστικό, αλλά εξαρτάται και από τη βούληση και τις ενέργειες της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών, του δήμου και της περιφέρειας, αλλά και όλων των φορέων που αγαπούν, υπηρετούν και στηρίζουν τον τόπο».

Ακολουθεί στο αυριανό μας φύλλο το δεύτερο άκρως ενδιαφέρον μέρος της συνέντευξής μας με την πρόεδρο του τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μαρίνα-Σελήνη Κατσαΐτη.

 

Η βιωσιμότητα του τμήματος εξαρτάται από τις ενέργειες των Αρχών

 

ΩτΦ:  Είναι βιώσιμο το τμήμα; Το ρωτώ γιατί δεν καλύπτονται οι προσφερόμενες θέσεις ούτε κατά διάνοια και η κοινωνία είναι πολύ ανήσυχη.

 

Μ.Σ.Κ.: Κατ’ αρχάς ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και την ευκαιρία να μιλήσω εκ μέρους του Τμήματος ΠΟΑ του ΓΠΑ στην εφημερίδα σας.

Το Τμήμα ΠΟΑ του ΓΠΑ είναι ένα αναπτυσσόμενο και ανερχόμενο Πανεπιστημιακό Τμήμα, το οποίο εξελίσσεται από το Σεπτέμβριο του 2019 που λειτούργησε για πρώτη φορά. Η βιωσιμότητα ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος θα συζητήσουμε ότι δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον αριθμό των εισερχόμενων φοιτητών, μολονότι πραγματικά ο παράγων αυτός είναι εξαιρετικά σημαντικός. Κατά τα δυο πρώτα ακαδημαϊκά έτη λειτουργίας του στο Τμήμα εισήλθαν 200 φοιτητές κατ’ έτος, αριθμός σημαντικός, και πληρώθηκαν όλες οι προσφερόμενες θέσεις.

Ωστόσο, η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), από το Υπουργείο Παιδείας, είχε σημαντική επίδραση στον αριθμό των εισακτέων που επηρέασε τα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα της ημεδαπής και όχι αποκλειστικά και μόνο το ΠΟΑ. Εντούτοις, μολονότι κατά το ακαδ. έτος 2021-2022 οι εισακτέοι στο Τμήμα ήταν 18, οι οποίοι μαζί με τους επιτυχόντες των κατατακτηρίων εξετάσεων έφτασαν συνολικά τους 20, κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2022-23, ο αριθμός αυτός σχεδόν διπλασιάστηκε, αφού στο Τμήμα εισήλθαν 33 φοιτητές συν 4 από τις κατατακτήριες, σύνολο 37.  Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 85%!

Αντιλαμβάνομαι ότι οι απόλυτοι αριθμοί ίσως φαντάζουν φτωχοί και δύσκολα εντυπωσιάζουν τον κοινό αναγνώστη. Όμως, εάν αναλογιστεί κανείς την ποσοστιαία αύξηση, και, επίσης, αν λάβει υπόψιν του ότι στο μεσοδιάστημα το Τμήμα ΠΟΑ δεν διέθετε (ανάμεσα σε άλλες καίριες ελλείψεις,) ούτε αυτοδύναμη Γενική Συνέλευση, ούτε Πρόεδρο μέσα από το ίδιο το Τμήμα, ούτε καν μια πλήρως αναπτυγμένη ιστοσελίδα, τότε θα μπορέσει να κατανοήσει πόσο σοβαρή είναι η προσπάθεια που έχει γίνει και πόσο σημαντική είναι η αύξηση που σημειώθηκε.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι, πέρυσι την άνοιξη, κατά την επίσκεψή μου σε Λύκεια του Νομού Φωκίδας προκειμένου να ενημερώσω τους μαθητές της περιοχής για τις προοπτικές σπουδών στον τόπο τους στα αντικείμενα της Οικονομικής και Περιφερειακής Επιστήμης, διαπίστωσα με μεγάλη λύπη ότι τα παιδιά του τόπου δεν γνώριζαν ότι λειτουργεί Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Άμφισσα!

