Home Κοινωνικοί φορείς ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ – ΛΙΠΟΠΛΑΣΤΙΚΗ – ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗ
Κοινωνικοί φορείς - 7 Οκτωβρίου, 2017

ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ – ΛΙΠΟΠΛΑΣΤΙΚΗ – ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κουτρολίκος MD
Πλαστικός Χειρουργός
Ιατρείο: Καραϊσκάκη 76 και Μεταμορφώσεως
Δέχεται κατόπιν ραντεβού κάθε Πέμπτη, Παρασκευή 
και Σάββατο. 
Τηλέφωνα επικοινωνίας 22650 34341 – 697 3000 005
 
 
Τα λιπoκύτταρα παράγονται από τον οργανισμό μας σε τρεις διαφορετικές περιόδους: στην εμβρυική, την νηπιακή ηλικία και στην εφηβεία. Σε γενικές γραμμές, μετά την εφηβεία, ο συνολικός αριθμός των λιποκυττάρων στο σώμα μας δεν αυξάνεται. Τα Λιποκύτταρα που απομακρύνονται μέσω λιποαναρρόφησης ή άλλων τεχνικών δεν θα αντικατασταθούν από άλλα κύτταρα λίπους. Ωστόσο, τα υπόλοιπα εναπομείναντα κύτταρα μπορούν να υπερτροφίσουν και η συνολική μάζα λίπους στην περιοχή να αυξηθεί. 
Άνδρες και γυναίκες αποθηκεύουν λίπος σε συγκεκριμένες και προβλέψιμες ανατομικές περιοχές, οι οποίες είναι γενετικά και ορμονολογικά εξαρτώμενες. Η κατανομή στους άνδρες είναι κατά κύριο λόγο γύρω από την κοιλιά και τον κορμό (ανδρικού τύπου ή μήλου), ενώ οι γυναίκες συσσωρεύουν λίπος γύρω από τους γοφούς και στα ψωμάκια (γυναικείου τύπου ή αχλάδι)
Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μέσα σε ένα τρίωρο από το γεύμα, αποθηκεύεται στην περιοχή της κοιλιάς ποσότητα λίπους ίση με 2-3 κουταλάκια του γλυκού. Αν μάλιστα το άτομο καταναλώσει τροφή πάλι σύντομα, οι λιπαποθήκες του επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο.
 
Η Λιποαναρρόφηση, είναι η χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί τοπικά το συσσωρευμένο λίπος από κάποια περιοχή του σώματος μας.
Η επέμβαση της Λιποαναρρόφησης παραμένει η πιο δημοφιλής επέμβαση ανά τον κόσμο, λόγω του εξαιρετικού μετεγχειρητικού αποτελέσματος που χαρίζει, την απουσία μετεγχειρητικών ουλών αλλά και του γεγονότος ότι αποτελεί την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη μέθοδο καταπολέμησης του τοπικού πάχους.
Ο σκοπός της επέμβασης είναι να ανασχηματιστεί οποιοδήποτε μέρος του σώματος στο οποίο υπάρχει η αντιαισθητική τοποθέτηση λιπώδους ιστού, σε μία ιδανική εικόνα χωρίς λίπος και πτυχώσεις. 
Απόλυτη ένδειξη για την Λιποαναρρόφηση, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, είναι η εντοπισμένη, εκλεκτική συσσώρευση λίπους σε περιοχές όπως γλουτοί, γοφοί, μηροί, κοιλιά, γόνατα, βραχίονες, γάμπες,  τράχηλο. Η μη αρμονική συγκέντρωση λίπους στις περιοχές αυτές συνιστά αποτέλεσμα κακής διατροφής, έλλειψης άσκησης, ορμονικών ανακατατάξεων ή απλά κληρονομικών καταβολών και είναι ανθεκτική σε μέτρα όπως διατροφή, και φυσική άσκηση. 
Δεν συστήνεται σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς καθώς δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος ή ελάττωσης σωματικού βάρους, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και σε αυτούς στα πλαίσια της μεθόδου βελτίωσης του σωματικού περιγράμματος.
 
Συνοπτικά με την Λιποαναρρόφηση επιτυγχάνουμε :
Αφαίρεση τοπικού πάχους
Βελτίωση σωματικού περιγράμματος
‘Προσκόλληση’ του δέρματος στους υποκείμενους ιστούς υπό ορισμένες προϋποθέσεις (π.χ. διπλοσάγονο)
Διόρθωση ασυμμετρίας του σώματος
Αφαίρεση λιπωμάτων
Αντιμετώπιση της γυναικομαστίας
Βελτίωση λεμφοιδήματος των κάτω άκρων.
 
