Home Κοινωνικοί φορείς Μήνυμα Γιατί θλιμμένο και σταυρωμένο Πάσχα;
Κοινωνικοί φορείς - 12 Απριλίου, 2020

Μήνυμα Γιατί θλιμμένο και σταυρωμένο Πάσχα;

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Αδελφοί μου, ο Χριστός Ανέστη.

Μέσα από πειρασμούς και δοκιμασίες. Μέσα από θλίψεις και πόνους. Μέσα από ένα φρικτό Γολγοθά που βιώνει η πατρίδα μας, αλλά και όλη η ανθρωπότητα στις αρχές του 21ου αιώνα, καλούμεθα όλοι εμείς σήμερα, ν’ ανεβούμε τον δύσκολο και ανηφορικό προσωπικό μας Γολγοθά που παραχώρησε η αγάπη του Θεού για τις αμαρτίες όλων μας.
Ναι αδελφοί μου, αν ο σπόρος δεν πέσει μέσα στη γη να σαπίσει, δεν πρόκειται να βλαστήσει το νέο φυτό. Έτσι χωρίς σταύρωση, πόνο και θάνατο, ανάσταση δεν γεύεται ο άνθρωπος. Θέλοντας λοιπόν η αγάπη του Θεού να οδηγήσει τον καθένα μας, αλλά και όλους μαζί διά της μετανοίας προς την ανάσταση, παραχωρεί και επιτρέπει κάποιες φορές, όπως και φέτος, να ζούμε ένα διαφορετικό Πάσχα, μέσα σε προσωπικές ή και γενικές δοκιμασίες.
Είναι ώρα να προβληματιστούμε λοιπόν για το πού ο καθένας μας έφταιξε, αμάρτησε, απομακρύνθηκε από τον Θεό και την Εκκλησία Του, με αποτέλεσμα να παραχωρήσει προς συνέτισή μας ο Θεός, αυτό που βιώνουμε σήμερα. Ένα Πάσχα εντελώς διαφορετικό από το Πάσχα που όλοι γνωρίζουμε. Επί τούτου, εάν προσέξουμε τόσο το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, όσο και το αποστολικό, θα αναγνωρίσουμε μέσα στα θεόπνευστα λόγια τους τις αιτίες και τους λόγους που βιώνουμε ένα σταυρικό Πάσχα.
Στο μεν ευαγγελικό κείμενο μάς λέγει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ότι ο Λόγος, ο Ιησούς Χριστός, είναι ο Θεός, όλα έγιναν από Αυτόν και τίποτε δεν έγινε χωρίς Αυτόν. Αυτός είναι η ζωή και το φως των ανθρώπων που φωτίζει μέσα στο σκοτάδι. Ήλθε το φως στη γη, αλλά οι σκοτεινοί άνθρωποι δεν το δέχτηκαν. Όσοι όμως το δέχτηκαν, έγιναν τέκνα Θεού και έλαβαν χάριν αντί χάριτος, δηλαδή ακόμα και άφεση των αμαρτιών τους από ευσπλαχνία. Διότι η χάρη και η αλήθεια ήρθαν διά του Ιησού Χριστού.
Το ακούτε αδελφοί μου, τι λέγει προς όλους μας σήμερα ο Ευαγγελιστής Ιωάννης; Ας ακούσουμε όμως τώρα τι λέγει και ο Απόστολος Λουκάς στο σημερινό αποστολικό κείμενο που περιλαμβάνεται στις πράξεις των Αποστόλων:
Ο Απόστολος μεταφέρει το μήνυμα του Αναστημένου Χριστού προς τους μαθητές του. Όπως τους είπε ο Κύριος, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος βάπτιζε τους ανθρώπους μόνο με το νερό· τώρα όμως ο Ιησούς που είναι η αλήθεια, το φως και η ζωή των ανθρώπων, θα βαπτίσει όλους εμάς διά της χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Πρόκειται για το γεγονός που έως και σήμερα πραγματοποιείται την ώρα της βαπτίσεώς μας, όπου ο ιερέας διά του μυστηρίου του χρίσματος κατεβάζει το Άγιο Πνεύμα, το οποίο μετατρέπει το σώμα κάθε βαπτιζομένου σε άγιο ναό του Θεού.
Εδώ αδελφοί μου, ευρίσκεται η απάντηση του Θεού στο γιατί παραχώρησε να ζούμε ένα σταυρωμένο Πάσχα. Ήλθε, λέγει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο ίδιος ο Θεός πάνω στη γη, δίδαξε την αγία ζωή, μας ανόρθωσε προς την αιωνιότητα, έδιωξε την πλάνη και έφερε την αλήθεια. Έφερε το φως και τη ζωή διαλύοντας το σκοτάδι και τον θάνατο. Σταυρώθηκε και αναστήθηκε εκ νεκρών, έστειλε σε όσους Τον δέχτηκαν το Άγιο Πνεύμα και κατέστησε όσους τον πίστεψαν και τον ακολούθησαν τέκνα του Θεού και ναούς του Αγίου Πνεύματος. Έδωσε δε την εντολή προς όλους μας, όπως μας βεβαιώνει ο Απόστολος Λουκάς, να γίνουμε μάρτυρες αυτής της αλήθειας έως τα πέρατα της γης, ότι ο Χριστός είναι η ζωή και το φως του κόσμου.
Ωστόσο αδελφοί μου, εμείς ξεχάσαμε την χάρη που λάβαμε. Ξεχάσαμε ότι η ζωή του χριστιανού είναι ζωή ενός ζωντανού αγίου. Ότι κάθε πιστός είναι ναός του Θεού, που οφείλει να μαρτυρεί καθημερινά σε όσους ζουν μακριά απ΄ τον Θεό για την αληθινή ζωή και το φως, που είναι ο αναστημένος Χριστός. Εμείς μετατρέψαμε την εορτή των εορτών σε φαγοπότι, σε κοσμικό γλέντι, σε μια απλή ευκαιρία να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα. Εμείς, αντί να μαρτυρούμε στους συνανθρώπους μας περί τους φωτός και της ζωής, γίναμε ένα με το σκοτάδι, τον θάνατο και την αμαρτία. Εμείς, αντί να κερδίσουμε τους συνανθρώπους μας που ζουν μακράν του Χριστού, σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου μας, ώστε και αυτοί να μεταβληθούν σε δοχεία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος και σε ναούς του Θεού, πράξαμε το ακριβώς αντίθετο. Γίναμε κύμβαλα αλαλάζοντα και τάφοι κεκονιαμένοι. Οι αμαρτίες και τα πάθη μας έγιναν σκουλήκια και κοράκια που κατοικούν μόνιμα πλέον μέσα στο χώρο της ψυχής μας.
Όπου και αν στρέψεις τη ματιά σου όλη την Αγία Τεσσαρακοστή, τη Μεγάλη Εβδομάδα, ακόμα και την Μεγάλη Παρασκευή, οι πάντες ζουν σαν να μην σταυρώθηκε ο Χριστός. Όλοι, πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων, ζουν δυστυχώς μια σκοτεινή κοσμική ζωή. Καταπατούν πλέον και την Μεγάλη Εβδομάδα! Παντού συναντάς πορνείες, μοιχείες, ομοφυλοφιλίες, εκτρώσεις, ασέλγειες, εγωιστικές συμπεριφορές, βλασφημίες, ύβρεις, τσακωμούς, διαζύγια, κλοπές, ψευδορκίες, απάτες, εκδικήσεις, αισχρές διασκεδάσεις, μεθύσια, τζόγο, ξέφρενους χορούς, άσεμνα και αχαρακτήριστα θεάματα στις τηλεοράσεις και στο διαδίκτυο· και όλα αυτά σε μια χώρα ορθόδοξη, που στο σύνταγμά της έχει ως προμετωπίδα την Αγία Τριάδα.