Στις 17 Νοεμβρίου 2022, στην ομιλία μου στον Πρωθυπουργό, τόνισα ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί το κόσμημα της Φωκίδας, μία άποψη που δεν διατυπώνει μόνο την προσωπική μου προφανή πεποίθηση, αλλά και μία κοινά αποδεκτή επιστημονική θέση, που συνοδεύεται από συσσωρευμένη ερευνητική εμπειρία και πολιτική πρακτική, ότι η εγκαθίδρυση επιστημονικών ιδρυμάτων σε περιφερειακές θέσεις εκκινεί ένα μηχανισμό τόνωσης των δεσμών που αναπτύσσονται μεταξύ επιστημονικών φορέων και τοπικής κοινωνίας με σκοπό τη διάχυση της γνώσης, την προαγωγή της οικονομίας της γνώσης και τη δημιουργία προοπτικών ενδογενούς ανάπτυξης. Έχοντας, επομένως, δεδομένη την προσδοκία ότι την οπτική που διατύπωσα ενώπιον του Πρωθυπουργού της χώρας συμμερίζεται σύσσωμη η τοπική κοινωνία του Νομού μας, είναι άξιο απορίας ότι κανένας θεσμικός παράγοντας ή φορέας με δημόσιο λόγο δεν έχει φροντίσει να ενημερώσει τους κατοίκους του Νομού Φωκίδας για τη λειτουργία του Τμήματός μας που αντιπροσωπεύει επιστημονικά τον τόπο! Δυστυχώς, η κοινωνία – τουλάχιστον μέχρι πέρυσι την άνοιξη – δεν γνώριζε καν τη λειτουργία του Τμήματος του ΠΟΑ του ΓΠΑ στην Άμφισσα και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αντιστρέψουμε, μέσω των ενεργειών εξωστρέφειας που λαμβάνουν χώρα στο Τμήμα το τελευταίο διάστημα καθώς και με την παρουσία μας στον τοπικό τύπο, στον οποίο μας δίνετε χώρο και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Κατά τα άλλα, θα ήθελα να επικοινωνήσω στους αναγνώστες σας ότι η βιωσιμότητα ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον αριθμό των εισακτέων του, αλλά από την εν γένει ικανότητά του να λειτουργεί και να αναπτύσσεται με τρόπο που να μην υπονομεύει την απρόσκοπτη λειτουργία του στο μέλλον. Με αυτή την επίγνωση, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ότι τα στοιχεία των πρώτων ετών λειτουργίας μας είναι υποσχόμενα, διαμηνύοντας την πραγματοποίηση σημαντικών βημάτων προόδου προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας.

Χαρακτηριστικά, επιθυμώ να σας ενημερώσω ότι μόλις τα τελευταία δύο έτη (2020-2021), 4 μέλη ΔΕΠ του Τμήματος ΠΟΑ έχουν δημοσιεύσει σχεδόν 50 επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και έχουν επιτύχει συνολικά περισσότερες από 2.000 αναφορές από τρίτους επιστήμονες στο έργο τους (έργο που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 20 χρόνια ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας για πολλούς ακαδημαϊκούς), προάγοντας την εικόνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στο παγκόσμιο επιστημονικό στερέωμα. Επίσης, το έτος 2022, το Τμήμα μας υποδέχθηκε εφτά (7) Υποψήφιους Διδάκτορες, οι οποίοι ξεκίνησαν την ερευνητική τους διαδρομή με σκοπό να προσφέρουν νέα επιστημονική γνώση παγκοσμίως, βρίσκοντας επιστημονική σκέπη και λαμβάνοντας καθοδήγηση από το Τμήμα ΠΟΑ, που εδρεύει σε έναν νομό με ιδιαίτερο συμβολισμό από πολιτιστικής και πνευματικής άποψης. Άλλα σημαντικά βήματα προόδου που μπορώ να αναφέρω, τα οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την βιωσιμότητα του Τμήματός μας, αφορούν την πρόσφατη εξασφάλιση της αυτοδυναμίας του Τμήματος, την αύξηση του αριθμού των μελών ΔΕΠ κατά 100% κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, την επιπλέον αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των μελών ΔΕΠ κατά 50% μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2023-24, τη λειτουργία του προγράμματος διδακτορικών σπουδών από τον Οκτώβριο του 2022, την προετοιμασία φακέλου πρότασης Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών που θα διεξάγεται από το Τμήμα, την προετοιμασία πρότασης λειτουργίας ΚΕΔΙΒΙΜ στο Τμήμα ΠΟΑ, με σκοπό την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών στην τοπική κοινωνία, την πραγματοποίηση επιστημονικών και ενημερωτικών ημερίδων και τη συνεχή στήριξη που λαμβάνουμε από τη Διοίκηση του ΓΠΑ, παντοιοτρόπως, με την εξασφάλιση υποδομών, συμβασιούχων εκπαιδευτικών, θέσεων νέων μελών ΔΕΠ κτλ.

