Home Δήμος Δωρίδας Μέλος της ευρωπαϊκής Αποστολής για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030 από και προς τον πολίτη», ο Δήμος Δωρίδος.
Δήμος Δωρίδας - Εικόνες Αρχικής - 6 Φεβρουαρίου, 2023

Μέλος της ευρωπαϊκής Αποστολής για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030 από και προς τον πολίτη», ο Δήμος Δωρίδος.

«Ο Δήμος Δωρίδος, ανταποκρινόμενος στη πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για συμμετοχή στην πρόταση της  αποστολής “100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030, από και προς τον πολίτη“,  της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  υπέγραψε το σχετικό Μνημόνιο συνεργασίας. 

Είναι απαραίτητη η συνεργασία με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς και η κινητοποίηση όλων των Δήμων για την αναζήτηση λύσεων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση. Με τις συνέργειες και την αξιοποίηση όλων των καλών πρακτικών και της τεχνολογίας, θα κληροδοτήσουμε ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές. Με το παρόν μνημόνιο, εκτός των άλλων, θέτουμε το Δήμο Δωρίδος σε προτεραιότητα στην κατανομή των χρηματοδοτήσεων που προορίζονται για την εφαρμογή σχεδίων και υλοποίηση έργων που θα επιτρέψουν τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με απώτερο στόχο ένα βιώσιμο περιβάλλον προς όφελος των πολιτών».

Αυτό δήλωσε ο Αντιδήμαρχος, κ.Σταύρος Πολίτης, που παραβρέθηκε, εκπροσωπώντας το Δήμο Δωρίδος, στην εκδήλωση υπογραφής του Μνημονίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 3 Φεβρουαρίου 2023.

Στόχος του Μνημονίου είναι η συνεργασία φορέων με την Aποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030. 

Αντικείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η θέση αρχών συνεργασίας και ο ορισμός δράσεων για  την επίτευξη του στόχου.

Οι τομείς συνεργασίας είναι:

  • Συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την καλύτερη εφαρμογή των περιβαλλοντικών και βιώσιμων πολιτικών που προβλέπονται, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας για τους Πράσινους Δήμους και του Συμφώνου των Δημάρχων.
  • Συνεργασία για την ενσωμάτωση στις τοπικές πολιτικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης με σκοπό να γίνουν οι πόλεις και οι οικισμοί πιο ανθρώπινες, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικοί και βιώσιμοι.
  • Διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και συμβολή σε έργα της Αποστολής των Πόλεων καθώς και συμμετοχή σε προσκλήσεις του Horizon Europe.
  • Ενσωμάτωση και προώθηση στα Σχέδια Δράσης για την Κλιματική Ουδετερότητα των αξιών και των αρχών της πρωτοβουλίας της ΕΕ για το νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus.
  • Συνεργασία κατά το Σχεδιασμό και την εφαρμογή για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

Για τα βέλτιστα αποτελέσματα της συνεργασίας των συμβαλλομένων μερών και την υλοποίηση των πραγματιστικών θεωριών για την κλιματική ουδετερότητα και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, τίθενται οι κάτωθι τομείς δράσεων:

Δράσεις ενίσχυσης του κοινού στόχου:

  • Όπου ενδείκνυται, τα μέρη θα εργάζονται για την ανάπτυξη μηχανισμών για την καλύτερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές, καθώς και με τον ευρύτερο τομέα αρμοδιότητας των δήμων, σε ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνικά δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030. 
  • θα προωθούν φιλικές προς το κλίμα πολιτικές για τις κοινότητές τους καθώς και έναν βιώσιμο αστικό σχεδιασμό που θα συμβάλει στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επιτρέποντας τους κατοίκους των περιοχών να διαβιούν, να εργάζονται και να καταναλώνουν στην ίδια περιοχή, όπου θα χαρακτηρίζεται από βιώσιμες μεταφορές.
  • Θα συνεργάζονται μεταξύ τους με στόχο τη μετάβαση προς ένα κλιματικά ουδέτερο και έξυπνο μέλλον.
  • Θα συνεργάζονται για την οργάνωση περιοδικών συνεδριάσεων όπου θα συζητούν την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου Συνεργασίας.

 

 Ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας των συλλογικών περιβαλλοντικών και αυτοδιοικούμενων φορέων στους εξής τομείς:

  • Έρευνα και αποτύπωση προβλημάτων που αποτελούν ανάχωμα στην επίτευξη του σκοπού της συμφωνίας.

 Χαρτογράφηση δημόσιων μηχανισμών και διαδικασιών για τη υλοποίηση των περιβαλλοντικών δράσεων προς την πορεία εκπλήρωσης κλιματικής ουδετερότητας.

  • Δημιουργία μηχανισμών προκειμένου τα μέρη να συζητούν και να επιδιώκουν την επίτευξη κοινών στόχων και να αντιμετωπίζουν ζητήματα που απασχολούν τους δήμους και που σχετίζονται με μια κοινωνικά δίκαιη «δίδυμη» πράσινη και ψηφιακή μετάβαση έως το 2030.
  • Εκπόνηση Επενδυτικού Σχεδίου για την Κλιματική Ουδετερότητα σύμφωνα με τα όσα ορίζει η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Αποστολής των Πόλεων, για τη διευκόλυνση της επίτευξης του στόχου για κλιματική ουδετερότητα έως το 2030.
  • Σύσταση ενός προσωρινού ή μόνιμου οργάνου ή φορέα με σκοπό τη μεγιστοποίηση των ωφελειών που προκύπτουν τόσο από τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, όσο και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς και για να αναπτύξουν διοικητικές, οικονομικές και πολιτικές ικανότητες μέσω καινοτόμων μεθόδων διακυβέρνησης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που προς το παρόν εμποδίζουν την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…