Η γνωστή σε όλους κυτταρίτιδα είναι μια πολύ συχνή χρόνια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα παίρνει μια όψη “φλούδας πορτοκαλιού”. Αυτή η εκφυλιστική χρόνια κατάσταση προκαλείται από διαταραχές, σε τοπικό επίπεδο, του λιπώδους ιστού, της μικροκυκλοφορίας, του λεμφικού συστήματος. Αυτές συνδυαστικά οδηγούν στην σκλήρυνση των ινών του συνδετικού ιστού, ο οποίος  δρα ως “Άγκυρα¨ για το δέρμα. 
Θεωρείται ότι είναι ένα μη φλεγμονώδες, εκφυλιστικό φαινόμενο που προκαλεί αλλοιώσεις στο υπόδερμα δημιουργώντας ανώμαλους κυματισμούς στην επιδερμίδα και στις υπερκείμενες επηρεαζόμενες περιοχές.
Συνήθως κυτταρίτιδα και τοπικό πάχος συνυπάρχουν και σίγουρα η λιποαναρρόφηση μπορεί να αφαιρέσει ένα μέρος του παθολογικού ιστού, να βελτιώσει, ίσως και να εξαλείψει την εικόνα της κυτταρίτιδας, αλλά ο εναπομείναντας ιστός θα παραμένει παθολογικός. 
Η επέμβαση μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια όλου του χρόνου (δεν έχουμε τομές που να επηρεάζεται η επούλωση τους από την έκθεση στον ήλιο) και η διάρκεια της κυμαίνεται από μισή μέχρι και 2 ώρες. 
Ο ασθενής μετά το πέρας της επεμβάσεως μπορεί κάλλιστα να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες, ΧΩΡΙΣ να απαιτείται νοσηλεία (day – Clinic procedure). 
Κατά την προεγχειρητική εκτίμηση, ανάλογα με την ποσότητα του λιπώδους ιστού που θα αφαιρεθεί, προσδιορίζεται και το είδος της αναισθησίας που μπορεί να είναι Νευροληπτοαναισθησία (μέθη), τοπική και σπανίως Γενική.
 
ΤΕΧΝΙΚΗ ΛΙΠΟΝΑΡΡΟΦΗΣΗΣ
 
Η κλασσική λιποαναρρόφηση, υπό τη σημερινή της μορφή, ανακαλύφθηκε και εξελίχθηκε κατά τις δεκαετίες 70 και 80 από τους πλαστικούς χειρουργούς Schrudde, Fisher, Meyer και Illouz. Η ‘φιλοσοφία της τεχνικής παραμένει ίδια αλλά ο τρόπος εφαρμογής της έχει εκμοντερνιστεί και ανανεωθεί τελείως.
Όλες αυτές οι “νέες” τεχνικές λιποαναρρόφησης έχουν κοινό παρανομαστή, την ελάχιστη ή και μηδενική απώλεια αίματος, τον λιγότερο πόνο και την γρηγορότερη ανάρρωση απ¨ότι στο παρελθόν.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων όλες οι σύγχρονες τεχνικές λιποαναρρόφησης έχουν κοινό χειρουργικό χρόνο την διήθηση των περιοχών που θα επέμβουμε με διάλυμα (tumescent) που περιέχει φυσιολογικό ορό, τοπικό αναισθητικό, ένα φάρμακο που μειώνει τις μετεγχειρητικές εκχυμώσεις και άλλες χρήσιμες ουσίες που βελτιώνουν την τεχνική. Η διήθηση πραγματοποιείται με ειδική συσκευή έγχυσης υπό πίεση. Η δράση του κοκτέιλ ουσιών που διηθήσαμε διαρκεί καθόλη την επέμβαση και κατά την οποία μπορούμε να αφαιρέσουμε 1 – 4 λίτρα λίπους χωρίς σημαντικές απώλειες υγρών από τον οργανισμό.
Δια την αφαίρεση του λιπώδους ιστού, ο χειρουργός χρησιμοποιεί μεταλλικές κάννουλες διαμέτρου από 2 έως 4 χιλιοστά συνδεδεμένες με έναν σωλήνα αναρρόφησης με αρνητική πίεση 1 Atm. Με παλίνδρομες κινήσεις εμπρός και πίσω, ο λιπώδης ιστός αφαιρείται και συγκεντρώνεται σε ένα διαφανές δοχείο με αριθμητικές διαβαθμίσεις με σκοπό να ελέγχεται η ποσότητα και η ομοιογένεια του λίπους καθόλη την διάρκεια της επεμβάσεως μας.
 