Τέλος, το Τμήμα ΠΟΑ έχει καταθέσει σχετικό φάκελο για την πιστοποίησή του από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και καταδεικνύει την διαρκή προσπάθεια και επιδίωξη των μελών του Τμήματος και για την τυπική αναγνώριση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ωστόσο, η βιωσιμότητα του Τμήματος δεν είναι αποκλειστικά εγγενές χαρακτηριστικό, αλλά εξαρτάται και από τη βούληση και τις ενέργειες της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών, του δήμου και της περιφέρειας, αλλά και όλων των φορέων που αγαπούν, υπηρετούν και στηρίζουν τον τόπο. Αποτελεί ένα στοίχημα για όλους μας!

 

Τον Αύγουστο του 2022 το Τμήμα ΠΟΑ απέκτησε αυτοδυναμία

 

ΩτΦ:  Για πόσο το Γεωπονικό θα στηρίζει περιφερειακά τμήματα που δεν κεντρίζουν το ενδιαφέρον των φοιτητών;

 

Μ.Σ.Κ.: Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει τονίσει δια μέσου των Πρυτανικών Αρχών αλλά και δια στόματος του ίδιου του Πρύτανη, κ. Σπυρίδωνος Κίντζιου, ότι στηρίζει και θα στηρίζει έμπρακτα όλα τα περιφερειακά τμήματα. Δεν υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Τμήματα δυο ταχυτήτων. Το γεγονός αυτό επαληθεύεται καθημερινά μέσω των πρωτοβουλιών της Πρυτανείας, της Συγκλήτου του ΓΠΑ καθώς και της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, στην οποία ανήκει το Τμήμα ΠΟΑ.

Τον Αύγουστο του 2022 το Τμήμα ΠΟΑ απέκτησε αυτοδυναμία, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι έχει επαρκή αριθμό μελών ΔΕΠ (καθηγητών) ώστε να μπορεί αυτοδύναμα να λαμβάνει αποφάσεις που το αφορούν, και διαθέτει Πρόεδρο μέσα από το ίδιο το Τμήμα. Από την αυτοδυναμία του Τμήματος και με αρωγό την Πρυτανεία του Ιδρύματος, έχουν γίνει σειρά από ενέργειες για την κάλυψη των αναγκών του Τμήματος ΠΟΑ. Πρώτον, πραγματοποιήθηκε προμήθεια εξοπλισμού υπολογιστών για τα εργαστήρια, το αναγνωστήριο και τις θέσεις εργασίας και προβολικών μηχανημάτων (προτζέκτορες) για τις αίθουσες διδασκαλίας. Δεύτερον, πραγματοποιήθηκε διοργάνωση δυο ημερίδων για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων επιστημονικών έργων που εκπονήθηκαν από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά τη διάρκεια του Χειμερινού Εξαμήνου 2022-23. Τρίτον, εξασφαλίσθηκαν εννέα θέσεις Ακαδημαϊκών Υποτρόφων για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών του Τμήματος ΠΟΑ. Τέταρτον, εξασφαλίσθηκε μια νέα θέση μέλους ΔΕΠ στο Τμήμα ΠΟΑ από τις τέσσερις συνολικά διαθέσιμες. Στο σημείο αυτό, να σημειώσω ότι με τη νέα αυτή θέση μέλους ΔΕΠ που πιστώθηκε στο Τμήμα, το ΠΟΑ θα φτάσει  τα 12 μέλη ΔΕΠ μέχρι το τέλος του Ακαδημαϊκού Έτους 2023-2024, αριθμός που κρίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ως ελάχιστος επαρκής για τα υποστελεχωμένα τμήματα.

