Home Δήμος Δελφών Λευκή Νύχτα: Οι γιορτές δε διχάζουν, ενώνουν!
Δήμος Δελφών - 5 Σεπτεμβρίου, 2016

Λευκή Νύχτα: Οι γιορτές δε διχάζουν, ενώνουν!

 Η πρώτη συζήτηση που έγινε στο Δημαρχείο την Τετάρτη έφερε στην επιφάνεια αρκετές δυσλειτουργίες για τη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας, καθώς ούτε ο δήμος Δελφών που τους κάλεσε, ούτε οι έμποροι και οι επαγγελματίες του κέντρου ήταν προετοιμασμένοι για να καταθέσουν σαφείς προτάσεις και η συζήτηση εξελίχθηκε περισσότερο σε ανάδειξη προβλημάτων που προέκυψαν κατά την περσινή πρώτη διοργάνωση!Οι διαπιστώσεις

 
Πρέπει να ξεκινήσουμε από μια βασική διαπίστωση. Η Λευκή Νύχτα, όσο πρόχειρα και αν στήθηκε πέρυσι ωφέλησε ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Τα μαγαζιά έκαναν εξαιρετικούς τζίρους και για να χρησιμοποιήσω δικής του έκφραση «το ταμείο θύμιζε μέρες Χριστουγέννων προ κρίσης»! Αυτό φυσικά σημαίνει ότι η Άμφισσα χρειάζεται την εν λόγω γιορτή η οποία αναμφίβολα αποτελεί την καλύτερη ιδέα του αντιδημάρχου κ. Αριστείδη Αγγελόπουλου.
Ο δήμος Δελφών διοργάνωσε τη συζήτηση αλλά δεν είχε καμιά απολύτως πρόταση να καταθέσει. Ζήτησε προτάσεις από τους ίδιους τους επαγγελματίες, οι οποίοι όμως δεν το γνώριζαν και πήγαν απροετοίμαστοι. 
Επιπλέον, φάνηκε ότι κάποιοι εκ των ωφελούμενων επαγγελματιών δεν είναι διατεθειμένοι να βάλλουν το χέρι στην τσέπη και αυτό φυσικά δημιουργεί πρόβλημα και στους επόμενους που νιώθουν ότι αδικούνται, πληρώντας οι ίδιοι και ωφελούμενοι άλλοι συνάδελφοί τους. 
Ακόμη, ο δήμος δεν έχει ξεκαθαρίσει αν εκτός από τη βοήθεια που θα παράσχει, θα συμβάλλει οικονομικά και με ποιο ποσό, κάτι που θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει και να επιμεριστεί το κόστος, ώστε να πάμε στην όσο καλύτερη διοργάνωση. 
 
Τα προβλήματα
 
Από την περσινή διοργάνωση αναδείχθηκαν πολλά και ουσιώδη προβλήματα. Ασκήθηκαν μηνύσεις σε επαγγελματίες, ενώ σταμάτησαν και εκδηλώσεις, κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνει. 
Παράλληλα υπήρξαν και πολλά φαινόμενα προσπάθειας εμπαιγμού του καταναλωτικού κοινού από την πλευρά κάποιων εμπόρων, που κατέβασαν για να δώσουν με έκπτωση ό,τι τους είχε μείνει αραχνιασμένο στα πατάρια και τα υπόγεια, ακόμη και για δεκαετίες! Δυστυχώς για αυτό το πράγμα ο δήμος δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, ούτε και το Επιμελητήριο, αφού ελλείψει Εμπορικού Συλλόγου, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συμφωνία μεταξύ των καταστημάτων που θα συμμετάσχουν.
 
Η πρόταση μας
 
Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου οι επαγγελματίες θα καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους προς το δήμο, στο γραφείο του Αντιδημάρχου Δελφών για τη Λευκή Νύχτα που θα διεξαχθεί την 1η Οκτωβρίου. Η ΩτΦ κατέθεσε την πρότασή της προφορικά, ενώ χθες την κατέθεσε και γραπτά επεξεργασμένη. 
Προτείνουμε την ανάδειξη ενός συντονιστικού οργάνου που θα στελεχώνεται από εμπόρους και επαγγελματίες υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου, θα συνεπικουρείται από τον πρόεδρο της Άμφισσας Ν.Βενετσάνη και θα τελεί υπό την υψηλή εποπτεία του Αντιδημάρχου. Αυτό το όργανο θα είναι υποχρεωμένο να προϋπολογίσει, να επιμερίσει το κόστος, να συγκεντρώσει το ποσό που απαιτείται, να προωθήσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, να διοργανώσει και να χωροθετήσει τις εκδηλώσεις. Στις βασικές του υποχρεώσεις θα είναι να περιφρουρήσει και την καλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων, αλλά και την ορθή εμπορική στάση των συμμετεχόντων επαγγελματιών.
Επιπλέον, η Λευκή Νύχτα θα πρέπει να εξελιχθεί σε μια ολονύκτια γιορτή που να κρατήσει κόσμο μέχρι τις πρωινές ώρες σε όλο το ευρύτερο κέντρο της Άμφισσας. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται να δημιουργηθούν πολλές εστίες ενδιαφέροντος σε κύριους αλλά και δευτερεύοντες δρόμους του κέντρου. Η πανσπερμία εκδηλώσεων θα αυξήσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη και θα του δώσει κίνητρα να κυκλοφορήσει σε όλη την πόλη. Αυτό φυσικά συνεπάγεται και εξυπακούεται ότι δεν θα υπάρξει κεντρική εκδήλωση που θα τραβήξει τον κόσμο σε ένα σημείο.
Επίσης, για να μην αντιμετωπιστούν ξανά φαινόμενα εμπλοκής με τη δικαιοσύνη, καλό θα είναι όλες οι εκδηλώσεις αυτές να υιοθετηθούν κεντρικά και να μπουν υπό τη σκέπη του δήμου, ο οποίος και μέσω του συντονιστικού οργάνου να φροντίσει ώστε να εξασφαλιστούν όλα τα εχέγγυα και οι άδειες, όπως ΑΕΠΥ, χρήσης κοινόχρηστου χώρου κλπ, για την σωστή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των συναυλιών, που θα πραγματοποιηθούν μετά τις 12 το βράδυ.
Επιπλέον, στις κοινές δράσεις του δήμου και του επιμελητηρίου δεν πρέπει να διατίθεται κανένα απολύτως προϊόν, το οποίο να λειτουργεί ανταγωνιστικά προς προϊόντα που διαθέτουν τα καταστήματα του κέντρου. 
Ακόμη, προκειμένου να μην προκύψει ξανά θέμα για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, ο δήμος Δελφών θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διατεθούν εκ των προτέρων οι χώροι και να έχουν τις άδειες στα χέρια τους τα καταστήματα εκείνο το βράδυ. 
Παράλληλα, για τη χρηματοδότησή της και δεδομένου ότι πέρα από τους άμεσα ωφελούμενους επαγγελματίες του κέντρου, είμαστε όλοι έμμεσα ωφελούμενοι, θα πρέπει να  ζητηθεί η συνδρομή όλων των επαγγελματιών σε χρήμα ή εις είδος!
Τέλος, επειδή η Λευκή Νύχτα μπορεί να φέρει κόσμο και από γειτονικούς νομούς, καλό θα ήταν η προβολή της εκδήλωσης να ξεκινήσει άμεσα και να γίνει σε περιφερειακό επίπεδο. 
 
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…