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗΣ 
 
Suction Assisted Liposuction (SAL) : Η κλασσική μέθοδος λιποαναρρόφησης
Ultrasound Assisted Liposuction (UAL) : Είναι μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε από το 1990 μέχρι το 2000. Η επέμβαση μοιάζει με την κλασσική αλλά εδώ χρησιμοποιούνται κάννουλες η κορυφή των οποίων εκπέμπει υπερήχους. Μετά την έγχυση του υγρού και πριν την απορρόφηση του λίπους γίνεται χρήση υπερήχων για περαιτέρω υγροποίηση του λίπους. Οι υπέρηχοι διασπούν εύκολα τα λιπώδη κύτταρα ακόμη και όταν είναι αρκετά ομοιογενή, με αποτέλεσμα η αναρρόφηση να είναι ευκολότερη και με λιγότερες κακώσεις στους παρακείμενους ιστούς. Δεν έχει εντούτοις διαπιστωθεί διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα συγκρινόμενη με την Κλασσική μέθοδο.
External Ultrasound Assisted Liposuction (E-UAL) : Με χρήση υπερήχων εξωτερικά για να διασπαστούν τα λιποκύτταρα 
Vaser Assisted Liposuction (VAL) :  Επίσης τεχνική με χρήση υπέρηχων
Power Assisted Liposuction (PAL) : Οι παλινδρομικές κινήσεις της κάνουλας γίνονται αυτόματα με την βοήθεια ειδικού μηχανισμού στη χειρολαβή της κάννουλας (1000 στροφές/λεπτό) 
Laser Assisted Liposuction (LAL) : Αποτελεί την πιο σύγχρονη εκδοχή της Λιποαναρρόφησης (Είναι και η μέθοδος που εφαρμόζουμε στο Ιατρείο μας μαζί με την μέθοδο PAL), είναι ιδανική μέθοδος για το προγούλι, την έσω επιφάνεια των μηρών, τα μπράτσα, την πλάτη και την πρόσθια επιφάνεια της μασχάλης. Γίνεται σε εξωτερικό χειρουργείο, χωρίς νοσηλεία και μπορεί να συνδυαστεί με κλασσική λιποαναρρόφηση για τέλεια αποτελέσματα. Μειονέκτημα της μεθόδου το υψηλό κόστος απόκτησης του μηχανήματος Laser.
Λιποαναρρόφηση με μικροκάνουλες : Είναι ακριβώς η ίδια επέμβαση με την κλασσική μόνο που αντί του ηλεκτρικού σωλήνα αναρρόφησης χρησιμοποιείται (από τον χειρουργό) ένα κενό που έχει δημιουργηθεί από το εσωτερικό ενός εμβόλου μιας σύριγγας το οποίο επικοινωνεί με ένα σωληνίσκο. Ιδανική μέθοδος για την αναρρόφηση λίπους από μικρές περιοχές. Η μέθοδος αυτή είναι σχεδόν ατραυματική.
 
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ    
 
Ο/Η ενδιαφερόμενος/η συνήθως για λίγη ώρα μετά την επέμβαση βρίσκεται σε κατάσταση ευφορίας, λόγω της αναισθησίας. Μισή με μία ώρα μετά την επέμβαση μπορεί με ασφάλεια να επιστρέψει σπίτι του. Για τον επόμενο μήνα προτείνεται η χρήση ενός κορσέ την ημέρα και μπορούν να γίνουν και κάποια λεμφικά μασάζ. Το ελαφρύ πρήξιμο και οι εκχυμώσεις εξαφανίζονται μετά από μια μόλις εβδομάδα.
 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ    
 
Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από την ποιότητα του δέρματος (ελαστικό, λιγότερο ελαστικό), την ηλικία του ασθενούς, από την ορμονική κατάσταση της γυναίκας, από τον σωματότυπο του ασθενούς και από τον μυϊκό τόνο. Το αισθητικό αποτέλεσμα συνήθως είναι πολύ καλό και πολλές φορές η σιλουέτα ανασχεδιάζεται με πολύ αρμονικό τρόπο έχοντας σαν αρχή την διατήρηση των γραμμών και σχημάτων του ατόμου. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι μελλοντική αύξηση του βάρους, θα ανακατανείμει το λίπος ομοιόμορφα σε όλο το σώμα και όχι μόνο εντοπισμένα στις περιοχές που χειρουργήσαμε.

 

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ([email protected])
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…