Οι Πρυτανικές Αρχές του ΓΠΑ και ο ίδιος ο Πρύτανης, κ. Κίντζιος, έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν τα περιφερειακά τμήματα και μάλιστα ότι η παρουσία του ΓΠΑ στην Άμφισσα, δίπλα στον ιστορικό χώρο των Δελφών και τον ελαιώνα της Άμφισσας αποτελεί βασικό άξονα προτεραιότητας για πληθώρα λόγων.

 

ΩτΦ:  Λύθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα του Τμήματος με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά και πως βοηθά τη βιωσιμότητα του τμήματος;

 

Μ.Σ.Κ.: Η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους του Τμήματος ΠΟΑ, με την εγγραφή τους στο Οικονομικό Επιμελητήριο, καθώς και η πρόσφατη ένταξη του Τμήματος στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ (ΠΕ Οικονομικών) αποτελεί καθοριστική εξέλιξη για την αναγνώριση της ποιότητας και του επιπέδου σπουδών που προσφέρει το Τμήμα.

Θα ήθελα να θυμίσω, στο σημείο αυτό, πως γονείς υποψηφίων του Νομού Φωκίδας με καλούσαν στο κινητό μου τηλέφωνο τον Ιούλιο του 2022, δηλαδή την περίοδο συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους, προκειμένου να με πληροφορήσουν ότι σύμβουλοι σπουδών ενημέρωναν εσφαλμένα τους υποψηφίους ότι το Τμήμα ΠΟΑ δεν έχει κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα. Εδώ θα ήθελα να παρακαλέσω τόσο τους γονείς όσο και τους υποψηφίους να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με τις επιλογές τους σε συμβούλους σπουδών, οι οποίοι ενδεχομένως να μην είναι επαρκώς καταρτισμένοι ή πληροφορημένοι και μπορεί να οδηγήσουν τους υποψηφίους σε αποτελέσματα που αντίκεινται στα βέλτιστα του συμφέροντος τους.

 

«Γνωρίζοντας τους φοιτητές, ο καθηγητής μπορεί να παρέχει πιο εύστοχη συμβουλευτική υποστήριξη»

 

ΩτΦ:  Στοιχίζει η απόσταση από την έδρα στην ποιότητα των σπουδών;

 

Μ.Σ.Κ.: Κατά την άποψη μου, στην συγκεκριμένη περίπτωση, η καθαυτή απόσταση από την κεντρική του έδρα δε στερεί από την ποιότητα των σπουδών που παρέχονται στους φοιτητές. Τουναντίον, η συγκεκριμένη «περιφερειακή» τοποθεσία του Τμήματος ΠΟΑ πιστεύω ότι λειτουργεί ευεργετικά στην ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών και παρέχει ευκαιρίες για (αντί να υπονομεύει την) πρόοδο.