Αδελφοί μου.

Τι σχέση έχει ο σημερινός τρόπος ζωής μας με αυτόν που ακούσαμε στο Ευαγγέλιο και στον Απόστολο σήμερα; Εμείς διώξαμε το φως και τη ζωή και φέραμε πάλι το σκότος και τον θάνατο, όπως έκαναν οι ειδωλολάτρες αρχαίοι πρόγονοί μας. Εμείς διώχνουμε μακριά τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και απορούμε για τα δεινά που μας ταλανίζουν, χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι η κοινωνία μας πλημμύρισε με δαίμονες. Εμείς μετατρέψαμε το σώμα μας από ναό του Θεού, σε σπήλαιο δαιμόνων.
 Με αυτά τα λόγια δεν σκοπεύουμε να οδηγήσουμε τις ψυχές μας στην απελπισία. Όχι, δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Όπως ο γιατρός διαπιστώνει πρώτα την ασθένεια του σώματος και μετά μας δείχνει την θεραπεία, το ίδιο πράττουμε και εμείς σήμερα. Είδαμε το μέγεθος της ασθένειάς μας. Εντοπίσαμε τι φταίει και παραχώρησε ο Θεός μας να πονάμε, να βιώνουμε ένα θλιμμένο και σταυρωμένο Πάσχα. Και για να μην πάθουμε ακόμα χειρότερα, σας παραθέτουμε και τη θεραπεία, η οποία είναι η εξής:
Αλλαγή τρόπου ζωής. Διακοπή και απόρριψη της αμαρτίας που διώχνει Άγιο Πνεύμα. Επιστροφή με ειλικρινή μετάνοια. Επιστροφή στην ευαγγελική ζωή, όπως μας την δίδαξαν οι άγιοι Απόστολοι και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Επιστροφή στην ζωή που κάνουν όλοι οι άγιοι άνθρωποι. Εξομολόγηση καθαρή μετά δακρύων στον πνευματικό και Θεία Κοινωνία, ώστε η χάρις να επιστρέψει, ο Ήλιος να ρίξει πάλι τις ακτίνες Του, το σκότος να φύγει, ο Χριστός να βασιλέψει ορατά πλέον στη ζωή μας, ώστε ο θάνατος να καταπατηθεί.

Τότε θα γίνει το θαύμα, όπως έγινε τόσες φορές στην ιστορία. Τότε την θλίψη θα την διαδεχτεί η χαρά και η ευτυχία, το σκοτάδι θα διαλυθεί από το φως, τον θάνατο θα τον νικήσει η ζωή. Τότε όλοι εμείς ζώντας ως ναοί του Θεού, γεμάτοι εκ Πνεύματος Αγίου θα αναφωνούμε: «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος». Ναι, στα νεκρά μνήματα που είναι σήμερα οι ψυχές όλων μας, να είστε βέβαιοι ότι ο Κύριος θα χαρίσει την ζωή και την ψυχική ανάσταση όλων μας, ώστε να βιώσει ο καθένας μας, αλλά και όλοι μαζί, ένα νέο Πάσχα, αμήν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ποια είναι η σημασία της απολύμανσης στις πόλεις και πώς βελτιώνει την ζωή των πολιτών

Η απολύμανση είναι η διαδικασία εξόντωσης ή αδρανοποίησης παθογόνων μικροοργανισμών και μι…