Για παράδειγμα, με μια πρώτη ανάγνωση ως προς τα μεγέθη κλίμακας, οι φοιτητές που βρίσκονται σε έναν τόπο μικρό και φιλικό προς αυτούς, έχουν περισσότερες ευκαιρίες να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία, να γίνουν κομμάτι της και να αναπτύξουν δεσμούς, φιλίες, αλλά και εργασιακούς δεσμούς με την Άμφισσα, γεγονός που τους επιτρέπει να αισθάνονται οικεία και ευχάριστα και απαλύνει το ψυχολογικό κόστος του αποχωρισμού από την γονική εστία, λειτουργώντας επιβοηθητικά στην ακαδημαϊκή τους απόδοση και εξέλιξη.

Έπειτα, η μονο-τμηματική δομή του Τμήματός μας (στην Άμφισσα λειτουργεί ένα μόνο Τμήμα του ΓΠΑ), μπορεί να αναγνωστεί και αυτή ως ευκαιρία, καθώς οι φοιτητές δεν χάνονται μέσα στην χαοτική δομή μιας μεγαλούπολης ούτε στις χιλιάδες των φοιτητών ενός μεγάλου πανεπιστημιακού ιδρύματος. Συγκεκριμένα, όπως έχουμε διαπιστώσει επανειλημμένα, αποκτούν στενούς δεσμούς, τόσο μεταξύ τους όσο και ως προς τη συνεργασία τους με τους διδάσκοντες, και τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής ανάλογα με τις ανάγκες τους, τόσο τις ακαδημαϊκές όσο και τις προσωπικές. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι σε ένα αμφιθέατρο εκατό ή διακοσίων φοιτητών, είναι αδύνατον για έναν καθηγητή να γνωρίζει τους φοιτητές του και να μπορεί να ανταποκριθεί σε εξατομικευμένες ανάγκες που τυχόν προκύπτουν και να τις καλύπτει με σχετική ευκολία. Αντίθετα, σε μια τάξη με σαράντα ή πενήντα φοιτητές, ο καθηγητής γνωρίζει ονομαστικά τον κάθε φοιτητή, μπορεί να απαντά σε ερωτήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του μαθήματος, καθώς το μέγεθος της τάξης το επιτρέπει, ενώ μπορεί παράλληλα να εντοπίζει τυχόν αδυναμίες των φοιτητών εξατομικευμένα και να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη ενδυναμώνοντας τους φοιτητές. Επίσης, γνωρίζοντας τους φοιτητές, ο καθηγητής μπορεί να παρέχει πιο εύστοχη συμβουλευτική υποστήριξη, σχετικά με τις επιλογές ή αποφάσεις του φοιτητή για την επαγγελματική του αποκατάσταση ή την ακαδημαϊκή του εξέλιξη. Επιπρόσθετα, χάρη στο μέγεθος του Τμήματος –το οποίο επαναλαμβάνω μπορεί να το δει κανείς ως ευκαιρία και όχι ως πρόβλημα, καθώς ενισχύει σημαντικά το πλεονέκτημα της ποιότητας–, οι φοιτητές συχνά (αντιμετωπίζοντας καθημερινά προβλήματα) προσφεύγουν στους καθηγητές ζητώντας τους συμβουλές. Αυτό είναι ένα πραγματικά μοναδικό πλεονέκτημα ενός Τμήματος που βρίσκεται μακριά από την κεντρική του έδρα, και το οποίο ίσως να αποτελεί πολυτέλεια για φοιτητές που σπουδάζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε πολυάριθμα (σε φοιτητές) Τμήματα και ιδρύματα. Στο ΠΟΑ είμαστε μια ακαδημαϊκή οικογένεια και είμαστε υπερήφανοι γι αυτό!

Τέλος, για την περίπτωση που η ερώτησή σας αφορά και το διδακτικό προσωπικό του Τμήματός μας, θα σας παραπέμψω απλώς σε μία τοποθέτησή μου σε προηγούμενη ερώτησή σας, σχετικά με το επιστημονικό έργο των μελών ΔΕΠ του Τμήματός ΠΟΑ. Είμαι σίγουρη, ακόμη και με μια διαγώνια ανάγνωση των βιογραφικών του διδακτικού προσωπικού του Τμήματός μας, θα διαπιστώσετε αβίαστα ότι στο «περιφερειακό» Τμήμα μας υφίστανται διδάσκοντες με ενεργή ερευνητική δράση, με εξαιρετικές διδακτικές δεξιότητες και με παγκόσμια αναγνώριση και απήχηση του επιστημονικού τους έργου, γεγονός που δεν μου επιτρέπει να σχολιάσω περαιτέρω την «ποιότητα» των παρεχόμενων σπουδών, παρά να προσφωνήσω τους φοιτητές μας τυχερούς που χαίρουν τέτοιων διδασκόντων και να καλέσω την τοπική κοινωνία να αναλογιστεί το μέγεθος αυτής της παρεχόμενης ευκαιρίας.

 

ΩτΦ:  Τι γίνεται με τη φοιτητική εστία πως σκοπεύει το πανεπιστήμιο να καλύψει το κενό; Γίνονται ήδη φοιτητικές εστίες με ΣΔΙΤ, το βλέπετε;

 

Μ.Σ.Κ.: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τα καλά παραδείγματα άλλων πανεπιστημίων και πανεπιστημιακών τμημάτων στην επικράτεια. Αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, ο Δήμος Δελφών έχει πρώτος σηκώσει το λάβαρο, λαμβάνοντας μια εξαιρετική πρωτοβουλία για κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης μαθητικής εστίας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης και αποτελεί την πρώτη ενέργεια που στοχεύει στην κάλυψη του συγκεκριμένου κενού στην πόλη μας. Οι επόμενες πρωτοβουλίες και ενέργειες προς την ίδια κατεύθυνση θα δρομολογηθούν μόλις καταφέρουμε να τακτοποιήσουμε τα πολλά και σημαντικά τρέχοντα ζητήματα. Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή τόσο με το Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Ταγκαλή όσο και με το Βουλευτή Φωκίδας, κ. Μπούγα, των οποίων το ενδιαφέρον σχετικά με τη βιωσιμότητα αλλά και την επιτυχή πορεία του ΠΟΑ είναι έμπρακτο, έντονο και συνεχές. Στη βάση της διαρκούς συνεργασίας μας, για το καλό του τόπου, του πανεπιστημίου και των παιδιών μας, θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προκειμένου να επιτευχθεί η λύση και αυτού του ζητήματος, προς το οποίο σας καλώ και για την έμπρακτη στήριξή σας.

 

ΩτΦ:  Το τμήμα έχει καλύψει ελάχιστες θέσεις ΔΕΠ. Πότε θα κινηθεί διαδικασία για τις υπόλοιπες;

 

Μ.Σ.Κ.: Όπως ανέφερα και νωρίτερα, η κάλυψη των αναγκών των θέσεων ΔΕΠ του Τμήματος, έχει προχωρήσει αρκετά. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μόλις το Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή πριν σχεδόν ένα χρόνο, το Τμήμα διέθετε 2 μέλη ΔΕΠ! Ο αριθμός των μελών ΔΕΠ αυξήθηκε στα 8 το Σεπτέμβριο του 2022, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε μια νέα συνάδελφο της οποίας ο διορισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα. Επίσης, βρίσκονται σε διαδικασία επιλογής άλλες δυο θέσεις ΔΕΠ, των οποίων οι διαδικασίες εκλογής και διορισμού αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του ημερολογιακού έτους 2023. Η τελευταία θέση μέλους ΔΕΠ, η οποία κατανεμήθηκε στο Τμήμα ΠΟΑ με απόφαση της τελευταίας Συγκλήτου, αναμένεται να έχει πληρωθεί μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2024. Συνεπώς, αναμένουμε μέχρι το καλοκαίρι του 2024 το Τμήμα ΠΟΑ να διαθέτει 12 μέλη ΔΕΠ, ενώ έως τότε η Γενική Συνέλευση του Τμήματος σκοπεύει να ζητήσει από την Διοίκηση του ΓΠΑ άλλες 4 θέσεις μελών ΔΕΠ.

Συνεπώς, από όλα τα παραπάνω, και δεδομένων των συνθηκών και των περιορισμών που θέτει το Υπουργείο Παιδείας (καθότι οι θέσεις πιστώνονται στο Ίδρυμα από το Υπουργείο και εν συνεχεία –λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες όλων των ακαδημαϊκών τμημάτων του ΓΠΑ– επιμερίζονται στα ακαδημαϊκά Τμήματα με απόφαση της Συγκλήτου), αντιλαμβάνεστε ότι η κάλυψη των αναγκών σε θέσεις μελών ΔΕΠ γίνεται με κανονικούς ρυθμούς στο Τμήμα ΠΟΑ του ΓΠΑ και ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για την απρόσκοπτη συνέχιση αυτών των προσπαθειών.

 

«Η στήριξη που λαμβάνει αυτή τη στιγμή το Τμήμα από το Δήμο Δελφών είναι σημαντική»

 

ΩτΦ:  Έχετε τη στήριξη δήμου και περιφέρειας, γενικότερα στο Γεωπονικό και ειδικότερα στο τμήμα;

 

Μ.Σ.Κ.: Κάθε στήριξη από το Δήμο και την Περιφέρεια προς το Τμήμα αφορά και στο Γεωπονικό, καθώς το Γεωπονικό και το Τμήμα αποτελούν ένα σώμα. Η στήριξη που λαμβάνει αυτή τη στιγμή το Τμήμα από το Δήμο Δελφών είναι σημαντική και πολύτιμη για εμάς. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής ο Δήμος Δελφών εξασφάλισε πρόσφατα στο Τμήμα ΠΟΑ την εγκατάσταση και την παροχή δικτύου Wi-Fi, υπηρεσίας πρωταρχικής σημασίας για ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα. Επίσης, ο Δήμος Δελφών, με προσωπική επιμέλεια του Δημάρχου, κ. Ταγκαλή και του Αντιδημάρχου Άμφισσας κ. Μερινόπουλου όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, φροντίζει για την τοποθέτηση της απαραίτητης σηματοδότησης αναφορικά με την τοποθεσία του Τμήματος ΠΟΑ του ΓΠΑ στην Άμφισσα. Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Δελφών και το Δήμο Δωρίδας, το Τμήμα ΠΟΑ θα διοργανώσει το Μάρτιο του 2023 διημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού για τους φοιτητές του Τμήματος και τους μαθητές των Λυκείων του Νομού Φωκίδας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω και τις θερμές μου ευχαριστίες στις επιχειρήσεις Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες και Αλουμίνιο Ελλάδος, για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημα του Τμήματος ΠΟΑ για  παροχή βοήθειας για την κάλυψη του κόστους της διημερίδας.

 

ΩτΦ:  Ποια είναι τα βασικά προβλήματα του τμήματος;

 

Μ.Σ.Κ.: Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα είναι αυτά που ήδη συζητήθηκαν στις προηγούμενες ερωτήσεις σας. Αν χρειάζεται να τα συνοψίσω, αφορούν την έλλειψη επαρκούς αριθμού μελών ΔΕΠ (για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος έχουν ληφθεί ήδη καίριες αποφάσεις και για την περαιτέρω ενδυνάμωση του Τμήματος θα χρειαστούμε περαιτέρω στήριξη από την Πρυτανεία του ΓΠΑ, για την οποία έχουμε λάβει εγγυήσεις), η έλλειψη εστίας για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών (το έχουμε θέσει υπ’ όψιν του Βουλευτή Φωκίδας κ. Μπούγα καθώς και υπ’ όψιν της Υπουργού Παιδείας κας. Κεραμέως, διαμέσου του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Στερεάς Ελλάδας κ. Γαλάνη. Ο Δήμος Δελφών έχει ήδη καταθέσει, στο Υπουργείο Εσωτερικών, πρόταση για την ανέγερση μαθητικής εστίας στην πόλη της Άμφισσας, με στόχο να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του Τμήματος ΠΟΑ.), την έλλειψη πρόσβασης των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων στο δίκτυο οπτικών ινών (έχουμε απευθύνει αιτήματα προς το Δήμο Δελφών και την Κοινωνία της Πληροφορίας, και με τη στήριξη του Βουλευτή Φωκίδας κ. Μπούγα, περιμένουμε τις εξελίξεις σχετικά με το αίτημα της σύνδεσής μας), και το χαμηλό αριθμό των εισακτέων φοιτητών, για το οποίο ζήτημα το Τμήμα ΠΟΑ βρίσκεται συνεχώς σε επαγρύπνηση, παίρνει πρωτοβουλίες και υλοποιεί συγκεκριμένο σχέδιο που αφορά στην πιο οργανωμένη προβολή του Τμήματος. Κρίσιμης σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξε η κατασκευή της νέας ιστοσελίδας του Τμήματος, η παρουσία του Τμήματος δια της Προέδρου στην ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού που διοργανώθηκε το Νοέμβριο του 2022 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στην παρουσία του Τμήματος στον τοπικό τύπο – και σας ευχαριστούμε για τη στήριξη αυτή, η τοποθέτηση της Προέδρου του Τμήματος στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στην Άμφισσα στις 17 Νοεμβρίου 2022, η οποία απέσπασε και τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει το Τμήμα ΠΟΑ. Πέραν τούτων, το Τμήμα σχεδιάζει σειρά από ενέργειες, οι οποίες θα υλοποιηθούν κατά τους επόμενους 4 μήνες και έχουν ως στόχο την προβολή του Τμήματος, και την προσέλκυση υποψηφίων από όλη την επικράτεια.

 

«Η λειτουργία του δευτέρου τμήματος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναστολή»

 

ΩτΦ:  Η ιδέα του δεύτερου τμήματος έχει εγκαταλειφθεί;

 

Μ.Σ.Κ.: Η λειτουργία του δευτέρου τμήματος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναστολή. Αυτό αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης. Εμείς στο ΠΟΑ έχουμε προτεραιότητα την εδραίωση του Τμήματός μας. Ένα δυνατό ΠΟΑ, στο οποίο θα λειτουργούν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, θα μπορέσει να αποτελέσει εγγυήτρια δύναμη για την εξέλιξη των διαδικασιών για τη λειτουργία και του δεύτερου τμήματος και την ενίσχυση της περαιτέρω δραστηριοποίησης του Γεωπονικού στη Φωκίδα.

 

ΩτΦ:  Υπάρχουν σχέδια, εκ μέρους του Γεωπονικού για περαιτέρω αξιοποίηση του χώρου και αν ναι, ποια είναι αυτά;

 

Μ.Σ.Κ.: Η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Γεωπονικού στην Άμφισσα έχει ήδη ξεκινήσει από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος κατά την επίσκεψη του ΕΠΑΛ που στόχο είχε την ενημέρωση των μαθητών για τις ευκαιρίες σπουδών στο Τμήμα. Τα νέα μέλη ΔΕΠ ήδη χρησιμοποιούν τους χώρους του δεύτερου κτηρίου για τα γραφεία τους, καθώς οι διαθέσιμοι χώροι του κυρίως κτηρίου έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Επιπρόσθετα, οι διαθέσιμοι χώροι χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των επιστημονικών ημερίδων που πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα κατά το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο, καθώς και για τη διεξαγωγή περαιτέρω εκδηλώσεων εξωστρέφειας του Τμήματος, όπως η διεξαγωγή διημερίδας επαγγελματικού προσανατολισμού τον ερχόμενο Μάρτιο. Οι ανάγκες του Διδακτορικού Προγράμματος που έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς και του Μεταπτυχιακού και των προγραμμάτων ΚΕΔΙΒΙΜ, των οποίων η λειτουργία δρομολογείται, σχεδιάζεται να καλυφθούν στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Άμφισσα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…